Inhoud
1) Inleiding
a. Voorstellen
b. Inleiding
2) Energie van vroeger en nu
a. Inleiding
b. Vroeger
c. Nu
d. Groene stroom
e. Grootgebruikers
3) Verschillende soorten Energie
a. Inleiding
b. Energie uit aarde en bodem
c. Bio Energie
d. Wind Energie
e. Zonne-energie
f. Water Energie
g. Kracht
h. kerncentrales
4) Conclusie
1) Inleiding
a. Voorstellen
Hallo, mijn naam is Glenn . Ik heb een PGO gemaakt voor school. Ik heb het onderwerp Energie gekozen. Het gaat over de energie van vroeger, nu, in de toekomst en de problemen en oplossingen.
b. Inleiding
Als u aan Energie denkt dan denkt u denk ik meteen aan stroom. Energie is ook stroom, maar het is meer. Kracht is ook energie. Kracht komt door de mens maar ook door dieren. De natuur heeft ook kracht, de natuur is nog krachtiger dan de mensen en de dieren. Kracht is er eindeloos, het raakt nooit op.
Energie is ook Stroom, stroom zoals wind energie en zonne-energie. Dat is groene stroom, dat is milieuvriendelijk en is ook eindeloos veel van.
2) Energie van vroeger en nu
a. Inleiding
Er zijn heel veel verschillende soorten energie. Tegenwoordig gebruiken we andere Energie dan vroeger. Vroeger gebruikten ze meer kracht van mensen. Tegenwoordig hebben we ook stroom. Dat hadden ze vroeger niet.
b. Vroeger
Vroeger hadden ze geen stroom, vroeger hadden ze wel vuur. Vuur is ook energie, de energie die wij hebben is vaak chemische energie. Vroeger hadden ze die chemische energie niet, ze hadden ze ook geen gasfornuis of magnetron. Ze bakten hun eten op een vuurtje en hadden verder ook niet zo veel nodig. Water hadden ze ook, stromend water is ook energie. Daarmee kan je dingen laten draaien. Zo kon je bijvoorbeeld een waterrad maken. Daarmee konden ze bijvoorbeeld een maalmachine laten draaien. Daarmee bespaarden ze een heleboel Energie van hun zelf. Want mensen hadden ook vroeger ook energie, en die gebruikte de boeren vroeger heel veel.
c. Nu
We hebben nu meer verschillende energie soorten dan vroeger. Maar onze fossiele brandstoffen raken op in de toekomst. Daarom moeten we op een andere manier aan energie komen. Fossiele brandstoffen zijn brandstoffen zoals olie en aardgas, die zitten in de aarde en halen wij eruit om energie van te maken. Tegenwoordig hebben we dan ook groene energie. Dat is energie van dingen die niet opraken, zoals wind energie of zonne-energie of water energie. Volgens het BP Statistical Review 2006, stond dat we eind 2005 nog 40,5 jaar genoeg hadden voor olie, 65,1 jaar voor aardgas en 155 jaar voor steenkool. Eind 2003 stond dat we nog 41 jaar genoeg hebben voor olie, 67,1 jaar voor aardgas en 192 jaar voor steenkool. Dat betekend dat we zuiniger om gaan met energie.
d. Groene stroom
Groene stroom is stroom die niet van fossiele brandstoffen komt. Er zijn verschillende bedrijven die groene stroom leveren. Zoals Oxxio, Essent, Gaslicht en Nuon. Er worden in Nederland al heel veel windmolens gebauwd en er worden ook overal zonnepanelen gebauwd. Bio energie is ook groene stroom.
e. Grootgebruikers
China en de USA verbruiken de meeste energie. De USA verbruikt het meest maar China haalt de USA zo in met het energie verbruik. China. Sommige mensen denken dat het energie verbruik van China zal verdubbelen in 2020. Steenkool is de belangrijkst de belangrijkste energiebron in China. Ze halen wel ongeveer 70% van al het energie uit de steenkool.
