ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

InleidingWij houden ons werkstuk over Aruba, omdat we een apart land wilde; iedereen deed het een beetje over landen in de buurt van Nederland. Frankrijk enzo. Daarom houden wij het over Aruba. Veel plezier met lezen!InhoudsopgaveHoofdstuk 1: De Geschiedenis

Hoofdstuk 2: Natuur en Milieu

Hoofdstuk 3: De hoofdstad

Hoofdstuk 4. De vlag

Hoofdstuk 5: Taal en Godsdienst

Hoofdstuk 6: Muziek en Dans (cultuur)

Hoofdstuk 7: OnderwijsHoofdstuk 8: Geldzaken

Hoofdstuk 9: Belangrijke bezienswaardighedenBronvermeldingWe hebben 4 boeken gelezen we geven nu de titel en de schrijver:- Aruba Curaçao Bonaire en andere kleinen Antillen

de schrijver is Nelles Guides

- Aruba

de schrijver is Pieter van Erven Dorens

- Nederlandse Antillen en Aruba

de schrijfster is Jacqeuline Bakker

- Nederlandse Antillen

de schrijver is Willem BantOok hebben we best wel veel informatie van Internet, daarom hebben we het wat uitgebreider gemaakt dan nodig was.Hoofdstuk 1: De Geschiedenis van ArubaEr zijn 2 soorten eilandengroepen, de bovenwindse eilanden en de benedenwindse eilanden, in de bovenwindse eilanden spreken ze voornamelijk Engels en in de benedenwindse eilanden Nederlands.De A-B-C eilanden: Aruba, Curaçao en Bonaire zijn benedenwindse eilanden dus spreken de Arubanen Nederlands.

900 Kilometer ten Noordoosten hiervan liggen Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba dat zijn de bovenwindse eilanden.Aruba werd in 1500 ontdekt door Spanjaarden, de bewoners van Aruba waren toen Indianen zij werden toen meegenomen als slaven. Het eiland bleef onbewoond achter, maar langzamerhand kwamen er mensen van het vasten land naar het eiland om zich te vestigen. Weer wat later kwamen de Spanjaarden op het eiland wonen met Indianen als personeel.In 1636 veroverde Nederland Aruba, het eiland werd ontwikkeld tot landbouwkolonie. Op Aruba begon het allemaal met het fokken van paarden en vooral geiten. Het aantal geiten op het eiland werd zo groot, dat men Aruba ook wel geiteneiland noemden.De meest belangrijke gebeurtenis voor Aruba is de komst in 1924 van de Lago Oil and Transport Compagny. Zij waren een Oliemaatschappij, zij zochten een plaats waar ze olie in kleine tanks konden over brengen naar grote oceaan schepen, hier was de haven van Sint Nicolas goed geschikt voor. Maar omdat er weinig werknemers op het eiland waren en dat steeds verder afnam moesten ze in 1986 de poorten van Lago and Transport Compagny sluiten.Hoofdstuk 2: Natuur en MilieuEerst vertellen we iets over het eiland zelf:

De 89.000 inwoners van Aruba wonen op een eiland zo groot als Texel: met een lengte van 30 kilometer en een breedte van 9 kilometer.

Aruba ligt 29 kilometer van Venezuela af. De andere buurlanden van Aruba zijn Bonaire en Curaçao. Die Eilanden worden ook wel de A (Aruba) b (Bonaire) c (curaçao) eilanden genoemd.

Op Aruba liggen twee vliegvelden en drie havens: één in Sint Nicolas, één in Oranjestad en één in Barcadera.Nu vertel ik echt iets over de Natuur en Milieu.

Wie op Aruba komt heeft één zekerheid: er waait een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten. Deze wind noemen ze de passaat wind, gedurende 95 procent van de tijd waait de passaat wind, deze brengt ook verkoeling op het tropisch warme eiland. Geen wonder dat de kruin van de dividivi-bomen helemaal horizontaal van de wind afgroeien.Het weerOp Aruba heerst een vrijwel constante temperatuut, van 27 graden.

De koudste maand is Februari met zo’n 26,3 graden.

De gemiddeld warmste en windstilste maand is september met zo’n 29,1 graden. Op Aruba valt gemiddeld 444 millimeter neerslag per jaar.Gebruik van de bodemIn het noordelijke deel van Aruba is het sterk heuvelachtig met als hoogste punt de Jamajota deze berg is 198 meter hoog.

