Hoe plat kan een T.V. worden?
Voor tientallen jaren, hebben velen het geprobeerd, maar iemand moest toch de eerste zijn die het kon waar maken. Als eerste over de grote obstakels te komen. Als eerste de raadsels op te lossen. Als eerste een beeldbuis te makken met een platte scherm. Die iemand was Sony.
Laten we eerst eens naar de geschiedenis van de TV kijken:
1897
In 1897, de Duitse natuurkundige Dr. Karl Ferdinand Braun maakte ’s werelds eerste “cathode ray tube” (CRT). Deze technologie is het hart van elke TV ooit geproduceerd.
1963
In 1936 was de geboorte van de commerciële televisie uitzendingen, die maakte de weg klaar voor netwerk televisie (en later kabel). Die een raam bracht naar honderden miljoenen huizen wereldwijd.
1954
Op nieuwjaarsdag 1954, waren de Amerikanen aan de grond genageld toen ze een eerste blik zagen van de TV van de toekomst zagen tijdens een uitzending van NBC’s “coast-to-coast colorcast of the Tournament of Roses parade”, die alleen de nieuwe goed gekeurde “National Television Committee” (NTSC) kleur standaarden gebruikte.
1969
In 1969, introduceerde Sony de “Trinitron Cathode Ray Tube”, dat behaalde een prestatie die zijn weerga niet kende met de hulp van Sony’s unieke “electron gun” , “Aperture Grille” en “cylindrical screen technologies”.
1973
In 1973 was de Trinitron CRT de enige beeldbuis die een Emmy Award won voor zijn uitstekende beeldkwaliteit. Sinds die dag, heeft Trinitron’s legendarische kleur, helderheid en hoge resolutie hem gemaakt tot de standaard voor wanneer er beeldkwaliteit nodig was.
1988
De Trinitron systeem wordt omhoog geduwd naar hogere levels en prestaties, in 1998 was de introductie van Sony’s FD Trinitron beeldbuis, die elf keer zo plat is dan enige CRT voorgangers. Het beloofd om beter te zijn dan wij op z’n hoogst ooit konden verwachten. Het zou mogelijk kunnen zijn dat het het onderzoek naar de ultieme CRT compleet kan maken.
De Trinitron beeldbuis.
Het principe van een beeldbuis is eenvoudig: een 'kanon' vuurt electronen af op een laag fosfor, die daardoor oplicht. Bij kleurentelevisies zijn er drie kleuren fosfor op het glas aangebracht: rood, groen en blauw. Met deze primaire kleuren kan elke kleurstelling worden weergegeven, simpelweg door de onderlinge helderheid te variëren. Bij een Sony Trinitron-beeldbuis wordt gebruik gemaakt van één electronenkanon, het zogeheten Pan Focus Gun, voor de drie kleuren. Dit in tegenstelling tot het conventionele Shadow Mask-systeem, waarbij elke kleur z'n eigen electronenkanon heeft. Het gebruik van één electronenkanon heeft diverse voordelen: doordat er slechts één lens nodig is om scherp te stellen, is de lichtopbrengst hoger. En de scherpte, tot in de verste hoeken van het scherm, fenomenaal.
Kleurscheidingssystemen.
Als je een conventionele beeldbuis van dichtbij bekijkt, zie je dat het beeld opgebouwd is uit setjes van drie gekleurde puntjes. Deze puntjes ontstaan doordat de electronenstralen door een plaat met gaatjes de fosforlaag bereiken. Dit Shadow Mask zorgt ervoor dat de electronenstralen precies de juiste kleuren fosfor treffen. Als een televisie een tijdje aan staat, zal dit schaduwmasker uitzetten, waardoor de kleuren verlopen. Aan de linkerkant van het scherm wordt het beeld een beetje blauwer, en rechts krijgt het een gele gloed.
