LIVE Q&A's

Deze en volgende week elke dag Q&A's met studenten van verschillende studies

 


Bekijk de planning Alles over studiekeuze


Kenia en haar cultuurHoofd- en deelvragen:

- Wat is de cultuur van Kenia?- Hoe is de Bevolking, taal, godsdienst, onderwijs, werken.Kenia ligt op de evenaar, heeft een oppervlakte van 582.646 km2 en is daarmee 14x zo groot als Nederland. Vanuit Nederland moet je ongeveer 5 à 6 uur vliegen.De BevolkingKenia telde in juli 2000 ongeveer 30.340.000 inwoners.

De ca. 30 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer veertig verschillende etnische groepen. Afrikanen uit alle hoeken van dit werelddeel wonen in Kenia samen met kleine maar vaak invloedrijke afstammelingen van immigranten uit Europa en Azië.Ik vertel over 4 stammen wat uitgebreider.

Kikuyu (ong. 22% van de bevolking)De Kikuyu vormen de grootste etnische groep van Kenia. Ze wonen voornamelijk op het vruchtbare land van Midden-Kenia als boeren. Het zijn niet alleen goede landbouwers, maar ook begaafde handelaars en ondernemers. Veel Kikuyu wonen in Nairobi en bekleden daar belangrijke zakelijke en politieke posities in.Luo (ong. 13%)De Luo vormen de op één na grootste stam van Kenia. Ze wonen vooral in de omgeving van het Victoria-meer en in Noord- en Zuid-Nyanza, en leven daar van de landbouw en de visserij. Ook zij bekleden belangrijke posities in de politiek.Masaai (ong. 1,5% van de bevolking)

De Masaai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities. Zo is het aantal stuks vee dat ze bezitten het belangrijkste voor hen, niet de hoeveelheid melk of vlees die de dieren opleveren. Ook het bezit van land interesseert de Masaai niet. (plaatje)Samburu

De Samburu wonen in het noorden van Kenia en zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Masaai.Mijikenda, Turkana, Rendille, Akamba, Boran, Gusii, Kalenjin, de Arabieren, Aziaten en Europeanen.

TaalIn 1974 werd het Engels als officiële taal vervangen door het Kiswahili, een combinatie van het Bantoe en het Arabisch.Voordat de Arabieren in de 7e en 8e eeuw naar o.a. Kenia kwamen had elke stam zijn eigen cultuur, religie, gewoontes en taal. Er was weinig interactie tussen stammen onderling. Toen de Arabieren arriveerden nam de communicatie tussen de stammen toe in verband met de toenemende handelsactiviteiten.Voor de toeristen zingen de mensen op straat een liedje in het Kiswahili.

‘Jambo, jambo bwana, habarigany, mzuri sana. Quaheri, quahery bishwa, Kenia yetu, Hakuna Matata!’ (de spelling klopt niet, maar het liedje gaat wel zo..)GodsdienstOngeveer tweederde van de Keniaanse bevolking heeft een of andere vorm van christendom en is dan ook lid van een van de vele kerkgenootschappen. Rooms-katholieken vormen in aantal de belangrijkste groep (ong. 27%) en verder zijn er nog Er zijn ook nog vele niet-kerkelijke gemeenschappen, vaak afsplitsingen en nieuwe mengvormen van christelijke en traditionele godsdiensten.OnderwijsCa. 6 miljoen kinderen volgen het basisonderwijs op ongeveer 15.000 scholen. Er zijn ongeveer 2.500 middelbare scholen met ongeveer 650.000 leerlingen. Maar nog steeds gaan niet alle kinderen naar school. Als je bijvoorbeeld in de hoofdstad Nairobi rondloopt zie je een heleboel kinderen op straat, die je smeken om een pen. Als ze een pen hebben mogen ze naar school. Het basis onderwijs is gratis. Er bestaat leerplicht van zeven tot vijftien jaar en ca. 90% van de kinderen tussen zes en twaalf jaar bezoekt dan ook min of meer regelmatig een lagere school. Slechts een derde van de daarvoor in aanmerking komende leerlingen gaat naar het middelbaar onderwijs. In grote steden is het onderwijs sowieso beter als op het platteland.WerkenKenia is net als veel andere Afrikaanse landen een agrarisch land. Het grootste deel van de bevolking woont dan ook op het platteland. Maar 13% van het land is goed geschikt voor landbouw, omdat daar voldoende regen valt. De helft van de agrarische productie wordt op de consumentenmarkt verkocht en de rest is voor eigen gebruik. Kenia voorziet vrijwel in de eigen voedselbehoefte, op graan na. De belangrijkste landbouwproducten zijn sisal, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker, ananas en katoen. Maïs is het hoofdvoedsel dat vooral goed groeit in warme,vochtige streken. De productie van koffie en thee wordt vooral gebruikt als exportproduct.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

Opzich wel een goed werkstuk, maar ik heb de opdracht gekregen om een presentatie te houden over de ontwikkelingshulp en de huisvesting van Kenia! xx

8 jaar geleden

J.

J.

ja oke dan kan je niet heel veel in formatie vinden

5 jaar geleden

S.

S.

ik heb veel informatie gevonden en ik kan een goed werkstuk maken

5 jaar geleden

B.

B.

Leuk voor je

4 jaar geleden

kick kupe rusland

kick kupe rusland

ik wil seks

1 jaar geleden

kick boterham

kick boterham

ik ook

1 jaar geleden