China begon in 1993 al heel veel olie te verbruiken. In 2004 steeg de olie-invoer tot 6,5 miljoen vaten per dag. Toen werd China de op een na grootste olieverbruiker ter wereld, na de VS (ze verbruiken ongeveer 20 miljoen vaten per dag). De Amerikaanse Energie Information Administration voorspelt dat de Chinese vraag naar olie zal stijgen tot 14,2 miljoen vaten per dag tegen 2025. Nadat de Chinese onafhankelijkheid van ingevoerde olie groter werd gingen de Chinezen minder letten op de veiligheid voor de energie.
In Afrika heeft een groot deel van de bevolking geen elektriciteit. Mensen zijn afhankelijk van energiebronnen, zoals kaarsen, batterijen en paraffinelampen voor licht en oude autoaccu’s voor radio en televisie. Niet alleen wordt zo niet afdoende in de energiebehoefte van mensen voorzien, ook schaden deze energiebronnen de gezondheid van mens en milieu.
3) Verschillende soorten Energie
a. Inleiding
Je hebt verschillende soorten energie, bijvoorbeeld Kracht, wind Energie, zonne-energie, water Energie, Bio Energie, Kerncentrales en Energie uit aarde en bodem. Tegenwoordig proberen ze zo veel mogelijk groene energie te gebruiken. Alles moet in evenwicht zijn de mens en natuur.
b. Energie uit aarde en bodem
In de aarde en in de bodem (en ook in lucht en water) zit energie. Dit noemen we ook wel omgevingsenergie. De energie in de vorm van warmte en kou kan gebruikt worden voor verwarming en verkoeling van dingen. Je kunt er zelf gebruik van maken, door een warmtepomp te kopen.
De bovenste laag van de aarde, de bodem, wordt verwarmd door de zon. Dit noemen we bodemwarmte. Met een warmtepomp kan de temperatuur nog eens extra worden verhoogd tot bruikbare warmte.
Na enkele honderden meters diepte komt de warmte van onderen: uit het binnenste van de aarde. Hoe dieper je gaat, hoe warmer. Dit is geen bodemwarmte meer, maar aardwarmte. In sommige landen komt aardwarmte bij vulkanen en geisers ineens naar boven.
Zowel bodemwarmte als aardwarmte kan gebruikt worden voor verwarming. Bovendien is de bodem 's zomers redelijk koel. Die koelte kan ook worden gebruikt, voor koeling van bijvoorbeeld woningen en gebouwen. Wanneer de warmte of de kou niet nodig zijn, worden ze opgeslagen in de bodem.
Warmte en koeling uit de bodem komt veel voor in Nederland. Er zijn hier meer dan 30.000 warmtepompen, voornamelijk in kantoren en industriegebouwen. Meestal maken deze warmtepompen gebruik van bodemwarmte. Soms worden echter ook andere dingen van omgevingsenergie benut, zoals water en lucht. Steeds vaker worden de warmtepompen gebruikt voor zowel verwarming als koeling.
Waar ze ook warmtepompen hebben is in Slot Loevestein, waar hebben ze sinds 1998 de vloeren verwarmd met bodemwarmte. Voor toepassing van de diepere aardwarmte is Nederland niet echt geschikt. Er worden wel proefprojecten uitgevoerd. Het beste project is in Heerlen. Water in een verlaten mijnschacht wordt er verwarmd door aardwarmte. Daarmee word onderzocht of ze er ook woonwijken mee kunnen verwarmen. Dit zou het eerste echte aardwarmteproject zijn dat in Nederland is.
c. Bio Energie
Bio-energie wordt gewonnen uit biomassa. En biomassa bestaat uit biologisch afbreekbare producten, dat wil zeggen plantaardige en dierlijke producten. Zoals snoeihout, gft-afval en mest. De energie kan gewonnen worden door verbranding, vergassing en vergisting, Dit levert warmte en/of elektriciteit op.
Bio-energie is in Nederland (en wereldwijd) de belangrijkste vorm van duurzame energie. Welke vormen in Nederland gebruikt worden, staat naast.
