Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Nîmes

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1118 woorden
  • 10 augustus 2005
  • 31 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.3
  • 31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Nîmes (oftewel Nemausus) is de hoofdstad van Volcae Arecomici en ligt in Bourgondië.
Ook zijn er veel musea in Nîmes. Nîmes heeft ook nog veel monumenten uit de Romeinse tijd.

Geschiedenis:
Toen Nîmes het onder handen viel van keizer Augustus was het een kolonie.
Vanaf 400 v. Chr. was het een residentie (residentie = woonplaats) van bisschoppen. Nîmes werd veroverd door monniken en Moren en in 737 is het door de Franken veroverd.

Amfitheater:
Het amfitheater dateert uit de eerste eeuw voor Chr. Het gebouw is uit natuursteen opgetrokken. Het theater heeft een aantal geavanceerde bouwmethoden waardoor de toeschouwers snel naar binnen en naar buiten konden. De eerste stierengevechten werden in 1863 gehouden Het Amfitheater is goed bewaard gebleven. In het amfitheater kunnen ruim 21.000 mensen. Het werd eerst gebruikt als ridderburcht en later als woonplaats voor ongeveer 2000 mensen. In de 19e eeuw is het weer opgeknapt.


Tempel van Diana (Diana = Latijns in het Romeins is het de tempel van Artemis):
De tempel van Diana is gebouwd in de tijd van keizer Augustus. En is goed bewaard gebleven daardoor staat bijvoorbeeld het tongewelf nog overeind.

Maison Carée

Maison Carrée was een hele heilige tempel voor de Romeinen. Deze Romeinse tempel is goed bewaard gebleven.
De tempel is gebouwd tussen 20 en 10 v. Chr. op een druk kruispunt waar de weg zich splitst naar Narbonne en Spanje. De tempel is waarschijnlijk door Agrippa gebouwd. In de architraaf van het Maison Carée zijn de namen van de geadopteerde zonen van Augustus te zien. De zonen zouden de troonopvolger worden maar zijn vroegtijdig gestorven. De zonen heten; Rome en Augustus.
Maison Carée is in Korintische bouwstijl gebouwd.
De tempel is 26 meter lang, 5 meter breed en 17 meter hoog en hij staat op een podium met een hoogte van 3,3 meter. Het is dus een rechthoekige tempel. Om in de tempel te komen moet je een trapje van 15 treden op. Het zijn 15 treden omdat het belangrijk is dat je met dezelfde voet waarmee je op de eerste tree stapt ook als eerste op het podium moet stappen. Als je bijvoorbeeld met je rechter voet begint, zal je met dezelfde voet op het podium eindigen, de rechter dus. Dit is een heel heilig gebaar. De tempel heeft 30 geribbelde zuilen. De zuiverheid van de lijnen, harmonische afmetingen en de versieringen aan de zuilen zijn van Griekse invloed. (Harmonische = dat de tempel de juiste verhouding heeft tussen vormen en afmetingen.) De Romeinen hebben dus veel van de Grieken overgenomen.

Het Maison Carrée heeft in de loop der eeuwen heel veel functies gehad. Dat zijn:

Pont Du gard

De Pont De Gard is rond 20 v. Chr. door de Romeinen gebouwd omdat Nîmes water nodig had. Nîmes kreeg water uit de streek Uzes. Het water wordt dan over het dal Gardon geleid.
De Pont Du Gard ligt ongeveer 20 km van Nîmes af. Het is een gigantisch aquaduct.
Een aquaduct is een kanaal voor het vervoer van water. Veel mensen denken dat aquaducten door de Romeinen zijn uitgevonden maar dit is niet waar. Mesopotamië werd al van water voorzien met een soort van aquaduct. Ook de Grieken gebruikten al een soort van aquaduct. De Romeinen waren wel de eerste met een echt aquaduct zoals hert Pont Du Gard. De Romeinen vervoerden water meestal onder de grond als dat niet kon bouwden ze aquaducten. Het aquaduct moest dan overal even schuin lopen, omdat het water dan dezelfde snelheid aanhoudt.
Van de elf aquaductsystemen die Rome bezat is nu alleen de Pont Du Gard nog over. De Pont Du Gard is een verdieping van de brug die uit drie verdiepingen bestaat. De hoogte van de Pont Du Gard is 49 meter. De lengte is 273 meter! En de brug heeft maar liefst 52 bogen. De brug werd gebouwd door keizer Claudius I* van kalksteen. De onderste 2 verdiepingen zijn voor de steun van de bovenste verdieping de derde verdieping dus. De Pont Du Gard kon 20.000 m3 water per dag vervoeren vanaf de 4e eeuw werd de brug verwaarloosd en in de 9e eeuw kwam door de kalkaanslag de watertoevoer volledig stil te liggen.

