Hawai

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 3350 woorden
  • 17 maart 2013
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
51 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

     Hawaï   

nleiding: 

 Ik doe mijn spreekbeurt over Hawaï omdat ik heel graag een tropische land wou en omdat ik Hawaï gewoon een  hele mooie land vindt!!!

Geschiedenis:

Het begin van Hawaï begon met veel geknal en vuur. De 137 vulkanische eilandjes werden omhoog gespuwd als lava. De lava koelde langzaam af tot vruchtbaar land dat was het begin van een tropische land. De eerste bewoners van Hawaï waren rond het jaar 1000 voor christus. De bewoners toen leefden in kleine , eenvoudige huizen. Het waren grote families met veel kinderen . Na de kolonisten kwamen in de 11e eeuw een grote groep mensen uit Tahiti die de macht namen van de kolonisten. In de 12e eeuw gevolgd door een grote tweede golf migranten uit de huidige frans Polynesische eiland Tahiti waaronder de machtige  Kahuna (priester) Paao. Hij stelde het mensenoffer   voor aan goden en bouw  de eerste tempels .Hij legde ook de basis van het kapu systeem (een soort systeem ). Een ingewikkeld systeem van taboes (iets doen of zeggen wat niet mag) die alle sociale wisselwerking heel precies en omstandig regelde .Paao (de priester) stelde Pili van Tahiti aan als een nieuwe koning    ,en daarmee de beslissing van het eerste adeldom van Hawaii  .7 eeuwen lang regeerden de nazaten van deze familie gezamenlijk als opperhoofd (koning of koningin) met de hogepriesters (iemand die de koning of koningin helpt). Ondanks de gezamenlijke bloedlijn was er geen sprake van eenheid  tussen de eilanden.

Economie:

De economie van Hawaï gaat heel goed .De economie van Hawaï kan het beste omschreven worden als in de overgang van landbouw/ toeristische/low-Tech  (dat zijn gebaseerde diensten). Hawaï staat op de drempel van een kans om een belangrijk rol als leider in de economische ontwikkeling van de stille oceaan te spelen .Maar de politiek worstelt met zijn verleden. Misschien is er een factor (iets) dat Hawaï tegengehouden .Die factor is dat het ontbreken van een grote Amerikaanse en internationale banken. Die worden bij gehouden door de wetten. Landbouw productie is geleidelijk  gedaald net als in andere grote delen van (verenigde staten). In veel gevallen is productie verplaats naar andere ontwikkelingslanden als gevolg van de arbeidskosten .

The Big Island (Hawaï): werkloosheidspercentage is ongeveer 5%.

Kauai: werkloosheidspercentage is ongeveer 4%

Maui: werkloosheidspercentage is daar sinds 1991 iets meer dan 3%.

Oaho: werkloosheidspercentage is daar sinds 1991 ongeveer 3%

Klimaat:                                                    

De staat Hawaï ligt in de Grote Oceaan ten westen van het vaste land van de verenigde staten .Wie Hawaï wil bezoeken vanuit Nederland die moet zich voorbereiden op een lange reis. Na een reis van minimaal 12 uur naar de westkust van Amerika moet je nog zo’n 5 tot 6 uur vliegen naar het prachtige eiland Hawaï .Hawaï bestaat volledig uit vulkanische eilanden ,waarbij de westelijke eilanden het oudste zijn en de oostelijk de jongste Op dit moment is vulkaan Loihi  onderwater een nieuwe eiland aan het vormen dat waarschijnlijk  over zo’n ongeveer 10.000  jaar pas bovenwater komt. Hawaï heeft te maken met een tropisch klimaat waarbij de temperatuur vrijwel het hele jaar overdag tussen 24 en 31 graden Celsius ligt. Alleen de hoge bergpieken zijn een uitzonderingen omdat het daar kouder kan zijn .Op de hoogste bergtoppen (Mauna Kea ) (Mauna Loa) (Haleakala) kan het op de bergtoppen s ’winters  zelfs sneeuwen .Doordat er altijd wind is dat is de passaatwind wordt de temperatuur wat minder waardoor de maximumtemperatuur eigenlijk zelden 32 graden grens passeert .Alleen aan het einde van de zomer in de periode juli = oktober ,wil het wel eens 33- 34 gr worden. In Hawaï  valt er gemiddeld zo’n 12.000 millimeter neerslag per jaar wat bijna 20 keer zoveel als in Nederland .

