Wie vieren er carnaval?
Bijna iedereen in Spanje viert carnaval.
Maar toen Francesco Francoin in Spanje de macht overnam verbood hij carnaval; Hij was bang dat de mensenmassa zich tijdens het feesten tegen hem zou keren.
Vanaf dat moment konden de mensen alleen maar in het diepste geheim carnaval vieren.
In de jaren zestig stonden de autoriteiten het feest met tegenzin toe, niet alle teksten van de carnavalsliederen mochten gepubliceerd worden.
Wanneer wordt carnaval gevierd?
De eerste carnavalsfeesten in Spanje werden in de acttiende eeuw gehouden. In 1917 kreeg het zijn huidige vorm. Carnaval, in februari of begin maart (afhankelijk van de datum van Pasen) is weer een echt straatfeest.
Eerst moeten we weten wanneer dat Pasen valt. Dit kan men berekenen door te onderzoeken wanneer de eerste zondag na de volle maan na de 21 maart valt. Carnavalszondag is altijd 7 weken voor Pasen. Dat is 7 keer 6 = 42 werkdagen, min de maandag en dinsdag na carnavalszondag.
De winter loopt ten einde en de vastentijd staat voor de deur. Het eindigt op of net na Aswoensdag met de begrafenis van Sardine, waarbij een nep Sardine, de winter voorstelt, wordt begraven of verband.
Waar wordt carnaval gevierd?
Op de straten van Spanje wordt bijna overal carnaval gevierd. Het is er een super groot feest. Allen mensen zijn verleed. Voorop zie je de dansende mensen met hele mooie kleding. Iedereen juicht de koningin toe.
Hoe is carnaval ontstaan?
De historisch juiste verklaring voor het ontstaan van dit feest is nog altijd niet bekend omdat er verschillende verklaringen zijn volgens meerdere onderzoekers.
Hoe wordt carnaval gevierd?
Carnaval in Santa Cruz. (Een stad in Spanje, in de provincie Tenerife.) Het tweede grootste carnavalsfeest ter wereld.
Carnaval wordt uitbundig gevierd in meerdere dorpen en steden van het eiland Tenerife (in Spanje), maar vooral Santa Cruz en Puerto de la Cruz staan deze dagen en nachtenlang op stelten tijdens deze hoogdagen van feest, bier, muziek en dans.
Carnaval is een volksfeest en wordt voornamelijk op straat gevierd. Het centrum van Santa Cruz is feestelijk versierd en naast het reuze centrale podium op de Plaza de España, worden in de aangrenzende straten honderden kermiskramen, eettentjes en muziekstalletjes opgetrokken. Vele dagen en vooral nachten lang is Santa Cruz een bruisende stad vol Samba, salsa en merengue, waar duizenden feestvierders onvermoeibaar mee dansen op het aanstekelijk ritme van de zuiderse klanken.
Het afsluitend dansfeest op de PLaza de España kreeg in 1987 een plaatsje in het Guinness book of Records als grootste carnavalbal van de ganse wereld.
De verkiezing van de koningin.
Naast de eigenlijke feeststoet, is het hoogtepunt van de viering ongetwijfeld het verkiezingsgala van de carnavalskoningin op het grote podium van de PLaza de España. Onder professionele regie wordt een schitterend licht- en klank- spektakel vertoond, dat live wordt uitgezonden door honderden Tv-stations over de ganse wereld. De mooi opgesmukte kandidates moeten soms acrobatische toeren uithalen om het speciaal ontworpen kostuum van meer dan honderd kilo, gesteund door wieltjes, over de ganse lengte van het podium slepen. Het weekend daarna praat de nieuw gekozen koningin met haar eredames in een voorbereidende stoet , gevolgd door duizenden feestvierders op versierde aanhangers van vrachtwagens en tractoren.
De verbrande sardine.
Een dag na de stoet, wordt een kartonnen "sardien" ruim zo groot als een volwassen walvis plechtig verbrand, als afscheid van het wereldse carnaval en als zinnebeeld van de aankomende vastenperiode. Vele duizenden aanwezigen, verkleed als zwarte weduwe, priester, monnik, bisschop of zelfs paus, zeggen erbarmelijk rouwend en met veel misbaar definitief vaarwel aan het voorbije carnaval en bereiden zich voor op de religieuze vastentijd. De verbrande sardien geeft aan dat men noodgedwongen terugkeert tot de orde van de dag en het ongeremd feesten even voor bekeken houdt.
REACTIES
1 seconde geleden