Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Proefdieren en dierenproevenInleiding:

Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat wij heel erg van dieren houden (vooral Boy en dan met van geiten met grote uiers) en heel erg met hun lot begaan zijn. Op tv en in andere media hoor je heel veel dingen over dierenproeven en wij wilden erg graag wat achtergrond informatie over hebben zodat wij ons er een betere mening van konden vormen.Welke bezwaren zijn er tegen het houden van dierenproeven?Ethische bezwarenDe mens heeft niet het recht om een dier te misbruiken, een dier kan ook pijn en angst voelen. Dierproeven zijn één van de ergste vormen van dierkwellerij. Je verlaagt daarmee het dier tot een gebruiksvoorwerp, waar je in kan prikken en snijden. Terwijl een dier een gevoelig wezen is dat pijn kan lijden en angst kan voelen.Wetenschappelijke bezwaren

Geen enkel dier kan worden gevormd tot een wetenschappelijk aanvaardbaar model van de mens. Daarvoor zijn de innerlijke en uiterlijke verschillen te groot. Een proefdier wordt ziek gemaakt en een mens wordt spontaan ziek. Als de oorzaak zo verschilt, hoe kan men er dan zo van overtuigd zijn dat de symptomen op dezelfde ziekte wijzen. Een proefdier leeft voortdurend onder stress in een uitzichtloze situatie, een ziek mens kan nog hoop hebben en daarom meewerken aan zijn genezing.Voor welke doelen worden in ons land proefdieren gebruikt?

Dierenproeven worden in ons land gehouden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, ze daarna meerdere malen grondig te testen. Deze medicijnen moeten vaak verbeterd worden en daarna nog een keer getest. Voor het testen van cosmetica en wasmiddelen producten worden ook proefdieren gebruikt. Onderzoek naar xenontransplantatie kost heel veel dierenlevens, net zo als de onderzoeken naar genetische manipulatie.Wat voor proefdieren worden er gebruikt en in welke maten?

Dier Reden van test. Aantal

Varkens Het onderzoeken naar de mogelijkheden van xenontransplantatie 13.351

Katten Testen van medicijnen. 281

Honden Voor het ontwikkelen van medicijnen. 1341

Paarden Paarden worden gebruikt voor het wetenschappelijk onderzoek. 582

Muizen/ratten Muizen en ratten worden gebruikt voor onderzoek naar genetische manipulatie. 521.165

Vissen Vissen worden gebruikt om wasmiddel te testen. 44.001

Konijnen Voor de productie van geneesmiddelen, onder andere die van Pompe. 10.926

Apen Apen worden onderzocht in het onderzoekscentrum Bprc. 613Wat voor alternatieven zijn er voor het gebruik van proefdieren?

- Het is mogelijk om losse cellen van weefsel en organen te kweken en levend te houden in een bepaalde vloeistof, op deze manier blijven dieren hun eigenschappen houden.- Het is mogelijk om cellen in kweekstoffen te laten produceren, zodat er daarbij geen dieren meer nodig zijn, dit is goedkoper en betrouwbaarder omdat je hier met menselijke cellen te maken hebt.- Het gebruik van computers kan ook een mogelijkheid zijn de onderzoekers kunnen bijv. hun bevindingen opslaan in de computer zodat niet steeds dezelfde proef gedaan hoeft te worden, ze kunnen hun gegevens gemakkelijk uitwisselen, ze kunnen ook de dierlijke en menselijke systemen nabootsen.nawoord:

Wij vinden het schandalig dat zulke grote aantallen dieren voor ons uiterlijk wordt gebruikt. Voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek vinden wij dat proefdieren gehouden moeten kunnen worden, al moeten ze dan wel op een zo’n goed en pijnloos mogelijk leven krijgen.Literatuurlijst:

www.medfac.leiden.univ.nl/dierproef

www.proefdiervrij.nl

www.dieren.pagina.nl

www.greenpeace.nl

Encarta 98, winkler prins editie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.