Greenpeace

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 623 woorden
  • 24 maart 2013
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Wie is Greenpeace?

Greenpeace is een milieuorganisatie. Greenpeace zet zich in voor een groene wereld zonder oorlog. Het Engelse woord Greenpeace betekent in het Nederlands: Groene Vrede: Green is groen en peace is dus vrede. Altijd als het milieu in gevaar is, komt Greenpeace in actie. En zo wagen Greenpeace-actievoerders zich vlak bij grote, gevaarlijke walvisjagers, op het ijs bij jonge zeehondjes en bij de lozingspijpen van vieze fabrieken. Greenpeace is ontstaan in 1972 en bestaat al meer dan 30 jaar.

De geschiedenis van Greenpeace

In 1971 maakte een groepje Canadezen en Amerikanen zich ongerust over Amerikaanse atoomproeven op het eilandje Amchitka bij Alaska. Zo'n proef zou namelijk veel natuur kapotmaken. Ze huurden een vissersboot en gingen naar Amchitka om te protesteren. De actievoerders kwamen nooit op het eiland aan, maar hun tocht was wereldwijd op televisie te zien en werd daardoor een groot succes.

De nieuwste actie van Greenpeace     

Shell heeft een gat geboord in de Noordpool op zoek naar olie. Het Noordpoolgebied is de thuisbasis van ijsberen, narwalwalvissen, poolvossen en andere unieke diersoorten. De Greenpeace actievoerders hadden bij elk 72 verschillende tankstations de vulpistolen aan elkaar vast gebonden zodat ze niet meer gebruikt konden worden.

De boten van Greenpeace

Greenpeace gaat natuurlijk ook over het water dat betekent dat ze ook een aantal boten hebben: ze ook boten. Dit zijn ze:

  • De Argus
  • De Beluga
  • De Esperanza
  • De Rainbow Warrior
  • En nog wat rubberboten

Maar er zijn ook al een paar boten kapot of te oud, dat zijn deze:

  • De Gondwana
  • De MV Greenpeace
  • De Sirius
  • De Solo
  • De Vega
  • De Moby Dick
Wat probeert Greenpeace te bereiken?

Om minder kooldioxide uit te stoten en daardoor klimaatverandering tegen te gaan, hebben heel veel landen in Kyoto (dat ligt in Japan) in 1997 afspraken gemaakt. Al die afspraken samen noemen we het Verdrag van Kyoto.

In het jaar 2000 hebben de landen onderhandeld hoe ze deze afspraken moeten uitvoeren. Vanaf 2008 moesten deze landen, ook Nederland, minder kooldioxide uitstoten. Zo’n verdrag is natuurlijk wel belangrijk, maar Greenpeace wil eigenlijk veel liever dat we stoppen olie, kolen en gas te verbranden voor onze elektriciteit en dat kerncentrales hun deuren sluiten. Daarom voeren ze vaak actie tegen kerncentrales en fabrieken die kooldioxide en andere schadelijke broeikasgassen uitstoten.

 Bereikte doelen

Greenpeace heeft natuurlijk al behoorlijk wat doelen bereikt. Een paar daarvan zijn deze:

2011: Princes, bekend van de blikjes tonijn, belooft te stoppen met de meest schadelijke manier van vissen waardoor talloze (bedreigde) schildpadden en haaien niet meer onnodig doodgaan.

2010: De bedrijven Nestlé en Burger King beloven geen palmolie meer te kopen waarvoor oerbos in Indonesië is gekapt. Palmolie zit in spullen als shampoo, koekjes en chips. Er worden enorm veel bomen gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.

2009: Elektronicabedrijf Philips belooft dat ze hun eigen oude apparaten gaan inzamelen en recyclen. Veel oude en kapotte apparaten, zoals computers en koelkasten, komen nu nog terecht op vuilnisbelten in arme landen.

2008: Het bedrijf Unilever belooft dat het geen palmolie meer zal kopen waarvoor oerbos in Indonesië is gekapt. Palmolie zit in spullen als shampoo, koekjes en chips. Er worden enorm veel bomen gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.

2007: Greenpeace wil dat heel Nederland spaarlampen indraait. De campagne heeft succes: er worden 2 miljoen meer spaarlampen verkocht in de winkel.

2004: Veertien Nederlandse uitgevers kiezen voor oerbosvriendelijk papier voor hun boeken. De Harry Potter-boeken van J.K. Rowling zijn al gedrukt op oerbosvrij papier.

2002: De Nederlandse regering verbiedt de verkoop van giftig zacht PVC-speelgoed voor jonge kinderen.

2001: Grote delen van het Canadese Great Bear Rainforest, het grootste gematigd regenwoud op aarde, worden beschermd.

1983: Europa besluit dat er geen huiden van jonge zeehondjes meer mogen worden ingevoerd.

1972: De Amerikanen stoppen met hun atoomproeven op het eiland Amchitka bij Alaska.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.