Maleisië

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1790 woorden
  • 2 februari 2002
  • 206 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
206 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

· Punt 1 : Bepaling van de absolute ligging van het gebied Maleisie ligt in het midden van Azië om het zo te zeggen. Het ligt op het op het noordelijk halfrond, net boven de evenaar.Het heeft dus een gunstig klimaat, een tropisch klimaat. Het land ligt tussen 2 tot 8 graden boven de evenaar . Het land bestaat uit 2 delen, het schiereiland Malakka en Oost – Maleisie , dat bestaat uit Sabah en Sarawak, gelegen op Noord - Borneo.Dat alles bij elkaar kom je uit op een totale oppervlakte van da vierkante kilometer en 20 140 000 inwoners. 61 personen per vierkante kilometer. Malakka grenst in het zuiden aan Singapore, in het westen aan de straat van Malakka , in het oosten aan de Zuid - Chinese Zee , en in het noorden aan Thailand.Oost – Maleisie grenst in het zuiden aan Indonesië, in het westen en noorden aan de Zuid – Chinese Zee en aan het oosten grenst het aan de Filippijnen.

Kaartje: Oost – Maleisië , hier zie je dat het gescheiden word van het westen door de Zuid –Chinese Zee. · Punt 2 : Inventariseren van natuurlijke gebiedskenmerken ¨ Gebergteketen : De meeste gebergten liggen in het aan het zee gelegen Oost –Maleisië

¨ Vulkanisme : Maleisië kent geen vulkaanuitbarstingen , aardbevingen wel.Dit kan zijn omdat er schollen onder de aarde van Maleisië bewegen.Maar wordt wel getroffen door de volle kracht van moesson en tropische stormen.

¨ Klimaattype , Gemiddelde Temperatuur & Neerslag Omdat Maleisië vlak bij de evenaar ligt, heeft Maleisië een vochtig tropisch klimaat. De gemiddelde temperaturen variëren afhankelijk van de hoogte tussen de 21°C en de 32 °C. De jaarlijkse neerslag schommelt tussen de 2000 en 4000 mm. In de gebergten is tot soms 6000mm. Aan de westkust valt de regentijd in de zomer(zuidwestmoesson), aan de oostkust in de winter(noordoostmoesson).

¨ Natuurlijke vegetatie en landschapstype

Ik denk dat Maleisië tot de altijd vochtige tropen moet worden gerekend, want de altijd groene tropische laaglandregenwoud is door rooiing tegenwoordig vrijwel verdwenen. 70% van alle plantensoorten zijn bomen. In totaal wordt er in de regenwouden meer plantenmassa geproduceerd dan waar dan ook ter wereld. Aangezien de bomen slechts weinig licht tot de bodem doorlaten is deze bosgrond geen doordringbare rimboe, zoals vaak word verondersteld.De diversiteit aan planten –en boomsoorten in de tropen is uniek. Per hectare kunnen er wel meer dan 100 soorten bomen voorkomen. Daarnaast worden deze bomen vaak begroeid door lianen en epifyten ( mossen, varens, orchideeën).

Specifieke natuurlijke gebiedskenmerken Hoogteligging:

Beide delen van Maleisië behoren tot de oude Soendamassief en zijn bergachtig. In het westen bereiken de gebergtes 2.190 m , in het oosten is dat zelfs 4.101 m. De berg is Kinabulu is een van de grote bergen.Het laagste punt is de Indische Oceaan (0 m).

Grondstoffen :

Maleisië heeft 4 exportproducten op het gebied grondsoorten/gesteente , dat zijn : Aardolie, ijzererts, bauxiet en koper. Bij de laatste was een grote hoeveelheid ontdekt op Sabah door een Japanse consortium.Oliewinning vindt vooral plaats op Sarawak en natuurlijk bij Sabah.

Grondsoorten/gesteente :

Miljoenen jaren geleden is er een grondsoort ontstaan in Maleisië : Paleozoïcum. Deze is ontstaan ongeveer tussen 550 en 240 miljoen jaar geleden.Verder is er ook een tropische bodem: latosol.

· Punt 3: Inventariseren van menselijke inrichtingskenmerken ¨ Type Landbouw

Het belangrijkste product van de landbouw is rubber, dat hoofdzakelijk in West – Maleisië wordt gewonnen. Maar grotendeels wordt dit geëxporteerd naar het rijke westen.Het is al de grootste rubberproducent van de wereld. Naast dit is ook word er ook rijst verbouwd.Dit is vooral voor binnenlands gebruik.Het land kan voor 75% in eigen behoefte aan rijst voorzien en de rest word geëxporteerd.Andere landbouwproducten zijn kokosnoten ,cacao ,peper en ananas.

