Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Productieverslag, Wijn.Hoe lang wordt het product al gemaakt:


Wijnbouw is al heel erg oud al wel vele eeuwen. Men heeft dit kunnen onderzoeken door opgravingen, de eerste aanwijzingen van wijnbouw zijn gevonden in Turkije Men heeft daar wijnbekers en kruiken gevonden. Door deze opgravingen is men verder gaan zoeken en kwam men in Libanon en ook in Egypte uit. De wijnbouw was daar al heel wat moderner, op de gevonden kruiken stonden de wijnsoort en de wijnbouwer op. Dit was al een hele verbetering en dit gaf ook aan dat de beschaving op wijn gebied op volle gang was. Door rondreizende volken verspreide de wijnbouw zich al snel over andere landen en volken. De Grieken hebben een hele grote rol gespeeld in het ontwikkelen van de wijnbouw, ze hadden zelfs hun eigen god daarvoor "Dionysos”.

Naar de Grieken kwamen de Romeinen Dit waren ten eerste fantastische wijnbouwers, maar waren ook echte vechters en veroverden zo bijna heel europa. In de veroverde gebieden gingen ook de wijnbouw heen. Zij hebben de grote wijngebieden, zoals de honen bordeaux champagne, rijn en de moezel aangelegd. Ook in België Nederland en in Engeland hebben zij voor de wijnbouw gezorgd.Na de Romeinse tijd is het heel lang stil gebleven op het gebied van wijn. Pas wanneer Karel de grote in het beeld komt gaat de wijnproductie weer een nieuwe periode in. De wijngebieden langs de Maas groeien zo dat er zelfs uitvoer van de wijn kan worden gerealiseerd

Na deze tijd werd het klimaat niet meer geschikt voor de wijnbouw. Het werd veel kouder in Nederland elke winter kon er bijna wel geschaatst worden. De wijnbouw begon bijna stil te liggen. De wijnen moesten uit het zuiden komen, maar deze wijnen waren goedkoper en ook nog lekkerder dan onze Nederlandse wijn. De wijnbouw in Nederland kwam in een dikke domper.

Dan komt ook napoleon in het beeld hij wil zijn eigen franse wijnen beschermen en verbied alle wijnbouw in ons land. Daardoor zijn er ook zo veel en zulke grote wijngaarden in frankrijk ontstaan.

Na napoleon kwam er wel weer wijnbouw in ons land, maar dat was meer als hobby de grote wijnbouw bij ons was voorbij. In Engeland ontstaan wel meer wijngaarden, maar frankrijk was en is nu ook de grootste wijnexport land.In welke landen en culturen wordt het product gemaakt:


De meeste wijn word gemaakt in frankrijk, dus ook in de franse cultuur maar er zijn ook landen die minder bekend zijn maar toch ook een redelijke wijn cultuur aan het ontwikkelen zijn zoals Zuid-Afrika Dit is een land waar de wijnbouw nog niet zo lang aan de gang is, maar de wijnsoorten zijn daar niet minder op. Ook Brazilië heeft zo zijn eigen wijnbouw.

De volgende landen hebben ook hun eigen wijn productie:Italië Spanje Duitsland Luxemburg Engeland, Griekenland en TurkijeWaarom het product belangrijk is voor het dagelijkse leven:


Het product heeft niet een echte levens rol. Toch is het wel een product waar je veel plezier van kan hebben, meestal als het gezellig neemt men een glaasje wijn het zorgt toch wel voor een soort gezelligheid. Ook wordt de wijn vaak door het eten gebruikt het versterkt de smaak van de vis of een ander gerecht dat maakt het weer extra lekker.

Ook is het door de onderzoekers bewezen dat een of twee glazen per week erg gezond voor het lichaam is. Ook zit er in wijn natuurlijk alcohol en dat kan ook voor grote problemen zorgen daarom is het belangrijk dat de mate waarin de wijn wordt opgedronken goed is en niet te veel.Welke grondstoffen en hulpstoffen zijn er nodig om het product te maken:


Eerst worden er natuurlijk druiven toegepast, deze worden geperst aan het sap word sulfiet toegevoegd dat gaat tegen dat het sap gaat oxideren. Dan gaan er enzymen bij het sap om het vruchtvlees sneller af te breken. Er wordt ook wijngist toegevoegd om de gisting nog extra snel te laten verlopen. Dit zijn eigenlijk de enige dingen die nodig zijn om dit product tot stand te brengen veel is er niet voor nodig. Het kan zijn dat er bij sommige wijnsoorten nog keurstof word toegevoegd maar dat is lang niet zo bij alle wijnen.Welke avalstoffen worden door het proces geproduceerd:


Nou dat is niet veel, heel weinig eigenlijk maar. De druiven most is het meeste wat over blijft dit is eigenlijk de enige afvalstof die door deze productie word gemaakt. Dus je zal kunnen zeggen dat het een milieuvriendelijk productie proces is die geen of heel weinig schade aan het milieu zou aanrichten.Hoeveel energie kost het bereiden van het product:


Het is wel een arbeidsintensief proces om al deze druiven te plukken dit kan niet met machines gebeuren want dat zouden de trossen beschadigen. Dus alle wijntrossen worden met de hand geplukt. Daarna worden ze wel door een machine geperst en worden de juiste hulpstoffen er aan toegevoegd, echt veel werk is dat niet. Dan wordt alles in flessen gegoten en deze worden in wijnrekken gelegd om de verdere gisting te volgen. De flessen liggen wel in rekken en moeten elke dag een kwart slag omgedraaid worden dat doen de meeste wijnkelders nog met de hand. De wat goedkopere wijnsoorten gebeurd gewoon machinaal en dat is dan ook wel te merken aan het eind resultaat. Zo kan je wel aan de prijs zien of het werk machinaal is gebeurd waar weinig tijd en energie in gezeten heeft of alles met de hand waar veel energie ingezeten daarvan heeft de prijs ook hoger, maar het eind resultaat is ook beter. Ook gaat de meeste wijn zitten in wachten. Dit kost natuurlijk geen energie, dus om te zeggen dat het heel veel energie kost kan je van twee kanten bekijken.

