Malaria

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 934 woorden
  • 4 mei 2001
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
128 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Malaria

Wat is malaria? (symptomen, locaties van het gevaar en hoe komt het tot stand)

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malaria parasieten. Er zijn in totaal 4 vormen van malaria, maar in dit verslag beperken wij ons tot de meest ernstige; malaria tropica. Deze komt door middel van een steek van een mug (de mug die deze parasieten met zich meedraagt heet dan ook de malariamug, ook wel de Anopheles genoemd) in het menselijk lichaam. De parasieten kunnen alleen overgebracht worden door vrouwtjesmuggen, aangezien zij het bloed van de mens nodig heeft bij de aanmaak van haar eitjes. De malariaparasiet nestelt zich na de besmetting in de lever en vervolgens na 9 tot 16 dagen in de rode bloedcellen in de bloedbaan. Ongeveer 10 dagen na de besmetting voelt de patiënt zich moe wat al snel wordt gevolgd door heftige rillingen. Dit duurt iets minder dan een uur. Maar het wordt snel opgevolgd door hoge koorts wat eindigt met heel veel zweten. Deze hele rit duurt totaal 8 uur, en hierna voelt de patiënt zich weer redelijk fit, maar dit duurt slechts tot de volgende koortsaanval, ook al lijkt het alsof er op dat moment niets meer aan de hand is. Maar als er op dat punt geen maatregelen worden getroffen, kunnen de symptomen verergeren tot het in coma raken, bloedarmoede, scheuring van de milt en/of insulten. Als een patiënt met een grieperig gevoel thuiskomt na een bezoek aan de landen Afrika (waar de kans op malaria heel hoog is, samen met Nieuw-Guinea), Azië en Zuid-Amerika, en de griep duurt langer dan twee dagen, dan moet hij worden beschouwd als een malariapatiënt tot het tegendeel is bewezen.

Als de malariaparasiet zich heeft genesteld in de rode bloedcellen is er sprake van een malariacyclus. Wat er dan gebeurt, is dat de malaria parasiet zich vestigt in een rode bloedcel, om daar een nieuwe generatie malariaparasieten te vormen. Totdat de hoeveelheid van die parasieten zo groot is dat de rode bloedcel knapt zodat alle nieuwe malariaparasieten vrijkomen en elk weer een nieuwe bloedcel opzoeken en daar weer hun eigen nieuwe generatie beginnen. Zo groeit de “populatie” van deze parasiet heel explosief. Bij de ernstigste vorm (malaria tropica) gebeurt dat om de 48 uur. Telkens als een bloedcel uiteenvalt en er weer een nieuwe generatie van de parasieten vrijkomt, ervaart de patiënt een koortsaanval. Dit geeft dus ook aan dat de cyclus van malaria (van 1 parasiet tot een nieuwe generatie) 48 uur duurt. De cyclus heb ik afgebeeld op de afbeeldingen pagina, aan het eind van dit verslag (afbeelding 1).

Gevolgen

Het gevaar van de afgebroken rode bloedcellen is onder andere dat ze zich kunnen ophopen in de bloedbanen, zo ook in de longen waarna de patiënt (meestal) sterft aan zuurstofgebrek. Maar de patiënten malaria hebben, kunnen heel goed mogelijk ook sterven aan één van de heftige koortsaanvallen, die normale mensen zonder malaria ook soms in levensgevaar kunnen brengen. Bij deze vorm van malaria is de koorts meestal continu wat dus het gevaar vergroot.

Preventie

Malaria kun je voorkomen door jezelf te beschermen tegen muggenbeten doormiddel van kleding of sterke anti-muggen sprays, lotions en dergelijke. Maar ook zijn er anti-malaria middelen zoals malariaprofylaxe, een middel wat de parasieten in het lichaam doodt voordat er symptomen op kunnen treden.

Omdat de muggen vooral steken tussen zonsondergang tot zonsopgang, moet vooral in dit tijdsbestek worden gezocht naar bescherming tegen de muggenbeten. Dat kan je doen door:

- s’Avonds te slapen in een muggenvrije kamer of onder een muskietennet (klamboe) die volledig intact is, en bij voorkeur is geïmpregneerd met permethrin (een middel tegen muggen dat nu nog alleen in het buitenland verkrijgbaar is).

- Kleding te dragen dat zo veel mogelijk van het lichaam bedekt (lange broeken, lange mouwen, sokken enzovoorts). Deze kleding is bij voorkeur wit, zwart trekt de muskieten juist aan.

- Het liefst parfum vermijden, dit kan muskieten aantrekken.

- Het is verstandig (indien mogelijk) om de airco in het vertrek aan te zetten omdat dit de activiteit van de muggen remt.

- De stukken huid die onbedekt zijn insmeren met een muggenstift die DEET (een bepaalde stof) bevat, omdat de geur die deze stof verspreid muggen verdrijft.

- Het slikken van malaria tabletten (malariaprofylaxe, wat (zoals hierboven beschreven) de parasieten in het lichaam van de mens doden voordat er symptomen van de ziekte kunne optreden) op de juist aangegeven tijden.

- Op tijden van de hoogste muggenactiviteit zoveel mogelijk binnen te blijven; buiten bereik van de muggen.

Genezing

Het is nu nog alleen maar mogelijk om malaria te voorkomen door deze bovengenoemde punten, en een mogelijkheid tot genezen (mits de patiënt op tijd aangeeft dat er iets mis is) door middel van malariamedicijnen, maar helaas is er nog geen mogelijkheid tot inenting tegen malaria.

Hoe vaak komt het voor?

Er zou heel veel leed voorkomen kunnen worden als mensen immuun voor malaria gemaakt zouden kunnen worden door middel van een vaccin (dat dus nog niet bestaat). Veel mensen zouden er baat bij hebben. Dit is te zien aan het feit dat er jaarlijks 300- tot 500- miljoen (!!!) mensen malaria oplopen. Waarvan er (in verhouding) ‘slechts’ 250 gevallen gemeld zijn bij de Inspectie.

Hoeveel mensen er op dit moment lijden aan malaria, is niet direct te zeggen, omdat er natuurlijk veel mensen over de hele wereld zijn die er aan leiden en een heleboel mensen melden het niet. Dus blijft het bij de hierboven genoemde schatting.

Malaria blijft een probleem in deze eeuw totdat er een vaccinatie is gevonden, tot deze tijd blijft het noodzakelijk om je te houden aan de preventies en eventuele geneesmiddelen.

REACTIES

L.

L.

Bedankt voor je werkstuk!!! Ik heb er veel aan gehad.

Grtz Lydia

21 jaar geleden

P.

P.

THNX, staat veel in. kon goed gebruiken! XD

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.