Voorwoord
In verband met het mondelinge examen moeten wij voor het vak Aardrijkskunde een werkstuk maken dat becijferd zal worden. De titel van dit werkstuk heet Natuurstenen.
Uit dit onderzoek hebben wij heel veel kennis opgedaan en ook veel bronnen kunnen raadplegen.
Hierbij willen wij een ieder dankzeggen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit werkstuk.
Inleiding
Natuursteen is een verzamelnaam voor duizenden steen soorten, die ontgonnen worden over de hele wereld. Natuurstenen zijn miljoenen jaren oud en worden bepaald op de manier waarop de steen gevormd werd, door bv: rivieren, vulkanen, gebergte vorming etc
Op basis van herkomst, textuur en de geologie kan je duizenden natuurstenen onderscheiden. Verschillende typen natuurstenen zijn bv: basalt, edelstenen, graniet, en marmer.
Natuurstenen worden voor verschillende doeleinden gebruikt.
In ons scrip zullen wij het hebben over twee soorten natuurstenen, nl. graniet en graniet en edelstenen.
Graniet
Wat is graniet
Graniet is een veel voorkomend gesteente in de aardkorst. Vroeger dachten sommige mensen dat graniet in water werd afgezet, net als zand en klei. Tegenwoordig weten we dat graniet ontstaat door afkoeling van heet, gesmolten materiaal binnen de aardkorst
Het woord graniet is afgeleid van het Latijnse woord granus,dat korrel betekent.
Waaruit zijn granieten opgebouwd?
De meeste granieten zijn vrij licht van kleur. Als we goed naar een stuk graniet kijken, zien we dat het is opgebouwd uit korreltjes of kristallen, net als keukenzout. Graniet bestaat dan ook uit een mengsel van verschillende mineralen. We kunnen er grijze, glasachtige kwartskristallen in aantreffen, evenals roze en grijs witte veld spaten. Dit zijn de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Daarnaast zitten in graniet ook vaak kleine, glimmende blad vormige mica's.
Komt er ook graniet in Suriname voor?
Graniet komt op verschillende plaatsen in het binnenland van Suriname voor. De meest bekenden zijn de graniet afzettingen te Patamacca en Soela in het district Marowijne. Er zijn nog vele andere graniet afzettingen in Suriname, maar vanwege hun ligging en of samenstelling zijn ze economische minder interessant, voor de natuursteen winning.
Zijn er bedrijven die zich bezig houden met de natuurstenen sector in Suriname?
In Suriname is de natuurstenen sector niet zo bekend en er zijn weinig bedrijven die zich daarmee bezig houden. NV Graniet is bezig in de natuursteen sector, maar zij houden zich voornamelijk bezig met het importeren van graniet platen die worden verwerkt tot tegels, of tafel- en keukenbladen. Het staats bedrijf Grassalco heeft een natuursteen mijn te Patamacca, en ze zijn zelfstandig een pilot project begonnen waarbij er graniet blokken worden gemijnd en geëxporteerd naar Noord Carolina
Welke graniet soorten worden door Grassalco gegraven?Voorlopig houd Grassalco zich alleen bezig met de graniet afzetting te patamacca die ook bekend staat als Suri Bleu. Er wordt wel naar mogelijkheden uitgekeken om in de toekomst meerde type graniet soorten te gaan mijnen.
Hoe en waar geschied de verwerking van deze graniet soorten?
Allereerst wordt het stuk graniet van 30 ton uit het rotsmassief losgehakt. Eenmaal los wordt het vervoerd naar de zagerij, eigenlijk steenhouwerij, waar het blok wordt vast gemetseld en gezaagd in meerdere plakken van verschillende diktes. Dikke plakken voor grafzerken en schouwen en dunnere voor keukenbladen. Meestal is een granieten blad zelf twee centimeter dik, maar het kan worden opgedikt door er een materiaal onder te brengen met dezelfde eigenschappen als graniet. Vier centimeter is vaak standaard
Wat ishet eind product?
Er zijn tal van producten die worden vervaardig uit granieten zoals: aanrechtbladen, grafmonumenten en vloer- of wandbekleding.
