Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Compost

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 809 woorden
  • 11 april 2001
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding. "Waardeloze of bijna waardeloze producten, waarvan verdere verwerking tot nuttige producten niet economisch is.' Dat is de definitie van afvalstoffen uit het woordenboek. Die definitie klopt nog steeds, maar er wordt aan gewerkt. De Nederlandse afvalverwerking zet onze grote afvalberg grotendeels om in bijvoorbeeld energie of compost. Bij elkaar wordt er in Nederland zo’n slordige 75% van al het afval hergebruikt of gerecycled, waaronder compost. Het grote compost verhaal… Compost, een organische meststof. Dat wil zeggen, een mestsoort die verkregen wordt uit dierlijke of plantaardige resten Die resten komen uit ons gft-afval. De groene container die bij iedereen thuis staat. Het groente-, fruit-, en tuinafval wordt gescheiden en opgehaald. Alles komt op één grote hoop te liggen. Het gft-afval moet worden gecomposteerd. Composteren is een natuurlijk proces, waarbij gft-afval door bacteriën, schimmels en bodemdieren wordt omgezet in compost. Het proces gaat als volgende. Het gft-afval wordt opgehaald en op een grote hoop gegooid. Dan worden de stoffen eruit gehaald die er niet in thuishoren, zoals plastic en metalen. Het geheel wordt ongeveer een half jaar op een gunstige temperatuur gehouden en op een constant vochtgehalte. Het gft-afval wordt dan “uit zichzelf” compost. Het composteringsproces heeft 2 fases. In de eerste fase wordt er warmte geproduceerd. Dit komt door bepaalde bacteriën die zorgen voor snelle afbraak van het organische materiaal. Hierbij ontstaan temperaturen van 40 ° tot 70 ° Celsius. In de 2e fase wordt het anders. Het gft-afval is dan niet echt warm meer, maar het is erg vochtig. De bacteriën doen verder hun werk. Deze fase wordt de rijpingsfase genoemd. Een voordeel van dit proces is dat het “schone” compost wordt. Door de hoge temperaturen bij het proces, gaan ziektekiemen, aaltjes, schadelijke bacteriën dood, en verliezen onkruidzaden hun kracht. Een nadeel van het proces is dat er CO2 en H2O bij vrijkomt. Het water is geen probleem, dat is alleen maar goed voor de vochtigheid tijdens het proces. Maar de koolstofdioxide is minder gunstig. Er is nu al sprake van teveel koolstofdioxideuitstoot

Het afval wordt allemaal opgehaald door de AVRI. Die brengt al het afval naar een centrale compostverwerking, de VAM in Wijster (Drenthe). Alles wordt daar verwerkt tot keurige compost. Alles? Lang niet alles mag in de gft-bak. Een overzichtje wat wel en niet in de gft-bak mag op de volgende bladzijde. Maar, je kunt natuurlijk ook zelf een composthoop maken achter in je tuin. Een compostvat kopen is ook een idee. Veel mensen hebben ook zo’n ding achter in hun tuin staan. Ongeveer tweederde van wat in de GFT-container gaat, is makkelijk te verwerken in een eigen compostvat. Praktisch alle tuinafval bijvoorbeeld. Maar ook materialen uit de keuken zoals restanten van rauwe groenten, eierschalen, koffiedik en overblijfselen van fruit. Minder geschikt zijn gekookte etensresten, koolstronken, dikke takken en citrusschillen. Ze verteren te langzaam en vertragen zodoende de omzetting van afval naar compost. Dit soort afval kan beter in de gft-container. Wat wel mag: ·botjes· brood · doppen van pinda's en noten · eierschalen · vleesresten, visresten· kaaskorsten · kattenbakkorrels met milieukeur · koffiefilters, koffiedik, theezakjes · groente en fruitafval · mest van kleine huisdieren · plantenmateriaal en klein snoeiafval · snijbloemen en kamerplanten · stro, gras, en bladeren · resten van tuinplanten · Wat niet is toegestaan: asbakinhoud (ook sigarettenpeuken) · bagger uit sloot of goot · haar van mensen en huisdieren · jus, vet, vloeibare slaolie · kattenbakkorrels zonder milieukeur · kauwgom · koolresten van barbecue · as van de open haard · kurk van wijnflessen · luiers · melkpakken · papier · schelpen · slachtafval · stofzuigerzakken (+inhoud)· tuinaarde, potgrond, turfmolm · vogelkooizand, zand Hier ook even een overzicht van instanties die compost gebruiken, in miljoen kilo en van jaar 1996-1997 (Bron: Werkgroep Afvalregistratie, 1997) Land- en tuinbouw:148, 281
Recreatie, groenvoorziening:54, 19
Particuliere sector, tuincentra:43, 49
Tussenhandel:160, 129
Gemeente:11, 12
Export, overig:63,51
Totaal:479,540
Er bestaan verschillende soorten organische meststoffen. Dierlijke mest, die veel word gebruikt. Vooral de mest van runderen wordt daarvoor veel gebruikt. Dan wordt er ook nog compost gemaakt uit stedelijke afvalstoffen. Alleen wordt die niet zo vaak gebruikt. Compost uit aardachtig materiaal: slootbagger, terpaarde, boerderij- en tuinderijcompost, graszoden, turf en zwartveen. Deze word al veel vaker gebruikt en is niet zo slecht voor het milieu. Ook klavers en grassen die worden verbouwd, en later weer omgeploegd worden helpen een handje mee. Zij leveren hoeveelheden Stikstof (N) af , wat weer gunstig is voor de bodem. Dit wordt groenbemesting genoemd. Compost gebruiken is erg goed voor de bodem. Het zorgt ervoor dat de bodem losser en vochtiger wordt. Zo kunnen water, lucht en voedingsstoffen de plantenwortels goed bereiken, wat weer gunstig is voor het gewas. Ook bevat compost zeer veel voedingsstoffen. Planten compost geven is dus zeer goed. En de bodem wordt er beter van, en ze krijgen voeding. Conclusie Compost is goed voor de bodem. Dus ook beter voor het milieu. Het afval wordt domweg verbrand. Er gebeurt nu iets nuttigs mee. GFT-afval composteren is ook veel goedkoper en beter dan het verbranden. Ik vind het dus goed dat er compost is.

REACTIES

S.

S.

Allemaal harstikke leuk maar je bent de helft van de vragen vergeten te beantwoorden. Maar voor de rest bedankt he


SNER

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.