Rotterdam

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 6 | 1427 woorden
  • 15 juni 2015
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Toen ik op school hoorde dat ik een stad moest uitkiezen voor mijn werkstuk hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb gekozen voor Rotterdam. Rotterdam is een mooie stad en er is altijd wel wat te doen. Het is een stad met een rijke historie. Ik ben voor mijn werkstuk naar de plek geweest waar Rotterdam ontstaan is. Ik heb daar een stuk van de oude stadsmuur uit 1360 gezien en ook het oudste stenen gebouw van de stad, de Laurenskerk. Ik ben ook op de Euromast en naar Historisch Delfshaven geweest. Dat was heel leuk en interessant. In de bibliotheek heb ik een boeken uitgekozen om te gebruiken voor mijn werkstuk. Het was heel veel werk maar ik heb veel geleerd over Rotterdam en hoe je een werkstuk maakt. Heel veel leesplezier!

Hoofdstuk 1 Algemeen

Rotterdam is een grote stad in de provincie Zuid-Holland. Het is de 2e grootste stad van Nederland qua inwonertal. In 2014 woonden er 618.355 mensen. Alleen Amsterdam heeft meer inwoners. De stad heeft een oppervlakte van 319,4 vierkante kilometer, dat is 100 vierkante kilometer groter dan Amsterdam. Rotterdam is wel de grootste stad van Nederland in ruimte.

Rivier de Maas is heel belangrijk voor Rotterdam. De stad is bekend om zijn havens. In 1872 is de Nieuwe Waterweg geopend. Hierna is de stad heel lang de grootste havenstad van de wereld geweest. De Rotterdamse haven wordt ook wel de Poort van Europa genoemd. Heel veel schepen lossen hier containers die daarna met vrachtwagens door heel Europa worden gebracht.

De burgemeester van Rotterdam heet Ahmed Aboutaleb. Hij is in 2009 burgemeester geworden. Hij is de eerste burgemeester van Nederland die Marokkaanse Nederlander is. Veel mensen vinden hem een goede burgemeester.

Rotterdam heeft veel bijnamen zoals 010, Havenstad, Maasstad, Manhattan aan de Maas, Roffa, Rotjeknor en Rotown.

Hoofdstuk 2 Geschiedenis

De eerste sporen van mensen in Rotterdam zijn uit de oude steentijd meer dan 50.000 jaar geleden. Dat weten ze omdat er een harpoen punten zijn gevonden. De eerste bekende naam voor het gebied was Rotta.

Rond 1260 werd er een dam bij de Rotte aangelegd. Daarom wordt de stad Rotterdam genoemd. Rotterdam begon op de plek waar nu de Hoogstraat ligt. Rotterdam was heel erg klein maar groeide snel. De mensen leefden van de visserij en handel. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten. In 1360 werd de stadsmuur gebouwd om indringers tegen te houden. Het eerste stenen gebouw was de Laurenskerk. De Laurens is gebouwd in 1449. Het gebouw bestaat nog steeds en ziet er goed uit.

Rotterdam heeft veel rampen meegemaakt. In 1563 was er een grote brand. Een groot deel van de stad was toen uitgebrand. In 1572 werd de stad door de Spanjaarden geplunderd.

De stad is echt snel groot geworden na 1872. Pieter Caland had een plan om Rotterdam met de zee te verbinden. Dat noemde hij de Nieuwe Waterweg. Omdat Rotterdam toen de grootste havenstad van de wereld was kwamen er veel mensen wonen in Rotterdam en toen groeide de stad heel snel.

In de Tweede Wereldoorlog wordt Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers. Dat gebeurde op 14 mei 1940. Bijna het hele centrum is in een kwartier verwoest. Er zijn 800 mensen dood en 80.000 mensen hadden geen huis meer omdat 24.000 huizen weg zijn.

Na de oorlog is Rotterdam snel weer opgebouwd. Dat noemen ze de wederopbouw. Rotterdam krijgt veel moderne gebouwen. Sommige oude gebouwen die er nog stonden zijn opgeknapt en staan er nog steeds zoals het stadhuis en de Laurenskerk.

Rotterdam heeft veel belangrijke mensen uit de geschiedenis zoals Erasmus, de filosoof en Pieter Caland die de Nieuwe Waterweg bedacht had. Rotterdam had ook beroemdheden in de geschiedenis, Bep van Klaveren was een hele bekende bokser en Rigardus Rijnhout was de Reus van Rotterdam.

Hoofdstuk 3 Bezienswaardigheden

Rotterdam heeft veel bezienswaardigheden. Sommige zijn van voor de oorlog en anderen van na de oorlog. Het oudste gebouw in de stad is de Laurenskerk, deze is gebouwd in 1499. Vlakbij staan de kubuswoningen, deze zijn heel erg modern en vreemd. In 1960 is de Euromast gebouwd, dat was voor de Floriade. De Floriade was een groot evenement met bloemen en planten door de hele stad. Het is jammer dat het er niet meer is. Vanaf de Euromast kun je bijna heel Rotterdam zien.

