Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Bangladesh

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1270 woorden
  • 29 mei 2001
  • 1319 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
1319 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Voorwoord
Dit werkstuk gaat over overstromingen in Bangladesh, ik maak het omdat het een verplichte opdracht was, ik maak er een werkstuk van omdat dat me de leukste en de makkelijkste manier lijkt om een presentatie te geven. Ik denk dat dit onderwerp een leuk onderwerp is en ik hoop dat ik er wat van kan leren, maar dat merk ik wel als ik het werkstuk maak.

Hoofst.1: Wat is de topografie van het onderzoeksgebied?
Bangladesh ligt naast India en ligt aan de Indische oceaan. In de Indische oceaan liggen stromingen die altijd weer dezelfde route hebben. Die route eindigt in Bangladesh en omdat de Bangladese mensen geen goede dijken hebben overstroomt het gebied aan de kust elk jaar weer. Dat stuk land dat overstroomt is niet een klein stukje land maar één vijfde deel van het hele land, dat is ruim 28 duizend vierkante meter grond.

Het land heeft bijna 144 duizend vierkante meter grond.
Dat is ruim drie keer zo groot als Nederland. In Bangladesh wonen veel mensen er wonen meer dan 117 miljoen mensen in Bangladesh, Bangladesh is dan ook een van de dichtbevolkste landen van de wereld. In een vierkante kilometer wonen 818 mensen. Het sterftecijfer is 11.000 mensen per jaar, maar het geboorte cijfer is 35.000 inwoners per jaar, dus komen er per jaar nog 24.000 inwoners bij in Bangladesh. De breedteligging is 22 graden noorderbreedte. Omdat Bangladesh dus dicht bij de evenaar ligt, heeft het een tropisch klimaat. In Nederland is de breedteligging 52 graden noorderbreedte, Nederland ligt dus 2 keer zo ver van de evenaar dan Bangladesh. Daarom is het in Nederland een stuk kouder.

Hoofst.2: Overstromingen komen voor in twee hoofdvormen welk twee en hoe verklaar je het ontstaan van beide vormen?
Overstromingen in Bangladesh ontstaan in twee vormen: de moesson en cyclonen. In de zomermaanden van Bangladesh ( juni, juli, augustus) is het in Bangladesh vaak wel 40 graden. Door die hitte gaat de lucht stijgen. Die zeelucht heet de natte moesson. Boven Bangladesh gaat die zeelucht in de vorm van een spiraal stijgen, die stijgende lucht koelt af en er ontstaan dikke regenwolken, die zorgen voor stortbuien. De moesson botst tegen de Himalaya aan en moet dan stijgen, dat zorgt voor nog meer regen. De regen uit de bergen stromen door rivieren weer terug naar Bangladesh en veroorzaakt overstromingen.

De overstromingen kunnen ook ontstaan door cyclonen. Cyclonen in Bangladesh ontstaan boven zee. Deze cyclonen ontstaan doordat warme lucht in een spiraalvorm opstijgt, dat komt omdat er door de draaing van de aarde corioliskrachten vrijkomen. Deze cyclonen kunnen alleen ontstaan als het water warmer is dan 27 graden. De cyclonen ontstaan dan ook in bij landen die ongeveer bij 15 graden noorder- of zuiderbreedte liggen.
De cycloon vormt een grote vloedgolf en overstroomt een groot deel van Bangladesh, dit gebeurt elk jaar weer. In Bangladesh hebben ze geen goede dijken om een vloedgolf tegen te houden. De cyclonen eindigen meestal in Bangladesh omdat de golf van Bengalen de vorm heeft van een trechter, het water in de trechter wordt steeds hoger opgeduuwd en kan nergens geen. Het stroomt dan altijd naar de kust van Bangladesh en in Bangladesh hebben ze geen goede dijken dus overstroomt het elk jaar weer(ze hebben ook geen deltawerken zoals in Nederland).

Hoofst. 3: Men verglijkt Bangladesh vaak met Nederland. In hoeverre lijken ze op elkaar, in hoeverre niet?
Nederland lijkt op Bangladesh omdat allebei de landen erg laag liggen tegenover de zeespiegel. Allebei de landen hebben veel rivieren die aan de kust van de landen uitstroomt in een zee (allebei de landen liggen dus aan een zee). Ook zijn allebei de landen niet erg groot maar zijn wel dichtbevolkt. Bangladesh heeft 818 inwoners per vierkante kilometer en Nederland heeft er 374 per vierkante kilometer. Er zijn ook veel verschillen tussen de landen, zoals dat Bangladesh veel dichter bij de evenaar ligt dan Nederland. Daardoor is het in Bangladesh veel warmer, Bangladesh heeft dan ook een tropisch klimaat. Een verschil is ook dat Nederland het water van de zee tegenhoudt met deltawerken, dijken en duinen. Bangladesh heeft dat niet en overstroomt elk jaar weer.
De mensen van Nederland zijn rijker en hebben dan ook veel meer elektrische apparatuur dan de mensen in Bangladesh. In Bangladesh leeft 48 procent van de inwoners van de landbouw, in Nederland is dat maar 4 procent van alle inwoners

Hoofst. 4: Men denkt aan een soort Deltaplan voor Bangladesh. Wat is daar over je oordeel
Het leek me heel slim, om een deltaplan voor Bangladesh te bouwentoen ik deze deelvraag voor het eerst doorlas. Want dan kunnen de mensen zelf weten wanneer ze hun land willen laten overstromen om het te laten bevruchten. Dat leek me wel handig want dan hoeven er ook niet elk jaar zoveel daklozen en doden te vallen.
Maar toen ik deze deelvraag goed begon te bestuderen toen dacht ik in mezelf dat een deltaplan in Bangladesh misschien toch wel geldverspilling is. Want als er deltawerken worden gemaakt kost dat heel veel geld en omdat Bangladesh niet zo rijk is kunnen ze het geld misschien wel beter gebruiken, aan de zieke mensen geven bijvoorbeeld. In Bangladesh gaat het nu toch ook goed, want ze kunnen drie keer per jaar oogsten ze krijgen elk jaar weer een vruchtbare slip. Waarom zal je dan zo nodig deltawerken moeten bouwen als het zonder deltawerken ook goed gaat?
Dus mijn oordeel is dat ze geen deltawerken moeten bouwen maar gewoon de zee elk jaar zijn gang laten gaan. Zodat er elk jaar weer een vruchtbare slip komt en dan kunnen ze elk jaar gewoon weer drie keer per jaar oogsten. (Bangladesh betekent “De rivieren zijn de moeder van het land”).

Hoofdvraag: Hoe komt het dat er in Bangladesh zo vaak overstromingen zijn en dat daarbij zoveel slachtoffers vallen?
Er zijn verschillende redenen waarom er in Bangladesh veel overstromingen zijn en waarom er zoveel slachtoffers vallen. De moesson is een van redenen waarom Bangladesh veel last heeft van overstromingen. Want uit die moesson vallen altijd veel stortbuien. Al het water van die wolken kunnen nooit door de rivieren, (want de rivieren zijn te ondiep en te smal) dus overstromen deze. Het water dat uit de rivier stroomt krijgt een verwoestende kracht en zo worden er veel mensen dakloos raken en worden veel mensen gedood door verdrinking.
Een andere reden dat er zoveel overstromingen zijn komt door Cyclonen, deze cyclonen overstromen Bangladesh met grote vloedgolven. Deze vloedgolven worden niet tegen gehouden door goede dijken of duinen want die heeft Bangladesh niet. Deze vloedgolven overstromen elk jaar een vijfde van Bangladesh. De vloedgolven komen met een grote snelheid het land in gestroomt. Hierdoor worden huizen in dorpen kapot gemaakt en veel mensen gedood. Maar ze hebben er iets voor gevonden waardoor er minder doden vallen, er worden cycloonbunkers gemaakt. Cycloonbunkers zijn grote, stevige gebouwen van twee verdiepingen hoog. In deze bunker kunnen veel mensen schuilen als er een grote vloedgolf over het land stroomt. ( Een plaatje van een bunker staat onderaan op deze bladzijde)
De hoofdreden van de overstromingen zijn dus: de moesson, cyclonen, geen goede dijken en duinen, en geen goede rivieren.

Nawoord
Ik vond dit werkstuk leuk om te maken. Ik heb er wat van geleerd. Ik weet nu dat er ook landen zijn die niet zulke goede dijken hebben om het water tegen te houden, zoals Nederland dat heeft. Een van de opvallendste dingen die ik tegen kwam in dit werkstuk was dat ik er achter kwam dat de bevolkingsdichtheid in Bangladesh 818 inwoners per km2 was. Ik wist niet dat er een land was die zoveel inwoners op had. Een ander opvallend iets was dat ik met veel bewondering heb gelezen hoe goed die mensen de grond kunnen bewerken, ondanks al die overstromingen.

REACTIES

K.

K.

