Oman

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 3730 woorden
  • 21 mei 2004
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
58 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: Oman in het Algemeen Hoofdstuk 2: De Geschiedenis van Oman
Hoofdstuk 3: Het Bestuur van Oman
Hoofdstuk 4: De Inwoners
Hoofdstuk 5: Handel en Industrie
Hoofdstuk 6: De Cultuur
Hoofdstuk 7: De Natuur
Hoofdstuk 8: Bezienswaardigheden Moeilijke woorden Literatuurlijst

Hoofdstuk 1: Oman in het Algemeen.

Oman ligt in het Midden Oosten, zoals op het kaartje te zien is. Het is een sultanaat en het wordt bestuurd door een sultan, Zijne Hoogheid Sultan Qaboos bin Said al Said.

Oman heeft een oppervlakte van 309.500 km². Er wonen ongeveer 2.2 miljoen inwoners, waarvan 1.5 miljoen mensen Omani’s zijn. Dat is ongeveer 75% van de bevolking. De andere 700.000 inwoners zijn ‘expats’. De meeste mensen wonen in de steden aan de kust, de enige mensen die eigenlijk in de onbewoonde gebieden wonen, zijn de bedoeïnen. Die trekken met hun dieren rond.

De Islam

De meeste inwoners van Oman zijn Islamitisch. Hoewel het best ver van Mecca ligt, was Oman een van de eerste landen die Islamitisch werd. Volgens de Islam mag een man meerdere vrouwen hebben en in Oman zie je dat ook veel.

Islamitische mensen doen ook mee aan “Ramadan”. Tijdens de “Ramadan” vasten ze, dat betekent dat ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten. Als het vasten is afgelopen, houden ze een groot feest (Eid) en eten ze extra lekker. Alle mensen komen dan prachtig gekleed in nieuwe kleding.

Volgens de Islam moet je minstens één keer in je leven naar de heilige stad Mecca zijn geweest op bedevaart. Ook moet je vijf keer per dag richting Mecca bidden, en zeggen: “Er is geen god als God, en Mohammed is zijn profeet”. Je moet je aan de regels van Ramadan houden en God trouw blijven. Moslims mogen geen drank drinken en geen varkensvlees eten, dat is onrein.

Muscat

De hoofdstad van Oman heet Muscat, men heeft het ook vaak over de ‘Capital Area’, dat is een gebied dat bestaat uit een aantal plaatsen die eigenlijk aan elkaar gegroeid zijn. Muscat is een kleine oudere stad die helemaal tussen de heuvels aan de zee ligt. Het paleis van de Sultan staat er en een heleboel regeringsgebouwen. Er wonen niet zo veel mensen meer. Muttrah is de moderne haven met souq die bij Muscat hoort. Ruwi is nog een andere plaats die erbij hoort en daar is het commerciele centrum. In Al Khuwair staan de grote en moderne regeringsgebouwen en bijna alle ambassades zijn daar.

Dhofar

Dhofar is het zuidelijke gedeelte van Oman. Het bedekt ongeveer een derde van de totale oppervlakte van Oman. Een gedeelte van Dhofar ligt langs de kust en is nergens breder dan 8 kilometer. In het noord-westen ligt de grens met Saoedi Arabië, in het westen grenst het land aan Yemen.

Het klimaat in Dhofar is anders dan in de rest van Oman door de invloeden van de monsoen. In de zomer is het er vaak heerlijk koel en er valt veel regen. Dit is erg goed voor de wierookbomen die alleen in Dhofar voorkomen en vroeger voor veel inkomsten zorgden.

Musandam

Dit wil je ook lezen:

Musandam is een schiereiland. Het ligt niet vast aan Oman, maar hoort er toch bij. Het land tussen Oman en Musandam hoort bij de Verenigde Arabische Emiraten. Musandam is belangrijk omdat het aan de Golf van Hormuz, de toegangspoort tot de Arabische Golf, ligt. Met die strategische ligging kunnen ze goed controleren welke schepen van en naar de Golf gaan.

Valuta

Het geld dat in Oman gebruikt wordt heet de Omani Rial. Een Rial is gelijk aan $2.58. De centen in Oman worden Baisa’s genoemd, en 1 Rial is gelijk aan 1000 Baisa’s

Hoofdstuk 2: De Geschiedenis van Oman.

