GESCHIEDENIS VAN DE TREIN
Meer dan 400 jaar geleden werden de eerste rails gelegd. De rails was van hout net zoals de wagens die er op reden. Met deze wagens werd steenkool uit de mijnen gehaald. De wagens werden met mankracht aangedreven omdat er nog geen locomotieven bestonden.
Moderne spoorwegen kwamen pas na de uitvinding van de stoommachine. De stoomkracht was al in de eerste eeuw na Christus uitgevonden door de Griekse wiskundige Hero, maar pas 1700 jaar later ontdekte men een manier om deze stoom praktisch te gebruiken.
Eén van de eerste stoommachines werd gemaakt door de Engelsman Thomas Newcomen.
Deze stoommachine werd gebruikt water uit de mijnen te pompen. Een grote houten balk ging als een wip op en neer, bewogen door een zuiger in een cilinder. Als er stoom in de cilinder kwam, ging de zuiger (en dus de balk) omhoog, en als daarna koud water in de cilinder werd gespoten, ging de zuiger (en dus de balk) weer naar beneden. Zo werd het water uit de mijnen gepompt.
In 1804 ontwierp Richard Trevithick een stoomlocomotief die in staat was een trein van vijf wagens met in totaal zeventig passagiers met een snelheid van 8 km/h voort te trekken over een 15 km lange, gietijzeren spoorbaan. Vanaf nu werden er
spoorwegen aangelegd in verschillende continenten en
in allerlei verschillende landen. Het werd nu mogelijk om
zonder paard snel te reizen over lange afstanden. Zo werd
bijvoorbeeld het ‘Wilde Westen’ van Amerika beter bereikbaar.
Op 27 sept. 1825 reed tussen Stockton en Darlinghton de eerste stoomtrein, bestemd voor goederenvervoer (kolen), met een door George Stephenson ontworpen locomotief. Op 15 sept. 1830 reed tussen Liverpool en Manchester de eerste stoomtrein die bestemd was voor personen- en goederenvervoer. Op het vasteland van Europa reed de eerste stoomtrein op 5 mei 1835 op een spoorlijn tussen Brussel en Mechelen.
Het snelheidsrecord voor stoomlocomotieven werd gevestigd in 1938 tussen Grantham en Peterborough in Engeland door de ‘Mallard’. Deze stoomlocomotief haalde met een compleet stel wagons achter zich een snelheid van 203 km/h.
ONTWIKKELING TREIN + SOCIALE GEVOLGEN IN NEDERLAND
In Nederland duurde het langer dan in andere landen voordat er een trein reed. Dit kwam omdat Nederland veel rivieren en sloten bezat en die vormden samen een uitstekend vaarwegennet. Sinds de middeleeuwen werden op deze rivieren en sloten mensen en goederen vervoerd: d.m.v. de trekschuit. De trekschuit was niet snel maar wel comfortabel en betrouwbaar. Dit maakte goede handelsbetrekkingen tussen de Hollandse en Friese steden mogelijk. Omdat de trekschuit zo goed functioneerde duurde het langer dan in andere Europese landen voordat Nederland een redelijk spoorwegennet had.
De eerste trein die reed in Nederland was de ‘Arend’. Deze trein reed tussen Amsterdam en Haarlem. De ‘Arend’ ging zo langzaam dat je haar met de fiets bij kon houden.
De treinen werden wel steeds sneller, en ook de Nederlanders ontdekten dit vervoermiddel.
Zo kwam het dat de trein uitgroeide tot hét vervoermiddel over lange afstanden.
Dat veranderde toen in de jaren twintig de verbrandingsmotor werd uitgevonden. Er kwamen allerlei kleine bedrijfjes die mensen gingen vervoeren met een autobus.
Maar eerst hadden de spoorwegen daar niet zoveel last van, omdat Nederland nog niet zo’n goed wegennet had als nu het geval is. Alleen de treinreizen over korte afstanden werden overgenomen door de autobus. Maar toen het wegennet steeds beter werd gingen er minder mensen met de trein.
In dezelfde tijd is er geëxperimenteerd met stroomlijning. In de luchtvaart waren ze al bezig met de vliegtuigen zo te maken dat ze zo weinig mogelijk luchtweerstand hadden.
Dit werd nu ook op de trein toegepast. Zo ontstond er een totaal andere locomotief.
In Duitsland werd dit model ‘de Vliegende Hamburger’ genoemd, en in Nederland werd dit model ‘Diesel III’ genoemd.
Na een tijdje reden in Nederland alleen nog maar van dit soort treinen rond. Dit model wordt wel de grondlegger van een nieuwe generatie treinen genoemd.
In de Tweede Wereldoorlog werd er veel spoor en veel treinen vernield door de Duitsers. In de tijd na de Tweede Wereldoorlog probeerde men dit weer zo goed mogelijk te maken.
Ook stapte men helemaal over op het gebruik van elektriciteit. Nog
voor de Tweede Wereldoorlog werden al treinen op elektriciteitontwikkeld, maar voor de Tweede Wereldoorlog gebruikte men maar op een paar sporen elektriciteit. Het voordeel van elektriciteit was dat het minder milieuverontreinigend was als de stoomtrein en het had een hoger rendement ( ± 90%).
In de jaren die volgden werd de welvaart steeds groter.
Daardoor konden veel meer mensen een auto kopen
(zie figuur hiernaast), iets wat tot voor kort alleen rijke
mensen konden. Er bleven nog wel mensen met de trein
rijden, maar op het aantal totaal reizigers was dat nog maar een klein deel.
Men heeft toen serieus overwogen om de spoorwegen op
te heffen. Dit is niet gebeurd omdat men vond dat de
mensen die geen auto hadden recht op vervoer hadden.
Wel is er toen gevraagd om subsidie van de overheid.
Die hebben ze toen gekregen, de Nederlandse Spoorwegen werd zelfs helemaal overgenomen door de overheid.
In de jaren tachtig kreeg de trein weer wat meer aanzien.
Dit kwam door de introductie van de TGV (Train à Grande Vitesse) in Frankrijk. Deze trein haalde snelheden van meer dan 300 km/h, waardoor deze trein kon concurreren met de binnenlandse vliegreizen.
Minstens zo belangrijk was dat, omdat er zoveel auto’s waren, het autoverkeer langzaam dichtslibde en er steeds meer files kwamen. Men had de trein nodig om de grote steden snel te bereiken.
Maar rond 1990 moest de NS het voor het grootste deel zonder hulp van de overheid doen. De overheid bleef eigenaar van de spoorwegen (de rails), en zorgde ervoor dat er meer spoorwegmaatschappijen van het spoor gebruik mochten maken. De NS kreeg dus concurrentie.
In 1996 zette rederij Lovers een paar diensten vanuit Amsterdam op. Maar er was geen sprake van concurrentie omdat redrij Lovers daar veel te klein voor was.
De NS stelde een kernnet op waarop zij alle diensten wilden hebben. Dat had als gevolg dat op sommige regionale trajecten er nu andere bedrijven diensten aanbieden.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
Heel erg bedankt dat je je werkstuk op internet hebt gezet want ik moest een spreekbeurt houden over de stoomlocomief en zonder jou werkstuk was dat never nooit gelukt. thnx. Doegies
Sisi
20 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Bedankt voor dit werkstuk!
7 jaar geleden
Antwoorden