*de Romeinse keizer Claudius I werd geboren op 1 augustus van het jaar 10 voor Christus in Lyon. En overleed op 13 oktober van het jaar 54 na Christus en werd 64 jaar. Hij was een achterneef van Augustus. En werd vermoedelijk vermoord door zijn vrouw Agrippina die daardoor de troon voor haar zoon veilig stelde.

Autun

Autun is één van de oudste steden van Bourgondië. In 15 v. Chr. stichtte keizer Augustus Augustodunum (dat betekent: de stad van Augustus, nu is dat Autun) Autun kreeg al snel de bijnaam 'soror et aemula Romae' dat betekent: zuster en rivale van Rome. Die bijnaam kregen ze, omdat de stad zoveel pracht en praal had. Autun heft nog veel Gallo-Romeinse monumenten en heeft de Romeinse tijd goed doorstaan. Het als een dambord neergelegd stratenplan is nog goed te zien.

De nederzetting was door haar uitstraling, maar ook door de ligging van de stad de tweede stad van de Romeinse provincie Gallia. Autun werd in die periode omwald en versterkt met vier stadspoorten (2 redelijk goed bewaard gebleven stadspoorten zijn de Porte d’Arroux en de Porte St. –André.)
Ook had Autun nog 54 halfronde torens. Voor de culturele activiteiten was er een theater en een amfitheater gebouwd.
Na de derde eeuw raakte de nederzetting Autun door oorlogen en verwoestingen verwoest

Een aantal mooie Romeinse gebouwen:

Tempel van Janus:
Bouwwerk uit de 1e eeuw waarvan de functie onduidelijk is, waarschijnlijk is het een heiligdom geweest.

de Pierre de Couhard:
De Pierre de Couhard is een eigenaardig Romeins overblijfsel. het is een soort piramideachtige steenmassa dat waarschijnlijk een grafmonument is geweest

het theater van Autun:
Van het Romeinse theater is een groot gedeelte bewaard gebleven. Het was qua omvang groot, en op warme zomeravonden zaten hier de mensen vaak te genieten van een schouwspel.

Romeins Amfitheater in Autun:
Een gerestaureerde theater uit de 1e eeuw. Het theater is rond 70 na Christus gebouwd. Het is één van de grootste Romeinse theaters. De diameter is 148 meter! Er konden wel 20.000 personen in.

Porte d'Arroux en Porte St. Adré:
De Porte d’Arroux en de Porte St. André zijn 2 van de 4 stadspoorten in Autun deze 2 stadspoorten zijn redelijk goed bewaard gebleven. De Porte St. André is vaak gerestaureerd.
De Porte d'Arroux is de Noordelijk gelegen stadspoort en de Porte St. André is de Oostelijk gelegen stadspoort.
De Porte St. André en de Porte d'Arroux hebben 2 doorgangen voor voetgangers en 2 voor wagens uit de Romeinse tijd.
De porte d’Arroux is mooier dankzij de proporties en het mooie en elegante bovenstuk (bovengalerij) die de toegangspoorten mooier maken (bekronen.) De pilasters (pilasters zijn zuilen die tegen ze muur vastzitten) zijn voorzien van Corinthische kapitelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

niccceee

8 jaar geleden