Alcohol

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1127 woorden
  • 23 mei 2001
  • 146 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
146 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Wat zijn genotmiddelen? Genotmiddelen zijn middelen zonder voedingswaarde, die lekker smaken en/of lichamelijk welbehagen veroorzaken. Voorbeelden zijn: koffie, cola, bier,drugs, sigaretten,sigaren enz. Dus genotmiddelen zijn middelen die lekker smaken. Iets wat je lekker vindt en waar je steeds meer van wilt zijn dus genotmiddelen. Nog een paar voorbeelden van genotmiddelen zijn: whisky, rum, likeur, wijn, maar ook snoep is een genotmiddel. Genotmiddelen zijn niet goed voor je lichaam, en als je er te veel van neemt dan zijn ze slecht voor je gezondheid. Zoals Drugs, als je dat vaak gebruikt, kun je verslaafd worden, cola en snoep zijn slecht voor je gebit en je wordt er dik van, alcohol is slecht voor je lever. Van roken kan je longkanker krijgen. Ook zijn roken en het drinken van alcohol slecht voor je hart. Drinken kan leuk zijn, de meeste mensen die dranken met alcohol drinken,drinken het dan ook voor de gezelligheid. Een wijntje bij het eten, een biertje in de kroeg met een stel vrienden. Alle reclames: (‘do you know! Do you care’ en Ben jij sterker dan drank!?) en acties tegen overmatig drinken zijn er natuurlijk niet voor niets. Drank maakt daar ook meer kapot dan je lief is als je meer drinkt dan je aankunt. Zowel geestelijk als lichamelijk. 2.Wat is alcohol? Alcohol is de oudste en meest verspreide drug, alcohol wordt gedronken. Alcohol ontstaat door het gisting van natuurlijke suikers die in granen en fruit zitten. Niet alle Alcohol is geschikt om het in dranken te verwerken, de twee die wel goed zijn, zijn: ethylalcohol of ethanol. Alcohol is in zuivere vorm een vloeistof waar geen smaak, geur of kleur aan zit. Er zijn drie soorten alcoholhoudende dranken: 1. Bier

2. wijn, waartoe ook dranken als sherry en port
3. Sterke dranken, waartoe we alle dranken rekenen waar veel alcohol in zit, zoals jenever, brandewijn, cognac, whisky en wodka. De hoeveelheid alcohol die in een drank zit wordt aangegeven met promille. Alcohol heeft een algemeen kalmerend effect. De gevolgen van alcohol op de korte termijn. De gevolgen verschillen naargelang de persoonlijkheid van degene die het de alcohol drinkt en de omstandigheden waaronder het gebeurt. Als je het niet zoveel gebruikt, krijg je een algemeen gevoel van welbehagen, ontspanning, je zelfvertrouwen wordt groter, enzovoorts. Maar daarnaast kun je ook slaperig of depressief van worden. Als je teveel drinkt verminderd het reactie- coördinatie- en beoordelingsvermogen en je gaat onzeker lopen. Als je nog veel meer drinkt, dan wordt het stuurcentrum van de automatische spierbewegingen verdoofd. Dit kan leiden tot hart- en ademhalingsstilstand met coma en zelfs de dood tot gevolg hebben. De gevolgen op lange termijn. Risico’s van alcohol op lange termijn kunnen de lichamelijke, geestelijke en sociale gebieden aantasten. Op het lichamelijke vak kunnen zich beschadigingen aan de lever, pancreas, maag, hersenen en spieren aanbrengen. Ook kan er sprake zijn van ondervoeding en de daaraan verbonden gevolgen. Op geestelijk gebied kunnen zich de volgende problemen voordoen: vermindering van de emotionele- en gedragscontrole (o.a. agressie), angsthallucinaties, jaloersheid, achtervolging en depressies,… Op sociaal gebied kan overmatig alcoholgebruik leiden tot moeilijkheden in het gezin en op het werk en/of kunnen er financiële en juridische problemen ontstaan. 3. De gevaren van alcohol De gevaren van alcohol zijn groot. Als je alcohol zo drinkt, onverdund, ga je er aan dood. Daarom wordt het ook niet onverdund verkocht aan de consument. Daarom worden ook alleen maar de sterkste dranken verkocht aan de consument van achttien jaar en ouder. Bier en wijn mag verkocht worden aan de consument van zestien jaar en ouder. Dit zijn de wettelijke regels over de verkoop van alcohol. A. Gezondheid 1. Is een bierbuikje wel gezond? Hij ziet eruit als een gezonde, vrolijke man met een buikje. Maar schijn bedriegt. Het is zeer goed mogelijk dat de gezonde blos een teken is van verwijde bloedvaatjes ten gevolge van een verhoogde bloeddruk; dat het forse postuur de zogenaamde ‘bierbuik’ verbergt en dat de bolle toet staat voor een opgeblazen gezicht. Drank maakt vooral dik. De koolhydraten en suikers die in de meeste dranken zitten, zijn de boosdoeners. Ook vertraagt alcohol het afbraak van vet waardoor je dikker wordt. Mannen worden dik rondom de hun middel, de befaamde bierbuik, vrouwen met name op heupen en bovenbenen. Alcohol geeft je wel een vol gevoel maar het is geen voedingsmiddel. Anders gezegd: alcohol levert lege calorieën. Er zit wel energie in maar geen bouwstoffen zoals eiwitten en vitaminen. Alcoholgebruik veroorzaakt bovendien een extra behoefte aan vitamine B.
2. Veroorzaken een paar glazen alcohol kanker? Drie procent van de kanker wordt direct toegeschreven aan alcohol. Zo kan de alcohol bij zware drinkers een grote invloed hebben op het ontstaan van kanker in de mond,keel en slokdarm. Minder bekend is dat alcohol ook het risico op borstkanker vergroot, wat vooral van betekenis is voor vrouwen met een verhoogde gevoeligheid voor deze vorm van kanker. Dit verhoogde risico doet zich al voor bij meer dan twee glazen per dag. Door tekort aan vitaminen en mineralen dat veel stevige drinkers hebben, is het herstel van kanker extra moeilijk. 2. Hersencellen, raak je echt ze echt kwijt als je drinkt? Het bierbuikje is een zichtbaar teken van teveel drinken. Wat echter door alcoholgebruik in onze hersenen plaatsvindt, lijkt onzichtbaar. Totdat er kortsluiting optreedt en de schade onherroepelijk is. Dan openbaart zich een jarenlange aftakeling van hersencellen ten gevolge van het vele drankgebruik. Begonnen op het moment dat je in het weekend wel wat lustte. B.Verkeer. 1. Kan je na een paar glazen alcohol nog naar huis rijden? Als je nog naar huis moet rijden moet je niet drinken. Dat zegt het verstand maar de praktijk is vaak anders. ‘Nee’ zeggen tegen een glaasje als je nog moet rijden: volwassenen hebben er meer moeite mee dan jongeren en mannen meer dan vrouwen. Het gevaar zit hem in niet zozeer in die enkeling die straal bezopen wil rijden: gelukkig proberen veel mensen hem tegen te houden. De meeste ongelukken worden veroorzaakt door de onopvallende drinker die niet dronken is maar toch teveel opheeft. Hij denkt zelf dat het nog kan en ook zijn omgeving maakt zich geen zorgen. Hij ziet er immers niet aangeschoten uit. Wie meer dan twee glazen gedronken heeft gaat aantoonbaar minder goed rijden: de bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af, het blikveld vernauwt. Je ziet die fietser naast je net niet of je reageert te laat op dat kind dat achter een bal aanrent. En het gevaarlijkste is dat je zelf niet in de gaten hebt dat je rijvaardigheden door alcohol is afgenomen. Je denkt alles nog onder controle hebben. De eerst verantwoordelijke is de rijder onder invloed van alcohol zelf. Gelukkig zie je steeds vaker anderen er zich mee gaan bemoeien als iemand onder invloed wil gaan rijden.

REACTIES

M.

M.

Thnx voor dit fijne werkstuk, ik moet een presentatie geven bij Bio over een ongezonde leefstijl en hier heb ik echt superveel aan bij het onder werp 'alcohol'

12 jaar geleden

K.

K.

Ik mag van mijn papa soms ook wel een een slokje bier is dat erg?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.