India

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1798 woorden
  • 13 december 2001
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6
156 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Deelvraag 1: Wat is de topografie en het klimaat van het onderzoeksgebied?

India ligt in het zuiden van Azië. Het is ongeveer 3x zo klein als Europa. In het noorden grenst India aan Nepal en in het noordoosten aan Bangladesh. Bangladesh ligt eigenlijk midden in het noordoosten van India. Iets ten noorden van Bangladesh grenst India ook nog aan het bergstaatje Bhutan. Geheel in het noordoosten van India grenst het ook nog een klein stukje aan China en Birma. En tenslotte grenst India in het noordwesten aan Pakistan en ten zuiden van India ligt het eiland Sri Lanka. Ook is India scherp begrensd. In het noorden vind je de Himalaya en in het zuiden de Indische oceaan. Van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt van India is ongeveer 3500 kilometer. De hoofdstad is Delhi. Zij heeft 7 miljoen inwoners. Enkele andere grote steden zijn Calcutta (10,5 miljoen inwoners), Bombay (10 miljoen). De oppervlakte van India is 3.287.782 vierkante kilometer, ongeveer 95x de oppervlakte van Nederland. Van die oppervlakte is 55% in gebruik voor landbouw. Het tijdsverschil met Nederland is 4.5 uur, dus als het in Amsterdam 12.00 uur is, dan is het in Delhi 16.30 uur.

Het klimaat

Heeft het weer ook invloed op de onderontwikkeling? Veel onderontwikkelde landen zijn er in de tropen. Kenmerken van de tropen zijn de hoge temperatuur en de grote luchtvochtigheid. Het eten blijft in de warmte niet lang houdbaar en dan bederft het. Als je arm bent maakt het je waarschijnlijk niet zoveel uit of het bedorven is of niet, als je maar kunt eten. De bodem is ook afhankelijk van het klimaat. Als er veel regen is dan spoelt het grootste deel van de vruchtbare grond er af zodat er dus nog maar weinig overblijft voor de gewassen enz. Is het te warm dan verbranden de voedingsstoffen. Het maakt akkerbouw onmogelijk (droogte). Irrigatie is hier een uitkomst maar dat is vaak te duur. In India zijn beide gevallen en heeft daarnaast ook nog te kampen met de moesson een hele grote en lange regenbui waarna het de rest van het jaar bijna helemaal droog is. Een mogelijkheid is om het water op te vangen en te verdelen over het hele jaar. Ook zijn er in India geen koeien voor de slacht. Koeien zijn er namelijk heilig. Buiten dat heilig zijn is er nog iets koeien houden is duur een koe moet namelijk ook eten en dan kost het dus bijna 2 keer zoveel geld. Zonde van het geld dus.

Deelvraag 2: Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling?

De kenmerken van onderontwikkeling zijn de volgende: Armoede. Honger. Ziekte. Snelle bevolkingsgroei. Hoog % werkers in landbouw. Laag % werkers in de industrie. Dienstensector als vluchtsector. Laag energiegebruik. Laag % stedelingen. Slechte infrastructuur. Laag ontwikkelingspeil.

In onder ontwikkelde landen is het ontwikkelingspeil dus lager dan in ontwikkelde landen maar hoe komt dit nu? Komt dit door 1 probleem? Nee, was het maar zo dan was de armoede snel de wereld uit. Het probleem bestaat dus uit meerdere problemen die door de mensen zelf komen en die er veel langer zijn.

Je ziet dus dat armoede niet in 1 keer is op te lossen! In India is het precies hetzelfde. Wil je de armoede toch uitroeien moet je alles in 1 keer doen. En dat kost ontzettend veel geld en inspanning van iedereen. Bijvoorbeeld: wil je een goede riolering hebben dan moet je een weg hebben waar de vrachtwagens overheen kunnen om de riolering te brengen. Een zuiveringsinstallatie enz. Nog een leuk voorbeeldje is dat mensen een eigen dam maken met professionele organisaties en daarvoor geld verdienen om eten te kopen.

Deelvraag 3: Wat is per kenmerk het verschil van India en Nederland?

Kenmerk India Nederland
BNP per hoofd (Armoede) 2108 29 478
Werkers in landbouw 62 % 5 % Werkers in industrie 11 % 25 % Analfabeten 50 % 1 % Stedelijke bevolking 26 % 89 % Levensverwachting (ontwikkeling) 61 jaar 78 jaar
Levensomstandigheden (ontwikkeling) 43,6 % 93,8 % Artsendichtheid (ontwikkeling) 2439 mensen per arts 398 mensen per arts
Uit alle uitslagen hierboven en hieronder blijkt dus dat India een echt Ontwikkelingsland is. Honger: Het klimaat is slecht en er is niet genoeg geld om eten te importeren. Ziekte: De mensen wonen vooral langs de rivieren die door het land lopen. De Indus en de Ganges. Je hebt hier dus weer dat het afvalwater van de vorige steden het drink- en waswater van de volgende stad wordt. Een uitstekende situatie voor ziektes als cholera enz. Ook de slechte en eentonige voeding is al snel een probleem bij de kinderen maar ook soms de volwassenen.

