1. Waarom over de poolgebieden.
Ik doe mijn werkstuk over de poolgebieden.
Omdat de omgeving in verschillende gebieden is verdeeld.
IJsvlakten toendra
En veel andere natuurverschijnselen.
Het is er wel koud maar er leven talloze dieren en planten
en het interessants vind ik de wel de oorspronkelijke bewoners ofwel de eskimo’s.
Ik vind de eskimo’s zo interessant omdat ze nog net als vroeger leven ze jagen en zoeken naar voedsel en ze wonen in iglo’s.
En daarom doe ik mijn werkstuk over de poolgebieden.
2. De geschiedenis van de poolgebieden. De geruchten waren dat de vikingen de eerste mensen op de noordpool waren ze denken dat de vikingen in 860 na Chr aan land zijn gegaan. Toen kwamen ze de oorspronkelijke bewoners tegen de eskimo’s. Maar er waren heel wat andere mensen die zijden dat hun de eerste mensen op de noordpool waren. Zoals Peary hij beweerde dat hij de eerste mens op de noordpool was. Andere zegen dat Cook de eerste man op de noordpool was. Maar daar zijn geen bewijzen voor.
982 na Christus leefde er een man met de naam Erik de Rode hij werd verbannen uit IJsland vanwege een moord op iemand. Toen waren er geruchten dat er in het westen land was waar nog nooit iemand was geweest. Toen besloot hij het ruime sop te nemen en dat stuk land te vinden. Na velen dagen op zee te hebben gezeten ontdekte hij een nieuw land bedekt met ijs en sneeuw. Omdat hij drie jaar was verbanen ging hij in de zomer de kust verkenen en in de winter liet hij nederzettingen bouwen. Toen de drie jaar waren verstreken ging hij terug naar ijsland. Hij ging daar meer mensen zoeken die mee naar zijn land kwamen en om het aantrekkelijk te maken noemde hij het land Groenland. Erik de Rode ging ook handelen met de eskimo’s die daar al duizenden jaren woonde. Hij gaf de eskimo’s granen en hij kreeg huiden en vlees van de dieren die daar leefde. Maar net als de eskimo’s van het land leven konden ze niet dus ze kregen elk jaar voedsel uit ijsland en Noorwegen.
Eerst werd groenland door de rest van de wereld vergeten. Maar zo nu en dan raakte een engels schip uit koers en als de zeelieden van dat schip dan weer thuis kwamen vertelde ze verhalen over grote bewegende ijsbergen en woeste draaikolken en stormen. Rond 1400 hoorde engelse kooplieden over dit gebied en toen stuurde ze schepen om handel te drijven met ijsland maar dat deden ze pas in de zomer anders werd je schip vermorzeld door stormen en ijsbergen.
Ook de Nederlander Willem Barentsz probeerde de noordoostpassage te vinden. In 1596 dacht Willem Barentsz dat hij rond de met ijs versperde zee kon varen door nog verder naar het noorden te gaan. Hij kwam echter vast te zitten in het ijs en zijn schip werd vermorzeld. Willem Barentsz en bemanning moesten nootgedwongen hun kamp opslaan op Nova Zembla om te overwinteren. Willem Barentsz stierf door kou en ziekte maar hij ging de geschiedenis in als eerste Europeaan die zo ver ten noorden van de noordpoolcirkel de winter doorbracht.
In de jaren 70 en 80 van de 16 eeuw stuurde Engelse ook al schepen op weg om een noordwestpasassge te zoeken. Kapitein Frobisher vertrok in 1576 en ontdekte een zeestraat ten westen van Groenland. Tien jaar later vertrok weer een andere Engelse kapitein John Davis ook om een nieuwe passage te zoeken. En dat lukte hem ook hij ontdekte de Davisstraat en de baffinbaai en bracht ook 1100 kilometer van de kust van Groenland op kaart. Sir John Frankling was een belangrijk persoon in de geschiedenis van de poolgebieden. In 1818 stuurde de Britse marine weer schepen om de noordwestpassge te zoeken. John Frankling voerde het bevel over een van deze schepen. Hij werd in 1786 geboren en was al op 14 jarige leeftijd bij de marine gegaan. Hij vocht moedig bij Kopenhagen en Trafalgar. Tegen de tijd dat hij naar de noordpool vertrok was bevorderd tot luitenant. Tussen 1819 en 1819 leidde Frankling landexpedities om de Artartise kust van noord Amerika te verkennen. Hij leerde veel van zijn reizen na de noord pool. Toen hij terug in Engeland kwam werd hij geridderd voor zijn ontdekkingen. In 1845 keerde Frankling terug naar de noord pool. Hij was toen 58 jaar en zocht opnieuw naar de noordwestpassage hij nam twee van zijn beste schepen mee de Erebus en de Terror hij had genoeg voedsel bij voor drie jaar. Maar in de eerste winter van zijn expeditie raakte zijn twee schepen vast in het ijs. En de zomer daar op in 1946 stierf hij. Zijn lichaam is nooit teruggevonden en de rest van de bemanning ook niet.
3. Het landschap en het weer
Het is in de poolstreken niet altijd zo koud geweest. Honderden miljoenen jaren geleden was het op de poolgebieden een tropisch klimaat. De zon scheen op bossen en moerassen waarin overal grote dinosauriërs liepen en tropische planten groeiden. Een van de reptielen die daar toen liepen was de Lystrosaurus hij leek erg op ons nijlpaard hij was 1 meter lang. Hoe kan het op de poolgebieden ooit zo warm zijn geweest 200 miljoen jaar geleden lag al het land rond de evenaar en rond de evenaar was het altijd een tropisch klimaat. Later dreven grote stukken land uit mekaar. Antarctica dreef steeds verder naar het zuiden de warme zeestromen werden daar dor tegengehouden en daarom werd het land steeds kouder. Het koude noordpoolgebied ontstond doordat de zeestromen in het noorden van elkaar werden afgesneden. Dat kwam doordat Amerika Europa en Azië daar steeds dichter bij kwamen te liggen. In de winter bevroor in de poolgebieden het zeewater en viel er veel sneeuw. In die zomer daarna kon al dat ijs niet meer smelten want al die sneeuw weerkaatste het zonlicht. Vroeger was er op de noordpool veel meer ijs dan nu ongeveer 1 miljoen jaar geleden kwam het noordpoolijs tot Canada en zelfs in Nederland. Waar land is op de poolgebieden licht meestal een dikke lag landijs over soms wel een laag van 4 km dik. Dat landijs heeft de begaande grond ver onder de zeespiegel gedrukt. Als al dat ijs dan smelt zal heel de zuidpool onder water liggen. Landijs is goed begaanbaar voor de mens. Boven op het landijs ligt gewoon sneeuw maar soms zijn er ook uitgestrekte lossen sneeuwheuvels en diepe ijsspleten. Er groeit helemaal niets op al dat landijs. Al dat landijs ligt ook niet stil het vloeit heel langzaam van hoog naar laag richting de zee. Aan de kust van de zuidpool en Groenland liggen enorme gletsjers. Waar het ijs langzaam de zee inschuift.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
Goeed! Maar er staat in H5 dat sommige dieren ook de zolen onder hun poten beschermen, maar hoe dan?
xx'
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
dat vind ik een goede vraag!
4 jaar geleden
M.
M.
Misschien moet je iets meer komma's en punten toevoegen. En ik zie vaak nog typ foutjes
4 jaar geleden
Antwoorden