Kijk hier kun je de temperaturen van Hawaï  zien:

          Temp        Temp     zon       neerslag                zee temp

          Maxi         min     uur

Jan    27            19       7              10%                     25

Feb   27             18      7               9%                      25

Maa  28            19      8               9%                      25

Dit wil je ook lezen:

Apr  28             20     8               9%                      25

Mei  29             21    9               7%                      26

Jun  30            22     9               6%                      26

Jul  30            23     10             7%                      26

Aug 31           24     9               6%                       27

Sep 31      23    9                 7%                      27

Okt 30      23    8                 9%                      27

Nov 29      22   7                 9%                      26

Dec 20     20   6                 10%                     26

Landschappen:

Hawaï  bestaat uit 137 vulkanische eilanden met als 8 belangrijkste:

Ni’hau                          Lanai

Kauai                           Kaho’olowe

Oaho                            Maui

Molokai                         Hawaï

De laatste Hawaï is ook meteen (Big Island is Hawaï )  het allergrootste eiland ze noemen deze ook wel Big Island .Bij de 137 eilandjes zitten ook eilandjes die onbewoond zijn .In Hawaï  heb je ook nog vulkanen die nog steeds actief zijn zoals deze vulkanen:Kilauea en Mauna Loa die je op het grootste eiland Hawaï kan vinden. Ook zie je veel regenwoud in Hawaï .

90% van de bloemen  en planten die je in Hawaï vindt zie je nergens anders op de wereld in dat opzicht is Hawaï heel bijzonder .Omdat Hawaï in de grote oceaan ligt kan je er veel watersport beoefen zoals :

Surfen  

Waterskieen

Windsurfen

Kitesurfen

Natuur:

In Hawaï zijn er veel National parks waar je de oorspronkelijke natuur van Hawaï ziet. Maar zonder die parken zijn de eilanden al mooi genoeg.

Regenwoud:

Er zijn veel stukken regenwoud in Hawaï .Deze worden behouden zoals ze zijn en worden dus ook niet gekapt. 90% (2500 soorten) van alle bloemen en planten die op Hawaï voorkomen, zie je nergens anders .Dat maakt de natuur van Hawaï zo uniek.

Dieren:

In de oceaan kun je de bultrugwalvissen zien. Het water is helder en er zwemmen heel veel tropische vissen in het water. In Hawaï leven een groot aantal zeldzame dieren, waaronder veel vogels en reptielen.

Vulkanen:

Eigenlijk zijn de Hawaï –eilanden niet meer dan toppen van vulkanen. Alleen de hoogste toppen steken als eilanden boven de oppervlakte ervan uit .Mauna Kea  de hoogste berg van Hawaï ligt 4205 m boven de zeespiegel .Alleen de vulkanen op het eiland Hawaï , gelegen in het unieke Hawaï Vulcanoes National Park,zijn nog wat vulkanen actief , de rest van de vulkanen zijn ‘dood’. De eilanden zijn dus onstaan van vulkaan ze liggen op een zogenaamde hotspot waar magma vanuit het binneste van de aarde als lava  naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hotspot beweegt ,onstond er zo een rij van eilanden van west naar oost ,waarbij de oudste (Dode vulkanen) in het westen liggen en de jongste (actieve vulkanen) in het oosten. Momenteel zijn  de vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland Hawaï nog heel actief dit geldt ook voor de Mauna Kea .Kilauea ,in het Valcanoes National Park ,heeft bijna continu (voortdurend) uitbarstingen , die door toeristen goed bezocht kunnen worden .Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een nieuwe uitbarsting , voor Mauna Kea wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten .Nog 30km veder noor het oosten , ver onder de zeeoppervlakte , werkt een nieuwe vulkaan , Loihi aan de opbouw van een nieuwe eiland dat over 10.000 jaar boven het zeeniveau uit zal komen (boven water zal komen) .Mauna Kea (witte berg) van de voet tot de top gemeten ,de hoogste berg ter wereld : de berg rijst (mauna kea) is 9000m hoog en komt 4207 m boven zeeniveau .Mauna Loa (lange berg) is de zwaarste berg ter wereld hij is slechts maar enkele meters lager  (Mauna Loa)

