TV’tje voor 35.000 piek

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 767 woorden
  • 15 november 2001
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

Inleiding: Tegenwoordig bestaat er naast de normale ouderwetse straalbuis tv ook de “platte” plasma tv, deze tv is 100% vlak en geeft (dus) heel goede beeldkwaliteit. Deze eindopdracht laat zien hoe zon plasma tv werkt en hoe de ontwikkeling van deze tv op dit moment is.

Werking van de Plasma Tv

De plasma tv werkt volgens het PALC principe (Plasma-Addressed Liquid Crystal). De kathodon tv (de ouderwetse straalbuis) werkt met fosforen op het scherm (binnenkant) die met een elektronenstraal worden opgelicht, de intensiteit van die straal bepaalt of de fosforen groen, rood of blauw worden. Zo kan er dus een beeld worden gemaakt. Met de 3 basiskleuren kan namelijk iedere kleur gemaakt worden en de fosforen zijn zo klein dat je van een afstand de rood groen of blauwe “stipjes” niet meer ziet, je ziet dan alleen nog maar een groot geheel beeld. De plasma tv werkt anders. Deze berust namelijk op een omkeerbaar chemisch proces, je kunt het wel wat vergelijken met een fluoriscerende lamp. De plasma tv bestaat uit 2 glasplaten met daartussen kleine kamertjes (pixels, zon 400.000). Ieder kamertje is gevult met neongas en xenongas. Er worden kleine stroompjes doorgegeven, die stroompjes zorgen ervoor dat de 2 gassen in de zogenaamde plasma staat komen, hierdoor geven ze UV-stralen af. Die stralen zorgen er dan weer voor dat de UV gevoelige fosforen (die ook in de kamertjes zitten) oplichten in een van de 3 primaire kleuren. Hier werkt de plasma tv dus eigenlijk het zelfde als de oude tv. Door de intesiteit van de stroompjes te veranderen kleuren de fosforen anders op. Doordat deze plasma tv geen “buis” nodig heeft kan je deze tv’s veel groter maken. Bij de oude tv kan dat ook wel maar dan zit je met een buis van vele meters, en wie wil dat nou in zijn kamer. Een plasma tv is daarentegen volledig plat en vaak niet meer dan 20 cm dik.

Nog te overwinnen technische problemen

Opzich is de platte tv op dit moment goed genoeg voor verkoop. Er is nog maar weinig dat nu nog mis gaat met de tv. De enige problemen zijn dat de beeldkwaliteit nog niet optimaal is en dat er soms fouten in kunnen zitten, deze zijn niet duidelijk te zien voor een leek, maar specialisten zien deze fouten wel. Het grootste probleem zit hem in de electriciteit rekening, deze kunnen heel hoog oplopen. Een plasma tv verbruikt namelijk zeer veel energie.

De afmetingen van een platte tv

De diepte van de platte tv is tegenwoordig meestal 12 cm, dat is dus niet veel dikker dan een boek. En dat tegenover een straalbuis tv die vaak de grootte van het scherm ook als diepte heeft. Een gemiddeld plasma scherm heeft een diameter van zon 1 meter, maar dat kan veel meer zijn. Bovendien is het zo dat door het platte scherm de tv nauwelijks last heeft van spiegeling. Maar het scherm kan wel (in tegenstelling van LCD platte schermen) van allen kanten (160 graden) goed bekeken worden.

Platte tv in gebruik

Enkele bedrijven zijn al begonnen met het verkopen van platte schermen zoals philips en sony, al word de tv op dit moment vooral door het bedrijfsleven gebruikt en niet door particulieren dit komt door het hoge prijskaartje.

Kosten van een platte tv

Op dit moment kost een plasma tv zon 35000 gulden, dat is dus heel veel. Maar ik verwacht dat dit snel zal dalen naar een acceptabel bedrag van enkele duizenden guldens. Dit zal gebeuren zodra het artikel in massa-productie komt en dat treed het vraag-aanbod principe in werking en de prijs zal snel zakken. Door deze hoge prijs zijn het vaak alleen nog bedrijven die deze schermen gebruiken.

Waarom is de platte televisie ontwikkeld

De oude televisies hadden veel beperkingen, zoals de grootte van het scherm en het gewicht. Hierdoor kwam er vraag naar een tv die deze beperkingen verbrak. Hierdoor is de plasma tv uitgevonden. Deze tv kan veel groter gemaakt worden en weegt ook veel minder. Bovendien gaven de oude tv’s ook minder beeld, dit kwam voornamelijk door reflectie en vervorming. Bij de platte tv vervallen die nadelen. Doordat het scherm 100% vlak is heeft het geen last van reflectie en door de nieuwe technologie is er veel minder vervorming.

Wat de platte tv voor invloed geeft op inrichten van huizen

Het zal nog wel lang duren voordat mensen plasma tv’s in huis hebben maar als dit zo is zal de tv voortaan veel minder ruimte innemen. Bovendien kun je met deze tv veel creativer zijn, door bijvoorbeeld de tv op je slaapkamer aan het plafond te hangen. Het zal kortom dus voor veel meer kijkplezier zorgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.