Indonesië

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2136 woorden
  • 9 maart 2005
  • 258 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
258 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Indonesië

Inhoudsopgave

1. Voorwoord 2. Tanah Air Kita (ons land en water)3. Geschiedenis van Indonesië 4. Maatschappij 5. Natuur 6. Cultuur 7. Bevolking 8. Godsdiensten 9. Bahasa-Indonesia 1. Voorwoord

Ik houd mijn werkstuk over Indonesië, ook wel de Gordel Van Smaragd genoemd. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat een deel van mijn familie uit Indonesië afkomstig is. Uit het plaatsje Depok, van het eiland Java. Vroeger genoemd: Jakarta (zo heet nu de hoofdstad van Indonesië).

2. Tanah Air Kita

Indonesië is een eilandenrijk, het is het grootse land van Zuidoost Azië. Het land heeft zelfs de meeste eilanden van heel de wereld! Maar liefst 17. 508 eilanden waar 6. 000 eilanden van bewoond zijn. De Indonesiërs noemen hun land: Tanah Air Kita (ons land en water), want het grootste gedeelte van hun land bestaat uit water. De vijf grootse eilanden van Indonesië zijn: Kalimantan (Borneo), Sulawesi (Celebes), Jawa (Java), Irian-Jaya (New-Guinea) en Sumatera (Sumatra). Wat tussen haakjes staat zo is het in het Nederlands. Indonesië heeft een landoppervlak van: 1. 919. 433 Km2. De Maluku-eilanden (de Molukken) zijn de specerijen eilanden van Indonesië. Dit zijn de eilanden waarin de gouden eeuw de VOC hun specerijen vandaan haalden. Indonesië ligt op de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat. De meeste eilanden van Indonesië liggen in de regenzone. Er zijn daar twee seizoenen: het natte en het droge. Het natte seizoen is van September tot en met Februari en wordt ook wel de Moesson genoemd (Musin Hajan). Het droge seizoen (Musin Kemarau) is van Maart tot en met Augustus. Bij natte seizoen neemt een noordoostelijke wind allemaal regen me van uit de Zuid-Chinese zee. Bij de droge tijd komt er een Zuidoostelijke wind vanuit Australië en die zorgt er voor dat het in de droge tijd zo heet is in Indonesië. In Indonesië komt de zon het hele jaar lang op om 6:00 uur ’s ochtends op en gaat ook weer het hele jaar lang om 18:00 uur onder. De temperatuur in Indonesië is ter zeehoogte het hele jaar lang gemiddeld 27 tot 34 graden Celsius.

3. Geschiedenis van Indonesië

In de prehistorie leefden er al mensen op eilanden, die eilanden heten nu Indonesië. 4500 jaar geleden verdreven de voorvaders van de Indonesiërs de oorspronkelijke bewoners. 2500 v. Chr. kwamen grote groepen uit Vietnam en Zuid-China naar Indonesië. Hun hadden gereedschap en bouwden dorpjes en verbouwden rijst zoals dat nu nog steeds gebeurt.

VOC Rond 1500 kwamen Portugezen, Engelsen en Nederlanders naar Indonesië om de specerijen. In 1602 richtte Nederland de VOC (Verenigd Oost-Indische Compagnie) op om de Nederlandse handelsbelangen te beschermen. De VOC vestigde rond 1619 een handelspost in Jakarta, maar de raakte in 1798 failliet. De Bataafse Republiek nam het over. Rond 1800 werd Indonesië een echte kolonie van Nederland, ze noemde het: Nederlands Oost-Indië. In de 19e eeuw werd het Cultuurstelsel ingevoerd. De kolonie moest daarmee meer winst opbrengen. Ieder dorp in Nederlands Oost-Indië (Indonesië) moest een 5e deel van zijn land verbouwen met: thee, koffie of tabak. Maar in de 20e eeuw kregen de Nederlanders toch wel een beetje spijt en richtte de Ethische Politiek op. Dat maakte geld vrij voor: landbouw, gezondheidszorg en onderwijs. Op 1 Maart 1942 tijdens de 2e Wereldoorlog vielen de Japanners Indonesië binnen. Er werd zwaar gevochten, maar naar een week moesten de Indonesische soldaten zich al overgeven. Het was een zware tijd voor de gevangene in Indonesië. De gevangene werden slecht behandeld en moesten heel hard werken bijvoorbeeld aan de Birma spoorlijn. Op 15 Augustus 1945 werd Indonesië bevrijd van de Japanners en is 3 jaar lang bezet geweest. Maar het land was nog steeds een kolonie van Nederland. Pas in 1949 werd Indonesië onafhankelijk en is in totaal ongeveer anderhalve eeuw bezet geweest. Eerst door Nederland, toen even door Japan en later weer even door Nederland.

