Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het rode kruis

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 582 woorden
  • 17 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
IK HOU MIJN PRESENTATIE OVER HET RODE KRUIS

INHOUD
- geschiedenis van het rode kruis
- de grondbeginselen
- het symbool
- het rode kruis in nederland

GESCHIEDENIS VAN HET RODE KRUIS
Het rode kruis werd opgericht in 1863, 4 jaar nadat Frankrijk en Oostenrijk elkaar aanvielen bij het italiaanse plaatsje Solferino. Na het gevecht lagen er 40.000 gewonden op het slagveld die gewoon werden achtergelaten. Een zwitserse bankier Jean Henry Dunant zag dit gebeuren en ging de gewonden helpen. Hij regelt dat de Italiaanse vrouwen in het dorp de gewonden verzorgen en hij richt hulpposten in. Als Henry weer naar Zwitserland gaat kan hij wat er bij Solferino was gebeurd niet vergeten. Dus besluit hij er een boek over te schrijven waarin 3 voorstellen staan. Ten eerste moet er in elk land hulpverenigingen opgericht worden om de gewonden op het slagveld te verzorgen, ten tweede moeten die hulpposten en het personeel neutraal zijn en beschermd worden door een teken, ten derde moeten alle landen een verdrag ondertekenen dat de hulpposten neutraal zijn en de gewonden daar veilig zijn.
In 1863 kwamen 16 Europese landen naar een vergadering in Geneve waar ze het verdrag ondertekenden en deze hulpposten hetzelfde teken kregen. In 1910 waren hadden al meer dan 40 landen een rode kruis. Na de eerste wereldoorlog kwam het rode kruis op het idee om ook als het vrede is overal mensen te helpen zoals bij bijvoorbeeld natuurrampen of bij watertekort.

Henry Dunant heeft voor al zijn moeite in 1901 de nobelprijs voor de vrede gekregen.

DE GRONDBEGINSELEN
De mensen van het Rode Kruis helpen over de hele wereld mensen. Ze houden zich daarbij aan alle afgesproken rode kruis regels in welk land dan ook. Deze regels worden grondbeginselen genoemd.
Dit zijn de zeven grondbeginselen.

Mensliefheid
pijn verzachten, samenwerking en vrede.

Onpartijdigheid
Bij hulpverlening word niet gekeken hoe je eruit ziet of wat voor geloof je hebt.

Neutraliteit
Het Rode Kruis kiest niet voor de ene of andere partij.

Vrijwilligheid
De meeste mensen van het Rode Kruis krijgen er geen geld voor.

Onafhankelijkheid
Het Rode Kruis is nergens van afhankelijk.

Eenheid
In ieder land is maar 1 Rode Kruis

Algemeenheid
Iedereen die hulp nodig heeft wordt door het Rode Kruis of de Rode Halve Maan geholpen.

HET SYMBOOL
De internationale vlag van het rode kruis is een groot rood kruis op een witte achtergrond. Deze vlag is precies hetzelfde als de Zwitserse vlag alleen zijn de kleuren andersom. Deze vlag werd gekozen om Henry Dunant te eren want hij komt uit Zwitserland.

In veel landen worden andere tekens gebruikt. In veel islamitische landen word een rode halve maan gebruikt omdat ze het officiele teken te veel deed denken aan het christelijke geloof. Het rode kruis vind het goed dat andere tekens gebruikt worden zolang er toestemming voor word gevraagd en het een rood teken is met een witte achtergrond.
De emblemen hebben een beschermende functie omdat iedereen weet dat auto's of gebouwen met zo'n symbool niet gebombardeerd mag worden. Hier word ook soms misbruik van gemaakt door landen die het rode kruis symbool op hun militaire gebouwen plaatsen waardoor het veilig is voor bombardementen.

HET RODE KRUIS IN NEDERLAND
Ook in nederland is er een rode kruis sinds 1867 ook al gebeurt er hier niet zoveel vergeleken met bijvoorbeeld Afrika. In nederland houd het rode kruis zich vooral bezig met EHBO en asielzoekers.
Momenteel heeft het Nederlandse rode kruis 34.000 vrijwilligers die meestal meehelpen in het buitenland.

BRONNEN

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Kruis

http://www.vlaggen.nl/geschiedenis/rk?PHPSESSID=67cee12e4889a8f5fb8e691606987a76

http://www.rodekruis.nl/hwer/hulpwereldwijd_index.phtml?rubriek=afrika

www.rodekruis.nl


REACTIES

C.

C.

hey, dank je wel voor de informatie! ik laat nog wel zein wel cijfer ik heb!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.