Water kun je voor verschillende dingen gebruiken. Voor drinkwater, handen wassen, douchen en om naar het toilet te gaan. Niet alleen mensen maken gebruik van water, de natuur, planten en dieren maker daar ook gebruik van. Ook de industrie gebruikt veel water. De grootste verbruiker is de landbouw. Zonder water is het verbouwen van voedsel niet mogelijk. Als er in de bodem te weinig water zit, moet er water aangevoerd worden. Dat noemen we irrigatie.
Waarvoor wij allemaal water gebruiken, levert allemaal afvalwater op. Dat water moet natuurlijk ook weer schoongemaakt worden om het te hergebruiken. Het schoonmaken van water noemen we Sanitatie.
De stijging van het watergebruik word steeds groter. Het is sinds 1950 vijf keer zo groot geworden. Daarvoor zijn drie oorzaken:
1. De bevolkingsgroei neemt toe. In 1950 woonden er 2,5 miljard mensen op aarde, nu zijn het er al meer dan 6 miljard.
2. Tweederde van al het zoete water word voor irrigatie gebruikt.
3. Het watergebruik per persoon stijgt door de welvaart.
De Kwaliteit van water.
De Nijl stroomt langs grote steden. De industrie ligt vaak in grote steden en in Egypte ook aan de Nijl. Het vervuilde water van de industrie werd vroeger niet schoongemaakt. Het ging rechtstreeks de rivier in. De Nijl was daardoor erg vervuilt en de kwaliteit van het water was slecht.
Dat probleem is er nu nog steeds.
De Nijl ligt in een niet zo rijk deel van de wereld dus is er geen geld om zuiveringsinstallaties aan te schaffen. Niet allen de Nijl maar ook anderen rivieren.
Daardoor hebben de mensen ook slechte sanitaire voorzieningen. Schoon drink water, toilet en een riolering is niet overal in Egypte.
In de woestijn.
Egypte is een soort grote woestijn. In een woestijn is moeilijk water te krijgen. Op plekken waar je wel water kunt krijgen heel een oase. De Nijl is een oase. De meeste woestijn bewoners gaan bij een oase wonen, zo dicht mogelijk bij het stroomgebeid van de Nijl. Buiten de oase is de bevolkingsdichtheid erg laag. Omdat het aantal inwoners van Egypte stijgt, kan natuurlijk niet iedereen in die oase wonen. Er komen dus steeds meer mensen die daar buiten in de woestijn moeten wonen. Dat is een groot probleem omdat die mensen daar geen water hebben. Niet alleen het water is een probleem maar meer mensen betekend ook meer vee. Het vee niet alleen het gras op maar ook de wortels. De plantengroei keert niet terug.
Verdroging.
De woestijn is natuurlijk erg droog. Verdroging ontstaat door dat grondwater te diep in de grond weg zakt. De planten kunnen er dan niet meer bij met hun wortels en drogen uit. Ze gaan dood.
Om verdroging tegen te gaan moet het water langer vast gehouden worden. Als je regenwater opvangt kun je het opnieuw gebruiken. Water wat je opnieuw gebruikt heet grijswater.
Zuinig omgaan met water.
Zuinig omgaan met water kan door duurzaam watergebruik. Duurzaam watergebruik houd in dat je water steeds opnieuw gebruikt. Dat kun je doen door vuilwater weer schoon te maken. Vuil water moet dan wel apart van het schone water gescheiden worden. Dat kan via ondergrondse buizen. Bijvoorbeeld rioolbuizen. Die buizen komen samen. Dan heb je al het vuile water bij elkaar. Dat afval water kan gezuiverd worden en is het water voldoende om opnieuw gebruikt te worden en kan er zelf drinkwater van gemaakt worden. Deze optie gebruiken we in Nederland ook. Het is zuinig maar wel erg duur om aan te schaffen.
Waar halen we zoet water vandaan?
