Schotland

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2253 woorden
  • 21 mei 2004
  • 424 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
424 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inhoudsopgave

Voorwoord
Hoofdstuk 1: Schotland over het algemeen
Hoofdstuk 2: Schotse Tradities
Hoofdstuk 3: Industrie en Geschiedenis Hoofdstuk 4: Bezienswaardigheden
Hoofdstuk 5: Onderwijs
Boekenlijst Moeilijke Woordenlijst

Hoofdstuk 1 Schotland in het algemeen

Schotland is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en ligt boven Engeland. Het heeft een oppervlakte van 30.414 vierkante mijl, dat is ongeveer 48.662 kilometer. Schotland heeft een zeeklimaat en in de winter valt er vaak sneeuw, vooral in de bergen. Het inwonersaantal ligt iets over de 5.000.000, dat is ongeveer 9% van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Op iedere vierkante mijl wonen gemiddeld 20 mensen, dat is 30 keer minder dan gemiddeld. De koningin van Schotland is dezelfde als die van Engeland, namelijk Koningin Elizabeth II. Schotland heeft wel een eigen parlement, het parlementsgebouw staat in Edinburgh. De oorspronkelijke taal van het land is Gaelic.

Hoofdstuk 2 Schotse Tradities

Highland Games

De Highland Games worden ieder jaar gehouden. De Highland Games werden voor het eerst georganiseerd toen de koning en de ‘clan chiefs’ een sterk leger wilden. Zij wilden de beste mannen uitkiezen om voor hen te vechten, dus hielden zij de Highland Games in Braemar, een plaatsje langs de Dee in Schotland. Bij één van de spelen moest iedere man een grote balk optillen en proberen om hem in zijn eentje zoveel mogelijk keer over de kop te gooien. Sindsdien is het een traditie geworden om iedere jaar deze spelen te houden in verschillende plaatsen. Als de spelen in Braemar worden gehouden, komt de koningin ook met haar familie.

Haggis

Haggis is een typisch Schotse ‘lekkernij’. Het wordt gemaakt van schapeningewanden en wordt tegenwoordig meestal allen bij traditionele feesten gegeten, zoals op Burns’ Night. Op Burns’ Night (25 januari) wordt de geboortedag van Schotland’s populairste dichter over de hele wereld gevierd. Op de meeste feesten worden er gedichten voorgedragen, de haggis wordt aangesneden en er is ook een ceilidh.

Kilts en Clans

Een clan is een groep mensen, die allemaal afstammen van dezelfde familie. Als je McDonald van je achternaam heet, is er een grote kans dat je afstamt van de McDonald clan. Vroeger leefden er vrijwel alleen Schotse mensen in Schotland en de meeste mensen hoorden bij een clan. In een gevecht moest je dus uitkijken wie je doodde. Daarom droegen de soldaten allemaal een kilt. Een kilt is een soort rok met een ruitpatroon. Zo’n kilt is gemaakt van wol, en iedere clan heeft zijn eigen soort ruit voor de stof waarvan de kilt gemaakt is. Deze ruit wordt een’tartan’ genoemd. Mannen droegen een kilt met hun tartan erop, en vrouwen droegen een rok en omslagdoek met hun tartan erop. Zo kon iedereen zien bij welke familie je hoorde. Tegenwoordig wordt een kilt alleen nog bij bijzondere gelegenheden gedragen.

Distels

De distel staat bekend als het nationale symbool van Schotland. Het verhaal gaat dat een groep Denen ’s nachts naar het kasteel waar de Schotse heerser woonde, toeslopen. Iedereen in het kasteel sliep nog, en de Denen wilden ze verrassen door ’s nachts aan te vallen. De aanvallers slopen door het gras en zagen een gracht voor zich opdoemen. De leider van het leger beval zijn mannen over te zwemmen. De mannen liepen in het pikdonker naar de gracht toe en sprongen er in. Toen schreeuwden ze het uit van de pijn, ze waren namelijk in een droogstaande gracht gesprongen, waar alleen distels en ander onkruid groeide. Door hun geschreeuw werden de mensen in het kasteel wakker en konden ze de aanval afslaan.

