Waar komen al die spullen vandaan?

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 941 woorden
  • 6 december 2016
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 27 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!


Waar komen die spullen vandaan?

 

Inleiding

 

Dit werkstuk gaat over waar de meeste producten van de supermarkt vandaan komen. Sommige komen zelfs helemaal uit Panama sommige uit Brazilië maar de vraag is. Waarom kopen we het helemaal uit die landen. Waarom kunnen we die producten niet gewoon zelf verbouwen? Blijven de producten dan nog goed? Hoe worden ze vervoerd. Dat kom je allemaal te weten.Hoofdstuk 1
Wat is globalisering?Dat de gebieden steeds meer wereldwijd met elkaar verbonden wordt. De producten die we in de winkel hebben zijn meestal van andere landen. Dat wordt naar Nederland gevoerd en hier in de winkels gelegd. Dat heet globalisering

 

Hoofdstuk 2

       

Waar komen de producten vandaan?

 

   Product                 verpakking          herkomstgebied        

1 appels            -        plastic zakjes   -     Frankrijk

2 eieren              -            karton          -    Duitsland

3 Tresor (Ontbijtgranen)  -  pak             -      Amerika

4 Mentos (pepermuntjes) -  papier         -       Amerika


5 watermeloen       -         vers              -       Brazilië

6 wortelen             -     plasticbakje      -      Nederland

7 aardappelen        -      plasticzakje        -    Frankrijk

8 Skittels (Snoepjes) -  plasticpapiertje    -     Amerika                     

9 Skyr (yoghurt)      -      plasticbekertje    -      IJsland

10 bananen                 -     vers               -     PanamaHoofdstuk 3

Waarom komen ze juist uit die landen of gebieden?

1 Appels   - Frankrijk: Mensen kopen niet vaak Nederlandse appels ze kiezen meestal appels van een andere herkomst gebied.

2 Eieren  - Duitsland: In Duitsland hebben ze meer biologische eieren.3 Tresor(Ontbijtgranen) – Amerika: in America worden ze in het fabriek geproduceerd4 Mentos(pepermuntjes) - Amerika: in Amerika worden ze in het fabriek geproduceerd5 Watermeloen – Brazilië: Het klimaat is daar geschikter en ze hebben zat.

6 Wortelen – Nederland: Omdat ze uit Nederland komen.

7 Aardappels – Frankrijk: Veel mensen houden van Franse aardappelen.

8 Skittels (Snoep)  - Amerika: In Amerika worden ze in het fabriek geproduceerd.

9 Skyr (yoghurt) – IJsland: De yoghurt wordt in IJsland gemaakt.10 Bananen – Panama: Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama en Colombia. Die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant.

 

Hoofdstuk 4

Interview met manager/teamleider

Waar komen al deze producten vandaan?

“De meeste komen uit het buiteland. Vooral het snoep en chips en chocola.”

Waarom kopen jullie die producten daar vandaan?

“Nou, sommige groente en fruit kopen we uit tropische landen want het klimaat is daar veel warmer. Producten zoals Skittels en Mentos worden in Amerikaanse fabrieken geproduceerd.”Hoe worden ze naar Nederland vervoert?

“De producten worden met het vliegtuig of boot naar Nederland gehaald.”Hoe kunnen de producten nog zo goed blijven als ze zoveel kilometers afleggen? 

“Producten uit een pak blijven heel lang houdbaar, maar we moeten rekening houden met groente en fruit. Dure producten zoals ananas, aardbeien, bessen en papaja worden met het vliegtuig vervoerd. Deze vruchten kunnen niet heel lang bewaard worden en moeten daarom zo snel mogelijk naar de supermarkt. Fruit als bananen en kiwi's kunnen langer bewaard worden en worden daarom meestal naar Nederland gehaald met een boot. Alle producten worden opgeslagen op een plek waar het precies de juiste temperatuur is voor die soorten fruit. Het rijpingsproces wordt hierdoor uitgesteld.”

Winkel : AlbertheijnHoofdstuk 5

Kaart

 

Rood : Amerika

Oranje: Nederland

Blauw: IJsland

Groen: Frankrijk

Paars: Duitsland

Roze: Panama

Geel: Brazilië

 

 

Conclusie

De conclusie is dus dat niet alle producten in de supermarkt uit Nederland komt sommige hebben een hele wereld rijs gemaakt voordat ze in je winkel mandje kwamen. De globalisering neemt steeds toe. Mensen hoeven alleen maar in de supermarkt te lopen en ze zien al veel eten uit andere landen. Vroeger was dat niet.

 

Ik vond dit werkstuk heel interessant om te maken. Ik heb steeds meer geleerd van globalisering en hoe het steeds toeneemt. Ik wist zelf ook niet dat dat een bannan helemaal uit panama kwam. Hopelijk krijg ik een goed cijfer. Bronvermelding

 

Albertheijn Dongen

Wikipedia.nl

Aardrijkskundeboek

Google

Scholieren.nl

 

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.