Ik ben ook gaan kijken naar de nieuwste bezienswaardigheid dat heet de Markthal. In de markthal zijn er veel verschillende kraampjes met eten en drinken. Veel mensen gaan naar de stad om de Lijnbaan en Koopgoot te bezoeken. Voor Rotterdammers is dat gewoon maar toeristen vinden dit heel speciaal. Mijn tante is Braziliaanse en toen ze hier was zei ze dat het heel bijzonder was. Ik heb haar ook de Erasmusbrug laten zien. Op de Erasmusbrug maken veel mensen foto’s. De Kuip is ook een beroemde bezienswaardigheid voor Feyenoord fans.

Hoofdstuk 4 De toekomst

Als ik burgemeester zou zijn in 2035 dan zou ik van Rotterdam nog een grootsere wereldstad maken.

Als eerste zou ik de havens weer groter maken dan zal Rotterdam weer de grootste havenstad van de wereld worden. Dan wordt er meer geld verdiend om de stad op te knappen.

Om de stad gezelliger te maken zou ik historische gebouwen die gebombardeerd waren opnieuw laten bouwen want er stonden vroeger hele mooie gebouwen. De binnenkant zou ik wel modern maken.

Ik zou meer doen aan recreatie en een attractiepark bouwen. Een waterpark, want Rotterdam staat bekend om water. Ik wil ook een groot museum over Rotterdam. Een theater musicals en een groot pretpark. Ik zou de Euromast ook groter maken om meer toeristen te laten komen. Ook wil ik dan dat iedereen vrij is op Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag.

Nawoord

Dit is mijn eerste werkstuk. Ik vond het moeilijk en heel veel werk maar wel erg leuk en interessant. Ik heb erg veel geleerd.

Werkstuk

Als eerste heb geleerd hoe ik een werkstuk moest maken. Ik heb daarvoor het blaadje van school gebruikt en een website over werkstukken. Mijn vader heeft mij ook uitgelegd over hoe je een goed werkstuk moet maken maar ik heb alles zelf gedaan.

Ik ben begonnen met het voorwoord. Daarna ging ik zoeken naar plaatjes op Google voor de voorkant. Dit was het makkelijkst om te doen. Ik heb ook een documentaire gezien over de geschiedenis van Rotterdam, daar heb ik veel dingen van vroeger gezien. Ik naar de bibliotheek geweest. Ik heb daar boeken over Rotterdam uitgezocht. Ik heb voor elk hoofdstuk eerst vragen verzonnen. Daarna ben ik gaan zoeken naar de antwoorden. Daarna ben ik zinnetjes gaan maken met de antwoorden. Dit was het moeilijkste. Hoofdstuk 4 was het makkelijkste hoofdstuk. Ik was eerst vergeten om de bronnen op te schrijven, toen moet ik het weer opzoeken. Dat was vervelend. De inhoud heb ik als laatste gedaan want toen wist ik pas hoeveel blaadjes ik had.

Het is erg leuk om veel te weten over Rotterdam en de geschiedenis. Nu als ik ergens ben dan denk ik aan hoe het vroeger was. Ik vind het jammer dat veel mooie gebouwen van voor de oorlog er niet meer zijn.  Ik ben ook naar de plek geweest waar Rotterdam begonnen was, dat is in de stad en het heet nu de Hoogstraat. Ik ben ook naar de Laurenskerk en oude stadsmuur geweest en ik heb daar foto’s gemaakt.

Ik heb veel geleerd over hoe je beter kan werken met Word. Ik heb geleerd om te knippen en plakken met Word en ook hoe je netjes werkt. Als je rode lijntjes ziet dan moet je kijken wat er fout is, dat is wel handig maar soms maakt de computer ook een foutje als hij het woord niet kent.

Ik schrijf zelf ook thuis, verhalen schrijven is mijn hobby. Ik vond het moeilijkste om de zinnen te verbeteren want dat was heel veel werk. Het kostte ook veel tijd om woordjes die ik niet kende op te zoeken. Ik heb heel hard gewerkt om mijn werkstuk goed te maken.

Bronnenvermelding

Boeken:

De geschiedenis van Rotterdam - De Canon van het Rotterdams verleden

Auteurs: Els van den Bent, Wilma van Giersbergen, Rene Spork

Vormgeving:Andre Klijsen

Rotterdamse records en primeurs

Auteur: Herco Kruik

Vormgeving: Aad Daleboudt

Internet:

Uitleg over werkstukken maken

http://www.leren.nl/artikelen/2010/werkstuk-maken/indeling.html

De geschiedenis van Rotterdam in vogelvlucht

http://couvreur.home.xs4all.nl/ned/rdam/geschied.htm

Wikipedia

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Rotterdam

NPO Geschiedenis

http://www.npogeschiedenis.nl/dossiers/Rotterdam.html

Rotterdam

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam

Foto’s

http://www.facebook.com/RottaHistorica

Inwoners

https://www.promovendum.nl/blog/grootste-steden-nederland-2014-top-10

Mensen:

Mijn vader is geboren in Rotterdam. Hij heeft mij ook veel over Rotterdam verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.