Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bangladesh

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 661 woorden
  • 29 maart 2004
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
65 keer beoordeeld

Hoofdvraag: Hoe komt het dat er in Bangladesh zo vaak overstromingen zijn? In Bangladesh zijn zo vaar overstromingen omdat: de moesson tegen de Himalaya botst. Omdat de lucht weer moet stijgen komt er nog meer regen.De regen stroomt vanaf de bergen de rivier. De rivier kan het overtollige water niet aan en overstroomt. Als er een cycloon is op zee werpt hij hele hoge golven op en die overstromen het land. Deelvraag 1: Hoe verklaar je dat Bangladesh elk jaar wordt overstroomt door rivieren? In de zomer van Bangladesh is het daar soms wel 40 graden. Door de hitte gaat de lucht stijgen. Die zeelucht heet natte moesson. Boven Bangladesh krijgt die natte moesson de vorm van een spiraal en stijgt. Die stijgende lucht koelt af en er ontstaan dikke regen wolken, die zorgen voor stort buien. De moesson botst tegen de Himalaya en moet dan stijgen, daardoor ontstaat nog meer regen. Die regen uit de bergen stroomt naar beneden en via de rivieren naar Bangladesh en zorgt daar voor overstromingen. De overstromingen kunnen ook ontstaan door cyclonen. De cyclonen in Bangladesh ontstaan boven zee. De cyclonen ontstaan doordat de warme lucht in een spiraal voor opstijgt, dat komt doordat er door de draaiing van de aarde corioliskrachten vrijkomen. De cyclonen kunnen alleen ontstaan als het water warmer dan 27 graden is. De cycloon vormt een grote vloedgolf en laat elk jaar weer een groot deel van Bangladesh overstromen. De cyclonen eindigen in Bangladesh omdat de golf van bengalen de vorm heeft van een trechter. Het water in de trechter wordt steeds meer opgeduwd en kan nergens heen. Het stroomt altijd naar de kust van Bangladesh en omdat ze daar geen goede dijken hebben overstroomd de kust elk jaar. Overstromingen kunnen ook ontstaan door erosie. Doordat de bevolking de bomen kapt kunnen de wortels de bodem niet meer vast houden en spoelt de hele bodem weg. Zo ontstaat er een modderstroom die grote delen van Bangladesh met zich meeneemt zoals huizen en auto’s.
Deelvraag 2: Hoe verklaar je overstromingen door cyclonen? De overstromingen kunnen ook ontstaan door cyclonen. Cyclonen in Bangladesh ontstaan boven zee. Deze cyclonen ontstaan doordat warme lucht in een spiraalvorm opstijgt. Deze cyclonen kunnen alleen ontstaan als het water warmer is dan 27 graden. De cyclonen ontstaan dan ook in landen die ongeveer bij 15 graden noorder- of zuiderbreedte liggen. De cycloon vormt een grote vloedgolf en overstroomt een groot deel van Bangladesh, dit gebeurt elk jaar weer. In Bangladesh hebben ze geen goede dijken om een vloedgolf tegen te houden. De cyclonen eindigen meestal in Bangladesh omdat de golf van Bengalen de vorm heeft van een trechter; Het water in de trechter wordt steeds hoger opgeduwd en kan nergens heen. Het stroomt dan altijd naar de kust van Bangladesh waar het elk jaar dus weer overstroomt(ze hebben ook geen deltawerken zoals in Nederland.) Hier heb ik een paatje waar vaak Cyclonen orkanen en
Tyfonen voorkomen Deelvraag 3: Waarom vallen er zoveel doden bij overstromingen? De oorzaak dat er zoveel doden vallen is dat er mensen worden mee gesleurt door de modderstroom en verdrinken dan Als het een Cycloon is worden ze meegesleurd door de wind daar zijn tegenwoordig cycloonbunkers voor
hier is een tabel met de landen dodentallen
Jaar Land Rivier Dodental
1824 Rusland Neva 10.000
1887 China Huang He 1 miljoen
1913 VS Ohio 500
1931 China Chang Jiang 1 miljoen
1933 China Huang He 3 miljoen
1938 China Huang He 3-4 miljoen
1948 China Min 3500
1954 China Chang Jang 30.000

1976 VS Big Thompson 139
1988 Bangladesh Garges/Brahmaputra 1000
1998 China Yangtze 3000 Deelvraag 4: De overstromingen brengen niet alleen ellende wat brengen ze nog meer? Als het overstroomt dan komt er een laagje slib op het overstroomde land. Slib is een vruchtbaar laagje, waar goed rijst op verbouwd kan worden. Er zijn 3 rijstoogsten per jaar mogelijk dus is er genoeg rijst om van te leven. Voor de vissers is de overstroming minder erg. Ze kunnen nu met boten naar andere dorpen, anders moeten ze lopen, soms uren lang. Ook is er volop vis en is er genoeg eten.

REACTIES

V.

V.

Ik heb mijn hele werkstuk af gekregen door dit ding!! :D
Bedankt!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.