Het landschap hier bestaat uit vulkanisch materiaal (dat is in dit geval as, de grond is dan ook heel vruchtbaar).

Het Midden en het westelijke deel van het eiland kenmerken zich door een glooiend landschap met reusachtige rotspartijen.

Langs de kust in de zuidoosthoek van het eiland liggen uitgestrekte kalkterrassen. Vooral langs de noordkust liggen de boca’s dat zijn kleine baaitjes met zandstrandjes.De zee langs de noordkust is veel te ruw om in te zwemmen. Op enkele plaatsen langs de noordkust liggen uitgestrekte duinen. De stranden waar Aruba bekent om geworden is liggen tussen Oranjestad (dit is de hoofdstad, daar vertel ik straks meer over) en de noordwest punt van het eiland. Hier kan je goed zwemmen en duiken, hier zijn ook koraalriffen.Planten en DierenDoor het tropische klimaat en de beperkte regenval is de plantengroei op de droge grond beperkt, dat zijn ongeveer 500 soorten planten en bomen. Dit zijn voornamelijk struikgewassen agaven (dit zijn sierlijke vetplanten) en bomen zoals de dividivi ‘s of palmbomen. De meest opvallende plantenfamilie zijn cactussen, die verspreid over het eiland in een groot aantal soorten voorkomen. Natuurlijk komen er ook dieren voor. Op Aruba komen zeven soorten hagedissoorten voor, waarvan de leguaan de bekendste is.Verder komen er twee slangensoorten voor, de Santanero en de giftige Cascabel.

Aruba heeft ongeveer 153 vogelsoorten.

De meeste komen echter alleen om te overwinteren of zijn op doortocht maar een andere broedplaats. Ongeveer 50 soorten broeden er op het eiland.

De zoogdieren op het eiland zijn vooral geiten en ezels. Omdat geiten alles eten, zijn zeer bedreigend voor de toch al kwetsbare plantengroei.Hoofdstuk 3: De hoofdstad.(Over de hoofdstad konden we niet zoveel vinden dus het is niet zoveel.)OranjestadOranjestad is de hoofdstad van Aruba.

In deze drukke stad wonen 20.000 inwoners. Binnen het centrum zijn veel mooie huizen in Nederlandse stijl.Het is in Oranjestad druk en gezellig, vooral in de belangrijkste winkelstraat Nassaustraat.

In deze straat vindt u banken, kantoren en belasting vrije winkels (deze winkels zijn ook zeer geliefd bij de toeristen, omdat het best goedkoop is)

Elke morgen is er in Oranjestad markt deze markt heet de drijvende markt, hier verkopen de vissers hun verse vangst, of mensen verkopen hun groente, ook verkopen hier de mensen uit Venezuela fruit, noten en andere goederen die niet op Aruba te koop zijn.

In Oranjestad zijn veel dingen gebouwd in Nederlandse stijl: zoals huizen, molens, kerkjes enzovoorts. De Markt staat hieronder.Hoofdstuk 4: De vlagWe zullen hieronder een korte informatie geven over de vlag, waarom het juist die kleurtjes heeft, en de symbolen.Het blauwe vlak symboliseert de zee waarin Aruba (de ster) ligt. De Caribische zee. De ster geeft ook de 4 windstreken aan waaruit de mensen kwamen die samen de bevolking vormden.De Wit-Rode kleur staat voor de liefde voor het vaderland. De gele lijnen wijzen op Aruba’s aparte plaats in de zee, op standvastigheid en op de lange duur van overvloedHoofdstuk 5: taal en Godsdienst (cultuur)-TaalHoewel de Nederlandse taal de officiële taal van Aruba is, is Papiaments de meest gesproken taal.

Het Papiaments is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Engels, Frans en een beetje Afrikaans.

De naam Papiaments is van het werkwoord “ Papia” dat praten betekend afgestamd. De basis van het Papiaments is hoofdzakelijk Spaans en Portugees.

Met de komst van de Nederlanders is er ook Nederlands aan toegevoegd.

Het Engels en het Frans stammen af van de anderen Caribische eilanden.

Het mengtaaltje dat hieruit ontstaan is, is langzaam de moedertaal van Aruba geworden.

De Arubanen kennen ook de spelling van het Papiaments, deze spelling wijkt wel af van de andere Benedenwindse eilanden: Curaçao en Bonaire.