Bangladesh is niet 3keer zo groot als Nederland maar 4keer. Heb ik gezien op Google, ik heb namelijk een toets over Bangladesh.

16 jaar geleden

C.

C.

Beste mensen van deze hele goede site!,

In dit werkstuk staat er dat er 818 mensen per vierkante kilometer wonen, op www.wikipedia.nl staat echter dat er 926 mensen per vierkante kilometer wonen. Ik weet niet wij van beide gelijk heeft, maar ik wou het even melden.

Met vriendelijke groeten,
Carl

17 jaar geleden

C.

C.

In het werkstuk over Bangladesh staat er: "Het land heeft bijna 144 duizend vierkante meter grond.", het moet echter 144 duizend vierkante kilometer zijn.
Nog een tip, op www.wikipedia.nl kunt u zeer veel informatie over landen vinden,

Met vriendelijk groeten,
Carl

17 jaar geleden

E.

E.

Bedankt dat je je werkstuk op de site hebt gezet!
Ik moest namelijk ook een werkstuk maken over HETZELFDE onderwerp: Overstromingen in Bangladesh.
Ik heb er veel aan!

22 jaar geleden

D.

D.

ik vond dit erg goed bruikbaar, alleen dat beloofde plaatje staat er niet bij!! jammer.....

21 jaar geleden

S.

S.

makkelijk hoor ik hoef niks te doen voor mijn werkstuk want dat heb jij al gemaakt
mzzl
simone

21 jaar geleden

M.

M.

Ik vind je werkstuk erg goed. Ik moet precies zo'n werkstuk maken met dezlefde deelvragen, ik kan dit dus goed gebruiken.
Bedankt!!!!!!

21 jaar geleden

A.

A.

nou bedankt voor je werkstuk want daar hebben we veel van kunnen overnemen.

21 jaar geleden

E.

E.

heey! ik wou je heel ffies heel erg bedanken voor je insturen van je werkstuk, zeker ook tweede klas?? haha het is echt precies dezelfde hoofdstukken als ik moe maken echt heel super!! ~xxx~ Elise, en als je je volgende er ook op wilt zettuh, THNX hahaha geintje

21 jaar geleden

P.

P.

Hoi,
Ik vind dit echt een heeeeell goed werkstuk!
Ik heb het erg goed kunnen gebruiken.
Dankjewel!

groetjes

21 jaar geleden

S.

S.

hi kluek en bedankt ik hoefde nei zo veel te type thx
xxxxxxxxxxxiez(L)(K)

21 jaar geleden

L.

L.

Hallo Henk-Jan,

Bedankt voor je werkstuk over Bangladesh, ik moet nu ook het werkstuk over Bangladesh maken, maar ik ben erg lui, vandaar dat ik het van het internet haal. Ik zal de tekst wel een beetje veranderen, anders valt het een beetje op. In ieder geval, hartstikke bedankt.

Groetjes Laurens

21 jaar geleden

M.

M.

Heeey,
Mooi werkstuk!!
Wij moeste er ook een van Bangladesh maken en toen konden we die van jou mooi als voorbeeld gebruiken!! Thanks!!
Veel liefs,
Mieke

21 jaar geleden

G.

G.

tof werkstuk
ik heb er denk ik wel wat aan
wij moeten precies hetzelfde werkstuk maken
ik hoop dat uik er een goed cijfer voor heb

mazzels Glenn Bovenlander

21 jaar geleden

R.

R.

heey!! relaxed dat we zo je werkstuk over kunnen pennen!! thnx

xxx do en ra

21 jaar geleden

�.

�.

goed werkstuk
alleen veel spel fouten sukkel

21 jaar geleden

H.

H.

je heb een goed werkstuk gemaakt

21 jaar geleden

V.

V.

he henkie
super vet man je werkstuk ik moet precies hetzelfde werkstuk maken met ook dezelfde deelvragen nu dus niet meer want ik print die van jouw ff uit he henk heel erg bedankt nu hoef ik het lekker niet meer te doen want
het leek me namelijk supersaai
nogmaals heel erg bedankt
xxxxxxxxxxxxxx van vicky
zit je ook op het erasmus ofzo daar moeten wij het maken nou ja maakt ook niet uit doei

21 jaar geleden

S.

S.

halloooooo,

ik moet precies dit werkstuk maken!!!!!
wat voor cijfer had je ervoor wan tdan maak ik het ff over..........
antwoordt wel ff voor vrijdag want dan moet het werkstuk af zijn!!!!!

noou kissssss Stephanie uit zoetermeer

21 jaar geleden

V.

