New York

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1622 woorden
  • 6 mei 2001
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
121 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding. Ik hou mijn werkstuk over New York omdat ik best wel fan ben van de New York Yankees(Het honk bal team van New York) Ik zou er ook wel eens graag heen willen gaan omdat het zo’n mooie stad is. New York is ook bekend omdat er veel beroemde artiesten vandaan komen Zoals: Sick Of It All en Agnostic Front. Omdat het me zo’n leuke stad lijkt, leek het me leuk om er meer over te weten te komen.

Mijn onderzoeksvraag is: vroeger en nu. Wat ik al over deze stad weet is dat het er altijd heel druk is en dat je er veel grote gebouwen hebt. Wall Street is de straat waar de beurs zich afspeelt. Er zijn ook veel rijke mensen in New York. Ook heb je er veel criminaliteit in de slechte wijken van New York. New York heette vroeger nieuw-Amsterdam. De slechte wijken proberen ze te veranderen. Ook heb je er het Vrijheidsbeeld. Empire State Building is het hoogste van de stad, dit gebouw staat in het zuiden van New York, vlakbij Fifth Avenue.

De eerste inwoners van New York. De eerste inwoners van New York waren de Indianen, die alles wat ze voor hun bestaan nodig hadden, in de omgeving aantroffen. Toen bestond het huidige New York te zuiden van Wall Street slechts uit dorre, zilte moerassen. De huidige midtown bestond uit heuvelachtige bossen die werden doorsneden door rivieren en in het huidige Harlem en The Bronx overgingen in weidelandschap met vruchtbare akkers. De Algonkin- Indianen gaven geleidelijk hun nomadische levenswijze op en bouwde dorpen met hutten van houtschors. Ze verbouwden maïs, bonen en tabak, en jaagden op bevers, herten en wilde kalkoenen. Geleidelijk werden ze opgenomen in de Liga der Irokezen, een los stammenverband dat was opgericht door Hiawatha, het opperhoofd van de Mohawk-Indianen. Deze Liga was een eenvoudig politiek verbond dat, als het de tijd had gehad zich verder te ontwikkelen, de blanken met succes had kunnen weerstaan.

De Revolutionaire Periode. Een combinatie van verschillende factoren leidde tot een revolutionaire periode die de gehele Verenigde Staten, maar vooral de binnensteden overspoelde. Allereerst nam de roep om burgerrechten voor zwarte Amerikanen onder leiding van Martin Luther King toe.

Ten Tweede werd de democraat John F. Kennedy in 1960 verkozen tot president. Hij leek oprecht van plan alle Amerikanen, ongeacht leeftijd of huidkleur, bij de moderne maatschappij te betrekken. De moord op Kennedy op 22 November 1963 was een grote schok. New York was in de jaren zestig een van de belangrijkste politieke en culturele podia, met rellen, sit-ins, love-ins en teach-ins. The Village was weer de magneet die nieuwe artiesten, fans en imitatoren(nabootsers) aantrok. In deze jaren liet Andy Warhol zien dat pop-art tegelijkertijd lucratief (winstgevend) en revolutionair kon zijn. Naarmate de jaren zestig vorderden, nam de onrust toe, vooral door de vergaande betrokkenheid van de Verenigde Staten in de uitzichtloze oorlog in Vietnam en de moorden in 1968 op Martin Luther King en de New Yorkse senator(bestuurslichaam van universiteit of studentencorps; Eerste Kamer.)En presidentskandidaat voor de democraten, Robert F. Kennedy. De burgerrechtenbeweging had al radicale(erge, gekke)en gewelddadige bewegingen als die van Malcolm X, de Black Muslims, en de Black Panthers voortgebracht.