Het Trinitron-systeem maakt gebruik van een Apertuurrooster, dat bestaat uit gespannen draadjes. Deze draadjes zullen altijd, of ze nu warm of koud zijn, op dezelfde plaats blijven. En kleurverloop doet zich dan ook niet voor. Dit Apertuurrooster heeft nog een ander belangrijk voordeel: doordat het rooster van een conventionele televisie zowel horizontale als verticale verbindingen heeft, bereiken aanmerkelijk minder electronen de fosforlaag, dan bij het Trinitron-systeem. Dit resulteert in een 50% hogere lichtopbrengst. Dus in een veel contrastrijker beeld.
Flat Square.
Als je een lineaal tegen een conventionele beeldbuis aanhoudt, raakt die slechts op één punt de beeldbuis. Dit komt omdat zo'n beeldbuis een deel van een bol is. Sony Trinitron beeldbuizen hebben geen verticale bolling, omdat ze een cylindrische vorm hebben. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar zorgt ook voor minder reflecties.
Black Trinitron.
Omdat het Trinitron-systeem voor een hogere lichtopbrengst zorgt, is het mogelijk om de voorkant van de beeldbuis uit rookglas te vervaardigen. Om zo het contrast te verhogen: een televisiebeeld ontstaat door het oplichten van fosfor, op bepaalde delen van het scherm. Bij het weergeven van een zwart vlak, raakt geen enkele elektron het fosfor en licht dit dus niet op. Zo'n zwart vlak is daarom even donker als de beeldbuis van een televisie die uitstaat. Als je een conventionele televisie naast een Sony Trinitron zet, valt op dat de Sony-beeldbuis een stuk donkerder is. En dus een contrastrijker beeld levert.
Het gebruik van rookglas heeft nòg een goede eigenschap: de weerspiegeling van de omgeving in de beeldbuis, bijvoorbeeld van lampen of lichte meubels, neemt met meer dan 60% af!
Super Trinitron.
Bij onze Super Trinitron-beeldschermen gaan we nog een stapje verder. Het scherm is nòg vlakker gemaakt, waardoor de kans op reflecties vrijwel nihil is. Hierín zit een SuperBrix-electronenkanon, dat met zijn Indium-kathode goed is voor een 20% hogere intensiteit en een nòg grotere scherpte. Voorts passen we EBU fosfor toe, dat het gehele kleurenspectrum in mooie diepe kleuren weergeeft. Met een titanium-scheiding tussen de fosforbanen, wat de lichtopbrengst met nog eens 15% verhoogt.
De Flatscreen TV’s verschillen erg in prijzen en omvang. De goedkoopsten zijn NLG10.000,- en de duursten zijn NLG35.000,-. De grootste omvang voor een flatscreen TV is 61 inch (154 cm).
Sommigen vragen zich af of de flatscreen TV (platte TV) ook invloed heeft op de manier van inrichten in de woonkamer. Maar volgens ons zal het geen grote gevolgen hebben behalve dat je geen TV kast meer nodig hebt, of zoiets dergelijks, je maakt dan gewoon plaats voor de TV zoals je plaats maakt voor een schilderij om die aan de muur te hangen. Geen drastische veranderingen aan de inrichting van de woonkamer dus. Velen vragen zich af of er nog technische problemen te overwinnen zijn, maar daar is geen enkele teken van gevonden. Alle fabrikanten zeggen dat de flatscreen TV (platte TV) klaar is voor de consument.
De flatscreen TV is iets waar de beeldbuisfabrikanten al heel lang naar streefden, maar voor de meesten waren de obstakels te groot. Het was erg moeilijk om een TV te ontwikkelen die je gewoon als een schilderij aan de muur kan ophangen. Je verwijdert dan praktisch de hele achterste beeldbuis!! Het is de meeste grote beeldbuisfabrikanten zoals Sony, Phillips en Panasonic uiteindelijk gelukt. Het is hen gelukt om de bijna perfecte CRT te creeëren. Maar de prijzen zijn nog niet om over te spreken, want die schieten namelijk omhoog in de tienduizenden. De platte TV is volgens ons pas perfect als de standaard burger het zich ook kan veroorloven om een platte TV te kopen.
Bronnen:
www.sony.nl
www.sony.be
www.sony.com
onze eigen hersenen natuurlijk.
REACTIES
1 seconde geleden