Oman heeft een interessante geschiedenis. Het land is veel veroverd geweest. De Perzen, Engelsen, Fransen, Portugezen en zelfs Nederlanders zijn er geweest. Op een moment was Oman zelfs een bondgenoot van Nederand tegen de Perzen.

Vroeger was het een land als veel anderen waar de meeste mensen landbouwers en vissers waren.

De vader van de Sultan die nu aan de macht is, was heel streng. De hele wereld ging vooruit in de technologie en alle andere dingen, maar de Sultan liet de vooruitgang niet doorgaan in Oman. Hij zei: “Ik vind het land zo prima, dus laat al die moderne technologie maar.” Zo ging de tijd door, en Oman raakte steeds verder achter met technologie en dat soort dingen. Ze hadden bijvoorbeeld maar èèn postkantoor in het hele land.

Zijn zoon (nu de Sultan van Oman), vond dat absoluut niet kunnen, en zette zijn vader op een moment van de troon af met behulp van de Engelsen. Hijzelf werd Sultan, en de mensen waren blij om eindelijk weer eens bij de wereld te horen.

De geschiedenis van de vlag

Tot 1970 was de vlag van Oman helemaal rood. Toen Sultan Qaboos aan de macht kwam, hield hij een wedstrijd en vroeg mensen met ideën voor een vlag te komen zodat hij een nieuwe vlag kon uitzoeken. De vlag hieronder heeft gewonnen. Het rood van de originele vlag zit er nog in, het groen is de kleur van de Islam en de groene vlaktes van het gebied Dhofar, en het wit symboliseert reinheid en vrede.

De geschiedenis van de olie.

George Lees en zijn collega Washington Gray kwamen in 1925 naar Oman om olie te zoeken voor D’Arcy Petroleum. Ze gingen een week de bergen in om olie te zoeken. Ze zaten in het Hajar gebergte en ze deden daar proefjes. Toen ze naar Muscat terugkeerden, vertrokken ze weer want de proefjes waren negatief.

Later kwam hetzelfde bedrijf er toch weer terug. In 1956 werd de eerste proefboring gedaan, maar later bleek dat deze net aan de rand van de olieveld zat. Als ze tien meter verderop waren gaan boren, hadden ze wel olie gevonden. Dat ontdekten ze in 1957 en toen werd het veld verder onderzocht. Uiteindelijk bouwden ze steeds meer olieputten en opslagplaatsen, en in 1966 ging een Amerikaans bedrijf een enorme pijpleiding aanleggen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Hoofdstuk 3: Het Bestuur van Oman.

De regering van Oman is anders gevormd dan die van Nederland. Omdat Oman zo groot is, heeft de regering het land onderverdeeld in 59 “Wilayats”, dat zijn een soort provincies. Iedere Wilayat heeft zijn eigen bestuur. Aan het hoofd van dat bestuur staat een Wali.

Er is ook een majlis. Dat is een groep mensen, tenminste 1 per Wilayat, die door de Wilayats voorgedragen zijn en door de Sultan gekozen. Aan het hoofd van de majlis staat de Sultan. In de verkiezingen voor de majlis in 2000 mochten 175.000 mensen stemmen. Toen mochten er nog geen vrouwen stemmen en zaten er geen vrouwen in de majlis, maar tegenwoordig mag dat wel.

De Sultan

De Sultan van Oman speelt een grote rol in het bestuur van Oman. Hij zit aan het hoofd van de Wilayats en de regering, bovendien heeft hij over alles het laatste woord. Hij kwam in 1970 aan de macht, en zoals ik al eerder schreef, verving hij zijn vader die Oman tot een achtergebleven land liet worden.

Er zijn een heleboel instellingen die de Sultan helpen met regeren en het maken van wetten; o.a. councils, de majlis en het kabinet. Er is in Oman geen kabinet zoals in Nederland, de Sultan kan eigenlijk alle besluiten voorschrijven. Als de verkiezings-uitkomsten de Sultan bijvoorbeeld niet aanstaan, kan hij er ook wat tegen doen, dus de Sultan heeft een hele machtige positie.