Het Vrijheidsbeeld. Het Vrijheidsbeeld is over de hele wereld bekend als het symbool van de Verenigde Staten. Het werd in 1886 door het franse volk geschonken. Het koperen beeld werd gemaakt door de uit de Elzas afkomstige Auguste Bartholdi, het skelet is van Gustave Eiffel (Hij is de maker van de Eiffel toren in Parijs). Het 46 Meter Hoge beeld (op een sokkel van 49 meter hoog). (Sokkel=Voetstuk) is een van de grootste ter wereld. Het werd voor de 100e verjaardag gerepareerd(gerestaureerd) en het vuurwerk op Onafhankelijkheidsdag (4 juli) was zo groots dat men bang was dat het beeld beschadigd zou raken. Het Vrijheidsbeeld is goed te zien vanaf een aantal uitkijkpunten van aan land, maar de grootste indruk maakt “Ms. Liberty” wanneer je het beeld vanaf de boot ziet; dan lijkt het ook alsof het beeld voorwaarts schrijdt. Je kunt ook binnen in het beeld omhoog klimmen, maar op warme zomerdagen zijn de rijen wachtenden om naar boven te klimmen, zo lang dat het eiland onder het Vrijheidsbeeld ’s middags helemaal vol is. Je kan beter ’s ochtends of midden in de week gaan dan is het er niet zo druk.

Empire State Building. Enkele straatblokken ten noorden van de twee kerken Collegiate Church en Church of the Transfigurating(dit zijn twee sterk verschillende kerken vanwege het uiterlijk van de gebouwen)staat het gebouw dat lange tijd het hoogste punt in Skyline
van New York was. Het Empire State Building dat in 1931 werd gebouwd was toen het hoogste gebouw ter wereld. Voor de bouw stonden er op het terrein twee herenhuizen van de familie Astor. Rond 1890 verhuisde William Waldorf Astor naar europa en liet hij op de plaats van zijn huis een hotel bouwen. Zijn tante Mrs. William Astor deed met haar huis ernaast hetzelfde, waarmee het Waldorf-Astoria was geboren. Na een brand werden de gebouwen gesloopt en werd het hotel verplaatst naar Park Avenue, waar het nu nog steeds een van de meest luxueuze hotels van New York is. Het Empire State Building zelf maakte tijdens de crisis een zware tijd mee, want het bleek moeilijk om huurders voor de vele kantoren te vinden. Maar de symbolische waarde voor New York was onmiskenbaar, vooral na de film King Kong uit 1933. In de tweede wereldoorlog werd de 79e verdieping geraakt door een bommenwerper. En er moet nog een erg feit worden vermeld (bekendgemaakt):het Empire State Building is vanaf 1933 in trek zijn geweest voor het plegen van zelfmoord.

Wall Street 55
Op Wall Street 55 staat een van de indrukwekkendste gebouwen van de wijk en een van de eerste die na de grote brand van 1835 werden gebouwd. Met het eerste deel werd in 1842 begonnen; het is een brede bouw met drie verdiepingen in de vorm van een Griekse tempel, met een overkoepelde centrale hal die bedoeld was als de beursvloer voor de koopmansbeurs. Rond de eeuwwisseling werd het oppervlak verdubbeld en werden er zestien
Corinthische zuilen toegevoegd.eerste betrok First National City Bank het gebouw, daarna betrok Citybank het gebouw. Op Wall Street 55 worden vele beursen gehouden(daar kon ik Wall Street van).

De Twin Towers. De naam zegt het al het zijn twee dezelfde gebouwen naast elkaar met het Vrijheidsbeeld op de voorgrond. Deze twee gebouwen zijn met hun 420 meter hoogte per gebouw de grootste gebouwen ter wereld. Deze twee gebouwen zijn zakelijke gebouwen er zitten meerdere bedrijven in deze twee gebouwen.

