Maleisië

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 947 woorden
  • 8 september 2009
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maleisië

Naam:Sinyee
Groep: 7 01
Voorwoord
Ik ben Sinyee ik ben 10 jaar en zit in groep 7. Ik hou mijn spreekbeurt over Maleisië omdat ik het een mooi land vindt en omdat mijn vader daar is geboren.

Inhoudsopgave

Titel: Blz:
Voorpagina 01
Voorwoord 02
Inhoudsopgave 03 Inleiding 04
Hfd1: De hoofdstad 05
Hfd2: Cameron Highlands 07
Hfd3:Waar mijn familie woont 07
Hfd4:De watereilanden

03 Inleiding
In mijn werkstuk ga ik vertellen over de dingen in Maleisië ik hoop dat jullie mijn werkstuk leuk vinden.

04 Hfd.1 De hoofdstad
De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur. Hieronder zie je de basisgegevens van Maleisië.


Officiële landstaal:
Maleisisch

Hoofdstad:
Kuala Lumpur

Regeringsvorm:
Federale constitutionele monarchie (Kieskoninkrijk)

Religie:
islam, boeddhisme, christendom, hindoeïsme e.a.
Oppervlakte:
329.847 km² [1] (0,3% water)
Inwoners:
23.274.690 (2000)[2]
25.715.819 (2009)[3] (78/km² (2009))
Overige
Volkslied:
Negaraku

Munteenheid:
ringgit (MYR)

UTC:
+8

Nationale feestdag:
31 augustus



05
Kuala Lumpur wordt ook wel the “Garden City of Lights" genoemd. Het ligt in West-Maleisië dat wel het schiereiland of Peninsular wordt genoemd. De metropool heeft zo'n 2 miljoen inwoners zonder de voorsteden meegerekend.
De naam Kuala Lumpur betekent "modderige rivier" en is gegeven door de mijnwerkers, die hier rond 1860 een nederzetting stichtten. Mijnwerkers en handelaren, op zoek naar tin, bouwden hun huizen, waar de Gombak rivier en de Klang rivier samenkomen. Tegenwoordig staat op die plek de Jame moskee.


De hoofdstad van Maleisië heeft veel moderne gebouwen.
Aangezien veel reizigers slechts enkele dagen in stad blijven zal ik mij beperken tot de "highlights".



06 Hfd2. Cameron Highlands
De Cameron Highlands zijn grotendeels begroeid met thee- en groetenplantages.
Er zijn dan ook volop mogelijkheden om deze theeplantages te bezoeken en het proces mee te maken, hoe de thee verder behandeld wordt. Sommige "factories" bieden de mogelijkheid om de thee te proeven en te kopen. Een bezoekje aan de BOH-theeplantage (BOH staat voor Best Of Highlands) is de moeite waard. Het is de grootste en meest indrukwekkende theeplantage van de Cameron Highlands.

Toch is thee niet het enige landbouwproduct van de Cameron Highlands. Op de vruchtbare grond worden ook groenten zoals bloemkool en andere koolsoorten. Ook worden er veel aardbeien gekweekt, ziet men er rozentuinen en veel tomaten. Door sommigen wordt dit gebied dan ook "Malaysia's Green Bowl" genoemd.

07
Natuurliefhebbers kunnen te voet ontdekkingstochtjes ("jungle walks") maken en genieten van de spectaculaire uitzichten, die het bos- en berglandschap biedt. Al wandelend kun je het best de natuurlijke schoonheid van Cameron Highlands ontdekken. Tevens kun je ook moeilijkere ontdekkingstochten maken. Deze zijn uiteraard heel goed aangegeven, maar het verdient toch de aanbeveling om een lokale gids meenemen.
De populairste uitstapjes worden gemaakt naar de theeplantages en de aardbeien-boerderijen. Andere bestemmingen zijn de rozentuinen, de watervallen, Butterfly Farm, Honeybee Farm of de drukke markt van Brinchang. In dit plaatsje kun je nog "echte" koloniale Tudor Inns aantreffen. Hier vind je ook een Boeddhistische tempel, rozentuinen en veel "handicraft" winkels.

Andere ontspannende activiteiten in de Cameron Highlands zijn: golfen, wandelen en winkelen.

09 Hfd.3 waar mijn familie woont

Penang, beter bekent als 'de parel van het Oosten', ligt voor de noordwestkust van het Maleisische Schiereiland. Oorspronkelijk was het gekoloniseerd door Ragam, een handelaar uit Sumatra. Hij noemde het eiland 'Pulau Berstau'. Naar verluidt is het huidige vliegveld op Penang, Bayan Lepas ('vrije parkiet'), gebouwd op de plek waar Ragam eens een aantal parkieten vrijliet. Later werd het eiland ontdekt door de Portugezen, die op zoek waren naar nieuwe kolonies en specerijen. Zij noemden het 'Pulo Pinaom', naar de betelnootpalm (pinang in het Maleis) die hier veel voorkwam.
In 1711 zeilde kapitein Francis Light van de Britse Oost-Indische Compagnie naar Sumatra en het Maleisische schiereiland om een locatie voor een handelspost te zoeken. Na onderhandelingen met de sultan van Kedah stichtte de Compagnie in 1786 een basis op het eiland. Meteen hees Francis Light de Britse vlag in naam van Koning George III en vernoemde het eiland naar de prins van Wales. Omdat Light hiermee was vooruitgelopen op een formeel verdrag, was de sultan woedend en trachtte hij de Engelsen te verdrijven. 10
Zijn leger was echter geen partij voor de troepen van kapitein Light. De sultan trok zich terug en tekende in 1791 een verdrag met de Britten. Als genoegdoening voor de bezetting van het eiland betaalden de Engelsen hem een jaarlijks bedrag. De provinciale overheid van Penang houdt zich nog steeds aan die belofte, en dus krijgt de sultan van Kedah elk jaar een bedrag van RM 10.000.

Toen de Engelsen het eiland bezetten, woonden er ongeveer duizend mensen, voornamelijk Maleise vissers. Naar verluidt schoot Francis Light met een kanon Spaanse zilveren dollars het kreupelhout in om de mannen op die manier aan te zetten een pad te banen door het oerwoud. Al snel waren de bomen omgehakt en liepen er paden door het woud; ook werden er hutten met houten omheining opgetrokken. Light riep het eiland uit tot een vrijhaven en stimuleerde de handel bovendien door land beschikbaar te stellen. Immigranten (vooral Chinezen) stroomden in groten getale toe om zich op het eiland te vestigen en Penang werd steeds welvarender, mede dank zij de natuurlijke haven, waar elk jaar meer schepen aanlegden. Het was zelfs voor korte tijd de hoofdstad van de Britse kolonies aan de Straat Malakka

11
(de Straights Settlements): Malakka, Singapore en Penang zelf. Later werd Penang overvleugeld door Singapore. Dit ging echter niet ten koste van de welvaart: halverwege de 19de eeuw waren er tinvooraden ontdekt op het vasteland in de buurt van het eiland en begin 20ste eeuw werden grote bedragen verdiend met de rubberindustrie. Enkele van de prachtige huizen uit die tijden, zijn nog steeds te zien.

In 1800 was een gebied op het vasteland, de provincie Wellesley, aan Penang toegevoegd. Dit is nu door een brug met het eiland verbonden. Toen Maleisië op 31 augustus 1957 onafhankelijk werd, werd Penang een van de staten van de Federatie Maleisië.


Dit is de vlag van Penang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.