India ligt op het Indiase subcontinent. India strekt zich uit van noord naar zuid over een afstand van 3250 kilometer. De afstand van oost naar west is 2950 kilometer. De oppervlakte van India is 3,28 miljoen vierkante kilometer. Het is 88 keer zo groot als Nederland. India grenst aan de landzijde aan Bangladesh, Bhutan, Burma, China, Nepal en Pakistan. India ligt ineengeklemd tussen de Golf van Bengalen en de Arabische Golf.
India wordt van het aziatische vasteland gescheiden door het hoogste gebergte ter wereld, de Himalaya. Ten zuiden van de Himalaya ligt de Noord-Indiase laagvlakte. Deze vallei met zijn grote rivieren is bijzonder vruchtbaar. Hier wonen dan ook honderden miljoenen mensen. Het grootste deel van India bestaat uit een plateau, de hoogvlakte van Deccan.
Klimaat
Het belangrijkste element van het Goaanse klimaat is de moessontijd die duurt van juni tot en met september. Gedurende deze periode valt bijna de hele jaarlijkse hoeveelheid neerslag; de rest van het jaar is het praktisch droog. Twee maanden voordat de (zuidwest) moesson losbarst gaat de luchtvochtigheid sterk stijgen en de normaal gesproken blauwe lucht wordt heiig en bewolkt. De periode net vóór het begin van de moesson wordt gekenmerkt door harde winden en veel onweer.
In de moessonperiode valt er gemiddeld in vier maanden tijd tussen de 2500 en 3000 mm regen (Nederland 700-800mm per jaar). Zo gauw de moessonperiode voorbij is wordt het klimaat van oktober tot en met februari zeer aangenaam, hoewel de zeestroming nog vrij fors is. Maar verder alleen maar blauwe, wolkenloze luchten. Het is dan warm maar niet te heet en een kalme zee. Half maart stijgt de luchtvochtigheid weer en wordt het klimaat drukkend en daardoor onaangenamer. De maximumtemperaturen zijn door het jaar heen vrij constant, variërend van ca. 28°C in juli en augustus tot 33°C in mei. De minimumtemperaturen variëren van ca. 24°C in de maanden juli en augustus tot 26,5°C in mei.
Planten
De verscheidenheid aan plantensoorten is in India groot. Het plantenleven varieert van mangrovebossen, regenwouden en moessonbossen tot damarbomen en heerlijk geurende sandelbomen. Ook zijn er uitgestrekte bamboevelden en palmen in allerlei soorten. Door illegale houtkap is er veel erosie met alle nadelige gevolgen van dien. In de woestijnen kom je slechts wat struikgewas en cactussen tegen.
Dieren
De dierenwereld is net zo gevarieerd als de plantenwereld. Makken en slankapen slingeren zijn veel voorkomende apensoorten. Tijgers en panters komen in veel gebieden voor. De Indische leeuw leeft alleen nog in enkele reservaten. Verder zijn er talrijke hertensoorten. Op andere plekken kun je de Indische olifant of de Indische neushoorn tegenkomen. Verder zijn er niet minder dan twaalfhonderd verschillende soorten vogels. In rivieren en poelen komen krokodillen voor, waaronder moeraskrokodillen en gaviaalkrokodillen.
De hoofdstad Panaji (of Panjim) ligt aan de rivier de Mandovi en heeft ca. 90.000 inwoners. In Goa wonen meer dan 1,5 miljoen mensen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is ca. 405 inwoners per km2. De bevolking is zeer gemêleerd doordat gemengde huwelijken tussen christenen en Hindoes geen bijzonderheid waren en Goa al heel lang een internationale handelsplaats was. Bijzonder zijn de Sarasvati-brahmanen, leden van hoge subkaste, die in de 12e eeuw vanuit Noord -India naar Goa verhuisden. Ze kregen al snel het geldverkeer in handen en vormen nog steeds de handelselite van Goa.
India is onder andere bekend vanwege zijn omstreden kastenstelsel. Het kastenstelsel bepaalt dat een mens bij zijn geboorte lid is van een bepaalde kaste (jati=geboorte) en gedurende zijn leven niet van kaste kan veranderen. Hij kan alleen in een hogere kaste komen door goede daden te verrichten. In een volgend leven wordt hij daarvoor beloond doordat hij in een hogere kaste geboren wordt. De volgende kasten zijn, in volgorde van belangrijkheid, te onderscheiden:
Brahmanen – priesters en zangers
Kshatriya’s – koningen en krijgslieden
Vaishya’s – kooplieden en landeigenaren
Shudra’s - boeren en arbeiders
Door huwelijken tussen kasten zijn er vele duizenden tussenkasten ontstaan. Een aparte groep vormen de kastelozen of paria’s die zichzelf dalits noemen. Sinds 1950 is iedereen wettelijk gelijk en is er veel ten goede veranderd. Er zijn speciale scholingsprogramma’s opgesteld en gereserveerde plaatsen op universiteiten. Er is ook een landelijke politieke partij voor de kastelozen, maar vooral op het platteland in de kleine dorpjes hebben de dalits het nog steeds zeer moeilijk.