De Arubanen spreken naast Papiaments en Nederlands ook vaak uitstekend Spaans en Engels.- GodsdienstMet de komst van de Spanjaarden kwam het rooms-katholieke geloof naar Aruba.

Ook de Indianen waren binnen de kortste keren bijna allemaal rooms-katholiek.

De Indianen die zich later vanuit het Zuid-Amerikaanse vasteland op het eiland vestigden, waren ook al snel katholiek.

De Nederlanders die later naar het eiland Aruba kwamen waren allemaal protestants.

Ze vonden het helemaal niet erg dat er rooms katholieken op het eiland woonden.

Momenteel is er 80 % van de bevolking rooms-katholiek, en 20 % protestants.

Toen de Oliemaatschappij Lago op het eiland kwam bracht hij ook nog ander gods-dienstige groepen op het eiland waaronder Jehova getuigen, methodisten, adventisten en aanhangers van het joodse geloof.Hoofdstuk 6: Muziek en Dans (cultuur)Over het eiland klinkt meestal wel muziek, dit is dan van s’ morgons vroeg tot s’ avonds laat. Vaak spelen muzikanten ook op straat, met hun ouderwetse muziek instrumenten de wiri en quarta.

De muziek geeft dan helemaal kleur aan het eiland, op het eiland is ook geen feestje denkbaar zonder vrolijke muziek.

De meest oorspronkelijke dansen op Aruba zijn de tambu en de tumba.

De tambu is ook de naam van het trommeltje waar mee de zanger trommelt tijdens het zingen.

Deze dans vindt meestal plaats rond de jaarwisseling. De zanger verzint dan zelf een tekst op de muziek, dit is dan altijd vrolijk en er wordt volop gedanst.

De tumba is een soort volksdans wat meestal wel gedanst word op feesten.

Jaarlijks vinden er tumba feesten plaats, waar bij dan een tumba koning gekozen (dat is de gene die het beste kan dansen).Het is in Aruba dan karnaval.

Er zijn dan meisjes met mooie jurken en groot hoeden met veren of iets dergelijks op hun hoofd. Ieder jaar is er een ander thema en dus ook andere kleren en kleuren.

Op Aruba zijn rond de jaarwisseling de gaita en de dande ook heel populair, beide dansen komen oorspronkelijk uit Venezuela afkomstig.

De dande is een lied voor de nieuwe wenzen van het komende jaar. Dit wordt dan gezongen en gedanst door het hele volk.

De gaita is herkenbaar aan het aparte ritme, de vrolijke muziek, schelle meisjesstemmen en het trommeltje waar mee vrolijk getrommeld wordt.Hoofdstuk 7: OnderwijsEr is op Aruba is vrijwel geen analfabetisme. Dit is vooral te danken aan het uitstekende onderwijs. Onderwijs is op Aruba van erg hoog niveau, bijna op hetzelfde niveau als Nederland. Maar naast de normale vakken krijgen de kinderen ook les in het Papiaments. In de hogere klassen ook zelfs in Engels en Spaans. Na het Basis onderwijs kan je er kiezen uit lager, middelbaar en hoger beroeps onderwijs. Voor universitair onderwijs ben je vooral aangewezen op het buitenland.Hoofdstuk 8: GeldzakenAruba heeft niet dezelfde munteenheid als Nederland.

De Arubanen hebben de Florin, ook is de Florin niet hetzelfde waard als de Nederlandse gulden.