De “Meet the People Tour”

Ieder jaar gaat de Sultan van Oman op een “Meet the People Tour”. Daarbij gaat hij naar de Wilayats toe en gaat hij praten over wat de mensen wel en niet goed vinden. De Sultan heeft een hele grote tent (een traditionele bedoeïnen tent) en daar komen de mensen naar toe. Zo luistert hij ook naar wat de mensen te zeggen hebben. Aan het einde van de tour deelt hij mee wat de plannen voor het volgende jaar zijn, zoals het aanleggen van wegen, bouwen van scholen en ziekenhuizen, enz. Ik vind het heel goed dat hij luistert naar de bevolking.

Hoofdstuk 4: De Inwoners.

De inwoners van Oman, Omani’s, zijn hele vriendelijke mensen. Toen ik daar nog woonde gingen we vaak op tochten naar de wadi’s, en dan waren de mensen heel vriendelijk, ze probeerden een praatje te maken, nodigden je uit om koffie te drinken en zwaaiden als je langsreed.

De positie van de vrouw

Een vrouw in Oman heeft meer te vertellen dan de meeste mensen denken. De vrouw heeft in huis meer te vertellen dan de man en wat zij wil, gebeurt vaak ook. Vroeger werkten de mannen vooral om voedsel te vergaren en deden de vrouwen het andere werk. Tegenwoordig is er bij de rijkere gezinnen vaak hulp voor het huishouden (iemand uit India, Pakistan, Sri Lanka of de Filipijnen). Veel vrouwen uit die gezinnen hebben een baan en werken in een kantoor.

Kleding

De kleding die de inwoners dragen is voornamelijk nog traditioneel. De kleding van Omani’s verschilt niet zo veel als je gaat kijken naar arm en rijk, alleen de soorten materialen die gebruikt worden laten dit verschil zien.

De Kleding van Mannen

Een man draagt vaak een witte tulband en een witte jurk die “dishdasha” heet. Om zijn middel draagt hij een riem, vaak versierd met zilver draad. Daaraan hangt een khanjar, een mes dat bijna iedere man bij zich draagt. Soms draagt een man ook nog een kokertje waar een pincet in zit, om daarmee de doornen uit de huid te kunnen halen, als die uit de bomen zijn gevallen. De kleding die ze onder hun dishdasha dragen, heet een “wazara” of “lunghi”. Die is vaak fel gekleurd. Over de dishdasha heen dragen ze vaak nog een “bisht”. Dat is een soort jas die vaak zwart is. De rand van de bisht is van goudkleurig draad. Een man draagt leren sandalen en zijn hoofddoek verschilt van kwaliteit, dus als iemand in een stam een hoge rang heeft, dan is zijn hoofddoek van beter materiaal dan die van iemand met een lagere rang. Voor het gemak dragen veel mannen op normale dagen een soort ‘hoedjes’ die kleurig geborduurd zijn.

De Kleding van Vrouwen

Vrouwen in Oman bedekken hun hoofd allemaal. Sommigen dragen een “birqa”, een soort masker. Dit geldt vooral voor de vrouwen uit de woestijn. Sommige vrouwen dragen een lange zwarte doek die over hun hoofd gaat en hun gezicht zodanig bedekt dat er slechts nog kleine spleetjes zijn om doorheen te kijken. Andere vrouwen dragen een kleurige doek op hun hoofd. In sommige delen van Oman dragen vrouwen een hoofddoekje waarbij je maar één oog kan zien. Zo’n hoofddoekje heet een lahaf. De kleding van de vrouw is afhankelijk van de streek waaruit ze komt.

Alle vrouwen dragen kleding tot over hun enkels en ze hebben allemaal lange mouwen. Er zijn vrouwen die een eenvoudige, maar kleurrijke jurk dragen die net over hun knieën komt. Daarbij hoort een soort lange broek. Ze dragen een lahaf die versierd is met zijde. De jurk is vaak ook versierd met goud- en zilverdraad of met zijde, en soms zelfs met kleine gouden muntjes. Anderen dragen een lange jurk. Zo is er bijvoorbeeld een ‘kandoura’, waarbij de mouwen versierd zijn met verschillende kleuren draden, of een ‘qubba’a, waarbij de voorkant, achterkant en mouwen met goud en zilverkleurige zijde geborduurd is.