Deelvraag 4: Welke rol speelt het geloof in het dagelijkse leven. En het kastensysteem wat is dat?

Het kastensysteem is een regeringssysteem, waarbij sommige mensen tot een hogere groep (kaste) behoren dan andere. Per dorp zijn er zo ongeveer 25 kasten. Een kaste is een gesloten sociale groep, wat in India een jati genoemd wordt. Jati betekend letterlijk geboortegroep. Je komt dan ook vanaf je geboorte in een bepaalde groep, dezelfde groep als die van je ouders. Je moet een beroep kiezen uit jouw kaste en bijv. ook met iemand van jouw kaste trouwen. In kasten zijn voorschriften waar je je aan moet houden. Er staat bijv. in die voorschriften dat er onreine mensen zijn. Als iemand van een hogere kaste zo’n onrein persoon aanraakt moet hij zich meteen gaan wassen, omdat hij anders ook onrein wordt. De kasten zijn dus in rangorde, waarbij de laagste kaste ( de onaanraakbare) de Hirijans worden genoemd, wat kinderen van god betekend. Bij kinderen zijn de kasten minder belangrijk. De democratisch gekozen regering heeft het kastensysteem afgeschaft maar het leeft in de dorpen toch nog voort. Deels door het kastensysteem leeft de onderontwikkeling van India verder, we zullen dit proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: Stel dat iemand uit een lage kaste heel slim is, we noemen hem even voor de duidelijkheid Japie. Japie behoort tot een lage kaste, waardoor hij geen beroep kan kiezen waar zijn intelligentie tot recht komt. Stel dat het kastensysteem niet had bestaan, dan had Japie met zijn intelligentie bijv. een hele goede leraar geworden en had hij de volgende generaties dus iets van zijn intelligentie meegegeven. Waardoor die volgende generatie weer verder zou kunnen ontwikkelen. Maar omdat Japie toevallig ouders uit een lage kaste heeft kan dit allemaal niet en wordt hij schoenpoetser. Iets waar de volgende generatie niets aan heeft. Dan heb je een tweede jongen Jantje. Jantje komt uit een hoge kaste, hij is eigenlijk heel dom, maar dat ziet niemand omdat hij uit een hoge kaste komt. Hij mag zo de kinderen les gaan geven, zonder opleiding of iets. De kinderen van de volgende generatie kunnen weinig van hem leren, omdat Jantje gewoon dom is en weinig weet wat hij de kinderen kan leren. Zo blijft de volgende generatie dom en krijgt de generatie er na weer een domme leraar, omdat diegene niets heeft geleerd van Jantje en dus zijn kinderen ook niets kan leren. Zo blijft India geen verder ontwikkelde kinderen krijgen en kan de onderontwikkeling dus ook niet worden stop gezet. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te gaan, maar het zou wel kunnen en dat is dan wel zonde.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het kastensysteem is een regeringssysteem, waarbij sommige mensen tot een hogere groep (kaste) behoren dan andere. Per dorp zijn er zo ongeveer 25 kasten. Een kaste is een gesloten sociale groep, wat in India een jati genoemd wordt. Jati betekend letterlijk geboortegroep. Je komt dan ook vanaf je geboorte in een bepaalde groep, dezelfde groep als die van je ouders. Je moet een beroep kiezen uit jouw kaste en bijv. ook met iemand van jouw kaste trouwen. In kasten zijn voorschriften waar je je aan moet houden. Er staat bijv. in die voorschriften dat er onreine mensen zijn. Als iemand van een hogere kaste zo’n onrein persoon aanraakt moet hij zich meteen gaan wassen, omdat hij anders ook onrein wordt. De kasten zijn dus in rangorde, waarbij de laagste kaste ( de onaanraakbare) de Hirijans worden genoemd, wat kinderen van god betekend. Bij kinderen zijn de kasten minder belangrijk. De democratisch gekozen regering heeft het kastensysteem afgeschaft maar het leeft in de dorpen toch nog voort. Deels door het kastensysteem leeft de onderontwikkeling van India verder, we zullen dit proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: Stel dat iemand uit een lage kaste heel slim is, we noemen hem even voor de duidelijkheid Japie. Japie behoort tot een lage kaste, waardoor hij geen beroep kan kiezen waar zijn intelligentie tot recht komt. Stel dat het kastensysteem niet had bestaan, dan had Japie met zijn intelligentie bijv. een hele goede leraar geworden en had hij de volgende generaties dus iets van zijn intelligentie meegegeven. Waardoor die volgende generatie weer verder zou kunnen ontwikkelen. Maar omdat Japie toevallig ouders uit een lage kaste heeft kan dit allemaal niet en wordt hij schoenpoetser. Iets waar de volgende generatie niets aan heeft. Dan heb je een tweede jongen Jantje. Jantje komt uit een hoge kaste, hij is eigenlijk heel dom, maar dat ziet niemand omdat hij uit een hoge kaste komt. Hij mag zo de kinderen les gaan geven, zonder opleiding of iets. De kinderen van de volgende generatie kunnen weinig van hem leren, omdat Jantje gewoon dom is en weinig weet wat hij de kinderen kan leren. Zo blijft de volgende generatie dom en krijgt de generatie er na weer een domme leraar, omdat diegene niets heeft geleerd van Jantje en dus zijn kinderen ook niets kan leren. Zo blijft India geen verder ontwikkelde kinderen krijgen en kan de onderontwikkeling dus ook niet worden stop gezet. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te gaan, maar het zou wel kunnen en dat is dan wel zonde.