Welke mensen en machines heb je nodig voor de productie:

Voor het plukken van de druiven heeft men mensen handen nodig en manden hoeveel mensen er nodig zijn is afhankelijk van de grote van de wijngaarden.

Voor het kneuzen (persen) van de druiven heb je de kneuzen nodig dit is een machine waar een filter en een drukplaat inzit de druiven worden er aan de boven kant ingegooid en dan komt de drukplaat erop deze verdrukt de druiven de filter houd de steeltjes en andere rotzooi tegen. Voor deze bezigheid heb je 1 à 2 personen nodig.

Dan moet aan de pulp enzymen worden toegevoegd dit gaat per vat en gebeurd met de hand, daarna gaat de deksel erop om het 24 uur te laten staan om de enzymen in te laten werken. Hiervoor heb je per persing 5 man nodig voor de deksel en het verstrooien van de enzymen.

Als deze een dag hebben gelegen wordt er per vat het suikergehalte gemeten, hiervoor heeft men meet apparatuur nodig en reageerbuisjes om de pulp in te bewaren hiervoor is maar één laborotant. Deze metingen zijn belangrijk voor het alcoholpercentage, als het suiker gehalte te laag is dan word er suiker toegevoegd aan de pulp. Ook wordt het zuurgehalte gemeten dit is om naar de juiste zuurgraat te streven, dit meet men met meet apparatuur en men heeft reageerbuisjes nodig om het pulp in te bewaren. Te zuur is te overheersend en te weinig zuur maakt de wijn laf, mocht er te weinig in zitten word er natuurlijke zuur toegevoegd en als het te zuur is voegt men natuurlijke ontzuurders toe.

Naar de pulpgisting en de metingen is het tijd om te persen dit kan in twee dingen gebeuren. Als de wijngaard niet zo groot is gebruikt men nog de kleine persen dat zijn de ronde vaten met een houten plaat aan de boven kant hieraan word een mechanisme vast gezet die ervoor zorgt dat de plaat naar beneden kan worden gedrukt, dan gat de kraan open en word door een filter alle troep tegen gehouden en komt het druivensap/wijn naar buiten. Voor dit proces heeft men 2 á 3 man nodig voor alle werkzaamheden. Dan word er in grote wijngaarden een complete machine voor gebruikt hiermee gaat alles machinaal, voor dit proces heeft men maat 1 persoon nodig.

Dan word er aan het most (druivensap) gisting toegevoegd dit gebeurd meestal met de hand hiervoor is maar één persoon nodig, maar in grote wijngaarden gebeurd dit ook al machinaal. Dan gaat de most in afgesloten vaten deze blijven een dag staan, want nou heeft alle overgebleven troep naar de bodem kunnen zakken.

Na een dag worde de most in flessen of vaten overgegoten en dan ter gisting en rijping neergelegd. Voor het over gieten gebruikt men tegenwoordig machines, voor dit proces heeft men 5 à 6 mensen nodig.

Na de eerste drie weken word het product weer over gegoten en blijft het bezinksel over in de oude fles of vat, ook bij dit proces zijn de zelfde aantal mensen nodig bij de eerste overgieting.

Dan word er soms na 2 à 3 maanden weer overgegoten vat ligt eraan hoe groot het bezinksel onder in de fles of het vat is als er wel over gegiet moet worden zijn de zelfde aantal mensen nodig als bij de eerste overgieting.

Dan word er naar 5 maanden een klaringsmiddel aan de jonge wijn toegevoegd en dat zorgt ervoor dat de wijn weer zuiver en helder wordt.

Dan word het de tijd om te bottelen wanneer dat gebeurd ligt aan de kennis van de wijnmeester, bottelen is de wijn overgieten in de verkoopfles als het eenmaal in die fles zit dan kan de wijn verkocht worden.

Voor deze processen zijn zo’n 10 mensen nodig. Voor het totale productie proces heb je ongeveer 25 mensen nodig om de wijn in de verkoopflessen te krijgen.

Het proces van de druif tot een wijn is een arbeidsintensieve werkgelegenheid. Veel wat er gebeurd moet met de hand gebeuren dit zorgt voor optimale kwaliteit. Je kunt meestal aan de prijs zien of er veel machines zijn gebruikt of dat er veel met de hand is gedaan. De duurdere wijnen zijn met de hand bereid en hebben langer liggen rijpen in de wijnkelders.Hoe de productie in de loop van de jaren is verbeterd:


In de verlopen jaren van de wijnbouw en de wijnkelders is de manier van bereiden niet echt veel veranderd. Wel zijn de toevoegingen en de aantal overgietingen veranderd. In de jaren ‘30 ging men maar 2 keer overgieten en in de eind fles zat dan ook nog altijd wat rotzooi. Door de verbeterde technieken is de kans van slaging van een lekkere wijn groter geworden en zijn veel risico’s weg genomen. Hierdoor is de wijnindustrie veel stabieler geworden en is de toekomst ook vaster geworden voor de wijngaarden en daar bij ingebouwde wijnkelders.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.