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Eigenlijk zijn de Hawaï –eilanden niet meer dan toppen van vulkanen. Alleen de hoogste toppen steken als eilanden boven de oppervlakte ervan uit .Mauna Kea  de hoogste berg van Hawaï ligt 4205 m boven de zeespiegel .Alleen de vulkanen op het eiland Hawaï , gelegen in het unieke Hawaï Vulcanoes National Park,zijn nog wat vulkanen actief , de rest van de vulkanen zijn ‘dood’. De eilanden zijn dus onstaan van vulkaan ze liggen op een zogenaamde hotspot waar magma vanuit het binneste van de aarde als lava  naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hotspot beweegt ,onstond er zo een rij van eilanden van west naar oost ,waarbij de oudste (Dode vulkanen) in het westen liggen en de jongste (actieve vulkanen) in het oosten. Momenteel zijn  de vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland Hawaï nog heel actief dit geldt ook voor de Mauna Kea .Kilauea ,in het Valcanoes National Park ,heeft bijna continu (voortdurend) uitbarstingen , die door toeristen goed bezocht kunnen worden .Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een nieuwe uitbarsting , voor Mauna Kea wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten .Nog 30km veder noor het oosten , ver onder de zeeoppervlakte , werkt een nieuwe vulkaan , Loihi aan de opbouw van een nieuwe eiland dat over 10.000 jaar boven het zeeniveau uit zal komen (boven water zal komen) .Mauna Kea (witte berg) van de voet tot de top gemeten ,de hoogste berg ter wereld : de berg rijst (mauna kea) is 9000m hoog en komt 4207 m boven zeeniveau .Mauna Loa (lange berg) is de zwaarste berg ter wereld hij is slechts maar enkele meters lager  (Mauna Loa)

Dan de Mauna Kea , maar de Mauna Loa heeft een bredere basis .De berg Haleakala  (huis van de zon) een vulkaan op Maui .De vulkaan heet zo omdat er veel toeristen naar de top van de vulkaan klimmen om de zonsopgang en zonsondergang te zien. Dat is een bijzonder spectaculaire ervaring je kan op de top van de vulkaan alle kanten van de grote oceaan  zien .

Cultuur:

De oorspronkelijke bewoners ( de polynesiërs) hadden veel gewoontes .Van deze gewoonte zie je nu nog veel treug in Hawaï .Bijvoorbeeld de luau(groot feest) en de lei (bloemenkrans)  De Hula (dans) en de hoelakleding .De bloemenkrans is het symbool van Hawaï .Hier in Nederland  noemen ze de slinger ook wel Hawaï slinger .En een blouse met bloemen noemen ze ook wel een Hawaï  blouse .Over de oorsprong van deze dans zijn veel legendes.

Meisje: Een rok van gras en bladeren

en andere dingen .Een bloemen krans op hoofd en om hun nek veel armbanden een fleurige topje en nog heel veel andere versiersels.          

Surfen: 

Het golfsurfen    is waarschijnelijk duizend jaar geleden ontstaan in Polynesie .Deze sport is door de polynesiërs meegenomen naar  Hawaï en daardoor is het bekend geworden bij mensen. Nu nog altijd door dat daar hoge golven zijn .Toeristen komen speciaal naar Hawaï om te komen surfen .Er zijn bijna nergens in de wereld  zo’n grote golfen .Er worden heel veel surfwedstrijden gehouden in Hawaï .Iedereen uit de wereld komt daarvoor naar Hawaï .Natuurlijk werkt de temperatuur ook wel mee! Het is namelijk lekker warm in Hawaï . De beroemdste surfer van de wereld komt uit Hawaï . Dat is Robby Naish .Hij woonde op het eiland Ouhu.

Voedsel:

Vroeger waren Hawaïanen  sterke mensen met een mega uithoudinsvermogen .Het waren boeren ,vissers en jagers die gevarieerd aten :verschillende soorten wortels,  fruit ,gevolgelte, varkensvlees , maar ook kruiden en medicinale (geneeskrachtige )planten werden verzameld in de bossen. Uit de zee kwamen garnalen ,zeewier, en schelpdieren. Hawaïanen aten bananen, koksnoten  bessen, aardbeien en appels. Het eten werd onder andere gekruid met zout en zeewier. Het volk at ook hondenvlees en de Koninklijke familie varkensvlees.

