Werkstuk: Brazilië

Tropisch regenwoud.

In een tropisch regenwoud heb je geen seizoenen. Heel het jaar door is het zelfde weer. Daarom is het een tropisch klimaat. Elke dag gebeurt het zelfde.
’s Ochtends is het al warm en zijn er meestal geen donkere wolken. ’s Middags word het nog warmen vaak wel 30 graden. En aan het eind van de middag zijner dikke zwarte wolken en begint het te onweren en hard te regenen. ’s Avonds word het vaak weer droog en wat koeler. En ’s Nachts word de temperatuur bijna nooit onder de 20 graden.

Brazilië

Brazilië heeft een tropisch klimaat. Het kan er heel heet zijn. Maar toch is de klimaat overal in Brazilië anders. In het zuiden van het land kan het vriezen in de winter. En in het noordoosten van het land kan de temperatuur ver omhoog gaan tot wel 38 graden. De seizoenen zijn in Brazilië om gekeerd vergeleken bij Nederland. Want als bij ons de lente net begint, dan begint bij hun net de herfst. En is het herfst dan is het in Brazilië lente. En de zomer en de winter zijn daar ook omgekeerd.Bevolking

De bevolking is in Brazilië erg verschillend. Want de bewoners komen overal vandaan. De meeste mensen komen uit Spanje, Syrië, Libanon, Polen, Duitsland en er zijn zelfs mensen uit Japan naar Brazilië geëmigreerd. Verder wonen er veel Portugezen en mensen van Afrikaanse afkomst. Dat komt omdat er mensen vroeger uit Afrika naar Zuid – Amerika vervoerd werden als slaven.
Dit is het Braziliaanse volkslied:
Ouviram do Ipiranga as margens plácidas
De um povo heróico, um brado retumbante
E o sol da liberdade, em raios fúlgidos
Brilhou no céu da pátria nesse instante
Se o penhor dessa Igualdade
Conseguimos conquistar com braço forte
E em teu seio, ó liberdade
Desafia o nosso peito a própria morte
Ó pátria amada, idolatrada, Salve! Salve!
Brasil, um sonho intenso, um raio vívido
De amor e de esperança a terra desce
E em teu formoso céu, risonho e límpido
A imagem do cruzeiro resplandesce


Gigante pela própria natureza
És bela, é forte, impávido colosso
E teu futuro espelha essa grandeza
Terra adorada!
Entre outras mil, és tu, Brasil, ó pátria amada
Dos filhos deste solo és mãe gentil
Pátria amada, Brasil!
Taal
De taal in Brazilië is Portugees. Deze taal lijkt een beetje op de Spaanse taal ten minste als je het schrijft. Maar de uitspraak is heel anders. Voor de 18de eeuw was Tupi-Guarani (Indianentaal) was de enige taal die de Brazilianen toen spraken. Maar in 1757 werd deze taal afgeschaft door de Portugezen. Sinds die tijd is Portugees de Braziliaanse taal geworden . Maar in het Braziliaans-Portugees is er toch nog wat terug te horen van de Tupi-Guarani taal.En er zijn nu nog 174 verschillende indianentalen in Brazilië maar die verdwijnen ook langzaam aan.
Nederlands Portugees
Ja = Sim
Nee =Não
Hallo =Oi
Goedemorgen = Bom dia
Goedemiddag = Boa tarde
Goede avond = Boa noite
Alstublieft = Por favor
Dank u wel = Obrigado
Hoe gaat het?= Como vai?

Indianen

De eerste bewoners van Brazilië waren Indianen. In het jaar 1500 werd Portugal de baas over Brazilië. Er leefde in die tijd 3 miljoen indianen. En nu zijn dat er maar 200.000 dat is bijna 10 keer minder dan 500 jaar geleden. De meeste indianen zijn door onbekende ziektes gestorven. Sommige indianen zijn door de portugezen gedood. De portugezen namen die onbekende ziektes mee naar hun eigen land. Portugezen stelde veel grond van de indianen daar gingen ze hun eten op verbouwen. En de indianen die niet meewerkten of niet luisterden werden gedoo Indianen
Indianen horen bij het oerwoud want daar hebben ze ook voedsel. Ze zijn is kleine groepjes verdeelt. In 1 groep zitten van 200 tot 300 indianen bij elkaar. Dat doen ze omdat ze anders niet genoeg eten hebben voor heel de groep. Soms word de groep te groot en splitsen ze in tweeën. De indianen waren steeds met elkaar in oorlog maar ze durfden elkaar niet uit te roeien.

Slavenhandel

In Brazilië was vroeger ook veel slavenhandel. Toen zijn er veel slaven uit Afrika naar Brazilië gekomen. De slaven moesten hard werken op het land. De mensen die de zelfde taal spraken zaten bij elkaar zodat er geen opstand zo komen.
je hebt een handige site waardoor ik veel info hebt hartstikke bedankt! dat je die site hebt gemaakt!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Leuk werkstuk hoor :s

8 jaar geleden