Voorzieningenniveau van Hasselt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 759 woorden
  • 18 maart 2000
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Wat zijn Voorzieningen in een stad.

Voorzieningen in stad zijn belangrijke schakels in het dagelijksleven. Voorzieningen zijn dus winkels, juwelieren, enz… Deze zorgen voor de gezelligheid van een stad waardoor mensen elkaar ontmoeten en even bij kunnen praten wat ze beleefd hebben, daarom zijn er in de jaren veel voorzieningen bij gekomen doordat er steeds meer mensen komen en dan verdienen ze geld. Doordat er meer voorzieningen in een stad komen, komen er steeds meer mensen in de stad wonen. Daardoor stijgt de welvaart en kan de stad uitbreiden. Kijk maar naar Zwolle, die heeft een goede welvaart en heeft daarom StadsHagen gebouwd voor mensen.

Waarom zijn er voorzieningen.

Voorzieningen zijn er omdat de consument ook primaire behoeften nodig heeft en daarom zijn de winkels gekomen in een stad. In de loop der jaren zijn er meerdere soorten winkels gekomen zoals juweliers en boekhandels. Ook zijn er uitgaansvoorzieningen gekomen. Vooral voor de jeugd is dat aantrekkelijk. Maar deze voorzieningen hebben ook nadelen. Waar jeugd is, is wel eens ruzie en van ruzie komt criminaliteit voor, waardoor de criminaliteit in een stad toeneemt. Ook kunnen er in een stad Koffieshop zich gaan vestigen en dan loopt de criminaliteit op doordat jongeren drugs gebruiken. Dit kan nare gevolgen voor een stad hebben. Als er geen Voorzieningen waren dan zouden er zowat geen mensen in een stad (dan gehucht) meer wonen. Voorzieningen zijn dus heel belangrijk.

Sinds wanneer zijn de voorzieningen gekomen.

Hasselt is ontstaan op een rivierduin in de nabijheid van een samenvloeiing van de rivier het Zwartewater en de Overijsselse Vecht. Archeologisch onderzoek in het centrum van de stad heeft aangetoond dat zich daar omstreeks het jaar 1180 al mensen hadden gevestigd. Hasselt moet echter veel ouder zijn. Het rivierduin was bebost met hazelaars en aangenomen word, dat Hasselt haar naam ontleent aan deze hazelaarsbossen. Door haar gunstige ligging aan het water, ontwikkelde Hasselt zich in de middeleeuwen tot een bloeiend en welvarende handelsplaats. Heden ten dage is dat nog te zien aan het monumentale oude stadshuis, daterend uit de 15e en 16e eeuw, de fraaie kerk met karakteristieke toren uit de 14e en 15e eeuw en de enkele nog overgebleven grote handelshuizen. Na de ontdekking van Oost -Indië en West –Indië werd het inwonersaantal minder in Hasselt. Er kwamen andere handelssteden, zoals Dordrecht, Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen. Dus toen zijn er voorzieningen gekomen om de mensen in de stad te houden.

Waar ontstaan de voorzieningen?

Voorzieningen ontstaan vooral in het centrum of in het industriegebied. Dat komt omdat de voorzieningen vroeger zijn ontstaan toen er nog geen nieuwbouw wijken waren. Maar in de binnenstad is het vaak gezellig en daar komen de meeste toeristen.

Waarom ontstaan ze juist daar?

Ze ontstaan juist daar omdat het er gezellig is en ze kunnen daar het meeste verkopen doordat de grondprijs vrij goedkoop was. Nu is het niet meer zo, want in de binnenstad is het meestal druk en als je dan moet laden en lossen dan stopt het al het verkeer op.

Waarom heeft de ene stad meer voorzieningen dan de andere.

Elke stad heeft meer of minder voorzieningen dan de andere stad. Dit komt door het inwonersaantal, als er veel inwoners zijn dan is de vraag meestal hoog. Door dit verschijnsel trekt het andere consumenten aan die een winkel gaan beginnen in de stad.

Waarom zie je steeds meer voorzingen verdwijnen.

Steeds meer voorzieningen verdwijnen doordat de grondprijzen omhoog gaan en dat bedrag kunnen ze niet opbrengen. De meeste winkeliers vinden dit onterecht, want zij moeten ook leven door te verkopen.

Voorbeeld:

Dit wil je ook lezen:

Een winkelier moet bijvoorbeeld betalen aan huur: 30.000 p/j
Een winkelier krijgt netto bijvoorbeeld: 28.000 p/j
Daar gaat belastingen overheen: 4.000 p/j
Houd over van inkomen: 22.000 p/j ------------- Winst/Verlies -8.000 p/j

Dit kan een winkelier niet opbrengen dus gaat hij op den duur failliet.

Interview

Ik heb dit interview met Peter Mulder

Waarom heeft u uw bedrijf in het centrum zitten? - Daar was de grondprijs toen nog het goedkoopst.

Waarom dan niet in de nieuwbouw? - Daar was genoeg plaats, maar de prijs was daar veel duurder dan in het centrum.

Als u nog moest kiezen, waar zou u uw bedrijf dan vestigen? - Dan zou ik het in het industriegebied vestigen, daar is het niet al te duur en de infrastructuur is daar goed.

Dus u zit hier niet goed. - Dat wel, maar in het industriegebied zit je ruimer, want hier in het centrum zit je zo krap op elkaar en je kan niet eens goed laden en lossen.

Bedankt voor het interview.

REACTIES

L.

L.

top!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.