Polen en Tunesië vergelijken

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 893 woorden
  • 20 november 2005
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
71 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Deelvragen a. Waarom zijn beide landen zulke grote
kledingproducenten? b. Wat zijn de vestigingsplaatsfactoren en welke vestigingsplaatsfactoren hebben een rol gespeeld bij de kledingindustrie? c. Wat is de werkgelegenheid in Polen en Tunesië? d. Welke soorten kleding voeren wij in uit Polen en Tunesië? e. Hoe zijn de werkomstandigheden? f. Welke relatie hebben beide landen met de EU? g. Welke soorten kleding worden er in Polen en Tunesië geproduceerd. Hoofdvraag
Welke overeenkomsten en verschillen zie je als je de kledingindustrie van Polen en Tunesië met elkaar vergelijkt.
a. Waarom zijn beide landen zulke grote kledingproducenten? Tunesië en Polen liggen dichtbij de West-Europese markt. In Polen zijn de lonen nog laag vergeleken met West-Europa daarom verplaatsen de westerse bedrijven de productie naar Polen. Tunesië is een ontwikkelingsland, maar het behoort niet tot de armste landen. Ook in Tunesië is de loon ook lager dan in het westen, daarom wordt de kleding daar geproduceerd. De kleding heeft ook een goede kwaliteit. b. Wat zijn de vestigingsplaatsfactoren en welke vestigingsplaatsfactoren hebben een rol gespeeld bij de kledingindustrie? Polen en Tunesië zijn geen lagelonenlanden. Er zijn vier vestigingsplaatsfactoren, dat zijn: -De lange traditie van de naaiateliers -De geschoolde arbeidskrachten -De nabijheid van de West-Europese en de Oost-Europese markten -Een grote bevolking die steeds welvarender wordt. Om de kledingindustrie op gang te brengen denk ik dat alle vestigingsplaatsfactoren een rol hebben gespeeld, want als er veel arbeidskrachten zijn kan er meer en harder gewerkt worden en doordat Polen en Tunesië dicht bij de het West- en Oost-Europese markten liggen wordt de kleding sneller verkocht. De bevolking wordt ook steeds rijker dus er wordt meer kleding gekocht door mensen in Polen en Tunesië zelf. c. Wat is de werkgelegenheid in Polen en Tunesië? In Polen zijn er ongeveer 60.000 bedrijven die kleding maken. Dat zijn meestal kleine bedrijven, met maar een paar werknemer. 5% van de grote bedrijven heeft honderden werknemers of meer. In 1997 werd het invoerrecht voor textiel naar de EU opgeheven toen groeide de textielindustrie. 90% van de export gaat naar landen van de EU! Tunesië kent 2.500 ondernemingen met 12.000 vaste banen. De productie gaat voor de 2/3 deel naar de vaste westerse afnemers, zoals Levi’s en Benetton. Tunesië is daarom het belangrijkste Middellands Zeeland dat kleding naar de EU exporteert! d. Welke soorten kleding voeren wij in uit Polen en Tunesië? Hieronder staat een tabel met de soorten kleding die wij in voeren uit Polen en Tunesië. Soort kleding polen Tunesië Herenbroeken 9.1 29.5
damespantalons 21.3 11.5
overhemden 7.4 1.1
bedrijfskleding 1.4 16.1
blouses 24.9 6.5
blazers 30.4 3.0
rokken 13.3 2.2
jurken 6.2 2.1
T-shirts 6.3 1.7
Je ziet dat er meer kleding van Polen komt dan van Tunesië. In 1994 werd er 150 miljoen euro’s aan kleding ingevoerd vanuit Polen en van Tunesië 100 miljoen. In 1998 werd er bijna 200 miljoen euro’s aan kleding ingevoerd vanuit Polen en van Tunesië ongeveer 160 miljoen. e.Hoe zijn de werkomstandigheden? De werkomstandigheden zijn nog niet zo goed. Levi’s heeft een fabriek in Polen en Tunesië er werken vaak mensen die begin 20 zijn, ze werken dan als stiksters. In de fabriek is er geen vakbond, alleen een soort ondernemingsraad. Daarin zitten vertegenwoordigsters van de verschillende afdelingen van de fabriek. Den die vergaderen met de directie. In 1997 wilde de arbeidsters een vakbond opricht, maar de directeur zei: hier bij Levi Strauss hebben wij geen vakbonden nodig en er komt geen vakbond de deur in. Een bond zou in zo’n soort fabriek goed zijn, want die zou de problemen kunnen oplossen en die bond zou er iets aan kunnen doen als er mensen zonder reden ontslagen worden. De omstandigheden zijn dus niet goed, want de arbeiders moeten veel overwerken en ze verdienen nog minder dan het minimumloon. En als ze op 1 dag niet genoeg broeken naaien worden ze gewoon ontslagen. En in andere fabrieken verdienen ze het zelfde of zelfs nog minder. De mensen die er dus hard voor moeten werken verdienen weinig en de mensen die er bijna niets voor hoeven te doen verdienen er het meeste geld aan!
f. Welke relatie hebben beide landen met de EU? Polen en heeft een goede relatie met de EU, want doordat de EU kleding importeert vanuit Polen gaat het goed met de kledingindustrie. 90% van de export gaat naar de landen van de EU. Dat komt doordat in 1997 het invoerrecht werd opgeheven. Tunesië heeft ook een goede relatie met de EU, want 2/3 deel gaat naar vaste westerse afnemers. Door de hulp van de regering heeft de kledingindustrie de laatste jaren een goede groei doorgemaakt. Door afspreken met de EU kan Tunesië net als Polen veel uitvoeren naar de landen van de EU. De beide landen hebben dus een goede relatie met de EU! h. Welke soorten kleding worden er in Polen en Tunesië geproduceerd. Er wordt dus veel verschillende kledingstukken gemaakt in Polen en Tunesië. Zoals: Herenbroeken, Damespantalons, Bedrijfskleding, Ondergoed, Jurken, T-shirts enz. Er wordt bijna alles gemaakt wat van textiel is. Hoofdvraag Welke overeenkomsten en verschillen zie je als je de kledingindustrie van Polen en Tunesië met elkaar vergelijkt? De overeenkomsten zijn dat beide landen de zelfde producten maken. Ze liggen allebei dichtbij de Westerse markt, want daar gaat veel kleding vanuit Polen en Tunesië naar toe. In beide landen is de werkomstandigheid niet zo goed als bijv. Hier in Nederland. Ik heb maar 1 verschil kunnen vinden tussen de beide landen, en dat is dat: er meer invoer van kleding uit Polen komt dan vanuit Tunesië. In Polen hebben ze dus betere arbeidskrachten.

REACTIES

K.

K.

In het werkstuk staat dat Polen 60.000 bedrijven met een paar werknemers heeft, laat zeggen 4 per bedrijf, dat is dan 240.000 werknemers. Er staat dat Tunesie 12.000 vaste banen heeft. Dan lijkt de produktie per persoon in Tunesie heel veel hoger en klopt je eindconclusie niet. Maar eerder denk ik dat je een vergissing in de cijfers hebt gemaakt.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.