Stammen

In Oman zijn veel stammen. Die hebben allemaal hun eigen gebied. Er zijn veel stammen en vroeger had men echt het idee dat men bij een bepaalde stam hoorde in plaats van bij het land Oman. Tegenwoordig verandert dat omdat veel mensen naar de steden trekken om daar te gaan werken en een stam is nu niet langer een soort grote familie voor hen. Bij de stammen nemen de stamoudsten de belangrijke beslissingen. Vroeger waren er veel ruzies tussen stammen, maar tegenwoordig is dat minder, er wordt minder gevochten en veel meer gepraat.

Hoofdstuk 5: Handel en Industrie.

Oman heeft heel veel olie. Zonder die olie zou Oman veel minder rijk en bekend zijn. Dat komt omdat ze niet zo veel andere dingen hebben om in te handelen.

Olie

Oman verkoopt veel olie. Er worden per dag wel 300 miljoen vaten olie geproduceerd. In Oman zijn dan ook veel olievelden. Die liggen voor het grootste gedeelte in de onbewoonde gebieden. Mijn vader heeft ook in Oman gewerkt. Hij werkte niet bij de olievelden, maar gewoon in een kantoor aan de kust, vlak bij de plaats waar de pijpleiding uit het binnenland kwam. Er gaat ook nog een pijpleiding naar het zuiden van Oman, die komt van de olievelden die meer in het zuiden van Oman liggen. Mijn vader ging regelmatig naar de olievelden toe om dingen met de mensen daar te bespreken. Er wonen in Oman ongeveer 700.000 expats. Een groot gedeelte van die mensen woont er omdat ze voor de oliemaatschappij werken.

Toerisme

Sinds Sultan Qaboos aan de macht kwam in 1970 is het toerisme ook gegroeid. Er komen nu meer mensen op vakantie omdat het er lekker warm is en omdat Oman een bijzonder land is. Gelukkig is Oman een heel groot land en wordt dus niet alles verpest door het toerisme. Bovendien doet het land erg veel moeite de rustige toeristen aan te trekken. Toeristen moeten er rekening mee houden dat Oman een Islamitisch land is en er niet alles kan wat wel in het Westen mag.

Vissen

In Oman wordt al heel lang gevist. Vroeger werd er alleen voor eigen gebruik van de inwoners van Oman gevist, maar tegenwoordig wordt er ook wat vis geexporteerd. Vooral garnalen en kreeften zijn erg goed te verkopen. Hoewel er steeds meer moderne boten komen, worden er in de havenplaats Sur nog veel traditionele houten boten gemaakt. Een oude vissersboot heet een “dhow” en ik vind dat hij er best mooi uitziet.

Falaj

In Oman is ook veel landbouw. Omdat het in Oman zo heet is, moeten de landbouwers hun planten vaak water geven. Als ze alles met de gieter moeten gaan doen, duurt dat te lang en een waterpomp was er vroeger nog niet dus gebruikten ze iets anders: de “falaj”. De falaj is een soort gootje waar het water doorheen stroomt. Het water komt uit de bergen en loopt via een falaj naar de plantages toe. Een falaj is vaak heel lang. Het stroomt langs verschillende plantages, en iedere landbouwer mag het water gebruiken volgens een van te voren afgesproken systeem. Een soort beheerder zorgt ervoor dat iedere landbouwer een eerlijk deel van het water krijgt en opent en sluit de toegangen tot de falaj. Zo kunnen de planten eigenlijk extra milieuvriendelijk groeien.

Hoofdstuk 6: De Cultuur.

Forten

Er zijn een heleboel forten in het land en de forten zijn al heel oud. Nu Oman steeds meer ontwikkeld wordt, worden de forten weer gerestaureerd en tegenwoordig gaan veel mensen ze bezoeken. Zoals op het plaatje te zien is, is zo’n fort heel mooi. Vroeger waren veel forten de plek die de vijand eigenlijk moest innemen om een strijd te winnen, maar ze werden natuurlijk heel goed verdedigd.

Geweren

Veel mannen die in Oman wonen hebben een geweer. Dat is niet zo omdat het daar zo onveilig is, maar omdat het een soort traditie is. Vroeger was het handig om je tegen wilde dieren te verdedigen, of om op wild als eten te schieten. Als je op reis ging door de onbewoonde gebieden, als Omani zijnde, had je tenminste nog een wapen om jezelf mee te verdedigen tegen rovers en vijandige stammen. De geweren zijn niet van die moderne geweren zoals die in het leger, maar het zijn gewoon oude geweren die van vader naar zoon worden gegeven. Als je in een Omaans stadje loopt, zie je vaak kleine winkeltjes die geweren verkopen.

