Fair Trade

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 787 woorden
  • 2 november 2009
  • 352 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
352 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Fair trade

Fair trade is een organisatie die de handelsmanier in de wereld wil veranderen.
Zoals de naam als zegt willen ze dat er een fair trade (=eerlijke handel) komt. Dit lijkt een moeilijke opgaven, en dat is het natuurlijke ook, maar iedereen kan helpen door spullen met het fair trade keurmerk te kopen.
Als er op een product het fair trade keurmerk (in Nederland en België het Max-Havelaar keurmerk) staat houd dit in dat dit product gemaakt is zonder slavernij, en dat de boeren er een eerlijke prijs voor gekregen hebben.
In deze blog zal ik uitleggen hoe dit in zijn werk gaat, en wat fair trade precies doet.

Hoe en waarom is fair trade begonnen:
Fair trade is ooit begonnen met het verkopen van producten in kerken in de Westerse wereld, om hiermee geld in te zamelen voor mensen in arme landen. Steeds meer mensen vonden dit een goed idee en zo werd in 1969 de eerste wereldwinkel in Nederland geopend. Hierin kan je alleen dingen kopen die voor een eerlijke prijs zijn ingekocht.
Het eerste keurmerk voor fair trade producten is ontstaan in 1988 en heet het Max-Havelaar keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de producten onder eerlijke omstandigheden ingekocht zijn en dat de producten gemaakt zijn zonder dat er slavernij aan te pas moest komen.
De fair-trade organisatie word steeds groter, en heeft steeds meer succes. Het uiteindelijke doel is natuurlijke een wereld met alleen maar eerlijke handel. Langzaam maar effectief word er geprobeerd dit doel te bereiken.

Wat doet fair trade nou precies:
De fair-trade organisatie zorgt op verschillende manieren voor eerlijke handel:
1. Ze betalen de producenten hogere prijzen dan dat de andere bedrijven doen.
2. Ze vertellen de producten hoe ze hun producten kunnen verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor de rijkere landen. Dit doen ze omdat de kwaliteit van de producten vaak lang niet kan tippen aan de kwaliteit van producten die gewoon uit de rijkere landen komen.
3. Er worden contracten gesloten met de producten voor een lange tijd zodat de producenten er zeker van zijn dat ze niet opeen een klant minder zullen hebben, maar een contract hebben waardoor de klant (in dit geval fair-trade) niet zomaar weg kan lopen als het niet bevalt.
4. Er word gedacht aan de milieu regels in de derdewereld landen.
Veel bedrijven laten een troep achter zodra ze de producten in handen hebben, en denken hierbij verder niet aan het milieu in het desbetreffende land. Dit houd in dat ze het milieu gewoon vervuilen. Fair-trade houdt zich bezig met het milieu en ook met het transport van de producten naar het westen zorgt de organisatie dat dit uiterst duurzaam gaat.
5. Ze streven naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derde wereld landen.

Uit welke landen komen de fair trade producten:
Ze importeren van circa 90 producenten in 30 landen. Van de handgemaakte producten komt het grootste deel (70%) uit Azië. Afrika en Latijns-Amerika leveren hierbij 15%.
Van de levensmiddelen komt een groter deel uit Afrika en Latijns-Amerika, de koffie zelfs geheel.
Fair trade koop niet producten van afzonderlijke producenten, maar doet dit via exportorganisaties, hiermee handelen ze op een eerlijke manier.
Om zeker te weten dat dit eerlijk gaat en effect heeft. Heeft Fair trade veel contact met de handelspartners en bezoekt deze 1 of 2 keer per jaar.

Het verschil tussen Max Havelaar/Fairtrade en Fair Trade Original.
Deze twee dingen worden vaak door elkaar gehaald maar betekenen beide iets heel anders.
Max Havelaar/Fairtrade is een keurmerk voor producten die met eerlijke handel tot stand gekomen zijn. Ze verkoopt geen producten, maar verleent haar keurmerk Max Havelaar/Fairtrade aan producten die voldoen aan haar richtlijnen. Het keurmerk garandeert dat door prijs die de boerenorganisaties krijgen ze zullen investeren in de kwaliteit, en zullen werken aan een betere toekomst. In Nederland is er een Max Havelaar Keurmerk voor de producten koffie, cacao, thee, vruchtensap, honing, rietsuiker, rijst, wijn, mango’s, avocado’s, druiven, sperziebonen, sinaasappels, bananen en katoen

Fair Trade Original is een organisatie die fairtrade producten ontwikkelt, importeert en verkoopt.
Veel van deze producten dargen dus het Max Havelaar keurmerk doordat ze aan die eisen voldoen.
Fair Trade Original importeert ook producten waarvoor (nog) geen keurmerk beschikbaar is en kan dit keurmerk dus niet altijd voeren.

De verkoop van Fair Trade producten
Fair Trade producten zijn meestal iets duurder dan andere producten, omdat het hele proces om deze producten te maken natuurlijk ook mee geld kost.
Producten van Fair Trade Original zijn te koop bij Wereldwinkels, Fair Trade Shops en bij diverse supermarkten zoals Albert Heijn, Super de Boer, Jumbo, Deen en Dirk.
Diverse gevestigde merken stappen nu ook over op fairtrade, zoals bijvoorbeeld chocoladefabrikant Verkade (sinds 2008) en Ben & Jerry's ijs. Groningen en Goes mogen zich inmiddels de eerste fairtrade-gemeenten in Nederland noemen.

REACTIES

F.

F.

hoi ik vind het heel goed geschreven, handig voor mijn spreekbeurt.

12 jaar geleden

A.

A.

ik moet twijfelen tussen 2 onderwerpen en dit maakt het wel extra moeilijk maar als ik het hier over ga doen bedankt voor de infomatie!!!!

enne trouwens mooi gemaakt.
nogmaals bedankt!!!

12 jaar geleden

L.

L.

Heey, mooie beschrijving.
moet een duopresentatie doen.
Hiermee kom ik dr wel:D
dankje

11 jaar geleden

A.

A.

superr goed gemaakt
helpt bij m'n werkstuk!!

11 jaar geleden

I.

I.

Dankjeewel! lekker makkelijk voor m'n werkstuk! tnx

11 jaar geleden

J.

J.

had nog weinig tijd voor werkstuk
kan nu werkstuk over schrijven

11 jaar geleden

H.

H.

Dank julliewel voor jullie superlieve reacties! Hilde. :)

11 jaar geleden

T.

T.

Overschrijven...nee joh! kopiËren? echt wel!!!!
vet handig!!! thx!!!

10 jaar geleden

T.

T.

Hi, dit is thx!!! weer lees net reactie leraren, ....com nix kopi"eren dus maar je hoofd gebruik, werk echt, bijna klaar, maar een klein beetje kopi"eren mag huis wel toch? xxx thx!!!

10 jaar geleden

T.

T.

p.s: Hilde goed gedaan!!!!

10 jaar geleden

E.

E.

heee,
thnxx ik kan nu gelukkig zonder stresss en presentatie houden!!
x

10 jaar geleden

L.

L.

er mag wel een inhoud bij!

10 jaar geleden

Y.

Y.

hey!!
Echt spr handige info voor mn verslag!!! thx :-)

10 jaar geleden

C.

C.

Ik ben hier echt blij mee,

want ik doe mijn werkstuk erover!

thx :-)

10 jaar geleden

I.

I.

Dankje voor de info! Nu kan ik zonder stress mijn presentatie afmaken ;p

8 jaar geleden

R.

R.

hoi keurmerk kon er ook bij maar wel goeie informatie voor mijn werkstuk

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.