Ongeveer de helft van het afval in afvalverbrandingsinstallaties (avi's) is van bio-organische oorsprong. De warmte en elektriciteit die ermee wordt opgewekt is dus bio-energie. Ook zijn er energiecentrales die geheel of gedeeltelijk op biomassa worden gestookt.
Als je biomassa verbrandt komt er CO2 (kooldioxide) vrij. Die CO2 zat al heel lang in die biomassa opgehoopt. Die komt er dan uit in een heel korte tijd. Met die CO2 zetten bomen om in zuurstof met behulp van de zon. Dat heet fotosynthese, die zuurstof heeft vuur nodig om biomassa te verbranden en komt er een kringloop. Dit is groene stroom. Stroom van een natuurvriendelijke bron. En die bron raakt nooit op.
Bio-energie is niet bepaald iets waar men zelf mee aan de slag kan. Toch gebeurt het al op enkele plaatsen. In een paar gemeenten op de noord-Veluwe wordt het grove tuinafval ingezameld en vervolgens verbrand in een bio-energiecentrale.
d. Wind Energie
Windenergie is de meest zichtbare bron van groene energie. De wind wordt al eeuwen gebruikt om boten te bewegen, land te winnen en graan te malen. Inmiddels zijn windturbines stroomleveranciers.
Bovenin een moderne windmolen zit een generator, die wordt aangedreven door de bewegende rotorbladen (of wieken). Wanneer het niet waait, draaien de rotorbladen ook niet en wordt er ook geen stroom opgewekt. Op de turbine zitten sensoren die de kracht en de richting van de wind meten, zodat de turbine zich daar op kan richten.
Er komen steeds hogere turbines, met masten van honderd meter of meer. Tel je daar de lengte van de rotorbladen bij op, dan kom je op een hoogte van ongeveer 150 meter.
Windenergie is na bio-energie de belangrijkste duurzame-energiebron een vijfde van de Nederlandse duurzame energie komt van windturbines. Er staan in Nederland een kleine tweeduizend windturbines. Zij leveren evenveel stroom als meer dan 600.000 huishoudens per jaar gebruiken. De meeste windturbines staan in de windrijke provincies aan de kust. Verder landinwaarts zijn ze hoger, om de wind nog beter te kunnen vangen.
Behalve op land worden er op zee windmolens geplaatst, ook in het Nederlandse deel van de Noordzee. Hier moet volgens plan vier keer meer vermogen worden gerealiseerd dan er nu op land staat. Dan kan onder andere doordat er meer ruimte is en het er harder waait.
e. Zonne-energie
Zonne-energie levert bij daglicht. Maar we kunnen de energie ook actief gebruiken. Met zonneboilers wordt tapwater verwarmd, voor de douche en de afwas. En met zonnepanelen wordt zonnestroom opgewekt. Voor in huis, maar ook handig op bijvoorbeeld caravans en boten.
f. Water Energie
Waterkracht is wereldwijd een belangrijke bron van duurzame energie. In Nederland wordt waterkracht opgewekt in de grote rivieren. Als groene elektriciteit gaat het naar de Nederlandse huishoudens.
Waterkracht is de energie van bewegend water. Bijvoorbeeld water dat via een kunstmatig stuwmeer uit de bergen valt. Of de stroming van een rivier, zoals bij de waterkrachtcentrales in Nederland. Het vallende of stromende water drijft turbines aan, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.
In zee zijn ook centrales mogelijk. Die maken gebruik van de golven of van eb en vloed.
Nederland heeft vier grote waterkrachtcentrales in de rivieren Maas, Rijn en Lek. Er zijn twee kleinere in de Roer en de Vecht. Samen leveren ze iets meer dan één procent van de Nederlandse duurzame energie. Ze vullen de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 40.000 huishoudens. De uiteindelijke stroomproductie verschilt per jaar, afhankelijk van de waterstand.
