Door de betuweroute kunnen goederen per trein van Rotterdam naar Duitsland worden vervoerd, dit is handig omdat de weg te druk is en om de groeiende aanvoer van goederen te verwerken. Via Duitsland gaan de goederen naar de rest van Europa. Daarom moet de betuwe lijn nog meer groeien. De gebruikte kaart is 72a
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van intermodaal transport. Daarbij wordt voor dezelfde lading gebruik gemaakt van meerdere vervoermiddelen. Om hun vracht tegen zo laag mogelijke kosten op de plaats van bestemming te krijgen, zoeken ze naar een combinatie van bijvoorbeeld binnenvaartschip en trein of vrachtauto en trein.
Zevenaar: In zevenaar heb je de volgende bouwwerken nodig om de Betuwelijn aan te leggen en dat zijn er heel wat.
Dintelhavenspoorbrug: In april 1998 is de nieuwe spoorbrug over de Dintelhaven (Rotterdam-Europoort) op zijn plaats gezet. De 270 meter lange boogbrug was op een nabij gelegen assemblageterrein in elkaar gezet. In tegenstelling tot de oude enkelsporige brug beschikt de nieuwe over dubbelspoor. De vervoerscapaciteit van de Havenspoorlijn wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Bovendien wordt de nieuwe brug niet meer gedragen door een middenpijler, zodat de duwvaart hier makkelijker kan passeren. De brug is per 1 mei 1999 in gebruik genomen. Hiermee is de Havenspoorlijn tussen Maasvlakte en Botlekspoortunnel geheel dubbelsporig geworden. Het ontwerp van de Dintelhavenspoorbrug is bekroond met de prestigieuze ‘Brunel Award for the outstanding Railway Design 1998’.
Botlekspoortunnel: De bestaande spoorbrug over de Oude Maas moet vaak open voor de scheepvaart en biedt geen plaats voor een tweede spoor. Daarom wordt naast de bestaande Botlektunnel voor het wegverkeer een aparte, 3065 meter lange tunnel voor goederentreinen aangelegd. Deze eerste geboorde spoortunnel van Nederland bestaat uit twee, deels halfopen, deels gesloten toeritten en twee geboorde tunnelbuizen. De geboorde tunnelbuizen zijn ieder 1835 meter lang. De Botlekspoortunnel wordt geboord met een zogenoemd Gronddrukbalansschild, een boormethode die nog niet eerder in Nederland is toegepast. De tunnel wordt in 2002 in gebruik genomen.
Kijfhoek: Ten zuiden van Barendrecht vervolgt de Betuweroute haar weg richting rangeerterrein Kijfhoek, dat deels in de gemeente Heerjansdam ligt en deels in de gemeente Zwijndrecht. Kijfhoek is met 50 hectare het grootste rangeeremplacement van Nederland. Op dit knooppunt kunnen goederentreinen, waarvan de wagons diverse bestemmingen hebben, worden ontkoppeld, gesorteerd en weer samengesteld tot één trein met een bepaalde bestemming.
Het uit de jaren zeventig daterende rangeerterrein Kijfhoek zal voor de komst van de Betuweroute grondig worden gemoderniseerd. De verwerkingscapaciteit wordt verhoogd van 1600 naar 2800 wagons per etmaal door de aanleg van extra aankomst-, verdeel- en vertreksporen. Het naar de haven vertrekkende treinverkeer wordt met een nieuwe fly-over (een bijna één kilometer lang en acht meter hoog viaduct) over het binnenkomende treinverkeer heen geleid. Ook het treinverkeer dat vanaf het zuiden binnenkomt, hoeft in de toekomst niet meer te wachten op het rangeerverkeer op Kijfhoek. Daarvoor wordt een zogenaamd vorkvormig viaduct aangelegd, dat zich in de lucht splitst in twee afzonderlijke banen die uitkomen op de aankomstsporen. Het rangeerproces zelf wordt eveneens technisch vernieuwd. Centraal in dat proces staat het zogeheten ‘heuvelen', een samenspel tussen techniek en natuurkrachten.
