Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Haven van Gent

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1308 woorden
  • 29 januari 2004
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Haven van Gent

De haven van Gent, ook bekend als de vriendelijke haven, is gevestigd ten noorden van de stad zelf.Tussen Gent en Zelzate. Zelzate, Oostakker, Evergem,… zijn het hinterland, d.w.z. het gebied achter de haven. Vanuit de haven vertrekt het kanaal Gent-Terneuzen , zodat men de haven kan bereiken als men van zee komt. Men moet wel eerst langs verschillende sluizen, die vooral in de buurt van Terneuzen liggen . Door middel van een sluis kan het waterpeil worden geregeld en de scheepvaart van een hoogpeil naar een laagpeil worden gesluisd (en omgekeerd).Dit kanaal biedt dus de mogelijkheid om de haven van Gent via de zee te bereiken wat de haven natuurlijk ten goede komt. Er zijn 2grote sluizen in de omgeving van Gent.We hebben er 1 in Evergem en 1 in Merelbeke.De sluis van Merelbeke wordt beschouwd als de grootste sluis van België.Vanuit de haven vertrekt niet alleen het kanaal maar ook de ringvaart. De functie van deze ringvaart is simpel: men kan rond en langs Gent varen in amper 6 uur! Vroeger,toen de ringvaart nog niet gegraven was (de ringvaart is in de jaren 50 en 60 gegraven),duurde het soms 3dagen om van de ene naar de andere kant van Gent te komen (met de boot natuurlijk). Dus het duurde enorm lang om via de binnenwegen een bedrijf te bereiken en je lading te kunnen ophalen/lossen. Een ander kanaal, het kanaal Gent-Brugge ,mond uit in de ringvaart.

Vervoermiddelen

Men kan de haven van Gent natuurlijk met de boot bereiken, via de ringvaart of de kanalen Gent-Terneuzen en Gent-Brugge .Deze laatste mond uit in de ringvaart. Maar dit is natuurlijk niet de enige manier om de haven te bereiken. Er zijn verschillende mogelijkheden :

- De trein (een goederentrein). Via de spoorwegen kan men goederen vervoeren naar en uit de haven en haar rondomliggende bedrijven.
- De vrachtwagen. Men kan de haven met de vrachtwagen makkelijk bereiken via o.a. de Kennedylaan (die naast de complete haven loopt), de autosnelweg,…
- De auto. Zie vrachtwagen.
- Het vliegtuig. Via de luchthavens van Zaventem, Charleroi, Deurne of Oostende kan men gemakkelijk goederen naar België vervoeren. Vanuit deze luchthavens kan men de haven van Gent gemakkelijk bereiken via ons uitgebreid verkeersnetwerk.

Infrastructuur

Het havengebied van Gent beslaat een oppervlakte van in totaal zo'n 3.291 ha, verdeeld over 511 ha wateroppervlak (kanaal en dokken) en 2.780 ha terreinen.
De verschillende overslagbedrijven en industrieën zijn gevestigd langs het zeekanaal en de diverse havendokken: het Rodenhuizedok, het Mercatordok, het Sifferdok en het Grootdok met zijn zijdokken (Zuid-, Midden- en Noorddok). Al deze dokken zijn toegankelijk voor de grootste schepen die de haven kunnen aanlopen (80.000 DWT).
Ondanks deze grote oppervlakte is de haven van Gent maar de 3e grootste van België.De haven van Zeebrugge en vooral de haven van Antwerpen zijn belangrijker. De haven van Antwerpen wordt ook wel “De Containerhaven” genoemd.
Vergelijking: De haven van Gent staat 50e op de wereldranglijst terwijl Antwerpen met een 8e stek 1 van de belangrijkste havens ter wereld is.

Stouwerijen

De stouwerijen verzorgen het laden en lossen van schepen en kunnen een brede waaier van diensten aanbieden, zoals opslag, kwaliteitscontrole, stockbeheer, expeditie en transport. Voor de laad- en losoperaties kunnen zij vertrouwen op een pool van gespecialiseerde dokwerkers of havenarbeiders.

Enkele stouwerijen zijn:


C.B.M. N.V. +32/9/255.02.11
• CARGILL N.V. GHENT BRANCH +32/9/342.22.50
• EURO-SILO N.V. +32/9/251.21.41
• GENTSE HAVENBEHANDELINGEN N.V. +32/9/255.02.11
• GHENT COAL TERMINAL N.V. +32/9/255.02.11
• GHENT GRAIN TERMINAL N.V. +32/9/345.96.11
• GHENT TRANSPORT & STORAGE N.V. G.T.S. +32/9/251.64.64
• KESTELEYN GEORGES N.V. +32/9/223.29.81
• LOCACHIM N.V. +32/9/255.56.66
• MANUPORT N.V. +32/9/251.05.35
• OILTANKING GHENT N.V. +32/9/342.27.27
• R.H.B. N.V. Reyniers Havenbedrijf +32/9/225.47.77
• SEA-INVEST N.V. +32/9/255.02.11
• STUKWERKERS HAVENBEDRIJF N.V. +32/9/251.25.45

Tewerkstelling

Volgens het laatste onderzoek in 2001 bedraagt het totale aantal directe jobs in de haven van Gent 27 542.Het aantal indirecte jobs wordt op 25000 geschat zodat de haven van Gent werk bied aan ongeveer 50 000 mensen.

