De ziekte ME

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 282 woorden
  • 20 mei 2001
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De ziekte ME.

ME is de afkorting van Myalgische Encephalomyelitis, beter bekend als het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hoe iemand deze slopende ziekte krijgt, is tot op heden nog niet duidelijk. Ook bij jonge kinderen komt het steeds vaker voor. Een verontrustende ontwikkeling.

De klachten van ME-patiënten zijn heel divers. Het lijkt wel of alle narigheid tegelijk komt. Ze worden ernorm vermoeid en kunnen niet eens meer rechtop zitten. Ook krijgen ze slaap- en concentratiestoornissen die ook nog eens voor extra vermoeidheid zorgen. Dit gaat allemaal gepaard met verschillende andere ziektes of stoornissen, zoals:

Koorts, opgezwollen klieren, keelpijn, spier- en gewrichtspijn, duizeligheid, spijsverterings-stoornissen, hoofdpijn, geheugen- en gezichtsverlies. Sommige ME-patiënten kunnen met veel moeite en inspanning nog part-time werken. Anderen komen in een rolstoel terecht of liggen jarenlang uitgeput op bed.

Als mensen vinden dat ME-patiënten zich aanstellen, komt dat meestal door onwetendheid. De mensen beseffen niet hoe erg ME kan zijn. Opmerkingen zoals aanstellen kunnen een enorme klap in het gezicht van een ME-patiënt zijn.

Ons land telt ongeveer 30.000 ME-patiëten en daarom is het onbegrijpelijk dat er nog steeds artsen zijn die ME niet serieus nemen en de patiënt naar huis sturen met de boodschap ‘het gaat vanzelf wel weer over’.

Niet alle patienten gaan dan door met hulp zoeken, maar accepteren het advies van de doktor en hun situatie gaat alleen maar achteruit. Door zoveel mogelijk informatie te verstrekken over ME aan zowel artsen als patiënten én aan de Nederlandse bevolking, proberen bepaalden fonsen en verenigingen ervoor te zorgen dat de ziekte serieus wordt genomen.

Echte medicijnen zijn er nog niet, want de ziekte bestaat dus uit allerlei verschillende ziekten die allemaal apart behandeld moeten worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.