4. Maatschappij

Indonesië is een Constitutionele Republiek. In de grondwet staat dat de President verantwoording moet afleggen bij het Volkscongres en gelijk is aan het Parlement, de O. A. R. (de Opperste Adviserende Raad), het Opperste Gerechtshof en de Opperste Rekenkamer. Om de 5 jaar worden er een nieuw President en Vice-president gekozen. De President bestuurt samen met het Kabinet. In het Kabinet zitten 41 man die door de President zelf zijn uitgekozen. Van alle rechtbanken in heel Indonesië heeft het Hooggerechtshof in Jakarta het meeste macht. Alle rechtbanken staan onder toezicht van het Hooggerechtshof. Op 18 Augustus is de Indonesische ‘Prinsjesdag’. De President brengt dan een rapport over de Staatsinkomsten en uitgaven van dat jaar. Meer dan de helft van het Indonesische volk dat werk heeft werkt in de landbouw. De belangrijkste verbouwde gewassen in Indonesië zijn: rijst, graan, aardappelen (zoete), suikerriet, tabak, koffie en thee. Het allerbelangrijkste gewas is natuurlijk rijst. Dit wordt verbouwd op Sawa’s (hele grote rijstvelden). In de veehouderij worden veel dieren gefokt voor hun vlees zoals: geiten, kippen, varkens en schapen. Soms word er nog meer vis gegeten dan vlees. Er zijn hele groepen mensen in Indonesië die alleen maar vis eten. Elk jaar wordt er wel meer als 1000 ton vis gevangen! Indonesië exporteert ook veel producten bijvoorbeeld: olie, aardgas, kolen, tin, koper, goud, zilver en rijst. Dit doen ze vooral om de gezondheidszorg, onderwijs, vervoer, defensie enz. te betalen. Een hele belangrijke industrie in Indonesië is toerisme. Veel toeristen komen om de handgemaakte spullen zoals: rieten mandjes, stof, aardewerk en houtsnijwerk te bekijken en toe kopen. Natuurlijk komen ze ook kijken naar de tempels en de natuur en nog veel meer. En daar verdient Indonesië heel veel aan.

5. Natuur

Op Indonesië leven veel dieren. Op Kalimantan leven wel 21 soorten apen! In de Indische Oceaan zit vooral: koraal, zeewier en tropische vissen. In Indonesië wordt veel illegaal hout gekapt. Hierdoor sterven veel dieren uit. De Orang-oetang (baas van de jungle) is alleen nog maar te vinden op Borneo en noord-Sumatra. De Javaanse Neushoorn is nog zeldzamer. Hij leeft alleen nog maar op Java (de naam zegt het al). Er wordt gedacht dat er nog meer een stuk of 75 Javaanse Neushoorns zijn. Op Indonesië leven ook veel bijzondere dieren. De Atlasvlinder is heel groot. Het dier heeft een spanwijdte van 25cm! Hij is hiermee de grootse vlinder ter wereld! Nog meer bijzondere dieren zijn: de Koeskoes (een klein diertje wat in de takken van bomen leeft op zoek naar voedsel), de Kasuaris (een loopvogel) en de Netpython (die kan wel 10M. lang worden !). Dit zijn natuurlijk niet alle bijzondere dier, maar dat zijn er zoveel en er zijn zoveel nog niet geregistreerd dat ik ze nooit allemaal kan opnoemen. De hoogste berg in Indonesië is de Puncak Jaya en is 5029M. hoog, de langste rivier is de Barito rivier 855Km lang. En het allergrootste meer in Indonesië is het Tobameer en die is 1775Km2 groot! Op de vruchtbare delen van Indonesië groeien meer soorten planten dan in Afrika of in Amerika. Op Indonesië staat de grootste plant ter wereld. Deze plant heet Rafflesia Arnoldii. Hij groeit in de oerwouden van Sumatra en Borneo. Hij heeft een doorsnee van 1M. !