Het meeste rivierwater stroomt via de Waal. In deze drukbevaren rivier zijn waterkrachtcentrales echter ongewenst.
g. Kracht
je lichaam heeft ook energie nodig. Die energie maakt je lichaam door te eten. In eten zitten calorieën, die calorieën zorgen ervoor dat je energie krijgt. Maar ook dat je dik wordt. Dat komt dan dat je niet genoeg beweegt, dan kan je lichaam het niet allemaal verbranden en slaat je lichaam het op. Spieren zorgen ervoor dat je kan bewegen, er zijn 3 soorten spieren:
Gladde spieren. Deze spieren zijn van de ingewanden en buikorganen (darmen, nieren, maag, luchtwegen enz). Er zitten geen streepjes op de spieren, vandaar 'gladde spieren'. Deze spieren werken zonder dat we er iets voor hoeven te denken of doen.
Hartspier. Hier heb je er maar 1 van; deze vind je in je hart.
De skeletspieren. Deze noem je zo, omdat ze aan het skelet vastzitten en ervoor zorgen dat het skelet kan bewegen. De meeste skeletspieren gaan aan het einde over in pezen. Dit zijn onrekbare koorden die stevig vast zitten aan het skelet. Ze noemen deze spieren ook wel gestreepte spieren. Dit komt omdat je streepjes op de spieren ziet als je ze onder de microscoop bekijkt. Deze spieren moet je aanzetten tot werken; als je iets wilt, denk je dat en zo kun je de spieren bewegen.
Spieren in bijvoorbeeld je armen werken samen. Bekende spieren die samen werken zijn de biceps en de triceps. Deze zitten in je bovenarm. De biceps trekt zich samen, zodat je arm buigt. De triceps trekt daarna weer samen, zodat de arm weer recht gaat.
Kerncentrales
Een kerncentrale bestaat vooral uit veel muren en beschermlagen. Het eigenlijke reactorvat -waar de reactie voor het opwekken van de energie plaats vindt is niet zo groot. Twee kleine uraniumtabletjes zijn genoeg voor het totale elektriciteitsgebruik van één persoon gedurende een heel jaar!!
h. kerncentrales
Zoals je ziet zit zo'n kerncentrale vol met allerlei grote machines en apparaten. Middenin het plaatje zie je een rode koker (met nummer 1 erin) Dat is de reactor, daar vindt de reactie plaats. In de reactor zit dus ook het uranium, in tabletten die zo klein zijn als een vingertopje.
Die tabletten zitten in gesloten buizen en in een reactorvat gaan 24200 van zulke buizen.
De wand van het reactorvat is 18 centimeter dik en gemaakt van staal.
Dat reactorvat bevindt zich in een dikke betonnen bunker en om het reactorvat zitten nog twee beschermende hulzen.
In Tjernobyl heeft 1986 een kernramp plaatsgevonden. De kerncentrale ontplofte en alle radioactieve stoffen kwamen in de lucht. Dat kwam doordat de centrale niet goed beveiligd was met dikke lagen staal en beton. Al deze onderdelen en lagen samen noem je de reactor. Die dikke muren en hulzen zijn nodig omdat het uranium na de kernreactie radioactief is geworden. Radioactieve stoffen kunnen gevaarlijk zijn en daarom zijn de reactorvaten goed ingepakt. Zo kan het radioactieve uranium niet ontsnappen en bij mensen of het milieu in de buurt komen. Die buitenste huls beschermt het rectorvat tegen invloeden van buitenaf en is zo dik en sterk dat het tegen een neerstortend vliegtuig of een explosie kan.
4) Conclusie
Er zijn verschillende manieren om energie te krijgen. En onze fossiele brandstoffen raken op en daarom moeten wij meer groene energie gebruiken. En minder energie van fossiele brandstoffen.
Dit was mijn PGO en ik hoop dat het u allemaal duidelijk is geworden. Ik heb er zelf ook wat van geleerd en dat was dat er ook BIO energie was en dat wis ik niet. En dat er ook energie uit aarde en bodem is wis ik ook niet. Ik hoop dat u er ook wat van geleerd heb.
REACTIES
1 seconde geleden