Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Inhoud de Himalaya

1. Het gebergte

2. De mount Everest
3. Gletsjers
4. Lawines
5. Dieren
6. Dorpen
7. Het leven
8. Andere berggebieden

1. Het gebergte

De Himalaya, een berggebied in: Nepal, Tibet, Sikkim, Afghanistan, Pakistan, India en Bhutan. Het is een gebied met bergen die soms hoger zijn dan 8000 meter. Met een lengte van 2700 kilometer en 205 meter breed. Dat is van Amsterdam naar Moskou! Het trekt veel bergbeklimmers en toeristen. Met diepe dalen en rivieren. De geschiedenis is heel moeilijk. Het is het jongste gebied van de Wereld. Ongeveer 600.000 jaar geleden is het begonnen te ontstaan. Toen kwam het drieduizend meter omhoog. Geologen hebben het onderzocht. India en Pakistan drukken tegen Tibet aan. En zo ontstaat het dan. Soms gaat het nu nog door, maar dan zijn het aardbevingen. de zwaarste was in 1934 in Nepal. Toen waren 10.000 mensen overleden! Steeds gaat zo’n er tien centimeter omhoog met zo’n aardbeving beving.

2. De mount Everest

De hoogste berg te wereld lig in de Himalaya: de mount Everest. Hij is 8848 meter hoog. De berg trekt veel bergbeklimmers aan. De eerste man die de mount Everest heeft beklommen is de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary, samen met zijn sherpa Tenzing Norkay (een sherpa is iemand ie spullen draagt voor de bergbeklimmer, en hij krijgt er geld voor). Dat was in 1953. De bergbeklimmers doen er ongeveer 3 maanden over, ze reizen van kamp naar kamp.

3. Gletsjers

In de Himalaya zijn veel gletsjers, want er zijn veel hoge bergen en ijs en sneeuw. De bergbeklimmers moeten er ook altijd overheen. Ze hebben touwen aan elkaar vast gebonden, want als er iemand in een spleet valt kan je elkaar nog redden. Ze nemen ook ladders mee voor als een spleet te breed is doen ze er een ladder overheen en dan kan je eroverheen lopen. Zo spleet is soms wel 80 meter diep! En dan ligt er ook nog water in. Als mensen een berg beklimmen, gaan ze vaak over gletsjers heen.

4. Lawines

De lawine komt veel voor in de Himalaya. De dorpen worden verwoest. De bergbeklimmers zijn er ook niet blij mee. Bijvoorbeeld als je de mount Everest beklimt komen er veel lawines voor. De bergbeklimmers gaan niet alleen dood aan gebrek aan zuurstof of door de kou, maar ook door lawines. Als de bergbeklimmers slapen hebben ze de tenten aan elkaar vast gebonden. En paaltjes in de grond geslagen, want als er een lawine komt, heb je minder kans dat je mee wordt genomen met een lawine. Lawines worden vaak ook veroorzaakt door skiërs. In de Himalaya heb je niet echt veel skiërs, maar als je naast de skipiste skiet, kan het zijn dat er een lawine komt. Er worden veel dorpen verwoest. Als er een is geweest, hebben ze honden om in de sneeuw mensen te sporen. Soms gebruiken ze een helikopter om er snel bij te zijn.

5. Dieren

In de Himalaya leven veel dieren. Vroeger waren er tijgers en leven. Maar er werd op gejaagd en ze zijn er nu bijna niet meer. Soms leven ze nog in wildparken (dat zijn parken voor dieren die net niet uitgestorven zijn in het land zoals: tijgers, neushoorns, olifanten en krokodillen). Die niet in wildparken leven zijn: apen, rode panda’s, herten en vogels. De vogels zijn veel gieren raven en bloedfazanten.
Maar wat vooral erg is zijn de bloedzuigers. Bij de regenperiode komen ze vaak in actie. Ze vallen mensen en dieren aan. En nog een belangrijk dier is de yak een rund met een dikke vachten korten poten. Het dier is getemd, want vroeger leefde die wilder. Hij is lastdier, en geeft de mensen melk en vlees. Van melk maken ze weer boter en kaas. Er zijn nog meer dieren die zeldzaam zijn. Sneeuwpanters en wolven. Er is een verhaal:,, Kuifje in Tibet’’. De sherpa’s geloven in een yeti een verschrikkelijke sneeuwman.