Poi  een soort paarse pasta gemaakt van tarowortel is een belangrijk iets in de Hawaïanen cultuur omdat het symbool staat voor kanaka maoli(de oorspronkelijke bewoners van Hawaï ) .Het was onvergevelijk als je een meningsverschil had terwijl er Poi op tafel stond .Door de verschillende volken die de afgelopen 200 jaar naar Hawaï  emigreerden heb je een hele diverse keuken .Het is niet zo gezond om kraanwater in Hawaï te drinken beter is mineraal water uit een fles te drinken.

Feesten&festivals:

Door de verschillende culturen in Hawaï en het goede weer is het hele jaar door wel iets te vieren .

Kijk dit zijn de feestdagen:

April: Merrie Monarch festival (werelds grootste wedstrijd voor huladansers)

Juni :King Kamehameha Day (Hawaïaanse feestdag met parades)

September: Aloha week (culturele evenementen ,Parades Kanoraces Hawaïaanse muziek)

December: Quiak silver /Eddie Aikau Memoria Big Wave Classic (een surfevement dat alleen gehouden wordt als de golven hoger zijn dan 6m )

Derde ma in jan: Martin Luther King Day

Derde ma in feb :Dag van de president

Laatste ma in mei: Memoriaal Day

4 juli :Onafhanhelijksheids dag

Eerste ma in sep: Dag van de Arbeid

Tweede ma in okt :Dag van Columbus

Vierde don in nov: Thanksgiving

Bewoners:

In Hawaï wonen meer dan 1 miljoen mensen .Ze komen van alle werlddelen. Maar de echt bewoners zijn de polynesiërs. Daar wonen er nog maar 2% van in Hawaï . Er wonen heel veel amerikanen , jappaners , chinezen en Filippino’s . Eigenlijk is dat niet zo gek idee want die landen liggen er omheen.     

Als er veel mensen uit diverse werelddelen bij elkaar wonen noemen ze dat een multiculturele samenleving .Er is geen groep waar het meeste zijn .Doordat er veel verschillende culturen in Hawaï wonen zijn er nu inmiddels veel bewoners van gemengde afkomst . (38%) ongeveer .Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld een chinees met een amerikaan trouwt. De kinderen daarvan zijn dan van gemengde afkomst .Deze groep van gemengde afkomst heeft een lokale cultuur gemaakt .Die noemen ze de Piclgin cultuur .Op Hawaï leven nog maar een paar honderd echte Hawaïanen , waarvan 200 op het prive- eilanden Niihau .De inwoners van Niihau trouwen niet met een amerikaan of een chinees .Ze trouwen allen met een echte Hawaïanen .

Beroemde  Hawaïanen:

Er zijn er niet veel, maar een paar :ik noemer een paar op:

Barack Obama (44e president van VS)

Duke Kahanmoko(zwemmer)

Lilyoukalani (koningin)

Bette midler (zangeres ,actrice en comedienne)

Akebono (sumoworstelaar)

Glenn Medeirvos (zanger)

Kleding:

Hawaï  staat bekend om zijn zomerse kleding .Bloemenkransen of van die mooie bloemenrokjes. De kleuren van de kleding zijn altijd heel fel .Ze hebben zomerse kleuren en zien er vrolijk uit . Blousjes met bloemenprint zie je ook heel veel in Hawaï  .Deze kleding is vooral geliefd bij toeristen .

Taal:

Hawaïaans                            Nederlands

Aloha                                      goedendag

Mahalo                                   Dank u /je

Kane                                      man

Pupu                                      snack

Keiki                                      mensen/kinderen

Wahine                                   Vrouw

Lanai                                     balkon/buitenplaats

Luau                                      Traditioneel dansfeest

Veder kon niks vinden over de taal van Hawaï .              

Nawoord : Ik vond het heel leuk om een werkstuk over Hawaï  te maken. En weet nu meer over Hawaï . En wil er zeker een keertje op vakantie .

Bronvermelding:

www.scholieren .com

www.spreekbeurtenstartpagina.nl

www.ronvanraalten.nl

www.wikitravel.org

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.