Deelvraag 5: Hoe is het demografisch beeld van India en het verband met het ontwikkelingspeil?

In India wonen erg veel mensen, ongeveer 1 miljard. Maar het gemiddeld aantal mensen per km2 is ongeveer 275. Dat is dus lager dan Nederland. Maar het probleem is dat er teveel kinderen geboren worden terwijl het land arm is. Er komen per dag namelijk 50.000 mensen bij. Dat is dus elke dag het voetbalstadion van Ajax. 1 op de 6 wereldburgers is een Indiër. De groei is ruim het dubbele van 50 jaar geleden. Die groei is pas de laatste paar jaren iets afgenomen. De regering voert actief beleid om de bevolking te beperken zonder grote successen, inmiddels is de gemiddelde levensduur gestegen van 25 jaar (rond de eeuwwisseling) via 32 jaar (in de jaren dertig) tot 58 jaar nu. Dit is nog altijd 20 jaar korter dan die van de gemiddelde Nederlander. Vrouwen zijn, hoewel ze in de grondwet dezelfde status en rechten hebben, ondergeschikt aan mannen. Dit is vooral te zien aan het sterftecijfer, dat bij vrouwen veel hoger is. Als gevolg hiervan telde India in 1981 maar 933 vrouwen op de 1000 mannen. En Indiërs willen veel kinderen omdat die vanaf hun derde meer opleveren dan dat ze kosten. In India zeggen ze een kind heeft maar een mond maar wel twee handen. Het geloof speelt ook een rol, het is een heilige plicht om zo veel mogelijk kinderen te baren. De status is ook belangrijk, want hoe meer kinderen ze hebben hoe hoger de status. De mensen in India willen het liefst een zoon want die levert een bruidschat op, en die kan je brandstapel aansteken.

Hoofdvraag: Wat zijn de kenmerken van het ontwikkelingsland India en hoe is het voortbestaan van het ontwikkelingstuk te verklaren?

Om te beginnen is India een ontwikkelingsland. Je kan dat zien aan een aantal kenmerken. India heeft veel inwoners: je ziet dat aan de drukke straten, grote gezinnen. Dat is te verklaren omdat de mensen in India kinderen nodig hebben voor het werk en om voor de ouders te zorgen als zij oud zijn en wat ook bij het geloof hoort. Ze hebben o.a. geen geld voor geboortebeperking en ze hebben weinig kennis door te weinig onderwijs. Een ander kenmerk van India is het kastensysteem. Het kastensysteem is kort samengevat een regeringssysteem met grote verschillen in rangen. In India is de armoede erg groot. De armoede is in verband met de honger en ziekte in India. Dit is kort samen te vatten: Als er armoede heerst is er te weinig geld om eten te kopen. Door ondervoeding worden de mensen ziek, doordat zij ziek zijn kunnen we niet werken en omdat ze niet werken verdienen ze geen geld. Zo blijft armoede voortdurend bestaan. De infrastructuur is in India erg slecht. Er zijn voortdurende stroomstoringen, moeizame telecommunicatie en een chaotisch verkeer op slechte wegen. Goede snelwegen kun je niet vinden. Wat je er ook ziet is dat voetgangers, fietsers, runderen, olifanten, kamelen, bussen en vrachtwagens kriskras door elkaar heen rijden en lopen. Verkeersregels kennen ze er niet. In India is de landbouw belangrijk. De boeren maken eten op een akker, dat is bestemd voor de eigen honger. In India werken ze ook met mens en dier en gebruiken geen machines, want daar hebben ze geen geld voor. India is een complex land. Zowel wat betreft de bevolking als de natuur is er een grote verscheidenheid. De maatschappij zit zeer ingewikkeld in elkaar. Het ligt voor de hand: Het is een groot land. De natuur heeft gezorgd voor een grote verscheidenheid aan landschappen. Je ziet er tropische regenwouden, woestijnen, moerasgebieden etc. In India komen ook wervelstormen voor, verwoestende overstromen enz. Omdat er sprake is van grote mensenmassa is de bevolking onderverdeeld in honderden volken. De volken hebben soms een eigen taal met soms zelfs een eigen schrift. Dit zorgt voor de complexiteit in India.

REACTIES

A.

A.

ik heb er veel info uit gehaald

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.