Sieraden

Vrouwen in Oman dragen vaak hele mooie sieraden als ze naar feesten toegaan. Het is een traditie, en eigenlijk doen alle vrouwen in de andere Arabische landen dat ook. De sieraden van de vrouwen worden, net als de geweren van de mannen, doorgegeven van moeder op dochter. Als een vrouw ging trouwen werd er als bruidsschat ook veel sieraden en kleding in een soort bruidskist mee gegeven. De sieraden waren vroeger van zilver maar worden tegenwoordig vaak van goud gemaakt. Er zijn sieraden voor op het hoofd, voor alle vingers, in de oren en om de nek, polsen en enkels. Ze hebben aparte vormen en zijn mooi versierd. Er zijn bijvoorbeeld kettingen met grote kralen en een soort munten er aan vastgemaakt. Er zijn ook kettingen met een klein doosje waar een vers uit de koran in kan.

Hoofdstuk 7: De Natuur.

Oman is een prachtig land. Omdat het er niet veel regent is er in grote delen van het land alleen woestijn. Heel bekent zijn de ‘Wahiba Sands’ waar heel mooi rood zand is. Aan de kust is het wat groener omdat de lucht er vochtiger is en de oases zijn natuurlijk groen omdat men het water van het ‘falaj’ systeem gebruikt. Verder zijn er de wadi’s, als het ieder jaar in de winter of het voorjaar regent staat daar vaak het hele jaar wat water en dat is voldoende voor de planten
Je vind er dieren die je weinig ziet. Er zijn heel veel mooie dieren. Je ziet er oryxen, schildpadden, slangen, verschillende soorten vogels, luipaarden in Musandam en nog véél meer dieren.

De Oryx

De oryx is een dier dat een beetje lijkt op een gazelle. De oryx is in Oman bedreigd. Daarom hebben mensen een project gestart: Het “Arabian Oryx Project”. Daarbij zamelen ze geld in en proberen de oryx te helpen, oryxen worden gefokt en daarna weer in de natuur terug gezet . Veel mensen doen er aan mee omdat ze het allemaal heel goed vinden. De oryx leeft in de droge steen- en zandgebieden. Hij eet planten en leeft in kuddes. De oryx heeft heel veel bescherming en kan op veel plaatsen lopen, omdat zelfs de stammen hem beschermen. Helaas zijn er nog steeds mensen die de oryx willen doden om zijn hoorns van ivoor te verkopen.

De oryx is een dier dat een beetje lijkt op een gazelle. De oryx is in Oman bedreigd. Daarom hebben mensen een project gestart: Het “Arabian Oryx Project”. Daarbij zamelen ze geld in en proberen de oryx te helpen, oryxen worden gefokt en daarna weer in de natuur terug gezet . Veel mensen doen er aan mee omdat ze het allemaal heel goed vinden. De oryx leeft in de droge steen- en zandgebieden. Hij eet planten en leeft in kuddes. De oryx heeft heel veel bescherming en kan op veel plaatsen lopen, omdat zelfs de stammen hem beschermen. Helaas zijn er nog steeds mensen die de oryx willen doden om zijn hoorns van ivoor te verkopen.

De Zeeschildpad.

De zeeschildpad broedt ook in Oman. Het is een dier dat met uitsterven wordt bedreigd in Oman, onder andere omdat de lokale bevolking van sommige dorpjes de eieren van deze dieren weghalen om op te eten als een delicatesse.

Ras al Hadd is een stadje in Oman. Het is een belangrijke plaats voor de zeeschildpad omdat hun broedplaatsen op de stranden daar worden beschermd. Men zegt dat schildpadden terugkeren naar de plaats waar ze geboren zijn, om eieren te leggen. Er zijn heel veel schildpadden in Ras al Hadd, en daarom worden de dieren beschermd. In de buurt van het strand is zelfs een camping aangelegd, en dat zegt heel veel, omdat er in Oman geen campings zijn. Die camping is er voor toeristen. De toeristen kunnen dan onder begeleiding van een gids naar de schildpadden gaan kijken. Ze mogen geen zaklampen meenemen, omdat de pasgeboren schildpadden dan verdwalen. De jonge schildpadjes vinden de weg naar de zee namelijk door naar de lichtste plek te gaan. In de nacht is de zee lichter dan het strand, dus gaan ze, door naar het licht toe te gaan, automatisch naar de zee toe. Als de toeristen dan lampen meenemen, gaan de schildpadden de verkeerde kant op. Op het land worden ze dan steeds zwakker, totdat ze uiteindelijk doodgaan.