Zoet water komt uit rivieren. In Egypte kunnen we het halen uit de Nijl. Zoet water is goed om te drinken. Als het maar schoon is. Egypte is een groot land. Niet elk deel van Egypte ligt bij de Nijl. De bewoners rond de Nijl hebben water. De mensen die ver van de Nijl wonen, hebben geen zoet water wat ze uit een rivier kunnen halen. Ze moeten dus een oplossing bedenken om daar ook water te krijgen.
De grond neemt de regen op en krijg je grondwater.
De planten nemen het grondwater op. Het water in de planten verdampt en word weer in de wolken als regen opgevangen. Dat noemen we evaprotranspritatie.
Wat is het probleem?
Het probleem in Egypte is het water. Door de hitte van de woestijn dampt het water snel. De enige grote water bron is de Nijl. Daar halen de mensen hun water vandaan. Er zijn geen goede zuiveringsinstallaties dus het water is ook niet schoon. De mensen daar zijn er wel aan gewent en kunnen er al tegen. Toch is het niet zo gezond. De mensen die ver van de Nijl wonen hebben geen goede water bronnen. Hun moeten dus ergens anders water vandaan halen.
De landbouw heeft ook veel water nodig. Dat water moeten ze ergens vandaan halen. Dat gebeurt door een irrigatie. Een irrigatie is duur om aan te schaffen en verbruikt erg veel water.
Dit is een kaart van Egypte waarin u goed kunt zien dat er nergens anders water is dan de Nijl.
De Egyptenaren hebben geen schoon drinkwater. Dat is een groot probleem.
Door de toenemende welvaart en grensproblematiek. Vragen steeds meer mensen naar water. Omdat de Nijl niet alleen in Egypte ligt, hebben meer landen dat probleem.
De oplossing.
we kunnen dit alleen oplossen als we zuiniger met water om gaan en geen misbruik maken van de oplossingen. Er moet wel tijd in gestoken worden om dit optelossen en natuurlijk geld.
Oplossing 1.
We gaan proberen om zo veel mogelijk water uit de grond te halen. Als dat op de plek gebeurd waar we het water nodig hebben, hoeven we minder buizen aan te leggen om er te komen. Er moet een pomp komen die het water uit de grond pompt.
Boven de grond moet een opslag plaats komen voor water. Dat water kunnen we met sproeiers op de akkers sproeien.
Oplossing 2.
Ondergrondse waterinstallaties.
Het water word uit de Nijl gehaald en door ondergrondse buizen naar verschillende plekken gebracht waar ze water nodig hebben. Als ze water nodig hebben, draaien ze een kraan open en komt er water uit buizen die verspreid liggen over de akkers. In de buizen zitten kleine gaatjes waar het water uit komt. Onder de akkers komt een schuifplaat. Water dat de grond in getrokken word, word opgevangen in de schuifplaten. Het water in de schuifplaten word naar de buizen gevoerd en kan weer opnieuw door de akkers gebruikt worden.
Oplossing 3
Regenwater opvangen en gebruiken voor de landbouw.
Spaarbekkens plaatsen we in het land om regenwater op te vangen. De spaarbekkens komen verspreid over het hele land. Dat water kunnen naar de akkers gevoerd worden en met hele grote sproeiers verspreid over de akkers worden.
De voor en nadelen van de oplossingen.
De voordelen zijn natuurlijk dat iedereen dan weer water heeft. De landbouw, de planten en dieren. Mensen hoeven niet perse te verhuizen om zo aan hun water te komen. Met deze oplossingen komt het water naar hun toe.
De nadelen zijn dat het heel duur is en veel tijd kost.
Slot.
Egypte heeft een watersnood en we willen er graag iets tegen doen.
Er word niet goed omgegaan met water en dat moet nodig veranderen.
Er moeten meer plaatsen komen waar mensen water uit kunnen halen. Het water moet gezuiverd worden zo dat er minder slachtoffers komen door vervuild water.
Ik hoop u hier bij genoeg informatie gegeven te hebben.
REACTIES
1 seconde geleden