Loch Ness

Dit wil je ook lezen:

Loch Ness is een meer in Schotland. Het bijzondere aan dit meer is dat men gelooft dat er een monster in leeft dat slechts door een paar mensen ooit is gezien. De legende is, dat er een priester was, die Columba heette. Een van zijn vrienden ging bij het meer zitten. Juist tóen kwam er een groot monster te voorschijn. Dat monster pakte de priester met zijn tanden, maar Columba hief zijn kruis op. Wonderbaarlijk liet het monster de priester meteen los. Men heeft het monster ‘Nessie’ genoemd. Al jaren probeert men uit te zoeken of ‘Nessie, the Loch Ness Monster’ werkelijk bestaat. Niet iedereen wil echter even graag weten of het monster bestaat, want inmiddels profiteren winkels, hotels, restaurants en het museum veel van de legende. Er komen bezoekers uit alle delen van de wereld om te proberen of zij het monster van Loch Ness kunnen zien.

Hoofdstuk 3: Industrie en Geschiedenis

Industrie

Vroeger was Schotland een rustig land met weinig grote steden, de meeste mensen leefden gewoon als boeren. Toen Koningin Victoria aan de macht kwam, veranderde er veel. Er werden een aantal dingen uitgevonden, zoals de auto, de lamp en niet te vergeten de stoommachine. De stoommachine bracht een grote verandering in het leven van de boeren en wevers. Als een boer zijn wol verzamelde, bracht hij het naar een wever, en die maakte er stof van. Toen de stoommachine kwam, werd wat een wever in zes dagen kon maken, in minder dan een dag door een machine gedaan. De wevers konden toen de stof niet zo goedkoop maken als een machine en ze probeerden de boeren minder te gaan betalen en de boeren kregen ook minder geld van de fabriek. Uiteindelijk stopten er heel veel boeren en hun zonen, en moesten de boerenzonen in de fabriek gaan werken om toch nog wat bij te verdienen
Geschiedenis

Schotse mensen hebben de Engelse mensen nooit echt aardig gevonden. Vroeger waren er voortdurend oorlogen tussen de Schotten en de Engelsen. Daarbij hielpen soms de Fransen de Schotse kant, omdat zij de Engelsen ook haatten. Queen Mary regeerde Schotland van 1542 tot 1567. In 1567 werd ze van de troon afgezet en vluchtte naar Engeland, en daar “verbleef” ze 19 jaar bij haar zus, de koningin van Engeland, maar wel in de gevangenis! Uiteindelijk vonden ze haar vervelend worden en in 1587 lieten ze haar onthoofden. In 1707 werd Schotland verenigd met Engeland.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Hoofdstuk 4 Bezienswaardigheden in Schotland

Er zijn heel veel bezienswaardigheden in Schotland. Zo zijn er heel veel kastelen waarvan een groot aantal ook bezocht kunnen worden. In de buurt van Aberdeen liggen bijvoorbeeld Crathes Castle, waar ook mooie wandelingen te maken zijn, en Dunnotter Castle, een ruine aan de kust. Aan Loch Ness ligt Fort Augustus, in gebruik als klooster en een soort museum waar ook een expositie over ‘Nessie’ is, en de ruine van Urquhart Castle.

Verder zijn er ook nog een groot aantal meren, zij worden ‘Loch’ genoemd. Loch Katrine, in de buurt van Glasgow, wordt gebruikt als watervoorziening van de stad, en er wordt ook hydro-elektriciteit uit gewonnen. Andere meren zijn onder andere Loch Lomond en Loch Rannoch.

Mede dankzij het bergachtige landschap van Schotland, kun je er ook heel mooi wandelen. Langs de meeste lochs kun je meestal wel een aantal wandelingen maken, maar ook in de bergen kun je mooi wandelen. Schotland heeft veel hoge bergen. De hoogste bergen heten ‘Munroes’ en hun naam begint vaak met “Ben” of “Cairn”. De hoogste berg in Schotland heet Ben Nevis. Over deze bergen zijn vaak hele lange, maar ook mooie wandelingen. In Aberdeenshire ligt de “Cairngorms National Nature Reserve”. Dit is een natuurpark, waar allemaal bergen en bossen zijn.

Skiën kan ook in Schotland. Vooral in het Noorden kun je goed skiën, onder andere in skigebieden zoals Glenshee. In de winter ligt er een aardig dikke laag sneeuw, helaas staat er vaak veel wind en dan is het er erg koud.