In Nederlands geld is 1 Florin ongeveer fl. 1,77 waard.In Aruba mag je ook met Dollars betalen, dit komt omdat Aruba vlak bij Amerika ligt.Hoofdstuk 9: Belangrijke bezienswaardighedenAlto Vista kapelIn 1750 werd er door de indianen de eerste katholieke kapel van het eiland gebouwd. De kapel was gemaakt van takken op een stenen ondergrond en is langzaam maar zeker vergaan. In 1952 heeft men ter herinnering aan deze eerste kerk van Aruba op de plaats van de oude kerk een nieuwe Mariakapel gebouwd, de naam van deze kapel is Alto Vista kapel.BushiribanaAan de noordkust van het eiland ligt Bushiribana, dat was een ruïne van wat eerst een goudsmelterij op Aruba was. In deze omgeving werd destijds veel goud gedolven, en men treft op verschillende plaatsen nog oude mijnschachten aan. Sommige van de schachten zijn wel 30 meter diep.Fort Zoudman
Fort Zoudman in de hoofdstad Oranjestad is het oudste gebouw op Aruba. Het werd in 1796 gebouwd om de haven te beschermen tegen invallen Na 1816 vestigde men kantoren van de overheid in. In 1868 werd er een toren aan toegevoegd die tevens als vuurtoeren diende. Momenteel bevindt zich in het fort en de toren het Museo Historico Arubano.Museo Historico ArubanoHet museum is in Fort Zoutman gevestigd, en men vindt er onder andere schelpen, bodemvondsten, gesteenten en fossielen, Ook krijgt men er een indruk van de vroegere goudwinning.GrottenHet eiland heeft enkele interessante grotten. De grotten van Fontein zijn bekend door de mooie indiaanse rotstekeningen, die op de zoldering te vinden zijn. Ten zuiden van de grot ligt de “Tunnel of Love”, een onderaardse tunnel met duistere spelonken en gangen met een lengte van 200 meter en een hoogte van 5 tot 6 meter.Natuurlijke brugIn de buurt van de baai van Aindicouri bevindt zich een bijzondere spelling van de natuur. Door de enorme kracht van de branding is er in de kalksteenrotsen een soort brug uithouwen. Deze natuurlijke brug is de hoogste en meest spectaculaire natuurlijke overkapping in het hele Caribische gebied en één van de belangrijkste attracties van Aruba.StrandenAan de westkant van het eiland vindt men de grootste attractie van Aruba, de fantastische witte en met palmbomen omringde stranden. Hier is Aruba ook bekendom geworden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Y.

Y.

PRIMA PERFECT

8 jaar geleden

T.

T.

veel spelfoutren

8 jaar geleden

H.

H.

Jullie hadden misschien er ook weetjes bij kunnen zetten ;p

7 jaar geleden

L.

L.

niet alle informatie klopte want mijn moeder komt uit Aruba ik uit Nederland maar mijn moeder zei dat papiaments een dialect is ofzo iets geen taal en de oppervlakt van Aruba is ongeveer 180 km is en aruba werd ondekt in 1499 maar 1500 is ook goed

5 jaar geleden

A.

A.

daar zijn wat foutjes wat ik zelf ben van Aruba en weet er veel van. je hebt ook wat dingen vergeten maaar nu is het al te laat haha

5 jaar geleden

N.

N.

aruba is echt veel warmer rond 30 a 34 graden in de middag en 28 a 29 graden in de avond

5 jaar geleden

M.

M.

perfect

5 jaar geleden

L.

L.

?????? good good good ????????


4 jaar geleden

R.

R.

Het is er echt veel warmer en die brug is al ingestord

4 jaar geleden

C.

C.

Papiamento is een volwaardige taal die veel woorden in zich heeft uit Nederlands,Spaans,Engels en Portugees.Het Nederlands heeft ook uit vele talen woorden overgenomen: überhaupt,quasi,ketchupsluut enz.
Papiamento heeft een eigen grammatica,is echt geen brabbeltaal of dialect..Dus de woorden worden niet door elkaar gehaald,wel degelijk volgens regels
Het is een melodieuze taal.
ARUBA heeft in 2017 zo'n 120.000 inwoners
oppervlakte 193 km2, oudvulkanisch koraaleiland.
bijna elke dag windkracht 4-5 Bft
zo'n 2 miljoen bezoekers per jaar (stapvoets en cruisepassagier.
Tot 1984 de grootste raffinaderij ter wereld(550.000 vaten olie per dag;
24h per dag samen met Shell Curaçao olie geproduceerd voor de bevrijding van Europa (W.O.2)....Slag in Normandië etc.
voor veel geschiedenis over Aruba zie:
Joh.B.Hartog: Aruba zoals het was en zoals het werd ,editie 2 1963(boek te verkrijgen
bij bv. boekwinkeltjes.nl

3 jaar geleden

C.

C.

hier enkele links naar media van Aruba:

TeleAruba tv papiam.,sp./ook CNN in Sp. ; telearuba.aw
radio Aruba plm 20 zenders : promoaruba.aw
het weerbeeld Carib.gebied: ssd.noaa.gov.
krant in papiamento: diario.aw

3 jaar geleden

M.

M.

Goed werkstuk, ik zit in de 4e klas maar het is erg fijn dat het wat simpeler uitgelegd wordt... voor groep 8 zeker geen slecht werkstuk.

2 jaar geleden