6. Het leven

Het leven is zwaar. Je hebt in Afghanistan en Pakistan Moslims. En verder is bijna iedereen Boeddhist of Hindoe. Eigenlijk zijn de godsdiensten hetzelfde. De mensen hebben ook bergen. Die bergen zijn hun goden. De mount Everest is voor hun de moeder der aarde, en er zijn er nog veel meer. Vaak worden ze monnik en ze leven dan in mooie klooster of cellen. Er worden veel feesten gehouden in die kloosters. Heel veel mensen leven als boer. Elke dag weer hetzelfde meedragen op de rug: water, hout en een ploeg. Als hij rijk is kan hij nog wat dieren kopen om te helpen. Maar volwassen moeten 50 a 60 kilo dragen! en een meisje van 9 15 kilo! De huizen zijn arm. Het koken gaat op vuur en dat duurt heel lang. De plaats waar ze koken is van leen, een kleisoort. En de vrouwen doen ook veel werk: wol spinnen, touw draaien, kleren weven, tapijten knopen en manden vlechten. De mensen hebben vaak vochtige huizen.

7. Dorpen

Er zijn vele dorpen, je hebt niet eens steden in de Himalaya. Het land want het meest in de Himalaya ligt is Nepal. De hoofdstad daarvan is Kathmandu. En nog een grote stad is Patan. Maar dan zijn er allemaal dorpen. Die in dalen of soms wel eens boven die 4000 meter liggen. Het zijn dorpen die moeilijk bereikbaar zijn. En ze moeten zelf in de buurt voedsel vinden of kopen. Want ze kunnen niet naar een ander dorp toe, want dat ligt kilometers verder. De mensen hebben het heel moeilijk! Een diep dal is moeilijk te verlaten om naar een ander dorp te kunnen.

8. Andere berggebieden

De Himalaya is een berggebied, maar er zijn nog veel meer berggebieden. Bijvoorbeeld: Alpen, de Pyreneeën, Oeral, Kakausus, de Rocky Mountens en de Andes. Ze hebben hier weer andere dingen in de Himalaya. Er zijn weer bijvoorbeeld bergen met een andere vorm, of lagere bergen. De mensen leven weer anders. Dat is een groot verschil.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

bedankt ik moest een werkstuk make voor ak maar dit is goed genoeg!!

xxsylvana

9 jaar geleden

L.

L.

super cool ik moest een spreekbeurt maken over dit en ik kan heel veel hier van gebruiken!!!

9 jaar geleden

D.

D.

goed dat jullie mijn tip hebben gebruikt want eerst stond het er niet helemaal op! :) :) :)

9 jaar geleden

H.

H.

nu kan ik zonder zorgen een werkstuk maken!!!!!
maar eigenlijk is het niet goed want dan krijg ik een 1
:$ :$ :$

9 jaar geleden

B.

B.

Lekker door deze site heb ik mijn spreekbeurt snel kunnen maken en onthouden. en raat is. ik heb een 9

9 jaar geleden

Y.

Y.

Bedankt voor dit leuke werkstuk. Echt super

8 jaar geleden

D.

D.

Ik heb er veel informatie uit kunnen halen dank je voor dit leerzame en leuke werkstuk!!!

7 jaar geleden

Y.

Y.

Goed werkstuk

7 jaar geleden

G.

G.

Oh,
deze site heeft me echt gered!!!!!!!!!!

5 jaar geleden

K.

K.

dit verslag is pure rotzooi

2 jaar geleden

D.

D.

echt super tof

2 jaar geleden

D.

D.

:} ik weet zeker dat ik een 8 haal

2 jaar geleden

M.

M.

veel fouten heb een zes gekregen . ik vind het niet zo geweldig

2 jaar geleden