Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Etna

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 289 woorden
  • 3 juli 2008
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
WERKSTUK AARDRIJKSKUNDE
De Etna vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië


bron: nasa
De Etna is een uiterst actieve vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania. De vulkaan wordt ook wel de Mongibello genoemd. Met 3323 meter is het de hoogste berg van het eiland en de hoogste vulkaan in Europa. Op 1800 meter hoogte ligt Rifugio Sapienza, een startpunt voor wandelaars en skiërs. Piano Provenzana aan de andere kant van de berg is een vergelijkbaar startpunt. De Etna op Sicilië is de grootste en actiefste vulkaan van Europa en de tiende op de wereldranglijst. Haar oppervlakte is ongeveer 60 bij 40 kilometer en heeft een omtrek van 130 km! Dat is dus groter dan heel de provincie Utrecht!
Etna op ploffen?

De Etna rommelt behoorlijk sinds juni 2002. Na een stevige aardbeving (3,6 op de schaal van Richter) op 22 september barstte de 3300 meter hoge vulkaan op Sicilië in de vroege ochtend van 2 7 oktober opnieuw uit. Ditmaal ook op de noordflank. Deze activiteit duurt nu al ruim twee maanden.

Reden voor de ligging van de Etna
In het gebied waar de Etna ligt, zijn er veel actieve vulkanen. Om maar als voorbeeld de Vesuvius en de Stromboli te noemen. Dit komt doordat het gebied in een complex deel van de aardkorst, op de rand van twee platen ligt (de Euraziëathische plaat en de Afrikaanse plaat) die met elkaar in botsing zijn. De plaatrand tussen die twee platen is niet recht, maar loopt met allerlei hoeken en bochten langs 'microplaten'. In het algemeen duikt de Afrikaanse plaat onder de Euraziëatische plaat. Bij de Etna is de situatie anders dan bij de andere vulkanen, hier is rek in de aardkorst waardoor langs de scheuren magma omhoog kan komen.

einde werkstuk aardrijkskunde: de etna

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.