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

6. Cultuur

Familie In Indonesië heeft heel de familiebanden heel sterk. Grootouders, ouders, ooms en tantes, kinderen, neef en nichtjes en kleinkinderen allemaal bij elkaar in ėėn huis. Als iemand uit de familie geld verdient is dat voor het hele gezin. De regering wil dat de mensen minder kinderen nemen, omdat Indonesië anders te dicht bevolkt wordt. Vroeger stond er op de Roepia (de munteenheid van Indonesië) een man, vrouw en twee kinderen. Dit was een boodschap dat twee kinderen genoeg zijn. Baby’s Als er een baby geboren wordt is dat een bijzondere gebeurtenis. Met rituelen en feesten wordt de baby verwelkomd. Baby’s worden meestal het eerste jaar met een doek gedragen. Dit doek zit om het lichaam van de moeder, tante of zus gebonden. Kleine kinderen worden altijd in de gaten gehouden door iemand van de familie. Zo kan er niks met het kind gebeuren.

Rituelen Ieder gebied in Indonesië heeft weer een ander huwelijksritueel. En bij elk huwelijksritueel is weer andere kleding en andere gewoontes enz. Sterft er iemand dan komt heel de familie bij elkaar om afscheidt te nemen van de doden. Ieder geloof heeft een andere afscheidsceremonie. De Hindoes op Bali cremeren de doden in prachtige ‘torens’ in de vorm van een dier. De Hindoes cremeren de doden omdat ze denken dat de geest in de rook dan naar de hemel kan.

Voedsel In Indonesië is voedsel heel belangrijk. In het voedsel zitten kenmerken van China, Japan, India, Thailand en Nederland. Elk gebied heeft weer zijn eigen specialiteiten. Meestal bestaan de gerechten uit rijst met kip, vlees of vis. In Indonesië worden soms ook honden, apen, muizen, reptielen en vleermuizen gegeten.

Indonesische tafelmanieren:

De meeste Indonesiërs eten met hun handen, met de rechter wat de linker daar was je jezelf mee. Indonesiërs eten zittend. De gastheer begint met eten daarna pas de andere. Als je genoeg moet je bord niet leeg eten, want dat betekent dat je nog meer wil.

Veel gegeten gerechten zijn: Nasi Goreng: rijst met ei, vlees, vis en groente. Mie Goreng: hetzelfde als Nasi Goreng alleen dan met Mie. Gado-Gado: Groente met Pindasaus, bijvoorbeeld komkommer. Saté: Gegrilde kip op een stokje met bijvoorbeeld Pindasaus ook wel Satésaus (de naam zegt hel al).

7. Bevolking

In Indonesië leven ongeveer 230. 000. 000 mensen! Er zijn 300 verschillende soorten bevolkingsgroepen. Veel komen er uit China, Thailand en Maleisië. Ze spreken in Indonesië 250 talen! Ook zijn er Arabieren, Vietnamese en Nederlanders. Indonesiërs vinden zelfbeheersing heel belangrijk. Als een Indonesiër boos is, is dit moeilijk te zien. Ze schreeuwen nooit als ze boos en lachen soms juist. De meeste Indonesiërs hebben weinig stress. Ze hebben hier ook een gezegde voor: ‘Jam Karet’ (leef als rubber). De mensen in Indonesië hebben weinig privacy. Dit vinden ze niet erg, want ze delen juist graag alles met elkaar. Ook vinden ze manieren heel belangrijk. Je moet respect voor ouderen hebben en nooit iemand in verlegen maken. De mensen in Indonesië houden van goede manieren en zijn heel gastvrij en vriendelijk. Indonesische manieren:

In Indonesië gebruik je de linkerhand om je te wassen en je rechterhand voor al het andere. In Indonesië geloven de meeste dat je ziel in je hoofd zit, daar om is je hoofd heilig. Je mag nooit iemands hoofd aanraken zonder dat diegene heeft gezegd dat hij/zij het goed vindt. Je mag niet met je wijsvinger wijzen, want dat is onbeleefd. De Indonesiërs maken een sierlijk gebaar met hun hand. Je voeten zijn het laagste deel van je lichaam. Je mag niet wijzen met je voet en moet overal je schoenen uit doen. Als Indonesiërs boos zijn blijven ze meestal vrij kalm. Ze schreeuwen niet en lachen soms.

