Finland

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1020 woorden
  • 9 september 2002
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
85 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

1. Helsinki Er wonen in Helsinki 546000 mensen. Het is de grootste stad van het land en het is ook een belangrijke havenstad. De havens van Helsinki bestaan uit een aantal inhammen van de Finse Golf. De regering en de president zitten in Helsinki in het congresgebouw. De president van Finland heet: Martti Ahtisaari, hij werd in 1994 president. In Helsinki zitten een groot aantal culturele, wetenschappelijke en educatieve instellingen. Er is een universiteit, een technische universiteit, een conservatorium, verschillende bibliotheken en een groot aantal meusea’s waaronder het nationale museum, het stadsmuseum en het kunstmuseum. Helsinki heeft ook een metro, en er zijn goede verbindingen met het rest van het land. Er zijn ook twee luchthavens in Helsinki.

2.klimaat, plantengroei en landschap

Klimaat: Finland ligt helemaal in het noorden, dus je zou denken dat het er alleen maar koud is. Maar dat is niet zo, Finland heeft warme zomers en strenge winters. De gemiddelde jaartemperatuur is voor het zuiden –5 tot 3 graden, in het midden van Finland 1 tot 4 graden en in lapland (noorden) –1 tot 3 graden. In juli kan het wel 30 graden worden, maar in de winter kan het 30 graden vriezen. Het aantal sneeuwdagen per jaar is in het zuiden 100 dagen en 200 dagen in het noorden. De jaarlijkse regenval in de regenachtige delen zijn 600-700 mm, in Lapland minder dan 450 mm. Helsinki heeft de meeste regenval (705 mm). In de nazomer valt de meeste regen. In het midden van de zomer schijnt de zon dag en nacht. Ook wel ‘de witte nachten’ genoemd.

Plantengroei: Als je naar Finland kijkt in de atlas, dan bestaat de plantengroei helemaal uit noordelijk naaldwoud (taiga). Alleen in de zuidkust is een loofwoudzone, met o.a. eiken, essen, esdoorns en taxusbomen. Na de Sovjet-Unie is Finland het woudrijkste land van Europa; ca. 65% van het Finse oppervlak is woud. In het noordelijkste gebied van Finland groeien geen naaldbomen meer, dat gebied bestaan voornamelijk uit rendiermos.

Landschap: Finland heeft een landijsbedekking gehad, en dat ijs is gesmolten. Hierdoor heeft Finland heel veel meren, ca. (55.000). Bijna 9% van het grondgebied is meer. Ook heeft Finland veel moerassen en venen. Het grootste moeras in 144 km2. Het grootste meer is ruim
4400 km2. Alleen in het noorden van Finland zijn bergen, de hoogste top is 1324m 3. Bevolking: groei/aantallen/godsdienst

Bevolking: Er wonen in Finland 2 volken: Finnen en Lappen. Finland heeft ruim 5 miljoen inwoners, het is één van de dunst bevolkte landen van Europa. Slechts 16 mensen per km2. Lapland is het dunst bevolkt met 2 tot 3 mensen per km2. Meer dan de helft van de bevolking woont in het zuiden. Ongeveer 94% van de bevolking zijn Finnen en ongeveer 6% is Fins-Zweeds. Sinds 1900 liep het geboortecijfer terug, evenals het sterftecijfer, maar sinds midden jaren ’80 stijgen ze weer iets. Het geboortecijfer, 12 per 1000 inwoners is één van de laagste ter wereld. Tussen 1945 en 1978 emigreerden ruim een half miljoen Finnen, waarvan 300.000 naar Zweden. In totaal wonen er ongeveer 1,1 miljoen Finnen in het buitenland. In Noord Finland wonen ongeveer 3000 mensen die Laps spreken. Op dit moment woont ongeveer 60% van de bevolking in de steden. Van de 46 steden liggen er 22 aan de kust. De 3 grootste steden zijn: Helsinki, Tampere en Turku. Al jarenlang bestaat er een trek naar de steden en daardoor woont nog maar bijna de helft van de Finnen op het platteland.

