Inhoudsopgave:
- Procesverslag - Wat de hoofd- en deelvragen zijn - Inleiding - Beantwoording van hoofdvraag - Beantwoording van deelvragen - Bronvermelding - Logboek
Procesverslag
- De plannen: Veel gegevens opzoeken op internet en dan verwerken in een verslag.
- Hoe ik die plannen ga aanpakken: Veel zoeken op internet. En dan samenvatten tot 1 geheel.
- Groepssamenstelling en onderzoeksvragen: Ik werk alleen. Mijn voorlopige hoofd- en deelvragen zijn onder anderen; - Hoofdvraag; Wat is aids precies. - Deelvragen; Is aids te genezen, waarom wel/ waarom niet? Hoe breidt het zich zo snel uit?
- Wat ik al van het onderwerp weet, welke informatie ik denk nodig te hebben en waar ik die dan denk te vinden. Ik weet nog niet echt veel over aids, maar ik weet wel dat veel mensen het hebben. Er zijn niet echt medicijnen voor, en men is al heel lang bezig om die medicijnen ervoor te vinden. Vooral in derdewereld landen verspreid het aids virus zich snel, door geslachtsgemeenschap. Ik denk dat ik wel veel informatie zal kunnen vinden op internet. Dat er veel sites over te vinden zijn. Ik wil graag weten wat het vooral inhoud en hoever ze zijn met bestrijding ervan.
- Hoelang heb ik aan elk onderwerp gewerkt: Hoofdvraag: - Wat is aids precies?
Deelvragen: - Wat is het HIV- virus precies? - Is aids te genezen, waarom wel/ waarom niet? - Hoe breidt het zich zo snel uit? - De geschiedenis van aids.
Ik heb de hoofd- en deelvragen voornamelijk door elkaar gemaakt. Ik weet dus niet waar ik het langst aan gewerkt heb en ik kan al helemaal niet precies zeggen hoelang ik aan alles gewerkt heb.
Hoofdvraag:
- Wat is aids precies?
Deelvragen:
- De geschiedenis van aids. - Wat is het HIV- virus precies? - Hoe breidt aids zich zo snel uit? - Is aids te genezen, waarom wel/ waarom niet?
Inleiding:
Over aids en HIV
Aids is het eerst herkend in de Verenigde Staten, in 1981. Een bepaald type longontsteking dat normaal alleen voorkomt bij mensen met een verzwakte afweer, kwam ineens opvallend vaak voor bij jonge (homoseksuele) mannen, die vóór die tijd volkomen gezond waren.
Ook werden in deze groep plotseling veel gevallen ontdekt van een bepaald soort huidkanker. Deze zeldzame kanker kwam tot dat moment eigenlijk alleen bij oudere mannen voor. Het bleek om een nieuwe ziekte te gaan. De ziekte kreeg de naam aids.
Wat is aids precies?
Aids betekent letterlijk; Acquired Immune Deficiency Syndrome, ook wel; Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Het betekent in het kort dat het afweersysteem niet goed meer werkt en het afweersysteem beschermt je normaal gesproken tegen infecties. Letterlijk betekent Acquired, tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd. Immunne betekent immuniteit - afweer(systeem), het natuurlijke systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels. Deficiency betekent dat je aan iets tekort hebt. Een gebrek of een verminderde functie. En als laatste betekent syndrome, een ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte.
Bij een infectie met een virus maakt je lichaam antistoffen aan, die de indringer om zeep helpen. Maar het aids-virus is zo hardnekkig dat het lichaam daar niet in slaagt. Het taaie virus doet vervolgens zijn verwoestende werk en breekt het afweersysteem af. Gevolg: infecties. Als iemand daar heel veel last van krijgt, dan krijgt hij de diagnose aids.
Wat is het HIV- virus precies?
Aids wordt veroorzaakt door een virus: hiv. Hiv staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, ook wel aids-virus genoemd. Er bestaan verschillende soorten hiv. Het virus breekt het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei infecties en bepaalde vormen van kanker, waartegen het anders wel bestand zou zijn. Een hiv-test kan aantonen of iemand antistoffen tegen hiv in het bloed heeft. Deze persoon is dan hiv-geïnfecteerd, ook wel seropositief genoemd. Iemand die seropositief is, hoeft niet ziek te zijn. Op het moment dat zo iemand bepaalde ziekten krijgt, kan een arts vaststellen dat iemand aids heeft. Hoe lang het duurt voordat er klachten verschijnen, is heel wisselend. Het kan na twee jaar zijn, maar ook langer dan 10 jaar duren. Dat is afhankelijk van de leeftijd waarop men de infectie oploopt. Daarnaast spelen ook erfelijke factoren een rol en mogelijk het soort virus waarmee men geïnfecteerd wordt.
Hoe breidt aids zich zo snel uit?
Op dit moment hebben er heel veel mensen in de wereld aids. Vooral in 3de wereldlanden waar men minder voorbehoedsmiddelen heeft in vergelijking met bijvoorbeeld europa. Er zijn op dit moment 42 miljoen mensen die leven met het Hiv-virus of aids. En 95% leeft inderdaad in ontwikkelingslanden. Dit jaar stierven ruim 3 miljoen mensen aan aids en liepen 5 miljoen mensen het hiv-virus op. Voor het eerst is 50% van de mensen met hiv of aids vrouw. Volgens de Verenigde Naties bevindt de epidemie zich in grote delen van de wereld nog in het beginstadium. Dat zal nog veel betekenen voor de toekomst. In Nederland stijgt het aantal mensen met hiv nog steeds, alhoewel minder snel dan men in het begin verwachtte. Het aantal seropositieve ligt naar schatting rond de 17.000. In Nederland worden HIV- infecties niet geregistreerd, vandaar dat een exact aantal niet bekend is. In Nederland hebben tot nu toe naar schatting 6.100 mensen aids gekregen, waarvan 3.900 mensen inmiddels overleden zijn. Eén op de tien Nederlanders is in zijn omgeving wel eens geconfronteerd met iemand met HIV of aids.
De geschiedenis van Aids:
In 1981 word er een geneesmiddel tegen longkanker veel gebruikt. 1982 werd ontdekt dat de ziekte door een virus veroorzaakt wordt. En dat het niet alleen overgedragen kon worden aan homoseksuele mannen. In het jaar daarna komt de ziekte ook in europa voor. De ziekte kan overgedragen worden door bloedtransfusie. In 1984 overlijd de eerste aids patiënt. En word het virus het HIV-virus genoemd. Er komt een test die het virus aan kan tonen. Al duizenden mensen in Oeganda blijken al geïnfecteerd te zijn. In 1987 zijn er al 60.000 mensen uit 123 landen besmet. Er komt een nieuw middel op de markt. In 1990 zijn er ruim 300.000 mensen geïnfecteerd. Het aantal loopt elk jaar sneller op. Elk jaar komen er 16.000 bij. Er wordt voor het eerst behandeld met meerdere medicijnen in 1992. In 1995 word dat standaard. In 1998 ligt het zwaartepunt in Afrika. Daar doen 70% van de nieuwe infecties en 80% van de overlijdensgevallen zich voor. In 1999 zijn er 33 miljoen mensen besmet en in 2001 zijn dat er 40 miljoen. 1 op de 9 mensen in Afrika zijn geïnfecteerd.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden