Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Globalisatie

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas aso | 351 woorden
  • 15 maart 2004
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Globalisering
Wat is globalisering eigenlijk?
Letterlijk is globalisering: ‘verspreid raken over de gehele wereld, een mondiaal karakter krijgen.’
Concreet wil dit zeggen dat alles grenzeloos wordt. Dat er in plaats van allemaal kleine landjes een groot geheel komt, de wereld. Jammer genoeg gebeurt dit enkel in de economie vandaag de dag. Dit is dan vertaald tot het afschaffen van taksen over de grenzen. Men veronderstelt dat hierdoor de wereldeconomie erop vooruit gaat. Juist of niet juist, laten we nog even in het midden.
Wat pleit voor de globalisering?
De globalisering zorgt ervoor dat de economie erop vooruit gaat. De beurscijfers zullen makkelijker stijgen. Het handelen over de grenzen heen wordt vergemakkelijkt en goedkoper gemaakt. De regelementen verschillen niet meer van land tot land en bijgevolg moeten de producten niet meer aangepast worden naargelang ze in een bepaald lad verkocht worden. Dit is heel voordelig voor de grote internationale bedrijven, en de overheidsbedrijven. Ook de contacten kunnen er goed op vooruit gaan tussen de landen onderling.

Wat pleit tegen globalisme?
De anti-globalisten, hebben vooral oog voor de armere landen, en kleinere bedrijven. Want zij zijn de dupe van heel het systeem. De rijken worden nog rijker, maar de armen worden uitgebuid. Men gaat ervan uit dat dit een 19e eeuws verscheinsel is, maar het is nu daadwerkelijk nog altijd zo. De machthebbers proberen ook zichzelf en hun land zoveel mogelijk te verrijken op de kap van de armen en kleinen.
Globalisme in de media.
De media geeft eigenlijk evenveel aandacht aan de feiten van het gebeuren asl aan het protest van de anti-globalisten. Maar echt duidelijk informeren doen ze niet. Ze vertellen de grote gebeurtenissen, maar niet de kleine détails achter de schermen.
Mijn mening over globalisme.
Ik vind het een goede stap, maar een heel slechte aanpak. Ik ben ervoor om de grenzen weg te doen en de wereld tot 1 te maken. Maar de manier waarop men nu bezig is, is voorspelbaar en oneerlijk. Men zou niet de rijken rijker moeten maken, maar de rijken armer en dat gebruiken om de armen rijker te maken tot er een sociaal evenwicht komt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.