Overkapping Barendrecht: In Barendrecht volgt de Betuweroute het bestaande spoor richting rangeerterrein Kijfhoek. Naast het reizigersspoor loopt hier immers al een dubbelspoor dat exclusief bestemd is voor de goederentreinen die naar Kijfhoek rijden. Deze vier sporen worden nog eens uitgebreid met twee extra reizigerssporen, twee sporen voor de hogesnelheidstrein en een derde goederenspoor, tezamen negen sporen. Net voor Kijfhoek takt de HSL-Zuid af richting Heerjansdam en Zwijndrecht. De passagierssporen lopen langs de westzijde van Kijfhoek en vervolgen hun weg richting Dordrecht. De goederensporen vertakken zich in sporen voor de treinen die op Kijfhoek gerangeerd moeten worden en in doorgaande sporen richting Dordrecht en richting Duitsland, via de Sophiaspoortunnel.
Om de overlast van deze negen sporen zoveel mogelijk te beperken, worden langs de bebouwde kom in Barendrecht alle negen sporen op bijzondere wijze overkapt en daarmee aan het zicht en het gehoor onttrokken. Er wordt een soort holle dijk over alle negen sporen heen gelegd. Deze overkapping begint ongeveer 100 meter na de Dierensteinweg en eindigt 1500 meter verder, voorbij de onderdoorgang Boezemweg (onderdeel van de gemeentelijke rondweg). In de kap wordt het station van Barendrecht geïntegreerd. Boven op de kap komen onder andere bomen, struiken, grasvelden en een pleintje. Verder is voorzien in parkeerruimte, een busstation, een fietsenstalling en een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers.
De kap wordt in fasen gebouwd, van oost naar west. Deze fasering is gekozen met het oog op de eis dat het treinverkeer tijdens de bouw moet kunnen doorgaan. Het traject Rotterdam-Dordrecht is immers een belangrijk onderdeel van het net van de Nederlandse Spoorwegen en kan geen moment worden gemist; de kap kan daarom niet in één keer worden aangelegd. De bouwers leggen de nieuwe sporen ‘buis voor buis’ aan.
Sophiaspoortunnel: De inclusief toeritten circa acht kilometer lange spoortunnel begint in de gemeente Zwijndrecht op het rangeerterrein Kijfhoek. De tunnelbak gaat vanaf hier eerst onder het reizigersspoor Rotterdam-Dordrecht door. Verder oostwaarts kruist de afgedekte tunnelbak het Zwijndrechtse Sportpark Bakestein. Na kruising onder de rijksweg A16 kruist de tunnelbak van de Sophiaspoortunnel de Langeweg en de Krommeweg. Deze wegen zullen daarom tijdens de bouw van de tunnel tijdelijk worden omgelegd.
Het boortunneldeel van de Sophiaspoortunnel begint op grondgebied van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. De boortunnel passeert de VINEX-lokatie ‘De Volgerlanden’ op zo’n 15 meter onder de grond. De boortunnel kruist vervolgens de Vrouwgelenweg, de Onderdijkse Rijweg en de hoofdwaterkering Veersedijk. Na deze kering gaat de tunnel onder de riviertakken de Rietbaan en de Noord door. De Sophiapolder is het eiland dat wordt omsloten door deze twee riviertakken. De tunnel gaat dan verder door Polder Het Nieuwland en kruist de hoofdwaterkering Hoogendijk in Alblasserdam. Hierna gaat de tunnel door de Vinkepolder en kruist de A15. Parallel aan deze rijksweg loopt de tunnel door tot polder Zuidzijde in de gemeente Graafstroom. Ter hoogte van de Veerweg gaat de tunnel over in een open tunnelbak tot voorbij de provinciale weg N214 in Papendrecht.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden