Verenigde Staten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1682 woorden
  • 29 januari 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1.Inleiding
Ik maak mijn werkstuk over de Verenigde Staten omdat ik het bij mijn andere werkstuk ook leuk vond om het over een land te doen en omdat ik meer dingen over de Verenigde Staten wil weten.

2.Topografie

De Verenigde Staten van Amerika liggen in het gebied tussen de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit 50 staten. De staat Alaska ligt in het uiterste noorden, bij de Noordelijke IJszee. De Hawaï-eilanden liggen in het westen, in de Grote Oceaan.

3.Natuur

Het Wilden Westen
Aan de andere kant van de Rocky Mountains ligt het uiterste westen van de VS. Yellowstone is het oudste nationale park in de VS. Het ligt in het grensgebied van de staten Idaho, Montana en Wyoming. Het park is beroemd om zijn grizzlyberen en zijn natuurlijke bronnen (geisers).
De staten Utah, Nevada en Arizona zijn woestijngebieden. In Utah zijn er rotsen die door het weer zijn afgesleten tot vreemde vormen en diepe ravijnen. De Grand Canyon in Arizona is het diepste ravijn ter wereld. De lengte is 443 kilometer en de diepte 1,5 kilometer.

Klimaten
De klimaten in de VS zijn: Poolklimaat (Noord-Westen), Landklimaat (Noorden, Oosten, Noord-westen) , Zeeklimaat (Zuiden) , Woestijnklimaat (Zuid-Westen) en Tropisch klimaat (Zuiden).

Meren
De staten in het midden van het noorden zijn Ohio, Iowa, Indiana, Illinois, Michelan, Wisconsin, North Dakota, South Dakota, Minnesota en Nebraska. Enkele van deze staten grenzen aan de grote Meren. Deze vijf meren, het Erie-, Ontario-, Huron-, Michigan- en Bovenmeer, vormen samen het grootste zoetwateroppervlak ter wereld. De eerste Europese kolonisten vervoerden goederen over de meren naar het binnenland. Nu verbindt de Saint Lawrence Seaway, die langs de grens tussen de VS en Canada loopt, de grote meren met de Atlantische Oceaan.

De Everglades
Het uiterste zuiden heeft een warm klimaat. De Everglades in Florida is een groot moerasgebied waar alligators, zeldzame vogels en slangen leven. In de VS zijn zo’n 500 beschermde natuurgebieden.

4.Geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van de VS zijn de Indianen. Waarom heten ze Indianen? India was al bekent er werd een andere vaarroute gezocht, langs de andere kant van de wereld. Toen ze bij Amerika kwamen dachten ze dat het India was en noemden de mensen daar Indianen.
Tussen 60.000 en 10.000 jaar geleden is het klimaat vaak veranderd. De zeespiegel daalde en jagers konden vanuit wat nu Siberië is naar Noord Amerika lopen.
Gedurende duizenden jaren trokken mensen door het land. Ze leerden het land bewerken en gingen bonen, graan en andere producten verbouwen. Er worden nu nog voorwerpen gevonden die door hen gamaakt zijn.
De eerste Europeanen die zo’n 1000 jaar geleden naar Noord-Amerika voeren, waren waarschijnlijk Vikingen.

Oorlogen met Groot-Brittannië
De Britten in de VS moesten belasting betalen aan Groot-Brittannië, maar ze hadden geen eigen parlementsleden. Dit vonden ze geen eerlijke manier van regeren en in 1776 tekenden ze een Onafhankelijkheidsverklaring. Ze begonnen tegen Groot-Brittannië te vechten en wonnen. De leiders schreven op hoe de regering georganiseerd moest worden. Dit was de eerste Amerikaanse grondwet. In 1789 kozen de leiders George Washington als eerste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Een groeiend land
Gedurend 150 jaar hebben mensen zich over Noord-Amerika verspreid. Ze trokken naar het zuiden en westen. Ze hebben in het hele land bossen gekapt en spoorwegen aangelegd. Veel mensen trokken naar het westen om goud te zoeken in Californië en Colorado. Boeren en veehouders gingen wonen in gebieden waar de indianen leefden en op bizons jaagden. Na vele oorlogen werden de indianen gedwongen om in speciale gebieden te leven die reservaten werden genoemd. De burgeroorlog (1861-1865) eindigde in een overwinning voor de noordelijke staten. Daarmee kwam voor de zwarte Amerikanen een eind aan de slavernij.

