Plastische chirugie

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 1320 woorden
  • 2 oktober 2005
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
22 keer beoordeeld

Deelvraag 1

Welke vorm van plastische chirurgie wordt het meest toegepast?

Al decennialang is de borstverkleining de meest toegepaste ingreep van de plastische chirurgie bij vrouwen. Jaarlijks laten zo’n vierduizend meisjes en vrouwen zich behandelen voor te zware of hangende borsten. In veel gevallen is hierbij sprake van fysieke problemen: zware borsten kunnen leiden tot ernstige klachten van de rug en de nek, vanwege het gewicht dat ze hebben. Bij een borstverkleining wordt onder algehele verdoving een deel van het borstklierweefsel en de huid verwijdert en wordt een kleinere borst gevormd. Dat gebeurd door het naar boven brengen van de tepel en het weghalen van de overtollige huid en ander weefsel een borstverkleining brengt altijd littekens met zich mee. In veel gevallen zijn deze klein en niet opvallend maar nadrukkelijker aanwezige littekens zijn ook mogelijk: cirkelvormig bij de tepelhoven en een andere in de huidplooi onder de borst.
Bij borstvergroting maakt men gebruik van implantaten, ook wel endoprothesen genoemd. Over deze prothesen is de laatste jaren veel commotie geweest. Zo zouden siliconenprothesen allerlei ziekten en aandoeningen kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er alternatieven voor siliconen, hoewel ook hier bepaalde nadelen of complicaties ontstaan. Zo ken is er ook voorbeeld uit de Verenigde Staten, waar men op een gegeven moment de borstprothese van sojaolie introduceerde. Een natuurlijk product dat in principe uitstekend werkte. Het nadeel van olie is echter dat het ranzig kan worden en dat had de fabrikant zich n iet gerealiseerd. Er zijn dan ook de nodige herstel operaties noodzakelijk geweest om dames te ontdoen van een penetrant luchtje rond de borststreek. Een borstprothese is niet meer of minder dan een siliconen omhulsel voor een oplossing van water en zout of een gel die uit siliconen bestaat.


Ooglidcorretie.
De ogen zijn het meest sprekende deel van het gelaat, die bovendien voor een belangrijk deel onuitgesproken kunnen uitdrukken. In dit kader zijn correcties van oogleden relevant. Wallen onder de ogen zijn geen tegen van overtollige huid, maar van het verzakken van vetweefsel in de oogkas. Wanneer het bindweefselschot dat dit weefsel in de oogkas op z’n plaats houdt wordt uitgerekt of verzwakt (verlijk dit met het ontstaan van een liesbreuk of spataderen), kan het oogkasvet uitpuilen in het onderooglid. De omvang van de walen wordt bepaald door de hoeveelheid vocht in het vet. Er zijn meerdere vormen. De bekendste daarvan ontstaat door ouderdom, wanneer de elasticiteit van de huis vermindert en een verzwakking plaatsvindt van het bindweefselschot. Dit gebeurt meesstal vandaag een jaar of dertig, veertig.

Liposuctie.
Liposuctie is een uitstekende methode om plaatselijke vetophopingen te verwijderen via een kleine snede waardoor een dunne buis wordt ingebracht. De techniek bestaat al een groot aantal jaren en werd in eerste instantie droog toegepast. Dan wordt alleen vet afgezogen, wat gepaard gaat met enig bloedverlies. Tegenwoordig wordt praktisch alleen de ‘natte techniek’ toegepast. Hierbij wordt het te behandelen gebied eerst opgevuld met vloeistof, waaraan zowel een verdovend, een vaatvernauwend en een vetoplossend medicament wordt toegevoegd. Hierdoor is er aanzienlijk minder bloedverlies en wordt ongeveer zeventig procent van de vloeistof door het lichaam opgenomen, zodat vochtverlies achterwege blijft. Er zijn verschillende benaderingen voor feitelijk hetzelfde. We spreken van liposuctie als het gaat om vetverwijdering met een relatief grote buis, liposculpture als er met een kleinere buis wordt gewerkt en ultrasound-liposuctie als het vet eerst wordt losgetrild. Het resultaat is meer afhankelijk van de ervaring van de operateur dan van de gebruikte techniek.