Net zoals in geheel India is het bevolkingsaantal de laatste 40 jaren in Goa explosief gestegen. Zo had Goa in 1961 590.000 inwoners terwijl er nu meer dan 1,5 miljoen wonen. Het inwoneraantal is echter aan grote schommelingen onderhevig. Zo komen er elk jaar veel Indiërs uit vooral de nabijgelegen deelstaten Karanataka, Kerala en zelfs Rajasthan. Sommigen zijn op zoek naar vast werk, anderen profiteren van het toeristenseizoen. Rijke mensen uit de rest van India kopen in Goa hun tweede huis. Verder wordt Goa tweederde deel van het jaar overspoeld door toeristen en zal het niet meer zolang duren voordat het aantal toeristen dat Goa bezoekt groter zal zijn dan het aantal inwoners van Goa. Ca. 65% van de Goaanse bevolking zijn Hindoes, ca. 30% zijn christenen, ca. 5% zijn moslims en minder dan 1% hebben een andere religie. De gemiddelde levensverwachting ligt iets hoger dan die van geheel India, die 62,5 jaar bedraagt.
Taal
India heeft zestien officiële talen waarvan het Hindi de officiële taal is. De Goaanse bevolking spreekt een officiële, door de staat India erkende taal: het Konkani. Het Konkani is ontstaan uit het Sanskriet, net zoals het Hindi. Het Konkani wordt op vijf verschillende manieren geschreven. Zo schrijven de christenen het Konkani in het Romaanse schrift en de Hindoes met de lettertekens van het Devnagari schrift, net zoals het Hindi geschreven wordt.
Ten tijde van de Portugese overheersing sprak met name de bovenlaag van de bevolking Portugees. In 1684 werd de Portugese taal zelfs verplicht in Goa. Het Portugees wordt nu nog gesproken als tweede taal door een steeds kleiner wordende groep Goanen.
In het onderwijs is het Engels nog steeds de belangrijkste taal, hoewel felle discussies over het loslaten van alles wat met de vroegere, gehate overheersers te maken, telkens weer oplaaien.
Hoewel het Hindi en het Konkani beiden uit het Sanskriet voortkomen, zijn er grote verschillen waar te nemen. Soms lijken de twee talen erg op elkaar, soms totaal niet.
Enkele voorbeelden:
1 ek ek
2 do don
3 tin tin
4 char char
5 panch panch
6 chhe sou
7 saat sat
8 aath att
9 nau nov
10 das dha
Geloof
Er zijn drie duidelijke zichtbare groepen te onderscheiden. Ca. 65% van de Goaanse bevolking zijn hindoes, ca. 30% zijn katholieken, ca. 5% zijn moslims en minder dan 1% hebben een andere religie. De verdeling van de godsdiensten in geheel India ziet er heel anders uit: hindoes 80%, moslims 14%, christenen 2,4%, Sikhs 2%, Boeddhisten 0,7% en overige religies 0,9%.
Met name het katholicisme en het hindoeïsme zijn nauw verweven met elkaar. Zo stapten in de Portugese tijd Goaanse hindoes naar het christendom over voornamelijk vanwege economische redenen. Het kwam zelfs voor dat de helft van een familie in een hindoegebied ging wonen en de andere helft in christelijk Portugees gebied. Vandaar ook dat de verschillende religies in Goa in harmonie samenleven met elkaar. De bijbel werd in 1616 in het Konkani vertaald in de vorm van een volkssprookje zodat de dorpelingen het konden begrijpen.
Brahmaanse families die zich bekeerden tot het katholicisme mochten in hun kaste blijven en ook hun festivals en tradities behouden. Tot op de dag van vandaag behoedt deze unieke religieuze mix de bevolking voor godsdienstige twisten. Vele religieuze festivals worden dan ook samen gevierd. De grootste moslimgemeenschap woont in Ponda, waar ook de grootste moskee staat. De koe is voor de Hindoes in India een heilig dier dat vruchtbaarheid en voedsel belichaamt.
Toerisme
Het toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten en een duidelijke staatsaangelegenheid geworden. Er komen ongeveer 1,3 miljoen toeristen per jaar naar Goa. Bijna 300.000 toeristen komen uit het buitenland, van wie de helft uit Groot-Brittannië. De rest komt uit India zelf. Ongeveer 25% van Goaanse bevolking is direct of indirect afhankelijk van het toerisme.
Op dit moment discussieert men in Goa waar het met het toerisme naar toe moet. De deelstaatregering wil eigenlijk alleen de rijkere toerist naar Goa lokken omdat rugzaktoeristen weinig geld in het laatje brengen. Tegenstanders beweren dat de rijkere toeristen het hotel niet uitkomen en dat daardoor de lokale ondernemers er niet van profiteren. Een ander bezwaar van de bevolking is dat veel van het verdiende geld in de zakken van enkele personen verdwijnt die vaak niet eens in Goa wonen. Ook is het loon van b.v. obers en serveersters zeer laag in verhouding tot het vele geld dat er met het toerisme verdiend wordt.
Vervoer
Dabolim Airport is het vliegveld van Goa en ligt 29 km van de hoofdstad Panaji. Veel reizigers komen niet rechtstreeks naar Goa, maar gaan via voornamelijk Santa Cruz Airport van Mumbai (Bombay). Binnenlandse vluchten (domestic flights) worden o.a. verzorgd door Indian Airlines en Jet Airways.
Het spoorwegennet van India is een van de grootste ter wereld en Indian Railways is de grootste werkgever ter wereld met meer dan 1,5 miljoen werknemers.
De treinreis van Mumbai naar Goa is een ware belevenis. De trein passeert 72 tunnels met een totale lengte van 77 km. Er lopen twee spoorlijnen door Goa. De South Central Railway van Mormugao richting Margao en Karmataka in het oosten. De andere lijn is de nieuwe Konkan Railway van Mumbai via Goa naar Mangalore.
De bus is het ideale vervoermiddel om snel en goedkoop te reizen en verbindt de meeste plaatsen in Goa met elkaar. Door de extreem verstopte steden en de smalle hobbelige wegen op het platteland is het vervoer per auto over het algemeen niet aan te raden.
REACTIES
1 seconde geleden