Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Kometen

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 560 woorden
  • 2 februari 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Onderzoek: condoomgebruik 🍆

Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik onder Europese jongeren flink daalt. Wij zijn nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Doe mee aan ons korte, anonieme onderzoek hierover. De resultaten gebruiken we mogelijk voor een artikel op Studenten.com.

Naar de vragenlijst
Kometen
1 Inleiding
Vroeger heeft men ook al kometen waargenomen. Bijvoorbeeld op wandtapijten uit de 11e eeuw vindt men reeds afbeeldingen van kometen terug. Het werd als goddelijk beschouwd maar evengoed als angstaanjagend. Vanaf de 18e eeuw kwamen er verschillende onderzoekers met theorieën, sommige al realistischer dan andere. Dit is het beeld wat we in deze tijd hebben van kometen:

2 Wat zijn kometen?
Kometen zijn kleine hemellichamen met een kop en een staart. Net als planeten draaien kometen in een baan om de zon. Maar deze banen zijn meestal niet mooi rond, het zijn eerder uitgerekte cirkels. Die uitgerekte cirkels noemt men een ellips. De kometen draaien dus in elliptische banen de zon.

Een komeet is eigenlijk niets meer dan een gigantische, vuile sneeuwbal want de kern van een komeet omvat een mengsel van ijs en stof.
Als de komeet zich ver van de zon houdt, dan is de komeet niet zichtbaar. Maar vanaf het moment dat de komeet in de buurt van de zon komt, smelt een gedeelte en ontstaat er een zichtbare coma en een staart. Deze coma is een bolvormige gaswolk (met een diameter van een miljoen kilometer). De coma bestaat uit stof- en gasdeeltjes die uit de kern vrijkomen.
De staart van een komeet ontstaat door de invloed van de zon. De staart bestaat uit gas- en stof deeltjes. Deze gas- en stofdeeltjes zijn afkomstig uit de coma van de komeet. Dat gebeurt op twee manieren:
1) Door de stralingsdruk van de zon:
De straling van de zon duwt een heel klein beetje tegen de deeltjes in de coma. Deze stralingsdruk is vreselijk klein. Op aarde merk je er nooit iets van. Maar in de coma van een komeet wel.
2) Het wegblazen van de deeltjes gebeurt ook door de zonnewind. Behalve straling zendt de zon ook elektrisch geladen deeltjes uit. Deze deeltjes stroom heet de zonnewind. De deeltjes van de zonnewind botsen tegen de gas- en stofdeeltjes in de coma. Dus stralingsdruk en zonnewind zorgen er voor dat er deeltjes van de kop af geblazen worden, en zo ontstaat de staart van een komeet.
De staart is steeds van de zon weggericht. De staart is enorm lang, soms langer dan honderd miljoen kilometer.

Als de komeet zich ver genoeg van de zon bevindt, dan heeft de komeet geen staart maar enkel een kern.

3 Concrete voorbeelden
DE KOMEET KOHOETEK
De komeet Kohoetek werd voor het eerst waargenomen in 1973 door de Tsjechische astronoom Kohoetek aan de sterrenwacht van de universiteit van Hamburg.
Hij verscheen in 1973 en dit kwam doordat er zwaartekracht verstoringen waren door de grotere planeten. Hierdoor had de komeet een hyperbolische baan terwijl een komeet normaal gezien een elliptische baan heeft
Het was de eerste komeet die gefotografeerd werd vanuit het zonnestelsel, op 30 december 1973. Dankzij die uitgebreide waarnemingen heeft men veel nieuwe info over kometen ontdekt. Daarom werd het ook benoemd tot komeet van de eeuw.

DE KOMEET HALLEY
De komeet is vernoemd naar Edmond Hally. Edmond Halley was de eerste in de geschiedenis die voorspelde dat kometen verschenen in een bepaald patroon. Zo voorspelde hij dat deze komeet zou terugkeren in 1758.

Deze voorspelling klopte. En de komeet zou nog eens terugkeren in 2061.

KOMEET HALE-BOPP
In 1995 werd de komeet onafhankelijk waargenomen door de astronoom Hale en de amateur Bopp. Ze konden eerst niet geloven dat dit een komeet was omdat het zich zo dicht bij de aarde bevond en enorm helder was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.