¨ Type bedrijfsvoering

Rubber wordt geoogst door de bast van de rubberboom schuin in te snijden en de kleverige witte latex op te slaan. De rubberbomen staan vooral in botanische tuinen. De helft van de rubberproductie is afkomstig van de kleine boeren.Net zoals rijst is dit van de boeren afkomstig, het word in overvloed geleverd door de rijstvelden.

Specifieke inrichting Nederzettingstypen: De meeste steden bevinden zich aan de kust , het plattelandleven bevindt zicht in het midden van het land.

Infrastructuur: De wegen zijn over het algemeen in prima staat. Het verkeer rijdt links, de busverbindingen zijn zeer goed verbonden door het hele land.Het spoornet beperkt zich tot 2 hoofdlijnen , van Singapore langs de westkust naar de Thaise grens en van Gemas door het binnenland naar het noord –oosten.Fietsen is goed mogelijk , maar als je de fietsroute vermijd kom je vast in drukke doorgaande verkeer.Snelwegen: 64672 km,spoorwegen: 1801 km ,Waterwegen: 7296 km, vliegvelden: 115.In het oosten speelt het transport over water een belangrijke rol.In West – Maleisië is het 40000 km lange wegennet onmisbaar.Rond de Hoofdstad word het spoorwegennet verder uitgebreid.

Mate en vorm van verstedelijking:

Van de totale bevolking woont er 45 % in steden. Maar daar is al sprake van een stad met een plaats met meer dan 30.000 inwoners. De meeste verdienen hun brood met het verbouwen van rijst. Punt 4: Inventariseren van demografische kenmerken Bevolkingspreiding :

Tot de Bumiputras (zonen van de aarde) worden leden van die families gerekend die niet tijdens het koloniale regime of daarna in het land zijn gekomen , doch die hier al veel langer wonen. De Indiërs bestaan voornamelijk uit Pakistani en Srilankanen, zij werden net zoals de Chinezen in de 19e eeuw , door de Engelsen naar Maleisië gebracht om op de plantages te werken, omdat de Maleiers dit weigerden.De Indiërs werken voornamelijk op de plantages en als kleine middenstanders en lage ambtenaren , terwijl de Chinezen een dominerende positie in handel en industrie innemen en samen met de Indiërs het grootste deel van de niet –agrarische beroepsbevolking uitmaken.Deze leven in een min of meer gesloten gemeenschap en hebben nauwelijks politieke aspiraties.

Bevolkingsgroei :

Bevolkingsgroei : 1,96 % Geboortecijfer : 24,75 levendgeborenen per 1000 inwoners
Sterftecijfer : 5,2 doden per 1000 inwoners
Migratiecijfer : 0 per 1000 inwoners(men weet niet hoeveel illegalen uit andere landen het land binnenkomen).

Totale bevolking : 71,11 jaar
Mannen : 68,48 jaar
Vrouwen : 73, 92 jaar

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Totale bevolking : 71,11 jaar
Mannen : 68,48 jaar
Vrouwen : 73, 92 jaar

Leeftijdsopbouw :

Hier is niet duidelijk te zien of het om een urn- of klokmodel gaat, want bij zijn er veel jongeren/ouderen, maar als je naar de jonge kinderen kijkt dan zie je dat het meer lijkt op een urnmodel,omdat er toch een gat tussen jongeren/ouderen en kleine kinderen zit. De bevolkingsdichtheid is 59,13 inwoners per vierkante kilometer Punt 5 : Inventariseren van economische kenmerken Ligging van het gebied in een groter economisch geheel

Fusie met andere landen/ gebieden : Maleisië heeft tal met andere landen in een organisatie gezeten, genaamd APEC. Maar Maleisië stapte in 1989 uit deze organisatie.Verder is Maleisië lid van de meeste grote internationale organisaties. Het is lid van de United Nations (UN) en van zijn lid agencies. Andere organisaties waar Maleisie lid van is is de Commonwealth of Nations, de WTO en de organisatie van Islamic Conference. Maleisie heeft dus aardig wat politieke banden.

Ligging in economisch kerngebied of economisch zwak gebied?

Je kan hier wel zeggen van een economisch kerngebied want de gemiddelde is hoog voor een Aziatisch land. Maleisië is een van de Aziatische tijgers van nu. Ze hebben goeie transportmogelijkheden over zee.