V.

hallo
ik vind het een goed werkstuk alleen dat plaatje over die bunker dat staat helemaal nergens.
ik vind verder dat je wel veel informatie hebt

21 jaar geleden

L.

L.

hoi Henk-Jan Stolte

ik heb je werkstuk goed kunnen gebruiken heeeeeeeel erug bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

linda

21 jaar geleden

C.

C.

Heej
Bedankt voor je info
ik heb er echt onwijs veel aan gehad
want ik kwam er zondag (om 23.00)achter dat ik het maandag in moest leveren. dusssssss

BEDANKT
Groetjes Charlotte

21 jaar geleden

M.

M.

He bedankt voor je werkstuk ik had er een 8 voor de meneer vond het zeer goed E-mail je nog een keer.

greetzzzz marijn van beers


HOUDOE!!!!

21 jaar geleden

C.

C.

hoi ik wil je even bedanken voor je werkstuk jij had het zelfde boek als ik want ik moest dit werkstuk ook maken geo heet het boek bedankt carola

21 jaar geleden

A.

A.

bedankt voor de ifo van bangladesh op www.scholieren.com

20 jaar geleden

J.

J.

Leuk werkstuk van Bangladesh.

20 jaar geleden

T.

T.

Je hebt geen enkel plaatje in je werkstuk.

20 jaar geleden

C.

C.

Yo HJ dank je wel voor je werkstuk ik heb er heel veel aan gehad ik heb hem niet helemaal overgeschreven maar ik zeg maar alles in me eigen woorden gezegd jullie hebben waar schijnlijk ook De geo als lesboek.

M@ZZl Calvin Wijnhard Vwo2 b

20 jaar geleden

P.

P.

Je werk over Bangladesh is heel relaxt ^-^.
Zat zeker in de 2e klas toen je het maakte? De hoofdvraag is precies zo gegeven :).

Ctrl c Ctrl v met die handel :).

19 jaar geleden

M.

M.

je hebt me aan van de ondergang gered... ik moet percies hetzelfde hebben heel erg bedankt dat je dit op het internet hebt gezet

groetejs van Myrthe

19 jaar geleden

R.

R.

je werkstuk was en goed voorbeeld en heeft me ook zeker geholpen bij mijn werkstuk, ookal heb ik natuurlijk helemaal verandert en in mijn eigen woorden vertelt.

roy.

19 jaar geleden

M.

M.

heey
ik heb je al eerder gemaild dat ik het heel fijn vond dat ej het op het net had gezet maar er zitten wel heeeeeeeeeeel veel fouten in die dus niet kloppen met wat er bedeold word heb het hele verhaal weer moeten herschrijven
dus vor je wat op het net zet kijk eerst of het klopt !

groetejs
sorry voor dit mailtjuhhh

19 jaar geleden

M.

M.

ik ben je zeer dankbaar dat je dit op internet hebt gezet, want zonder dit zou k er eg nie uitkome...thanx X X X myrthe

19 jaar geleden

R.

R.

Hallo jan ik moet je bedanken voor je website.

dat komt omdat ik een werkstuk moet maken en ik nu heel veel info hebt
alvast veel bedankjes

ronald boer.

19 jaar geleden

R.

R.

bedankt voor de informatie

19 jaar geleden

E.

E.

Heeeeee henkieeeeeeeeeeee!Door jou krijgen we zomenteen een tien omdat die vragen precies het zelfdee zijn als in ons boek, dankjewel daarvoor!doej,yvonne en esther

18 jaar geleden

N.

N.

slechte werkstuk:S

18 jaar geleden

S.

S.

Heel erg bedankt voor dit verslag. Toen ik het een keer niet had gemaakt (hetzelfde) werd m'n leraar woedend! Toen ik maar op internet verdwaalde kwam ik op jouw site. Dat heeft me zo ontzettend geholpen! Nogmaals hartstikke bedankt. Doei, Stefan.

18 jaar geleden

C.

C.

het is een perfect werkstuk alleen er moeten wat plaatjes bij.


het is gewoon een tip

18 jaar geleden

W.

W.

het is niets voor mij en er staat niets over deltawerk in Bangladesh

11 jaar geleden

H.

H.

Carl als jij het zo goed weet doe dan het zelf!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

B.

B.

Een goed werk verdient een mooie score : 8/10

9 jaar geleden

Y.

Y.

Gewoon laten overstromen die handel! Ze pikken enkel het geld van de hardwerkende Vlaming!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.