Het nieuwe land
Zo’n 100 jaar geleden was er in de VS werk voor iedereen die wilde werken. Steeds meer mensen stroomden toe uit onder andere Italië, Oost-Europa en China. Ze hoopten allemaal op een beter leven in de VS. Sommige mensen verkeerden in hun eigen land in levensgevaar. Ze hadden een ander geloof of ze waren het niet eens met de manier waarop het land werd bestuurd. Maar voor veel mensen was het leven in de VS ook hard. Ze verdienden maar weinig geld. Maar sommige families werden wel rijk.

Oorlog en vrede
De VS vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) met Groot-Brittannië en Frankrijk tegen Duitsland. Na de oorlog volgde een periode waarin veel mensen geen werk hadden. Dit was de crisistijd.
Vanaf 1941 namen de VS deel aan de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog kwam 1945 ten einde. Na de oorlog werden de VS en de Sovjet-Unie vijanden. Deze periode noemen we de Koude Oorlog, omdat er niet werd gevochten. Twee van de bekendste Amerikaanse leiders werden in de jaren 60 van de 20ste eeuw gedood. President John F. Kennedy en dr. Martin Luther King (hij streed voor gelijke rechten voor zwarte Amerikanen) werden beiden doodgeschoten. Ondanks deze problemen hebben de Amerikanen van de VS een van de rijkste en sterkste landen ter wereld gemaakt.

New York

Ongeveer 350 jaar geleden gingen Hollandse kolonisten in de Hudsonvallei wonen. Dit gebied kwam later in handen van de Britten en werd toen New York genoemd. Miljoenen mensen zijn via New York City de VS binnengekomen. Het Vrijheidsbeeld staat op een eiland in de haven. Nu wonen er meer dan 7 miljoen mensen in New York City. Het is de grootste stad in de VS. In het centrum ligt het eiland Manhattan. Hier torenen hoge, nieuwe wolkenkrabbers uit boven de oude gebouwen. New York is een centrum voor de handel, muziek, kunst, opera en dans. In de beroemde straat Broadway staan vele theaters.

Koloniën
Alaska, Hawaï, Amerikaanse maagdeneilanden, Amerikaans-Samoa, Cuba, Filipijnen, Guam, Panamakanaalzone, Puerto Rico, Bakereiland, Howlandeiland, Jarviseiland, Johnstonatol, Kingmanrif, Midway, Navassa, Palmyra-atol, Wake-eiland, Zwaneneilanden, waren de koloniën van de VS. Alaska en Hawaï zijn nu een deel van de VS.

5.Bevolking

Geld
Amerikaans geld bestaat uit dollars ($) en centen. Een dollar is 100 cent. De munt van vijf cent heet nickel en die van 10 dime. Een quarter is 25 cent. De biljetten die dagelijks gebruikt worden hebben een waarde van $1, $5, $10, $20, $50 en $100.

Feestdagen
Feestdagen zijn onder andere : Onhafhankelijksdag (4 juli), Dag van de Arbeid (1ste maandag in september), Thanksgiving (4de donderdag in november), Kerstmis (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari).

Politiek en bestuur

In de VS kiezen de mensen zelf hun regering. Zo’n regeringsvorm noemen we een democratie. De Amerikanen kiezen de leden van de Senaat en het huis van Afgevaardigden. Deze vormen samen het Congres. Het Congres maakt de wetten van het land. De twee grootste politieke partijen in de VS zijn de Democraten en de Republieken. Beide partijen wijzen iemand aan die ze graag als president zouden zien en dan kunnen de Amerikanen stemmen. De president is het staatshoofd voor een termijn van vier jaar.