Vogels.

Er zijn zo’n 463 soorten vogels in Oman. Onder die soorten vallen ook de Red Billed Tropicbird, Little Green Bee-eater en andere zeldzame vogels. 463 soorten vogels zijn héél veel soorten, maar er zijn maar ongeveer 80 soorten die echt in Oman leven. De andere soorten overwinteren er alleen maar, net als de ganzen in Nederland. Er zijn veel vogelaars, voornamelijk uit Amerika en Europa, die heel graag wel eens naar Oman toe zouden willen om daar vogels te gaan bestuderen.

Hoofdstuk 8: Bezienswaardigheden

Zoals inmiddels duidelijk is, is Oman een heel erg mooi land. De natuur is prachtig en je vindt er veel cultuur.

De Forten

De meeste forten in Oman zijn wel een bezoekje waard, maar er zijn er wel heel erg veel. Daarom heb ik de mooiste even op een rijtje gezet met een plaatje erbij.

Wadi’s en ruïnes.

In Oman zijn veel wadi’s. Een wadi is een soort rivierdal, maar de rivier staat vaak droog. Toen ik zelf nog in Oman woonde, gingen we vaak waditochten maken. Dan reden we met de auto door de wadi’s en kampeerden we vaak ook daar, ver weg van andere mensen. De wadi’s zijn heel mooi en je komt er vaak ook nog ruïnes tegen. Het is zeker de tijd waard om daarheen te gaan.

Muscat.

Muscat is de hoofdstad van Oman. Een heel groot
deel van de stad is nog helemaal zoals vroeger. Je
vindt er nog de winkels die geweren verkopen, en
de mensen lopen er nog steeds in de traditionele
kleding. Het andere deel van de stad is veel moderner
en de vrouwen kleden zich er ook moderner. In dat
deel van de stad vind je ook de nieuwe kantoorgebouwen.

Nizwa

De meeste belangrijke steden liggen aan de kust, maar Nizwa ligt door de bergen heen in het centrum van Oman. Het is een uitgebreide stad waar allelei dingen voor de mensen zijn zoals een ziekenhuis, veel scholen en tegenwoordig ook een heleboel verdere opleidingen. De souq van Nizwa is helemaal opnieuw opgebouwd en alle verschillende producten hebben nu een eigen afdeling met airconditioning. Wel heel mooi om te zien, maar ik vind de veemarkt buiten naast de souq toch veel leuker.

Moeilijke woorden

Expats - Mensen uit een ander land die in een land wonen omdat ze werken in dat land.

Monsoen - regentijd

Bedoeïnen - Mensen die geen vaste woonplaats hebben en rondtrekken met hun vee.

Souq – Markt.

Sultan – Een soort “koning” van een land.

Wadi – Een rivier(bedding) die vaak droog staat.

Khanjar – Een traditioneel Omaans mes dat bijna iedere volwassen man heeft.

Stamoudsten – De oudste mensen van een stam die een hoop te zeggen hebben.

Olieveld – Gebied waar mensen boren om olie te vinden.

Exporteren – Uitvoeren naar het buitenland.

Dhow – Traditionele vissersboot.

Fort – Een soort kasteel.

Gerestaureerd – Iets wat oud en vervallen is weer mooi maken.

Traditie – Iets wat al heel lang zo wordt gedaan, en wat eigenlijk normaal en gewoon is geworden.

Vogelaar – Iemand die vogels bekijkt en bestudeerd.

Ruïnes – Vervallen gebouwen.

Literatuurlijst

Oman ’90, Ministry of Information, 1990

Oman ’95, Ministry of Information, 1995

Oman Revised Edition, Donald Hawley, 1987

PDO News, PDO, 1990

Folders van de Ambassade van Oman

www.omanet.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.