Het ontstaan van graniet
Hoe gaat zoiets in z'n werk? Diep in de aardkorst en in de aardmantel eronder heersen heel hoge temperaturen. Daardoor komt gesteente op die diepten soms in vloeibare vorm voor. Dit zeer hete, vloeibare gesteente noemen we magma. Via zogenaamde zwakke plekken in de aardkorst probeert het magma op te stijgen, richting aardoppervlak. Daar zoekt het zich een weg naar buiten via vulkanen en spleten in de grond. Het hete magma koelt af en stolt tot steen, waardoor een stollingsgesteente ontstaat. Omdat de continentale aardkorst relatief dik is, heeft het magma hierin een lange weg af te leggen voordat het de oppervlakte bereikt. Het kan dan vast komen te zitten en gaan stollen. Het stollingsgesteente dat zo binnen de aardkorst stolt noemen we een dieptegesteente. Graniet is het meest voorkomende dieptegesteente binnen onze aardkorst. Sommige zijn honderden kilometers groot. Natuurlijk gaat dat afkoelen onder de grond een stuk langzamer dan wanneer magma plotseling aan de buitenlucht bloot komt te staan. De aardkorstgesteenten rondom het magma vormen een soort isolatiedeken. Tijdens dit ietwat vertraagde afkoelingsproces krijgen kristallen van verschillende mineralen de kans te gaan groeien. Hierbij geldt dat hoe langzamer het magma afkoelt, hoe groter de kristallen worden. De kristallen in een graniet zijn meestal een paar millimeters tot één of twee centimeters groot.
Edelstenen
Het ontstaan van edelstenen
Wat zijn edelstenen
Edelstenen zijn bijzondere mineralen of gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten omdat ze anders dan andere natuurstenen beschikken over schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Edelstenen hebben een helende en geneeskrachtige werking.
> Schoonheid: hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten
> Duurzaamheid: hierbij word gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
> Zeldzaamheid: hierbij word gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.
Het ontstaan van edelstenen
De lithosfeer van de aarde bestaat uit een aantal lagen die tegen over elkaar bewegen, hierdoor ontstaan er bijvoorbeeld vulkanische uitbarstingen aardbevingen enz. onze aarde is voortdurend in beweging. Door deze geologische processen kunnen verschillende gesteente ontstaan. Gesteenten bestaan uit grotere en kleinere korrels die soms hecht met elkaar vergroeid zijn. Deze korrels zijn de mineralen, de bouwstenen van de gesteenten.
Mineralen zijn altijd in de natuur gevormd. Ruwe mineralen, die bijzonder zijn door hun kleur, duurzaamheid en zeldzaamheid worden edelstenen genoemd. Door deze ruwe mineralen op een speciale manier te slijpen, word de schoonheid van de steen verhoogd. Het fonkelen van een steen word hier in het bijzonder van af. Men heeft het dan ook wel over het vuur van een steen. Iets wat zeldzaam is bepaald ook een prijs.
Het gebruik en effect van edelstenen
De edelstenentherapie
Het gebruik van edelstenen en mineralen is niet nieuw. In de oudheid werden ze al gebruikt door vele natuurvolken, die varieerden van het verhelpen van ziekten tot het gebruik bij rituelen, voor het gunstig stemmen van de goden en bij vele andere magische gebruiken.
Ze zagen ziekte vaak als een straf van de geesten en zo ontstond de behoefte om zich daartegen te gaan beschermen. Zo ontstonden offerrituelen en magische gebruiken. Daarbij werden ook stenen gebruikt en dat was het eerste begin.
Ook medicijnmannen maakten veelvuldig gebruik van edelstenen en mineralen. Ze werden veel gebruikt als talisman of amulet. Toen er later meer nomaden kwamen werden stamgebruiken vermengd en ervaringen uitgewisseld. Zo kwamen er meer mogelijkheden om te genezen van ziekten en "boze" krachten. Dat edelstenen en mineralen een uitwerking hadden was voor deze natuurvolken vanzelfsprekend. Ze zagen en voelden de werking veel beter aan dan de nuchtere, van de natuur vervreemde mensen van onze tijd.
Tegenwoordig dragen mensen edelstenen, omdat ze ze mooi vinden. Vroeger werden ze vooral functioneel gebruik, als bescherming tegen ongunstige invloeden en ter versterking van geluk, welzijn en kracht
Edelstenen worden veel vaker gebruikt tijdens het mediteren.
Deze edelstenen zijn meestal heel erg zeldzaam en duur.
Citrine, bv, sterkt de zenuwen, doet vermoeidheid verdwijnen.
Uiterst zeldzame edelstenen zijn: Larimar en Citrine.
Edelstenen als sieraad
In de 18de en begin 19de eeuw was het mode om sieraden te maken waarin iemands naam of initialen verwerkt waren. Bij de keuze van de edelstenen liet men zich leiden door de eerste letter van de naam van de edelsteen, en zo ontstond het edelstenenalfabet. Ook werden er gedurende de negentiende eeuw soortgelijke achrosticonsieraden gemaakt waarbij sentimenten in edelstenen werden uitgedrukt. Meest bekend is de Engelse 'regard'-ring, een verlovingsring waarbij het woord 'regard' (hoogachting) gevormd werd door de edelstenen robijn, smaragd , granaat, amethyst en diamant.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
Ik zie gewoon dat je heel veel uit de edelstenengids hebt genakt echt te veel als je het mij vraagt
12 jaar geleden
Antwoorden