Sport
Mensen kijken graag naar sport maar beoefenen ook allerlei sport.
Veel groten steden in de VS hebben beroemde American Football- en honkbalteams. De enorme sportvelden staan altijd vol met juichende fans.
Veel teams uit de steden hebben een naam, zoals Boston Red Sox of Chicago Bears. Sommige spelers zijn beroemd en net zo rijk als filmsterren. De World Series is een reeks honkbalwedstrijden. Basketball is ook erg populair. Miljoenen mensen volgen sportwedstrijden op de televisie. Velen spelen zelf in een plaatselijk team.
Tennis, golf en squash zijn populaire sporten. Mensen blijven ook fit door hardlopen en joggen. Toeristen bezoeken de kust en het platteland. Ze wandelen, zwemmen, zeilen en waterskiën. Kanoën en wildwatervaren zijn ook populair. Surfers gaan naar Californië en Hawaï voor de hoge golven. Veel kinderen gaan naar een zomerkamp. Ze krijgen dan les in sporten zoals tennis of zwemmen en ze maken lange wandelingen. Bergbeklimmers beklimmen de toppen in Colorado of Yosemite. Wintersporten zijn onder andere skiën en schaatsen.

Eten in de VS
In de VS komen de gerechten uit vele verschillende landen, zoals Italië, Spanje, China en Japan. Vaak willen mensen voedsel dat lekker, goedkoop en snel klaar is! Ketens van fastfood-restaurants serveren hotdogs, kipgerechten, pizza’s, hamburgers en salades. Deze maaltijden worden vaak ook afgehaald op thuis op te eten.

Taal
Ongeveer 95% van de VS spreekt Engels en ongeveer 5% Frans en Spaans.

6.Industrie

Werk
Vroeger werkten de meeste mensen in de VS op het land of in fabrieken. Nu doen machines een groot deel van het werk. Mensen werken met computers of in fabrieken waar ze elektrische en elektronische apparaten maken. Of ze werken bij banken, bedrijven, hotels en winkels. Deze noemen we de dienstverlenende industrieën.

Motown
In Detroit, in de staat Michigan, is de Amerikaanse auto-industrie ontstaan. Deze stad werd ook ‘Motown’ genoemd. Henry Ford (1863-1947), de beroemdste Amerikaanse autofabrikant, kwam uit de buurt van Detroit.

Computer industrie
In de buurt van San Francisco is “Silicon Valley’’. Hier werken heel veel mensen in de high tech. Dat wil zeggen dat hier heel veel word uitgevonden op computergebied.

7.Toerisme


New York city
Bezienswaardigheden in New York city:
Het Vrijheidsbeeld, het beeld is 93 meter.
De beroemde straat Broadway.
Manhattan, is een beroemde wijk in New York

Disney world in Florida

Disney World is een van de beroemdste pretparken in de VS.

De Everglades in Florida
De Everglades in Florida is een groot moerasgebied waar alligators, zeldzame vogels en slangen leven.

De Grand Canyon

De Grand Canyon in Arizona is het diepste ravijn ter wereld.
De lengte is 443 kilometer en de diepte 1,5 kilometer.

De Rocky Mountains
De Rocky Mountains is een gebergte in het westen van Noord Amerika.

Yellowstone park

Yellowstone park is het eerste nationale park ter wereld.

Het Witte Huis

In het Witte huis woont de president van de VS, en ligt in Washington.

Golden Gate Brug
Golden Gate Brug is in 1937 geopend, en is nu dus 71 jaar oud. De brug is 2737 meter lang.

8.Beroemde personen
George Washington was de eerste president in de Verenigde Staten.
Thomas Edison heeft de gloeilamp en de grammofoon uitgevonden.
Walt Disney was een beroemde tekenfilmmaker.
Abraham Lincoln was ook een hele beroemde president.
Neil Armstrong was de eerste man op de maan.
Martin Luther King streed voor gelijke rechten van de zwarten.
Henry Ford was autofabrikanten in zijn fabriek was de eerste lopende band.
Bill Gates is de grote baas bij Microsoft, en Microsoft is een van de grootste software fabrikanten.
De Gebroeders Wright waren de eersten die vlogen met een vliegtuig met een motor er in.
Charles Lindberg vloog als eerste in één keer over de Atlantische Oceaan.

REACTIES

C.

C.

het is een best wel goede werkstuk en ik heb er veel van geleerd !

10 jaar geleden

W.

W.

Er mag iets meer over toerisme

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.