Daarom is de haven van Gent heel belangrijk in de economische sector. Het biedt werk aan ongeveer 50 000 mensen en het is een belangrijk internationaal handelspunt. De haven brengt Gent en België ook op de wereldkaart in andere landen wat altijd positief is. Maar het belangrijkste punt is dat er zich meer en meer (grote) bedrijven zich komen vestigen aan de gunstig gelegen Gentse haven wat nog meer jobs betekent en een nog grotere bloei van de economie.


Bedrijven

Dit brengt ons nu naar de bedrijven zelf. Door de gunstige inlandse ligging van de haven komen er zoals gezegd meer en meer bedrijven zich hier vestigen.Een aantal van deze bedrijven,de meest bekende, kan je hieronder terugvinden.

• Sidmar N.V.
De haven van Gent is de vestigingsplaats één van Europa's grootste staalproducenten.
Het bedrijf Sidmar bouwde zijn staalfabriek in de haven van Gent in de jaren '60 en produceert nu verscheidene miljoenen tonnen staal per jaar.
Het vestigde zich in Gent omwille van de beschikbaarheid van een haven met een goede nautische toegang en ook met een voldoende geschoold arbeidspotentieel.
De staalsector is de grootste werkverschaffer in de haven, met zo'n 6.000 arbeidsplaatsen

• Volvo Cars N.V. en Honda Europe N.V.
De twee belangrijkste vertegenwoordigers van de automobielsector in de haven van Gent zijn Volvo en Honda.
Honda gebruikt de haven van Gent als distributiecentrum voor geheel continentaal Europa via de import van wagens uit het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Verenigde Staten. Bovendien heeft Honda eveneens een distributiecentrum voor reserveonderdelen in de haven van Gent.
Anderzijds produceert Volvo zelf wagens in de haven en dit al sedert 1966. Het importeert de verschillende onderdelen hoofdzakelijk uit Zweden en assembleert meer dan 140.000 wagens per jaar. Behalve de autofabriek bezit Volvo eveneens een assemblagefabriek voor vrachtwagens en een distributiecentrum voor onderdelen in de onmiddellijke nabijheid van de haven.


• A-GAS CENTER en FINA OLEOCHEMICALS N.V
De chemische en petrochemische bedrijven zijn al aanwezig in de haven van Gent sedert het begin van de jaren '30 en meer specifiek op de linkeroever van het kanaal. Zij nemen een groot deel van de totale tewerkstellingscijfers en van de behandelde hoeveelheid goederen in de haven voor hun rekening. Het is de derde belangrijkste industriesector in de haven.
Er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven, maar het zou te veel zijn om op te noemen.

Soorten schepen

In de Gentse haven varen er heel veel soorten schepen.Elk schip heeft weliswaar zijn eigen functie. Omdat de Gentse haven landinwaarts ligt is ze onmogelijk te bereiken met de grote containerschepen wat wel lukt in de havens van Zeebrugge en Antwerpen, die daardoor ook groter en belangrijker zijn dan de haven van Gent. Je hebt de kleinere zeeschepen die een klein aantal containers kan vervoeren maar daar bijna niet voor gebruikt worden.Ze worden meer gebruikt voor het vervoeren van allerlei (petro-) chemische stoffen, staal,… . Je hebt dan ook de binnenschepen die varen op de kanalen en de ringvaart. Zij vervoeren vaak de goederen en stoffen van de grote schepen die niet gemakkelijk in de haven zouden kunnen varen. Hun goederen worden via een soort glijbaan op een binnenschip geladen. Dit binnenschip kan dan mat deze goederen naar de haven gaan en ze daar eventueel lossen.Ze kunnen ook de ringvaart en de kanalen opgaan naar bedrijven die daar gevestigd zijn. Ten slotte heb je ook de “duwers”. Zij duwen als het ware redelijk grote drijvende panelen voort waarop goederen liggen. Deze schepen vergemakkelijken het laden en lossen omdat ze niet langs boven kunnen afgesloten worden.

Havenactiviteiten

De activiteiten in de haven zijn uiteenlopend.Je hebt het laden en lossen van de schepen.Maar dit is niet het enige wat gedaan wordt. In de bedrijven zoals Sidmar en Volvo worden de geloste goederen verwerkt of worden er producten afgewerkt. In de haven is ook de rijschool voor vrachtwagens van het koninklijk atheneum gevestigd. Op hun terrein in de haven kan men oefenen naar hartelust. Er gebeurt nog veel meer in de haven, maar dat zou ons te ver lei(ij)den.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.