Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blindengeleidehonden Puppypleeggezin

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 773 woorden
  • 30 maart 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
11 keer beoordeeld

Puppypleeggezin

Pleeggezin   

Een puppypleeggezin is een gezin die een hond van KNGF opvoedt. De mensen die een puppy hebben beschouwen het als hun eigen hond, maar hij gaat na een tijd weer weg. Als je een puppypleeggezin wilt worden moet je contact opnemen met KNGF. Ze komen thuis met je praten en kijken of je huis wel geschikt is. Een puppy kan bijvoorbeeld niet in een flat wonen, want hij mag de eerste maanden niet trap lopen en moet buiten kunnen spelen.

Een puppypleeggezin moet het volgende voldoen:

· Altijd één of meer volwassenen bij de pup.

· Je moet je aan de regels van het KNGF houden.

· Het mag geen kinderen onder de vier jaar hebben en er moet een auto zijn.

·Het gezin krijg geen geld voor de puppy, maar de kosten van het voer en de dierenarts worden vergoedt.

De puppy word zorgvuldig uitgezocht uit een nest. Ze blijven zeven weken bij hun moeder en dan gaan ze naar het puppypleeggezin, waar ze één jaar. De pup moet ook leren dat hij niet schrikt van harde geluiden. Daar gaan ze hem nu al op trainen. Ze moeten hem overal mee naartoe nemen, dus ook in de trein, bus, stad of kermis.. De mensen van KNGF komen best vaak kijken. Ze gaan dan met de hond naar de stad of een druk station. De hond mag pas plassen als de baas dat zegt. Anders zou het tijdens het werk van de geleidehond een zooitje worden. Ze laten hem wennen aan het geluid van bijvoorbeeld een autoclaxon, maar laten hem het NIET negeren. Als de auto de blinde waarschuwt voor een gevaar mag de hond dat niet negeren want dan is de blinde in gevaar. Bij de training bij zijn gezin krijgt hij elke keer als hij iets goed doet krijgt hij een beloning. Tot dat hij de dingen meteen doet als jij het wilt.

Relaxen

Honden zijn honden, dus moeten ze ook lol hebben en lekker met andere honden spelen. Lekker in de modder rollen of stoeien met de buurhond. Bij elke uit-laat-rit mag de hond even tijd voor zichzelf.

Naar de opleiding…

Als de (ondertussen) hond veertien maanden is moet hij naar de opleiding. Het pleeggezin heeft het werk gedaan en het ligt nu aan de hond. De meeste pleeggezinnen nemen daarna weer een KNGF-hond om op te voeden.

Opleiding

Na het puppypleeggezin…

Nadat de puppy naar het pleeggezin is geweest is hij ondertussen veertien maanden oud. Dan brengt het pleeggezin hem naar de geleidehondenschool in Amstelveen. Voordat een hond naar de blindengeleidehondenschool mag, moet hij eerst gekeurd worden. Hij mag geen problemen aan zijn heupen, oren en/of poten hebben. Is hij goedgekeurd dan kan de opleiding van zes tot acht maanden kan beginnen. Achter de ‘school’ is een oefenterrein. Daar zijn alle dingen te zien die je ook in een echte straat ziet zoals stoepen, bankjes, telefooncellen, bloembakken en verkeersborden. Eerst moet hij weten waar hij moet lopen en welke commando’s hij moet doen. Dat wordt elke dag herhaalt totdat hij het weet. Eerst zijn de oefeningen kort, maar dat bouwen ze steeds meer op totdat hij het uren vol kan houden. Dit moet hij later namelijk ook kunnen. Al redelijk snel gaan ze naar andere plaatsen om te oefenen zoals een rustige woonwijk en/of een markt. De hond leert recht over te steken en bij elke stoeprand te stoppen, zodat de blinde weet dat hij moet opletten. De blinde luistert zelf ook wanneer hij/zij kan oversteken. De hond leert de blinde op de grond en in de lucht te begeleiden. Daarmee wordt bedoelt dat de hond moet letten of er een ruimte is van één meter rechts van hem en twee meter boven hem. Ook leert de hond leren hoe hij een lege zitplek zoekt, een brievenbus of een zebrapad.

Ongehoorzaamheid

Bij de training is het heel belangrijk dat de hond naar sommige commando’s niet luistert. Dit heet ‘intelligente ongehoorzaamheid’. Het betekent dat hij niet luistert naar commando’s die gevaar opleveren. Het is lastig om een hond dit te leren, want ze hebben juist geleerd dat ze wel naar hun baas luisteren. Maar toch moeten de honden dit leren, want het is van levensbelang. Dit bericht is van een geleidehondgebruiker:

‘Een bekend stuk, van werk naar huis, zonder obstakels. Sparkle wilde niet verder. Hij blokkeerde me en trok me naar rechts. Ze hadden de stoep opgebroken.. Dat een hond je daarvoor beschermt, dat ontroert me diep..."

Johan Dingemanse, geleidehondgebruiker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.