Scotland heeft heel wat eilanden.Aan de westkust liggen vooral grote, maar toch ook een aantal kleine eilanden. Een aantal grotere eilanden zijn bijvoorbeeld Skye, Islay, Mull, Jura en Arran. Deze liggen allemaal aan de westkust, twee eilandgroepen die in het Noorden liggen zijn de Orkney en Shetland Islands. Van de 790 eilanden die bij Schotland horen, worden er slechts 130 bewoond.

In Schotland zijn er nog heel veel verschillende dieren. Op de eilanden en in de bergen broeden er talloze vogels, bijvoorbeeld arenden en ‘puffins’. Roofvogels zoals de adelaar zijn beschermd, maar in rustige gebieden zijn ze nog wel te zien. De puffin leeft aan de kust en maakt een nest in inhammen langs de steile rotsen. Deze vogel is bijzonder mooi dankzij zijn kleuren. Langs de kust zijn er zeehonden en dolfijnen te zien en heel af en toe een walvis.

In de bossen leven bijvoorbeeld dieren zoals de “red deer”. De red deer heeft de bijnaam “Monarch of the Glen” gekregen omdat hij zo mooi is en omdat er in het heuvelachtige landschap zoveel van zijn. De bijnaam betekent: Koning van het Dal. Het rode hert is een probleem aan het worden, omdat er te grote gebieden leeg worden gegraasd. Er zijn nu ongeveer 3000 rode herten in Schotland. Het is geen keuze om hun leefgebied te verkleinen omdat de gebieden dan zo kaal worden gegraasd, dat er geen plant meer kan leven. In gebieden waar veel bossen zijn, heb je ook nog een kleine kans dat je een ‘capercaillie’ ziet. De capercaillie is een kalkoen-achtige, zwarte vogel. Helaas zijn rendieren, wilde ossen en bevers nu uitgeroeid en de laatste wolf werd in de 17e eeuw geschoten. Het wilde zwijn is bijna uitgeroeid, maar gelukkig is het aantal hiervan nu weer aan het groeien.

Als je van paardrijden houdt, zijn er in Schotland veel mogelijkheden. Er zijn een groot aantal maneges die tochten organiseren, en op die maneges kun je ook caps en andere paardrijspullen huren.

Als je niet weet wat je moet gaan doen, dan is er in bijna ieder toeristisch dorpje wel een touristen informatiekiosk. Daar kun je foldertjes ophalen en lezen wat er te doen is in de buurt. Zij kunnen ook een hotel of ‘Bed and Breakfast’ voor je reserveren, of kaartjes voor een concert voor je regelen.

Steden Edinburgh + Glasgow

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland. Een van de bijzondere dingen in deze stad is Edinburgh Castle, een prachtig kasteel dat over de stad heen kijkt en waar een museum van gemaakt is. Van het kasteel naar het paleis van de koningin loopt een straat die een mijl lang is. Die straat heet de ‘Royal Mile’, er zijn heel veel winkeltjes en vooral in de zomer is het daar heel druk met toeristen. Eind augustus is er in Edinburgh de ‘Edinburgh Tatoo’ en het ‘Edinburgh Festival’. Tijdens de Edinburgh Tatoo zijn er allemaal regimenten van het leger uit Schotland, Nieuw Zeeland en andere landen aanwezig. Bij de show in Edinburgh Castle wordt onder andere op doedelzakken gespeeld, en er worden stunts vertoond. Tijdens het ‘Edinburgh Festival’ zijn er veel voorstellingen en op de ‘Royal Mile’ zijn dagelijks allemaal artiesten en kraampjes.

Glasgow is een stad aan de westkust van Schotland. Het heeft het grootst aantal inwoners van alle steden in Schotland en was vroeger vooral bekend vanwege zijn zware industrie. In Glasgow staat het gebouw van de Schotse Kunstacademie. Daar in de buurt staat natuurlijk ook het kunstmuseum. Daar zijn allerlei soorten kunst te zien. Een andere bezienswaardigheid is het “People’s Palace”. Het is een prachtig museum over de sociale geschiedenis en de ontwikkeling van Glasgow vanaf 1175 zien. De bekende Schotse kunstenaar Rennie Mackintosh is geboren in Glasgow. Deze kunstenaar gebruikt allemaal lijnen, waardoor er hokjes ontstaan zoals op de plaatjes hieronder te zien is.