Godsdienst: De kerk is een belangrijk onderdeel van het leven in Finland. Bij alle nationale feestdagen is ook een kerkelijke ceremonie. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse Lutherse kerk is op twee na grootste van de wereld met 4,5 miljoen leden. 1% van de bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe kerk. Die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd gekozen. Rooms katholieken en joden zijn in de minderheid. De zogenaamde Vrije Kerken hebben ook een beetje invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

4. Economie Finland heeft erg veel particulieren ondernemingen: ongeveer 80% van de bevolking werkt in de industrie. De rest van de bevolking werkt bij bijbanen en op het platteland. De mensen verdienen ongeveer $ 20100 per persoon per jaar. Dit was anders vlak na de Tweede Wereld oorlog. Toen werkte 36% in de industrie en 25% in de medische sector en de rest bij baantjes op het platteland. Maar deze lage stand van mensen die werkten is in de rest van de jaren flink gestegen. Nu behoort Finland tot een van de rijkste landen van Europa. De meeste waren die verkocht worden komen uit zuid Finland rond Helsinki.

5. Extra hoofdstuk: De Lappen en Meren

De lappen: Behalve Finnen wonen er in Finland ook nog Lappen. Zij vormen een aparte volksstam. Deze stam woont helemaal in het noorden van Scandinavië, ook in Finland. Een deel van de Lappen die trekken rond achter de rendieren aan, zij heten: Nomaden. In de zomer als de sneeuw verdwenen is, zijn de Lappen met hun rendieren op de toendra’s. De rendieren leven dan van toendramos. In het najaar, als de toendra’s weer onder sneeuw komen trekken de lappen meer naar het zuiden. Een deel van de Lappen trekt dus niet meer rond, die wonen ook niet meer in tenten, maar in houten hutten. Zij leven van de visvangst, de jacht en kleine akkers. Zij houden ook rendieren. Ondanks de moderne tijd leiden de Lappen nog een avontuurlijk bestaan. Door de koude en de uitgestrekte toendra’s is dit bestaan vaak bijzonder zwaar.

Meren: Finland wordt ook wel ‘het land van de 1000 meren’ genoemd. In werkelijkheid zijn het er ongeveer 55.000. Dan rekenen we alleen de grote meren mee. Het is moeilijk om de meren te tellen, want je ziet niet goed waar een meer begint en eindigt. Van alle meren in het land is de oppervlakte 30000 km2 (9% van het Finse grondgebied). Het grootste merencomplex is dat van de Saimaamerencomplex, met een totale oppervlakte van 4400 km2 en 14000 eilandjes. De meeste meren zijn omringt met metershoge naaldwouden. In de winter zijn ze bevroren en twinkelen kleine stukjes sneeuw op het ijs. Bijna 65% van het land is bedekt met naaldbomen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Meren: Finland wordt ook wel ‘het land van de 1000 meren’ genoemd. In werkelijkheid zijn het er ongeveer 55.000. Dan rekenen we alleen de grote meren mee. Het is moeilijk om de meren te tellen, want je ziet niet goed waar een meer begint en eindigt. Van alle meren in het land is de oppervlakte 30000 km2 (9% van het Finse grondgebied). Het grootste merencomplex is dat van de Saimaamerencomplex, met een totale oppervlakte van 4400 km2 en 14000 eilandjes. De meeste meren zijn omringt met metershoge naaldwouden. In de winter zijn ze bevroren en twinkelen kleine stukjes sneeuw op het ijs. Bijna 65% van het land is bedekt met naaldbomen.

6. Bronnenlijst

Boeken: - Finland het land van de 1000 meren - Natuurparken in Finland

Encarta Encyclopedie 2000
Encarta Encyclopedie 2001

Internet: - Gezocht via startpagina Google - finland.pagina.nl - www.landenweb.com - www.scandinavie.org

REACTIES

Z.

Z.

een dikke tien gekregen

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.