IJzeren rijn

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 252 woorden
  • 11 juli 2007
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
De IJzeren rijn,

wat was het, wat is het, wat word het?

Geschiedenis:
In 1839 werd België gescheiden van Nederland. Een verbinding van een weg of kanaal was nog al duur. Toch moest er iets komen. Dit doortochtrecht is later uitgewerkt en vastgelegd in het IJzeren Rijn Verdrag uit 1873. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal aan te leggen. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn, vandaar de naam "IJzeren Rijn".
De bouw van de IJzeren Rijn is in 1869 gestart. In 1879 is de spoorlijn in gebruik genomen. In het begin reden er veel treinen op de IJzeren Rijn maar door de jaren heen zijn het er steeds minder geworden

Toekomst:
Via het spoor vervoeren is en blijft handig dus ze hebben gekeken wat ze er mee konden doen. Ook is er een door verbinding naar Duitsland.
Met dit verzoek tot reactivering beroept België zich op eerder gemaakte afspraken die zijn vastgelegd in het Scheidingsverdrag uit 1839 en het IJzeren Rijn Verdrag uit 1873. Dit is als een soort conflict tussen Nederland en België.
Het opnieuw in gebruik nemen van deze goederentreinverbinding heeft enorme gevolgen voor de regio. Het verstoort niet alleen de rust en natuur, maar ook de belevingswaarden van de omgeving, het gebruik van woonwijken en het dwarsbomen van toeristisch-recreatieve ontwikkelingen.
Het IVAM (een onderzoeksbedrijf) heeft berekend dat de schade kan oplopen van 450 miljoen euro. Bovendien zijn de jaarlijkse kosten van reactivering 45 tot 60 miljoen euro. Dit is de reden dat Roermond tegen reactivering van het oude tracé door Roermond en het Meinweggebied is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.