Hoofdstuk 5 Onderwijs

Het onderwijssysteem van Schotland verschilt enorm met dat van Nederland. In Schotland hebben de lager scholen maar 7 groepen. Kinderen blijven er nooit zitten omdat men het belangrijk vindt dat kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar blijven. De kinderen worden voor de verschillende onderdelen in groepen verdeeld en krijgen dan op hun eigen niveau werk. Op de basisscholen in Schotland krijg je vanaf groep 4 dagelijks huiswerk. Iedereen gaat naar dezelfde soort middelbare school in Schotland. Pas na één jaar worden er verschillende klassen gemaakt met leerlingen die even goed in een bepaald vak zijn. Na de tweede klas komt er weer een verdeling. Kinderen zitten 5 tot 6 jaar op de middelbare school.

Het onderwijssysteem van Schotland verschilt enorm met dat van Nederland. In Schotland hebben de lager scholen maar 7 groepen. Kinderen blijven er nooit zitten omdat men het belangrijk vindt dat kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar blijven. De kinderen worden voor de verschillende onderdelen in groepen verdeeld en krijgen dan op hun eigen niveau werk. Op de basisscholen in Schotland krijg je vanaf groep 4 dagelijks huiswerk. Iedereen gaat naar dezelfde soort middelbare school in Schotland. Pas na één jaar worden er verschillende klassen gemaakt met leerlingen die even goed in een bepaald vak zijn. Na de tweede klas komt er weer een verdeling. Kinderen zitten 5 tot 6 jaar op de middelbare school.

De school waar ik op zat bestond uit ongeveer 600 leerlingen. De school was verdeeld in drie ‘units’. Iedere unit bestond uit zeven klassen, dus de school had 21 klassen. De klassen hadden geen muren, er stonden lage boekenkasten tussen de klassen. Dat betekende wel dat je sneller werd afgeleid door een activiteit van een andere klas. In de lunchpauze kon je kiezen of je zelf eigen lunchpakket van meenam, of naar huis ging, of dat je op school at. Als je je lunchpakket van thuis meenam, at je dat gewoon op school op, zonder overblijf geld te betalen, maar als je ervoor koos om een “dinner ticket” te kopen, kocht je een kaartje voor £1.20 en kon je bij inlevering van het kaartje zoveel eten als je wilde. In de pauzes mocht je spelen op het grote veld naast de school. Verder had iedere unit had zijn eigen grasveld met speeldingen, dus had je een ruime keuze aan grasvelden

Boekenlijst

1. Bloody Scotland, Terry Deary
2. Britain, Lonely Planet
3. The Magic and Mystery of Scotland, Linda Hawksley
4. An Illustrated History of Scotland, Elisabeth Fraser

Moeilijke Woordenlijst

- Clan Chief Het hoofd van een stam - Ceilidh Een Schots ‘dansfeest’ - Kilt Een Schots ‘rokje’ - Tartan Een geruit patroon met verschillende kleuren, die vaak wordt afgebeeld op kilts - Loch Meer - Stoommachine Een machine die de druk van stoom gebruikt om dingen te bewegen. - Castle Kasteel - Munroe De Scotse naam voor een hoge berg. Hun namen beginnen vaak met ‘Ben’ of ‘Cairn’ - National Nature Reserve Nationaal Natuurpark - Puffins Papegaaiduikers - Monarch Koning - Glen Dal - Red Deer Rode Hert - Bed & Breakfast Een hotel waar je kunt slapen en waar je ook ontbijt kan krijgen.

REACTIES

S.

S.

heey goede wekstuk ik heb het ingeleverd en een 8 voor gekregen ga zo dooor man (K) (K) (K)

17 jaar geleden

C.

C.

heey heb je ook een wat kinderlijker werkstuk over schotland??

12 jaar geleden

F.

F.

de bezienswaardigheden stuk is wel erg lang

10 jaar geleden

L.

L.

handig voor mijn werkstuk.
heb ik wel nodig

10 jaar geleden

L.

L.

handig voor mijn werkstuk.
heb ik wel nodig

10 jaar geleden

A.

A.

waauw thnx for all that information..........................

8 jaar geleden

O.

O.

Kan het kij goed gebruiken

7 jaar geleden

L.

L.

Leuk werkstuk ik moet er ook een maken ik doe het over Schotland. Goeie site zeg!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.