China Town. Met China Town in San Francisco is het New Yorkse China Town de stadswijk met de grootste concentratie chinezen buiten China. Het aantal winkels en restaurants nemen jaarlijks toe, waardoor er in het aangrenzende Little Italy al oosters-exotische geurtjes hangen en de Italianen wellicht op den duur geheel weggedrukt worden. In de straatjes tussen Broadway en Delancey Street ten zuiden van Broome Street stikt het van de winkeltjes en straatmarkten. Straatnaambordjes en metrostations worden in Chinese aangegeven, telefooncellen worden gekroond door pagodes en in de krantenstandaards liggen Chineestalige tijdschriften. In dit relatief kleine stukje van de stad bevinden zich veertien boeddhistische tempels. Als je hier toch al eens heen wilde, ben je hier in Manhattan er hoogstens een paar metrostations van vandaan.

Central Park. Central Park is de “groene long” van New York en voor de inwoners zoiets als een heiligdom. Het smalle en rechthoekige park is 4 kilometer lang en bijna een kilometer breed. Het ligt ingebed tussen een betonzee van woon- en kantoorblokken. Het is 350 hectare groot en daarmee dus groter dan bijvoorbeeld het prinsdom Monaco (195 hectare). Toen men in 1850 met de aanleg van het park begon, moesten er moerassen drooggemalen worden en ook varkensstapels en de optrekjes van arme mensen moesten ervoor weg. De landschaparchitecten Frederick Olmsted en Calvert Vaux zijn de bedenkers van het park en denkend aan hun plannen werden er kar na kar met zand en stenen aangevoerd. Men plantte er 20.000 bomen en creëerde een park in de Engelse landschapsstijl: Vijvertjes en bruggetjes, heuveltjes en weitjes, vergezichten en romantische hoekjes. Het prachtige project kostte tien jaar. Als je nu door het park loopt, zal je de wilde natuur, verborgen hoekjes en sluipweggetjes leren waarderen.

Dit wil je ook lezen:

De Shopping Mall. Er kan geen twijfel over bestaan dat New York een consumentenparadijs is. De stad wordt er zelfs vaak van beschuldigd dat er teveel nadruk wordt gelegd op de commercie, op marketing, op geld. Voor de toerist heeft deze nadruk het voordeel dat hij The Real Thing (het ware New York) kan leren kennen door er inkopen te doen. Of je nou wat rondslentert langs etalages van chique boetieks of doelgericht op zoek gaat naar een cadeau om mee naar huis te nemen, op deze manier leer je de indeling en de sfeer van deze buurt heel snel kennen. Zelfs heel speciale, moeilijk verkrijgbare artikelen zijn te vinden in ”de stad waar alles te koop is”. Afgeprijsde merkkleding, afgekeurd aardewerk of boeken die niet meer in de druk verschijnen, zijn makkelijk te krijgen. Kortom een heel groot, mooi en sfeervol winkelcentrum waar alles verkrijgbaar is.

Slot. Zoals u kunt opmaken uit mijn werkstuk: Is er zo veel te beleven in New York dat het er druk is je hebt er grote Shopping Malls
Er zijn grote gebouwen, Central Park is heel groot(groter dan ik dacht dat het zou zijn). Ik vond het ook heel leuk om het over New York te hebben omdat ik er wel wat over wist maar de meeste dingen waren toch wel anders dan ik dacht. Kortom het is zeker de moeite waard om deze stad eens een bezoek te brengen. Dat lijkt mijzelf ook heel erg leuk.

REACTIES

D.

D.

eej paul ik heb heel veel info gekregen door jou werkstuk over new york bedankt
groetjes danielle

20 jaar geleden

S.

S.

je heb door dat schelden met je eigen woorden totaal levenloos is en dat met kanker schelden niemand die normaal na kan denken pijn doet. tenzij ze er zelf aan dood zijn gegaan. maar dat zijn ze niet! kanker regeert de wereld

12 jaar geleden

O.

O.

jaa even over die twintowers ; die zijn al weer dood dus eeeeh hahahhahaaaaa'[

11 jaar geleden

T.

T.

Goeie informatie!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.