Hier zie je beroepsbevolking van alle werkenden,dus zonder de werklozen
BEROEPSBEVOLKING= 9,3 MILJOEN MENSEN

De totale BNP = 223, 7 miljard. En het gemiddelde inkomen van een Maleisiër is rond de 10390 dollar , dat is tamelijk hoog voor een Aziatisch land. De Petronas Towers is voor Maleisië het symbool voor macht en welvaart. Net zoals de Twin Towers dat ooit was voor de VS. Werkloosheid is er veel in de steden. In Kuala Lumpur bijvoorbeeld leven de meeste mensen op de straat. Ze leven van het bedelen.Maar de werkloosheid is in cijfers toch gewoon redelijk kijk maar , ongeveer 600.000 mensen van de 22.229.040 miljoen inwoners is werkeloos. Dit is ongeveer 2.5%. Er is verder ook een groot verschil tussen arm en rijk. Indicatoren voor de welvaart heb ik niet echt kunnen vinden op het internet en op encarta. Wel over de urbanisatie van de laatste jaren van West –Maleisië dat veel moderner is ingericht dan Oost- Maleisië , waar ¾ van de bevolking op het bevolking werkt. Het westen dat veel moderner meer economisch gericht is dan het oosten.

Wat ook wel leuk is om te weten zijn de ‘ warungs’ die je kan vinden in de stad. Dat zijn kraampjes waar je eten kan kopen. Wat je daar kan kopen is niet bij ons patat , maar dingen als loempia, broodjes belegd met kousenband- garnalen, kip –kerrie enz. Deze zijn in Nederland nog te vinden in de Indische -Chinese of – Javaanse restaurants. Bijvoorbeeld in Rotterdam in de Witte de Witstraat , daar heb je Warung Minie. Dat wordt vooral druk bezocht door autochtonen en studenten.

De totale oppervlakte van Maleisië dat oppervlakte heeft 329758 vierkante kilometer dat wel bijna 7 Nederland is.

Maleisië Nederland

Groeicijfer: 24,75/1000 11,85/1000
Sterftecijfer 5,2 /1000 8,69/1000
Migratiecijfer *********** 2,34/1000
Inwoners 19,5 miljoen 16 miljoen
Bevolkings- 59,13 inwoners 25 inwoners
Dichtheid per vierkante km per vierkante km

*********** = Men weet niet hoeveel mensen illegaal het land binnen komen .

Door veel te oriënteren over het land Maleisië is mijn mentaal beeld toch een beetje verandert. Mijn beeld dat over het land zag er zo uit :

Grote verschillen tussen Arm – Rijk. Er wordt veel geld verdiend aan toerisme. Industrie produceert weinig, weinig export , Lage- Loonland.

Grote verschillen zijn duidelijk merkbaar als je door de stad loopt, als je door een krottenwijk loopt dan zie je gewoon moderne gebouwen tussendoor.Maar er wordt veel geëxporteerd vooral de producten rijst en rubber , het meeste wordt geëxporteerd naar de VS en Singapore. Dat van Lage- loonland klopt niet echt, want gemiddeld salaris is tamelijk hoog voor een Aziatisch land. Dat er veel aan toerisme verdiend word heb ik opgemaakt uit vele reisadvertenties van Maleisië , vooral Kuala Lumpur trekt veel toeristen aan, met name de Petronas Towers dat voor Maleisië symbool is van macht , welvaart en de economie. De WTC was dat ook ooit voor de VS.

Kleine korte geschiedenis : Vanaf 16e eeuw: Europese landen krijgen meer invloed. 18e eeuw: Chinese arbeiders komen het land binnen om in de tinmijnen te werken. 1870 :Rubberboom wordt ingevoerd en gaat de basis van de economie vormen. 1874:Groot-Brittannië maakt grote delen van Maleisië tot protectoraarsgebieden. 1895 : Er wordt een federatie van Maleise sultanaten opgericht. 1941-45 : Japan bezet het land, de Britten veroverden het weer in 1945. Vanaf 1948: De communistische partij start een guerrilla- oorlog tegen de koloniale overheersing. 1954: Grondwet wordt weer ingevoerd. 1957 : Maleisië verkrijgt zijn onafhankelijkheid binnen de Commonwealth.1963 : Onder minister- president Abdul Rahman wordt de Maleisische Federatie opgericht.1965 : Singapore verlaat de federatie. 1969 : Etnische lusten breken uit. De oppositiepartijen winnen de algemene verkiezingen. 1974 : De regeringspartij het Nationale front wint de verkiezingen. 1987 : Er breken onlusten uit tussen Chinezen en Maleisiërs. 1988 : De regeringspartij valt uiteen. De meerderheid kiest de kant van premier Matahir Mohamad. 1991: De regeringschef van Sabah wordt wegen corruptie gearresteerd. 1995 : Het Nationale Front onder leiding van minister – president Matahir wint de verkiezingen met een tweederde meerderheid. Bronnen : Dit werkstuk werd mede mogelijk gemaakt door :

1) Encarta ’99 en 2000
2) Grote bosatlas
3) Grote enceclopedie 2000 (cd-rom) 4) Cia ( World factbook)

REACTIES

C.

C.

dit was heel goed ik kon er veel info. mee krijgengroetjes charisa 8a

20 jaar geleden

A.

A.

weet de leraar nie

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.