ADVERTENTIE
Sleepover afzeggen?

Je zou gaan logeren bij je beste vriendin, maar haar moeder is positief getest. Zij wil de afspraak door laten gaan. Wat zou jij doen?


Bekijk de video

inleidingIk hou mijn werkstuk over de woestijnen,want het lijk me wel een leuk onderwerp om er over te houden.

In dit werkstuk zou ik wel eens willen weten hoe mensen het overleven in de woestijnen,want ze zitten wel zonder drinken en ik zou ook wel willen weten hoe al die woestijnen ontstaan. Ik hoop dat ik het straks allemaal te weten kan komen.hoe ontstaat een woestijnRond om de steenbok en de kreeftkeerkring kan er vaak een vorming van een woestijn ontstaan.

In dat gebied is het hele jaar door heet.Er stijgt de hele tijd warme lucht op.

Dan komt er wind die in de zelfde richting vanaf de evenaar naar het noorden of zuiden richting de keerkringen waaien.

Dat wordt een passaat genoemd.

Als de wind gaat stijgen koelt hij af.

Het water verdampt dan en dan worden er wolken gevormd en daarom is het onder de evenaar vaak bewolkt. uit de wolken komt dan regen.

Wanneer de lucht de beide keerkringen weer daalt,is hij droog. en als hij zo droog word,dat hij weer warm word en dan weer opstijgt zit er te weinig water in om een wolk te vormen.

Zonder wolken kan er geen regen vallen,en als er geen regen valt en als dat lang duurt kan er dus een woestijn ontstaan.het klimaatIn de woestijnen kan er maanden en ook jaren duren totdat het weer gaat regenen.En sommige woestijn gebieden zoals in de atacama woestijn in zuid Amerika regent het soms helemaal niet!

Overdag kan de grond wel 80 graden heet zijn.

Wanneer de zon onder gaat,gaat de temperatuur snel naar beneden,omdat er geen wolken zijn kan de warme lucht naar boven gaan.

En dan kan het vaak s’nachts gaan vriezen.

Daarom hebben woestijnen de grootste temperatuur verschillen per dag.welke woestijnen zijn erOngeveer 1/3 deel van de aarde is woestijn.

Azië,Afrika,Australië,Noord en Zuid Amerika hebben allemaal woestijnen en ook Antarctica heeft koude woestijnen.

Europa is de enige werelddeel die geen woestijnen heeft.

Er zijn ongeveer 21 woestijnen.1. Great basin 2. mojave

3. sonora 4. nazca

5. atcama 6. patagonische woestijn

7. negev 8. karakoem

9. kyzylkoem 10. taklamakam

11. gobi 12. thar

13. Arabische woestijn 14. danakil

15. namib 16. kalahari

17. groot zand woestijn 18. gibson

19. groot Victoria woestijn 20. simpsonde bewonersBijna 650 miljoen mensen wonen bij of in een woestijn. De meeste woestijn bewoners zijn nomaden en gaan van de ene plek naar de andere plek om eten en drinken te zoeken.

En ze hebben ook huizen nodig om te overnachten.

De meeste bewoners overnachten in een tent van dierenhuiden of wol. De tenten zijn makkelijk tegen de bescherming van woestijnwind,hitte en kou,en ze kunnen de tenten makkelijk opbouwen.

Sommige woestijnvolken zijn nog steeds arm

Ze drijven handel of hoeden vee ,maar daar verdienen ze niet veel mee,en ze wonen in gebieden waar geen scholen of ziekenhuizen zijn.dierenIn de woestijn leven maar weinig grotere zoogdieren omdat er weinig eten en water is. Eigenlijk zijn de meeste grotere zoogdieren huisdieren, vooral schapen en geiten. Deze sterke dieren kunnen overleven op arm grasland. Hun dikke warme wollen vacht, die ze voor hun eigenaars extra waardevol maakt, heeft voor het dier zelf ook voordelen.

Wanneer de zon ondergaat, houdt de wol het dier warm in de koude woestijnnacht.

Overdag beschermt de dikke vacht het dier tegen de warme zon. De temperatuur aan de buitenkant

van de vacht kan wel 70 graden warm worden,maar zelf is de temperatuur van het dier ongeveer 40 graden. De kameel word al sinds dat de mens

bestaat gebruikt als lastdier. De kameel is het vervoer middel van de woestijn bewoners.plantenPlanten die in de woestijn leven komen na de regen snel uit het zaadje en gaan groeien, of blijven het hele jaar in leven door zich aan te passen aan het kleine beetje water die ze krijgen. De planten die daar groeien hebben allerlei manieren om in leven te blijven. Bijvoorbeeld: sommigen hebben lange wortels om bij het diepen water te komen andere hebben breed uitgestrekte wortels om meer water tegelijk. weer anderen zuigen dauw via hun bladeren op. Veel woestijn planten zijn vetplanten. Die kunnen water opslaan,zoals de cactussen. dikke wasachtige laag rond om de stengels en bladeren dat helpt de plant water te kunnen opslaan en beschermt hem tegen de hitte.slotDit was mijn werkstuk over de woestijnen.

Ik vond het een moeilijk werkstuk maar ik heb er veel van geleerd,want ik wist niet hoe een woestijn ontstond maar nu wel,en ik weet ook hoe de bewoners overleven in de woestijnen.

Ik vond het een leuk en boeiend onderwerp


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

het is geen eenderde deel van de aarde maar eenvijfde deel.

15 jaar geleden

M.

M.

Sinds wanneer is 40% een vijfde deel?

10 jaar geleden

R.

R.

echt goed ik had het nodig voor AK anders greeg ik een 2 ofzo dus echt thnx

10 jaar geleden