De platte TV

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 978 woorden
  • 27 februari 2000
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

Stel je voor. Een televisie die zo plat is dat je hem aan de muur kan hangen als een schilderij. Een televisie met sensationele levensgrote beelden en een prachtig Dolby Pro Logic Surround Sound system, waarmee je je in een bioscoop waant. Die gedachte gaat dit jaar waargemaakt worden door Philips met de verkoop van 'The Flat TV'. Het aangezicht van de woonkamer zal voor altijd veranderen.

Is het echt mogelijk wat Philips wil? Een tv zo plat maken dat je hem aan de muur kan hangen als een schilderij? Het antwoord is 'ja'. De 'Flat TV' is er zelfs al klaar voor om verkocht te gaan worden. Niet alleen Philips gaat de 'Flat TV op de markt brengen, maar ook Sony en daarna vast ook alle andere merken. Het is een hele vooruitgang, van gewone tv naar een platte tv. Deze verandering is mogelijk door het gebruik van een hele andere techniek bij de platte tv dan de tot nu toe in de normale gangbare tv's gebruikte techniek. Bij de platte tv wordt gebruik gemaakt van een plasmascherm. Het verschil tussen een gewone beeldbuis en een plasmascherm zit hem in de manier waarop de fosforen, lichtdragers, op de glasplaat tot oplichten worden gebracht. Bij een kathodestraalbuis, die in de normale tv's zit, gebeurt dit door een gefocusseerde elektronenbundel die wordt gestuurd door magneetvelden over de glasplaat te laten zwaaien, waarbij de intensiteit van de bundel varieert met de intensiteit van het weer te geven deel in het beeld. Dus als de bundel op plaats x op het scherm valt, dan hoort daar op dat moment de intensiteit bij die op die plaats het beeldscherm met de goede lichtsterkte laat oplichten. Dit gebeurt in wezen door drie bundels voor drie kleuren (rood, groen en blauw). De plasmatechnologie (die dus in platte tv's wordt gebruikt) berust op een chemisch proces. Het lijkt ook op de manier waarop fluorescerende lampen werken. Er worden impulsen van een hoog voltage toegediend aan een aantal van de in totaal circa 400.000 pixels. Pixels zijn de, iets meer dan één vierkante millimeter grote, beeldelementen die worden gevormd op de plekken waar elektroden elkaar kruisen. Elke pixel zit in een apart kamertje gevuld met neon- en xenongas. Door die elektrische impuls wordt dit gasmengsel tijdelijk omgezet in plasma. Dat straalt dan UV-licht uit dat weer wordt gebruikt om UV-gevoelige kleurfosfors te prikkelen. De intensiteit van de gegeven elektriche impulsen varieert ook met de intensiteit van het licht uit al die pixelkamertjes. Door het gebruik van de plasmatechnologie kunnen tv-schermen veel groter worden dan de grootste nu al zijn. Het is namelijk steeds moeilijker om steeds grotere schermen te maken met de 'oude' techniek van de normale tv. De grootste tv's wegen al gauw meer dan 100 kilo en nemen enorm veel ruimte in. Dat is niet meer te doen. Aan de andere kant moeten de schermen wel steeds groter worden, want de hoeveelheid informatie die via de kabel binnenkomt wordt steeds groter. Om elk detail op een kleiner beeldscherm van 80 cm te zien zou je op ongeveer anderhalve meter van de beeldbuis af moeten zitten. Plasmatechnologie bied de beste uitweg. Het biedt een goede beeldkwaliteit met een minimum aan ruimtebeslag. Met de plasmatechnologie zouden we over een paar jaar misschien wel beeldschermen kunnen maken zo groot als een kamermuur.

De 'Flat TV' is een handig produkt voor professionele gebruikers voor bijvoorbeeld het geven van een presentatie. Het heeft een heleboel functies die een gewone TV niet heeft. Bij een groot publiek heeft iedereen goed zicht op het beeldscherm. De kijker heeft namelijk een haarscherp beeld vanaf alle punten in een straal van 180 graden voor het scherm. Verder kan de TV worden aangesloten op een computer, dus gebruiken als scherm voor het presenteren van grafieken, tabellen e.d. die uitgewerkt zijn op een computer. Vanwege de enorm hoge prijs van een 'Flat TV', kun je je afvragen of de consument de 'Flat TV' wel wil hebben. Volgens de makers zeker wel. Volgens hen stellen steeds meer mensen steeds hogere eisen aan hun kijkplezier en zullen zij ook bereid zijn daar veel geld voor te betalen. Daar heeft de makers wel gelijk in. De afgelopen jaren was goed te zien dat de breedbeeldtelevisies een steeds groter marktaandeel hebben gekregen, het begrip 'home cinema' (thuis een bioscoop creëren) word steeds populairder in Europa. Er zit dus wel toekomst in de 'Flat TV'. De 'Flat TV' is deze maand op de markt geïntroduceerd voor particulier gebruik door Philips. Sony heeft hun versie van de platte TV (ook met plasmatechnologie natuurlijk) wel al in Japan uitgebracht, maar dat prototype is nog niet te bestellen in Nederland. Er zullen de komende jaren nog wel meer bedrijven komen die met een platte tv de markt op gaan. De Flat TV is op dit moment nog heel erg duur, de 'Flat TV' kost zo rond de 35.000 gulden. Deze heeft een beelddiagonaal van 105 cm. Door de hoge prijs is de 'Flat TV' nog vooral iets voor de eerste kopersgroep en professionele instellingen zoals reclamebureaus, audiovisuele bedrijven e.d. De prijs zal de komende jaren nog wel dalen, maar het zal altijd wel een van de allerduurste TV's blijven die er zijn. De 'Flat TV' mag dan wel heel erg duur zijn, maar mooi is hij wel. Zo'n platte beeldscherm oogt enorm modern. De 'Flat TV' is in twee kleuren verkrijgbaar. Zo heb je hoogglanzend zilver en zwart. Alle platte TV's kun je als een schilderij aan de muur hangen of zelfs aan het plafond. Zo kun je je interieur een bijzonder uiterlijk geven. Kortom, die 'Flat TV' is een fantastische vooruitgang in de ontwikkeling van enorm grote schermen die heel dun en een prachtig haarscherp beeld heeft en je van alle hoeken kan bekijken.

Bronnen: Philips Onderwijscommunicatie. Onderwerp: Flat TV
BCC Leidschendam
Philips Consumentenlijn: 0900-8406
www.philips.nl
Philips Millennium Catalogus
www.sony.nl

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Bronnen: Philips Onderwijscommunicatie. Onderwerp: Flat TV
BCC Leidschendam
Philips Consumentenlijn: 0900-8406
www.philips.nl
Philips Millennium Catalogus
www.sony.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.