Onderwijs Steeds meer mensen in Indonesië kunnen lezen. Sinds Indonesië een republiek is geworden zijn de scholen beter geworden en meer mensen naar school gegaan. Als kinderen 7 jaar zijn moeten ze naar de lagere school (een soort basisschool). Niet overal is voortgezet onderwijs, maar er gaan wel steeds meer meisjes naar de school. In Indonesië ga je naar school van 7:00 tot 12:30 of van 13:00 tot 17:30. Tot 7 jaar voorbereiding lager school
7 tot 13 jaar lagere school 13 tot 15 jaar onderbouw 16 tot 18 jaar bovenbouw 18 jaar universiteit/hogere school

8. Godsdiensten

Indonesië heeft veel godsdiensten. In 1945 voerde president Soekarno de vijf zuilen in. De eerste was: Het maakt niet uit welk geloof je hebt, je moet in één god geloven. (dus eigenlijk waren er alleen maar godsdiensten toegestaan waar je in één god gelooft:Moslim, Christen, Hindoe en Boeddhist.

Islam:

Rond 800 kwamen Arabische handelaren naar Indonesië om handel te drijven. De handelaren zorgde er voor dat de Islam in Indonesië kwam. Veel Indonesiërs werden ook Moslim en nu is Indonesië het land met de meeste Moslims van heel de wereld. 86,9% is Moslim. Dat zijn 171. 032. 517 mensen! Andere Godsdiensten:

Een andere grote godsdienst in Indonesië is het Christendom. 9,6% (43. 078. 708 mensen) van de bevolking is Christelijk. Verder zijn er nog 1,9% (4. 046. 847 mensen) Hindoe, 1,4 (638. 976 mensen) Boeddhist en 1,5% heeft een ander of geen geloof.

9. Bahasa-Indonesia

In Indonesië worden 250 verschillende talen gesproken. De belangrijkste en meest gesproken taal is het Bahasa-Indonesia. Bahasa-Indonesia is afkomstig van het Pasar-Maleis, maar het is niet hetzelfde. Het Bahasa-Indonesia is eigenlijk een modernere versie van het Pasar-Maleis met kenmerken uit het Engels, Frans, Arabisch, Sanskriet (een oud Indiase taal), Portugees, Spaans, Chinees en Nederlands. Kenmerken uit het Portugees zijn bijvoorbeeld: Mentega (Boter), Nona (juffrouw) en Sepatu (schoen). Kenmerken uit het Nederlands zijn: Bangkrut (Bankroet), Karcis (kaartjes) en Donkrak (dommekracht). Andere grote talen in Indonesië zijn het Javaans en het Soendanees.

De literatuur Veel boeken op Java komen uit de Hindoe traditie uit de 10e eeuw. Die verhalen heten ook wel de Panji-verhalen en zijn er in verhaalvorm en dichtvorm. Na de eerste wereldoorlog kwamen er steeds meer boeken in Indonesië. De eerste echt grote dikke boeken (Romans) kwamen in 1920. Bekende schrijvers in Indonesië in 1920 zijn: Marah Rusli en Abdul Muis. Bekende dichters uit die tijd waren: Sanune Pane en Muhammed Yamin. Bekende schrijvers nu in Indonesië zijn: Nh. Dini, Nasjah Damin en Umar Kayan.

De literatuur Veel boeken op Java komen uit de Hindoe traditie uit de 10e eeuw. Die verhalen heten ook wel de Panji-verhalen en zijn er in verhaalvorm en dichtvorm. Na de eerste wereldoorlog kwamen er steeds meer boeken in Indonesië. De eerste echt grote dikke boeken (Romans) kwamen in 1920. Bekende schrijvers in Indonesië in 1920 zijn: Marah Rusli en Abdul Muis. Bekende dichters uit die tijd waren: Sanune Pane en Muhammed Yamin. Bekende schrijvers nu in Indonesië zijn: Nh. Dini, Nasjah Damin en Umar Kayan.

REACTIES

M.

M.

Indonesië heeft 13.677 en hier staat wat anders. 17.000 of zo?


15 jaar geleden

L.

L.

De atlasvlinder is niet de grootste vlinder van de wereld. Dat staat er wel.

15 jaar geleden

S.

S.

er staan veel dingen in, die niet waar zijn.

12 jaar geleden

M.

M.

je moet nauwkeuriger zijn niet. Al je informatie is waar.
let daar op

11 jaar geleden

D.

D.

er zijn niet veel dingen die kloppen

8 jaar geleden

A.

A.

sommige dingen zij niet waar dus let wel op welke dingen waar zijn en wat niet.

7 jaar geleden

A.

A.

Volgende keer kan je iets vertellen over geologie. Dat is belangrijk als je over Indonesië praat.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.