Waar komen al die spullen vandaan?

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 941 woorden
  • 6 december 2016
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Waar komen die spullen vandaan?   Inleiding
  Dit werkstuk gaat over waar de meeste producten van de supermarkt vandaan komen. Sommige komen zelfs helemaal uit Panama sommige uit Brazilië maar de vraag is. Waarom kopen we het helemaal uit die landen. Waarom kunnen we die producten niet gewoon zelf verbouwen? Blijven de producten dan nog goed? Hoe worden ze vervoerd. Dat kom je allemaal te weten.
Hoofdstuk 1

Wat is globalisering?
Dat de gebieden steeds meer wereldwijd met elkaar verbonden wordt. De producten die we in de winkel hebben zijn meestal van andere landen. Dat wordt naar Nederland gevoerd en hier in de winkels gelegd. Dat heet globalisering   Hoofdstuk 2        
Waar komen de producten vandaan?      Product                 verpakking          herkomstgebied         1 appels            -        plastic zakjes   -     Frankrijk
2 eieren              -            karton          -    Duitsland
3 Tresor (Ontbijtgranen)  -  pak             -      Amerika
4 Mentos (pepermuntjes) -  papier         -       Amerika
5 watermeloen       -         vers              -       Brazilië
6 wortelen             -     plasticbakje      -      Nederland
7 aardappelen        -      plasticzakje        -    Frankrijk
8 Skittels (Snoepjes) -  plasticpapiertje    -     Amerika                     
9 Skyr (yoghurt)      -      plasticbekertje    -      IJsland
10 bananen                 -     vers               -     Panama
Hoofdstuk 3

Waarom komen ze juist uit die landen of gebieden? 1 Appels   - Frankrijk: Mensen kopen niet vaak Nederlandse appels ze kiezen meestal appels van een andere herkomst gebied. 2 Eieren  - Duitsland: In Duitsland hebben ze meer biologische eieren.
3 Tresor(Ontbijtgranen) – Amerika: in America worden ze in het fabriek geproduceerd
4 Mentos(pepermuntjes) - Amerika: in Amerika worden ze in het fabriek geproduceerd
5 Watermeloen – Brazilië: Het klimaat is daar geschikter en ze hebben zat. 6 Wortelen – Nederland: Omdat ze uit Nederland komen. 7 Aardappels – Frankrijk: Veel mensen houden van Franse aardappelen. 8 Skittels (Snoep)  - Amerika: In Amerika worden ze in het fabriek geproduceerd. 9 Skyr (yoghurt) – IJsland: De yoghurt wordt in IJsland gemaakt.
10 Bananen – Panama: Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama en Colombia. Die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant.   Hoofdstuk 4
Interview met manager/teamleider
Waar komen al deze producten vandaan? “De meeste komen uit het buiteland. Vooral het snoep en chips en chocola.” Waarom kopen jullie die producten daar vandaan? “Nou, sommige groente en fruit kopen we uit tropische landen want het klimaat is daar veel warmer. Producten zoals Skittels en Mentos worden in Amerikaanse fabrieken geproduceerd.”
Hoe worden ze naar Nederland vervoert? “De producten worden met het vliegtuig of boot naar Nederland gehaald.”
Hoe kunnen de producten nog zo goed blijven als ze zoveel kilometers afleggen?  “Producten uit een pak blijven heel lang houdbaar, maar we moeten rekening houden met groente en fruit. Dure producten zoals ananas, aardbeien, bessen en papaja worden met het vliegtuig vervoerd. Deze vruchten kunnen niet heel lang bewaard worden en moeten daarom zo snel mogelijk naar de supermarkt. Fruit als bananen en kiwi's kunnen langer bewaard worden en worden daarom meestal naar Nederland gehaald met een boot. Alle producten worden opgeslagen op een plek waar het precies de juiste temperatuur is voor die soorten fruit. Het rijpingsproces wordt hierdoor uitgesteld.” Winkel : Albertheijn
Hoofdstuk 5

Kaart   Rood : Amerika
Oranje: Nederland
Blauw: IJsland
Groen: Frankrijk
Paars: Duitsland
Roze: Panama
Geel: Brazilië
    Conclusie
De conclusie is dus dat niet alle producten in de supermarkt uit Nederland komt sommige hebben een hele wereld rijs gemaakt voordat ze in je winkel mandje kwamen. De globalisering neemt steeds toe. Mensen hoeven alleen maar in de supermarkt te lopen en ze zien al veel eten uit andere landen. Vroeger was dat niet.   Ik vond dit werkstuk heel interessant om te maken. Ik heb steeds meer geleerd van globalisering en hoe het steeds toeneemt. Ik wist zelf ook niet dat dat een bannan helemaal uit panama kwam. Hopelijk krijg ik een goed cijfer. 
Bronvermelding   Albertheijn Dongen

Wikipedia.nl
Aardrijkskundeboek
Google
Scholieren.nl    

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.