Facelift.
De meest glamoureuze esthetische operatie is zonder meer de facelift. Deze ingreep staat voor de critici synoniem met overbodigheid en de zinloze strijd van de mens tegen het ouder worden. Voor patiënten is het echter een weloverwogen stap die voor hen van groot persoonlijk belang is. Zij moeten er bovendien vanuitgaan dat het resultaat pas na enige tijd -weken- zichtbaar is. Vroeger bestond een facelift uit het aantrekken en verwijderen van overtollige huid in het gebied van hals en aangezicht. Tevens werd de huid lichtelijk gedraaid, zodat de zwaartekracht meer invloed had op een ander huidgedeelte. Een incisie die begon in het haar boven het oor en tenslotte weer in het haar verdween, was noodzakelijk. Het resultaat van een dergelijke ingreep was bevredigend, maar meestal was het effect van tamelijk korte duur, zodat de klant na een jaar of vijf weer op de stoep stond om zich te beklagen of voor een tweede operatie. Tevens was de kwaliteit van de huid verslechterd. Sinds enkele jaren wordt veel reclame gemaakt door voornamelijk dermatologen voor een nieuwe, sensationele facelift, de zogenaamde S-lift. De S slaat op de vorm van huidverwijdering voor het oor. Het is uiterst eenvoudige operatie, waarbij alle principes van een faceliftprocedure worden verwaarloosd! Deze operatie wordt speciaal aanbevolen voor jonge patiënten en beginnende dokters. In feite gebeurt er nauwelijks iets, zeker op langere termijn. De aanhangers stellen echter diverse voordelen vast. Bijvoorbeeld minder verkleuring en zwelling na de operatie. Dat is logisch, want er wordt immers slechts een reepje huid verwijderd. Die verklaring geldt ook voor het tweede ‘voordeel’, namelijk dat er geen gevaar is om de aangezichtszenuw te beschadigen. Het voordeel dat er geen littekens achter et oor ontstaan, betekend tevens dat de hals niet kan worden gecorrigeerd. De S-operatie heeft vervolgens de voorstanders ook nog een meer natuurlijke uitstraling en de korte operatie (minder dan een uur) is ook van invloed op korte herstelperiode.

Deelvraag 2

Waarom maken mensen gebruik van plastische chirurgie?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen gebruik maken van plastische chirurgie.
Alle esthetische chirurgie is plastische chirurgie maar niet alles plastische chirurgie heeft als eerste een esthetisch karakter. Bijvoorbeeld een patiënt met brandwonden die dankzij een huistransplantatie weer een lichaamsdeel kan gebruiken of een patiënt die een borstverkleining om van haar rugklachten af te komen. Er is dus wel degelijk verschil waarom mensen gebruik maken van plastische chirurgie. Sommige dingen zijn noodzakelijk en andere kiezen er voor iets aan zichzelf te veranderen. Maar dat heeft ook verschillende redenen. Het kan zo zijn dat men zich niet geaccepteerd voelen door de maatschappij op de manier hoe ze er uit zien. Of omdat met zich niet fijn voelt met het uiterlijk wat ze hebben, waardoor ze dus ook doodongelukkig kunnen zijn en het voor het ook zeer noodzakelijk is. Er is ook een groep mensen die er verslaafd aan zijn. Deze mensen drijven er helemaal in door. Die laten zich bijna helemaal ombouwen. Die herken je haast niet meer op voor en na foto's.

Top tien van cosmetische ingrepen.

1. Liposuctie
2. Borstvergroting
3. Ooglidcorrectie
4. Lipvergroting
5. Facelift
6. Laserbehandeling (rimpels en acne)
7. Rimpels wegspuiten
8. Neuscorrectie
9. Buikwandplastiek
10. Haartransplantatie

Het westerse schoonheidsideaal.
Schoonheid is zeker ook cultuurgebonden. Neem bijvoorbeeld flaporen: deze zijn in het westen een symbool van domheid, maar staat in Japan juist voor intelligentie. Over het algemeen kan men stellen dat het westerse schoonheidsideaal wereldwijd de meeste autoriteit geniet. Het nastreven van het westerse schoonheidsideaal leeft uiterlijk in onze cultuur het sterkst, ook bij mensen uit andere culturen die innen onze cultuur leven. Een veelvuldig toegepaste esthetische ingreep bij Aziatische vrouwen is het corrigeren van het ‘oriental eyelid’. Dit is voor Aziatische rassen kenmerkende ontbrekende plooi van het bovenooglid. Door deze plooi te creëren, krijgt men een westers aandoend aangezicht, in ieder geval wat betreft de ogen. Opvallend is het aantal tweede en derde generatie allochtonen dat zich tot de esthetische chirurg wendt om bijvoorbeeld een neuscorrectie te laten uitvoeren. Tijdens de opleiding van chirurg Dr. Andries Molenaar in New York heeft hij bij honderden ingrepen geassisteerd waarbij vooral joodse meisjes hun typerende neus lieten aanpassen. Daar kunnen verschillende motieven voor zijn. Naarmate het westerse schoonheidideaal onder invloed van de massamedia wereldwijd dominanter zal worden, zullen dergelijke ingrepen steeds vaker voorkomen.

Literatuurlijst.

Titel: Uiterlijke schoonheid, een mythe. Zin en onzin van plastische chirurgie

Schrijver: Dr. Andries Molenaar
Uitgeverij: De eekhoorn
Jaar van uitgave: 2001

Titel: Knipselkrant voor jou! Plastische chirurgie.
Schrijver: Het is een boekje met allemaal artikelen over plastische chirurgie.
er is dus niet zomaar 1 schrijver.
Uitgeverij: Biblion
Jaar van uitgave: 2001

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.